Раждане вкъщи 17

• 30 830
  • 743
  •   1
Отговори
# 450

Значи пьтеката за новородено от 141 лева се спестява от касата при дом.раждане.
По принцип тези изследвания не са сьс задьлжителен характер.

Това сигурно ли е?

Не знам къде е разписано, но мисля, че задължително всички новородени се изследват за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм.

Не е задължително. Мен ме питаха искам ли. При подпис на информирано съгласие не питат. Може би това е причината да смятате, че е задължително.
Поправете ме, ако греша, моля.
Допълнителното заплащане за присъствието на бащата в България не е ли заради отделна, самостоятелна родилна зала?
Не ми се вярва заради самото присъствие да го начисляват или заради екип, реагиращ по спешност за припаднали татковци (шегувам се за това, разбира се).

Залата се заплаща отделно. Таксата за таткото е за ... да вземат повече пари Simple Smile.

Относно заплащането в болниците да добавя, от моя опит
в Токуда:
Ако не си здравно осигурен заплащаш допълнително 1500 лв. Първите 1500 са за избор на екип. За грижата за бебето и лукс стаята писахте.
В държавната болница, веднъж плащаш избор на екип, веднъж даваш на ръка, понеже медицинското лице получавало много малка сума от този избор, който си платил на касата.

Последна редакция: пн, 03 окт 2011, 14:27 от Berend Botje

# 451
  • Куциндрел
Относно заплащането в болниците да добавя, от моя опит
в Токуда:
Ако не си здравно осигурен заплащаш допълнително 1500 лв. Първите 1500 са за избор на екип. За грижата за бебето и лукс стаята писахте.
Три хиляди лева ли излиза раждането в Токуда за неосигурени лица?!?
Тези тотално са откачили вече, за нищо ги нямат тези пари. Shocked Shocked Shocked

# 452
3000 + 500-600 лв за грижи за бебето (задължително се заплаща)
по избор 200 лв за присъствие на таткото, 125 лв на вечер за самостоятелна стая, ако и таткото иска да остане, мисля допълнително се заплаща.
около между 2 и 3 хил, излиза за осигурените, а за неосигурените повече от 3.

# 453
Ако две или три жени раждат едновременно кьде ги слагат да родят?В една зала ли?
Тогава няма как да има придружител,не става.

Защо има неосигурени лица и кои са те?
Ако някой е без работа не го ли осигурява труд работна сила или социална помощ?

Прави ми впечатление европейски цени на услуги,сьотношение стандард,заплата за БГ... Crazy

# 454
  • Варна
Ако две или три жени раждат едновременно кьде ги слагат да родят?В една зала ли?

Да, в една зала. Да не говорим, че понякога има 3-4 раждащи, а магаретата са две, екипът на смяна е един (и 2-та пъти раждах нощем), тоалетните в предродилно - 2, а родилките (с клизма) понякога са 4-5. Не ми се мисли колко са били изправните кувьози! Понякога се налага бебета да се транспортират в единственото неоантологично отделение в града (в друга болница), а майката да остава в отделението, където е родила.
Затова да си говорим за напълно естествен родилен процес, за уют, за дули, ми се струва като да поставяме колата пред коня. Наистина е много зле положението в болниците, нечовешко е като условия - и за пациентите, и за работещите там. Затова аз мисля, че трябва да се борим за промяна на отношението към родилката, но и на условията в българските родилни отделения. Затова са прави момичетата като казват, че промяната ще започне от частните клиники. Не искам да оправдавам болничния персонал, но тези условия (и липсата на консумативи, човешки и материални ресурси, апаратура, методи и т.н., т.н.) действително водят до демотивация и цинизъм. Да не говорим за абсурдите на Здравната каса.

# 455

Да, в една зала. Да не говорим, че понякога има 3-4 раждащи, а магаретата са две, екипът на смяна е един (и 2-та пъти раждах нощем), тоалетните в предродилно - 2, а родилките (с клизма) понякога са 4-5. Не ми се мисли колко са били изправните кувьози! Понякога се налага бебета да се транспортират в единственото неоантологично отделение в града (в друга болница), а майката да остава в отделението, където е родила.
Затова да си говорим за напълно естествен родилен процес, за уют, за дули, ми се струва като да поставяме колата пред коня. Наистина е много зле положението в болниците, нечовешко е като условия - и за пациентите, и за работещите там. Затова аз мисля, че трябва да се борим за промяна на отношението към родилката, но и на условията в българските родилни отделения. Затова са прави момичетата като казват, че промяната ще започне от частните клиники. Не искам да оправдавам болничния персонал, но тези условия (и липсата на консумативи, човешки и материални ресурси, апаратура, методи и т.н., т.н.) действително водят до демотивация и цинизъм. Да не говорим за абсурдите на Здравната каса.

При тези условия и аз бих родил в кьщи.А ако акушерката или лекарят са тези от описаните болници,изобщо не ми трябват да ми "помагат"....

