Професия "учител"

• 499 481
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 4 005
Здравейте, случайно попадам в тази тема, но много ме интересуват някои неща. Много е дълга и не успях да я изчета, та ако е обсъждано вече извинете ме. Синът ми от малък иска да учи история и по-специално да е учител по история. Сега ще е 12 клас, но като обсъждаме с него решихме, че е по-добре да е учител по история и английски език (завършва езикова гимназия). Но аз не мога да се ориентирам как може да стане това. За сведение смята да учи в ПУ, но какво? Има чиста история като специалност, също и англ.филология, но двете как се съчетават? Моля, ако някой е наясно да каже, защото скоро ще трябва да започне да се готви.
Има специалности Биология и английски език, Химия и английски език, Физика и английски език - за СУ говоря, ако не се лъжа в ПУ и ВТУ също ги има или поне част от тях, но за История мисля, че няма двойна специалност с чужд език в никой университет.

# 4 006
  • Пловдив
В ПУ има български с английски език, както и руски с английски, освен ако не са вкарали нещо ново в последните години

# 4 007
  • Пловдив
Да , история и български има , биология с английски също , но как може да се съчетае история и английски newsm78 Все има начин , но аз не мога да се ориентирам. Дали първо се завършва история бакалавър , а после някаква магистратура с английски?

# 4 008
Да , история и български има , биология с английски също , но как може да се съчетае история и английски newsm78 Все има начин , но аз не мога да се ориентирам. Дали първо се завършва история бакалавър , а после някаква магистратура с английски?
Моето лично мнение е, че магистратурата трябва да бъде по-тясна специализация на бакалавърската програма. В противен случай е по-трудно. (Само за справка - при повечето магистратури класират кандидатите на специалисти и неспециалисти, което зависи от бакалавърската им програма - в случая след бакалавър по История, при кандидатстване за магистратура с английски език, ще се води неспециалист.)

Задължително ли държите на английския език? Просто се получава трудно при така изложените факти.

# 4 009
  • Балчик
Аз пък не споделям горното мнение. Магистратурата е по-добре да е друга специалност, не като бакалавърската. Тясно се специализираш друг път, а с две специалности имаш повече шанс за работа.
Моите са една и съща специалност бакалавърската и магистърската степен и съжалявам, че не записах друго. Заедно с полувисшето щях да имам три специалности, а така имам само две.

# 4 010
  • Пловдив
И моето мнение е ,че е по-добре магистърската степен да е по-различна специалност от бакалавърската.

# 4 011
Аз пък не споделям горното мнение. Магистратурата е по-добре да е друга специалност, не като бакалавърската. Тясно се специализираш друг път, а с две специалности имаш повече шанс за работа.
Моите са една и съща специалност бакалавърската и магистърската степен и съжалявам, че не записах друго. Заедно с полувисшето щях да имам три специалности, а така имам само две.
Аз сега се занимавам с написване на докторантура и там колкото по-тясно се специализираш, го приемат за по-добър вариант. Но наистина, ако ти е различно направлението, си с по-широк спектър за реализация.

Зависи от посоката, в която ще се развиваш.

# 4 012
  • Пловдив
Ами с двете неща определено би имал по добра възможност за реализация. Може учител по английски,  по история или даже и двете , особено в езикови  гимназии. А това специалист и неспециалист какво е точно.  Има ли голямо значение после при търсене на работа?

# 4 013
Има и вариант след като завърши История за една година да вземе квалификация за учител по английски. Аз тази година ще се пробвам, влиза се с приемен изпит по английски език, като кандидат-студентския, разбира се, не е на нивото на филологията, но ти дава право да преподаваш английски. В СУ има квалификациите  Simple Smile

# 4 014
  • Балчик
Ами с двете неща определено би имал по добра възможност за реализация. Може учител по английски,  по  А това специалист и неспециалист какво е точно.  Има ли голямо значение после при търсене на работа?

Няма общо с работата, а с броя на семестрите, които ще се учи в магистратурата, респективното таксите, които ще платиш. Simple Smile

# 4 015
  • Пловдив
Ами с двете неща определено би имал по добра възможност за реализация. Може учител по английски,  по  А това специалист и неспециалист какво е точно.  Има ли голямо значение после при търсене на работа?

Няма общо с работата, а с броя на семестрите, които ще се учи в магистратурата, респективното таксите, които ще платиш. Simple Smile
Т.е. няма нужда да си специалист, не си с по-висока квалификация от неспециалиста.
Благодаря coconuD, ще погледна дали има нещо такова и в ПУ, ако не ще му мислим след Историята.

# 4 016
В ПУ има магистратура "Английски език и методика", мисля че тя ще му бъде най-полезна за това, което иска. Има и вариант да запише втора специлност след втората година (мисля) и да ги учи успоредно, ако има възможност.

# 4 017
  • Балчик
Ами с двете неща определено би имал по добра възможност за реализация. Може учител по английски,  по  А това специалист и неспециалист какво е точно.  Има ли голямо значение после при търсене на работа?

Т.е. няма нужда да си специалист, не си с по-висока квалификация от неспециалиста.
Благодаря coconuD, ще погледна дали има нещо такова и в ПУ, ако не ще му мислим след Историята.

Не, когато записваш магистратура и запишеш специалност от бакалавърската степен или от същата област, то учих - 3-4 семестъра, а ако си в друга област, неспециалист с две думи, учиш 6 семестъра. Надявам се, че този път ме разбра.

Когато кандидатстваш за работа обаче има огромно значение дали си или не си специалист.

# 4 018
Имам едно питане, колко дни отпуск имаме право да прехвърлим за следващата година. Вие ползвате ли си ги през учебно време ( за остатъка говоря ), ако не и не можете да ги ползвате, ми кажете какво се случва с тях. Губите ли ги, много ме занимава този въпрос и има ли промяна за броя на прехвърлените дни.

# 4 019
По отношение на магистратурите.
Първата ми магистратура беше по специалността, която завърших.
Втората - различна.
В момента работя по втората специалност.
Ако човек няма възможност за 2магистратури, а и време, аз лично бих избрала различна от бакалавърската специалност.

sisitons, имаш право на 10дни от предходната година, можеш да ги ползваш до 6месеца от новата календарна година.

Общи условия

Активация на акаунт