Раждане вкъщи 17

• 31 961
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
  • Куциндрел
Повтарям - не разбирам как можеш да прекараш един месец да си избираш хотел за ол-инклусив в Турция, а да не прекараш и ден да избереш болница и екип за раждането си. Особено, когато критериите и стандартите ти са различни от масовите.

След което да прекараш месеци в описване на ужасните си преживявания из Интернет.
Мдам, или да четеш 9 месеца за ужасни раждания по болниците и да се настроиш негативно към всички лекари. Вместо това можеш спокойно да потърсиш информация къде и как можеш да родиш възможно най-спокойно.
Ще изненадам персимона - аз пък съм чувала оплаквания за Токуда. Mr. Green Но не съм чувала оплаквания за една друга болница. Перси, ако все пак някога забременееш и тръгнеш да раждаш, ще ти кажа коя е.

# 226

Не се присмивам. Не разбирам защо всички не ходят в Токуда (просто го взимам като пример от твоето изказване), а се изтърсват в най-близката болница без да си направили труда да направят елементарно проучване за лекари и условия.

Повтарям - не разбирам как можеш да прекараш един месец да си избираш хотел за ол-инклусив в Турция, а да не прекараш и ден да избереш болница и екип за раждането си. Особено, когато критериите и стандартите ти са различни от масовите.

След което да прекараш месеци в описване на ужасните си преживявания из Интернет.

Жените не се оплакват от материалната база в случая, и от това дали има джакузи и сауна и мартини с черешка, а какво отношение им се случва. Както сама каза, такива оплаквания има и от Америка, Канада и други развити и богати държави, чиито болници наистина са сравними с петзвездни олинклузиви. Човешкото отношение и уважението НЕ струват пари. Става дума за простото уважение към човешките права, и нетеретирането на родилката като раждаща крава без глас и избор. Има позитивни разкази от бедни родилни домове, с лоша база, когато жената е имала късмета да попадне на мила акушерка и/ или лекар и никой да не и извади душата и да я изтормози до смърт. И не мисля, че не се подигаваш-подиграваш се--"яко преувеличение" е именно това. Не е много мило.

А защо не всеки ражда в Токуда или в Свети Лазар с дула-ми може би защото не всяка жена има 2-3-5-6 хиляди лева да даде за раждането си. Има жени без добра работа, които работят за по 400 лв заплата и примерно живеят под наем. Има самотни майки. Значи ако си с пари заслужаваш да има добро отношение към теб, ако не-пай се!

# 227
И не мисля, че не се подигаваш-подиграваш се--"яко преувеличение" е именно това. Не е много мило.

А защо не всеки ражда в Токуда или в Свети Лазар с дула-ми може би защото не всяка жена има 2-3-5-6 хиляди лева да даде за раждането си. Има жени без добра работа, които работят за по 400 лв заплата и примерно живеят под наем. Има самотни майки. Значи ако си с пари заслужаваш да има добро отношение към теб, ако не-пай се!

"Яко преувеличение" да се чете както е написано. Никакъв хумор не влагам в него.

За доброто отношение и парите - ами добре дошла в реалния свят. Не ти ли прави впечатление, че във всички други области е така - доброто обслужване идва с добро заплащане.

Ама ако става дума за хотел, ресторант или козметичен салон, всеки приема това за естествено. Когато става дума за медицинско обслужване - какъв потрес, че парите вдигат качеството.

А, и някой тук ни убеждаваше как раждащите вкъщи са най-успелите, най-образованите и т.н. Вярвам, че в такъв случай могат да си платят няколко хиляди за произволна болница в България. Или не?

А и ще се учудиш колко много жени всъщност получават съвсем нормално отношение в съвсем нормални болници.

# 228

Мдам, или да четеш 9 месеца за ужасни раждания по болниците и да се настроиш негативно към всички лекари. Вместо това можеш спокойно да потърсиш информация къде и как можеш да родиш възможно най-спокойно.
Ще изненадам персимона - аз пък съм чувала оплаквания за Токуда. Mr. Green Но не съм чувала оплаквания за една друга болница. Перси, ако все пак някога забременееш и тръгнеш да раждаш, ще ти кажа коя е.

Ти си представяш, че някога бих поискала мнението ти за каквото и да било, дори  за качествата на някоя лютеница? hahaha Но не бой се за мен, всъщност нямам проблем как и къде да родя, имам двойно граджанство с една развита западна държава и с лекота си хващам самолетчето и отивам да раждам на място, където мога да родя с дула, без дула, с акушерка,с треи акушерки, в родилна къща, вкъщи, на двора, сама, не сама, или ако реша --в болница по моите условия с подорбно разгледан родилен план и където преди всяко нещо ме питат изрично разрешавам ли. Това че се интересувам от тази тема е защото домашното раждане представялва един съвсем друг род преживяване за майката и бебето, но по тая тема няма да си приказваме, защото абсолютно ми е ясно, че не ме разбираш, и никога няма да разбереш.