Условията както ги описвате са риск за здравето на всеки пациент.

# 456
  • Куциндрел
Защо има неосигурени лица и кои са те?
Ако някой е без работа не го ли осигурява труд работна сила или социална помощ?
Прави ми впечатление европейски цени на услуги,сьотношение стандард,заплата за БГ... Crazy
Видът здравна осигуровка е само една, всеки плаща някакъв процент от заплатата, няма нива на здравни осигуровки.
Ако някой не работи, то той трябва сам да си внася осигуровките. Доста хора не го правят, да не говорим за голяма част от една малцинствена група.
Тук здравната система е една мешавица от различни здравни системи. Самите доктори се оплакват. Повечето далавери в болниците възникват от недостатъчното финансиране. Да не говорим колко хора остават без животоспасяващи лекарства, щото някой някъде е мислил с гъза си.
Лекарите са си хора, нормално е да загубят желание за работа и да са жадни за пари, особено като си спасил днес няколко човешки живота, а на среща получаваш нищо.
Но забелязвам, че поне в частните клиники (и в някой държавни) се срещат съвестни и добри лекари.
За това на фона на всичките проблеми в здравната система, едно асистирано дом. раждане би се превърнало в далавернаджийница и не ми се мисли още какво.

При тези условия и аз бих родил в кьщи.А ако акушерката или лекарят са тези от описаните болници,изобщо не ми трябват да ми "помагат"....
Ти би родил, както и още шепа хора, но доста жени не смеят да се престрашат да раждат без квалифицирана помощ. Както сам знаеш, трудно не-специалист би разбрал, че нещо в процеса на раждане се обърква. Вече имаме един известен пример - повода за цялата тази дискусия.

# 457
  • Варна

Ха-ха, а знаеш ли в какви условия живеят много от потенциалните родилки? Знаеш ли колко от жените могат и искат да се подготвят за раждането? Да имат някаква здравна грамотност? Нека не обощаваме, не сме ентусиазирани пионери, а трезвомислещи хора.

И за много лекари, акушерки, специалисти не си прав - животът ме сблъсква със самоотвержени професионалисти, които дават цялата си добра воля, за да помогнат на хората, въпреки идиотските условия, в които упражняват труда си. Тъжното е, че разчитаме само на тази добра воля, а не на регламенти.
Е, и с бездушие и некомпетентност се сблъскваме, разбира се, но тя има, уви, благодатна почва за изява.

# 458

Всъщност как неприсъствието на бащата или раждането с друга жена в една стая застрашават здравето?

# 459

Ха-ха, а знаеш ли в какви условия живеят много от потенциалните родилки? Знаеш ли колко от жените могат и искат да се подготвят за раждането? Да имат някаква здравна грамотност? Нека не обощаваме, не сме ентусиазирани пионери, а трезвомислещи хора.

И за много лекари, акушерки, специалисти не си прав - животът ме сблъсква със самоотвержени професионалисти, които дават цялата си добра воля, за да помогнат на хората, въпреки идиотските условия, в които упражняват труда си. Тъжното е, че разчитаме само на тази добра воля, а не на регламенти.
Е, и с бездушие и некомпетентност се сблъскваме, разбира се, но тя има, уви, благодатна почва за изява.

Зная,да.Това е нивото за сьжаление,такова е и обслужването може би.
Вьзпитание и морал не се контролира и постига с регламент.
Обобщих защото надхвьрля 50%.Разбира се,че има и добри специалисти с добра воля,но са много малко,а трябва да попадат в графата за обобщението ми...уви.
Бездушие и некомпетентност кьде се изучава?

# 460
3000 + 500-600 лв за грижи за бебето (задължително се заплаща)
по избор 200 лв за присъствие на таткото, 125 лв на вечер за самостоятелна стая, ако и таткото иска да остане, мисля допълнително се заплаща.
около между 2 и 3 хил, излиза за осигурените, а за неосигурените повече от 3.

Раждането в Токуда е 1500 без значение секцио или "нормално" + 500 нормално родено/600 родено със секцио - пакет за грижи за бебето. Съответно:
нормално раждане: 2000 лв.
секцио: 2100 лв.

# 461
Съгласна съм, това е цената, ако си осигурена и не искаш екстри Simple Smile.

# 462
Влизам да чета за раждане вкъщи, а то пак омразното болнично раждане Shocked и печалбарството около него.
 Нали си има теми за раждане във всяка болница по градове и паланки.  newsm78.
Ами сменете името на темата тогава.

# 463
# 464
ПРЕВОДЪТ НА ФИЛМА Е ГОТОВ! Сваляйте и гледайте: http://kolibka.com/search.php?q=Orgasmic+Birth+-+The+Best+Kept+Secret
Ако още не са качили субтитрите в Колибката, ето ги.

Общи условия

Активация на акаунт