Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 600
Лиляна, в момента към този проект ще провеждам обучения на 2теми - Мотивация и работа в екип и Ефективни комуникации. Програмата е достатъчно интересна и напълно приложима и в учебния процес.

# 601
  • волно калдъръмче
Стана ми интересно с думата "мотивация". Как се /ги/ мотивирате? За екипна работа ли ги мотивирате? (за директорите говоря)

# 602
Стана ми интересно с думата "мотивация". Как се /ги/ мотивирате? За екипна работа ли ги мотивирате? (за директорите говоря)

Темата мотивация включва няколко елемента - значение на мотивацията на работното място, мотивация на персонала, изграждане на доверие. Един директор мисля, че би трябвало да успява да мотивира подчинените си за работа. ) Много от тях имат желанието, но не винаги знаят как.

Но все пак, доколко приложимо ще е наученото, вече зависи от самия човек.

# 603
  • Ямбол
Благодаря все пак, че разкри темите. Ще се въздържа от коментар относно самата тема. Но най-вероятно аз също не бих посетила подобно обучение, което не означава, че съм закотвена и не съм се обучавала изобщо.

# 604
Лиляна, темите не ги измисляме ние. ) Така че коментарите лично мен няма с какво да ме обидят.
А и това са 3дневни обучения, в които влизат доста повече неща от споменаното от мен в момента.

И все пак....когато се плащат, било тъпо, превръщало се в търговия и т.н. Когато е безплатно, пак е тъпо и безсмислено. )
А опитвали ли сте се да давате заявка за обучения, които биха били полезни за вас? И да потърсите варианти това да не се заплаща?

# 605
  • Ямбол
Не съм директор и не мога да ти отговоря.
Но е факт, че са ни обучавали на теми, които са ни били изключително полезни - веднага ги включвам в работата си.
Не знам кое наричаш безплатно, но мисля че няма нищо безплатно. За мен някои са безплатни, но се плащат от бюджета на училището. Други се плащат по програми, но пак се плащат.

# 606
  • волно калдъръмче
Темата мотивация включва няколко елемента - значение на мотивацията на работното място, мотивация на персонала, изграждане на доверие. Един директор мисля, че би трябвало да успява да мотивира подчинените си за работа. ) Много от тях имат желанието, но не винаги знаят как.

Но все пак, доколко приложимо ще е наученото, вече зависи от самия човек.

Учителите са последните, на които има доверие обществото - основният коректив за тяхната работа  Wink Комплексни са причините за недоверието, не ми се задълбава. Кел файда, че директорът им вярва и ги цени? Усещаш ли как звучи това: някакви самозвани професионалисти си вярват и подкрепят в някакво си тяхно затворено общество - егати цирка  Crazy
Значението на мотивацията е тема по-съществена от самата Мотивация  Laughing, но пък без всякакво практическо приложение.

Предвид написаното горе, учителите няма как да имат мотивация. При тях има вътрешна потребност да се образоват и усъвършенстват  Peace

# 607
Лиляна, ако ти не плащаш лично, това не е ли безплатно за теб?
Какви са темите, които са ти били полезни?

Саморая, тоест ти със самочувствието на учител, наричаш останалите самозвани професионалисти?
Или смяташ, че примерно аз, или други мои колеги сме самозвани и не можем да си вършим работата? Или че не сме се обучавали достатъчно, за да можем да вършим това, с което се занимаваме?
Изказването ти беше най-малкото грозно. Не искам да използвам други думи.

# 608
  • волно калдъръмче
Мирама, върни се и прочети пак. Иронията ми има друг подтекст, а не Вашите професионални качества.

Изказването ти беше най-малкото грозно. Не искам да използвам други думи.
Това, което написах е отношението към учителите и техния труд. Доста често срещно е, грозно е - знам  Peace

Иначе всеки иска трудът му да бъде оценен  Peace

# 609
Дъждовно време, не знам защо и ти, и още една дама от тук споменахте, че всичко се е превърнало в търговия. Вероятно тук става въпрос за някакви договорки м-у ръководство и обучаваща организация, или хора. Жалко е, ако се пръскат пари за нещо, което реално не ви върши работа и не е ефективно.

Идва един много известен лектор, дето обикаля цяла България, че без неговото документче не можеш да водиш определени часове. Държи една 30 минутна реч, от която става ясно единствено, че трябва да си купиш книжката му и да си я прочетеш. А навън - лято, море............ що да не иде човекът да се наслади. Плащаш си за курса /от нашите джобове!/, получаваш касово бонче и .... толкова. Пращаш му по имейл един разработен/преписан от книжката урок и... получаваш документ. Ако това не е търговия, тогава какво е?

# 610
Саморая, извинявам се.
Не знам защо отношението към учителите е такова. Не би трябвало.

Дъждовно време, съжалявам, че има хора които процедират по този начин.

# 611
  • Ямбол
Лиляна, ако ти не плащаш лично, това не е ли безплатно за теб?
Какви са темите, които са ти били полезни?
...
Да, за мен е безплатно, но за училището ми не е. И ако няма ефект от моето обучение, тези пари можеха да послужат за друго по-ефективно обучение.
А темите, от които съм доволна, са свързани с моя предмет - например: програмиране с Вижуъл Бейсик или Интерактивни презентации.

# 612
  • волно калдъръмче
Саморая, извинявам се.
Не знам защо отношението към учителите е такова. Не би трябвало.

Отговорът за мен се съдържа в твоето изказване преди време в една друга тема. Не ми се рови за цитати, но ако се наложи - ще го направя. Преди време искаше да работиш в училище, но недоволстваше срещу практиката за назначаване на кадри, която е пряко зависима от друга практика - пенсионирането на кадри. Разбирам те - млада си, работи ти се  Peace

След бегла среща с училищната среда мотивацията ти се изпарява якодим.

Аз работя основно с възрастни ... исках да вляза и в училище, за да видя какво е положението там. Видях, не ми хареса и това не е моята работа.

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 11:05 от Саморая

# 613
  • Балчик
Дъждовно време, да, това е логичното, но няма длъжност "преподавател" в средните училища и по закон се водим учители. Peace

От това,което ни предостави директора за обученията имаше само 1-2 курса, на които можех да отида. А тези, които ме заинтригуваха, като например придобиване на педагогическа правоспособност бяха с ограничение до 35 години.

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 12:29 от Джемма

# 614
  • Луната ни пази
Дъждовно време, да, това е логичното, но няма длъжност "преподавател" в средните училища и по закон се водим учители. Peace

От това,което ни предостави директора за обученията имаше само 1-2 курса, на които можех да отида. А тези, които ме заинтригуваха, като например придобиване на педагогическа правоспособност бяха с ограничение до 35 години.
Ти говориш за обученията по новия проект на МОМН? Аз лично ще се възползвам от едногодишното обучение по английски език. В нашето училище повече от половината колеги ще отидат на тези обучения. Все още реално не е стартирал проекта и ще видим в бъдеще какво ще е качеството на обучение и каква ще е реалната полза от тях.

Общи условия

Активация на акаунт