# 229
persimon, само не разбрах защо ти е нужно гражданство, че да раждаш в чужбина.

Не мисля, че някой може да ми попречи да раждам примерно в Италия, ако чак толкова го искам - и не мисля, че ми трябва гражданство за целта.

# 230
Аха, значи като онова момиче са му казали докато е раждало в Майчин Дом "ти от ония естествените ли си, ма да ти еба майката", това е яко преувеличение? Еми добре. Като ти се случи и на теб пак ще те питам как квалифицираш преживяването, преувеличено ли е,"изнасилена" ли си се почувствала, не ли, как е било и т.н.

За така наречения "реален свят", не те знам в кой свят живееш, но в моя свят всеки човк заслужава уважение и зачитане на човешките и пациентските си права и няма нужда да си плаща за  да го получи. И не знам за теб, но аз съм работила в болница в чужбина и искам да ти кажа, че като идваха там бездомни хора, облечени в дрипи и миришещи на урина от 15 метра, към тях се обръщата с "господине" и "госпожо" и нямаше и следа от лошо отношение и нямаше и намек за отнемане на правата ми от когото и да било-от санитарка до шефа на болницата. Трагично е, дори повече от трагично--ужасяващо е, че най-ценното нещо на една дръжава--раджащите и майки,  са третирани като парцали ако не могат да си позволят да платят 6 бона в свети Лазар или поне 3 за Токуда. Тая държава няма да прокопса ако това не се промени-по-точно ако манталитета на хората не се промени така, че такова грозно и отблъскващо нещо да стане напълно невъзможно. За сега обаче сме на етапа където други майки и жени ругаят и осмиват жертвите на това нечовешко отношение и намекват, че като нямат пари ще си платят с унижение и това е едва ли не "реалния свят".

За нормалното отношение в нормалните болници-случва се, наистина. Не е практика обаче. Какво се влага в "нормално отношение" освен това е крайно субективно. Прословутата тема-смешно ли е раждането, всеки път ми звучи като филм на ужасите, но някакви жени са адски щастливи от смешните си, според тях, раждания. Моята теория е, че след цял един живот на привикване на дадено отношениел, то започва да се приема като нормално и част от "реалния свят".

И не мисля, че не се подигаваш-подиграваш се--"яко преувеличение" е именно това. Не е много мило.

"Яко преувеличение" да се чете както е написано. Никакъв хумор не влагам в него.

За доброто отношение и парите - ами добре дошла в реалния свят. Не ти ли прави впечатление, че във всички други области е така - доброто обслужване идва с добро заплащане.

Ама ако става дума за хотел, ресторант или козметичен салон, всеки приема това за естествено. Когато става дума за медицинско обслужване - какъв потрес, че парите вдигат качеството.

А, и някой тук ни убеждаваше как раждащите вкъщи са най-успелите, най-образованите и т.н. Вярвам, че в такъв случай могат да си платят няколко хиляди за произволна болница в България. Или не?

А и ще се учудиш колко много жени всъщност получават съвсем нормално отношение в съвсем нормални болници.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2011, 00:02 от persimon

# 231
persimon, само не разбрах защо ти е нужно гражданство, че да раждаш в чужбина.

Не мисля, че някой може да ми попречи да раждам примерно в Италия, ако чак толкова го искам - и не мисля, че ми трябва гражданство за целта.

Можеш, но плащаш. Общо взето ако не можеш да си позволиш Св Лазар, и Италия не можеш. Аз мога да платя  0 лв за прекарасни условия и  пълно зачитане и споменах това за да изясня, че участието ми в тази тема не е защото трескаво искам да  спася собствения си задник, а защото ме интересува въпроса на домашното  раждане и най-различни негови аспекти, включително емоционални, духовни и други.

# 232
Аха, значи като онова момиче са му казали докато е раждало в Майчин Дом "ти от ония естествените ли си, ма да ти еба майката", това е яко преувеличение? Еми добре. Като ти се случи и на теб пак ще те питам как квалифицираш преживяването, преувеличено ли е,"изнасилена" ли си се почувствала, не ли, как е било и т.н.

Първо, различни хора могат да ти разкажат най-различни неща. Не всички от тях са верни. Например, Вечерница тук твърдеше съвсем убедено, че Цвети не искала да ражда в болница, защото при първото й раждане я обиждали и псували. Да, ама в разказа на Цвети нищо подобно нямаше.

Това, което искам да ти кажа е, че има определена емоционална нагласа у някои "естественички", която на моменти прилича на истерия. Това оцветява възприятията на действителността по определен начин - а, както се видя с Вечерница в случая - също и спомените.

Второ, мен ме е псувал шофьор на автобус примерно. Това значи ли, че всички шофьори са изроди и не бива да ползвам автобус? Ами не. Значи, че конкретно в случая съм попаднала на невъзпитан агресивен индивид.

За болниците в чужбина. Аз пък съм се возила на такси в чужбина - и да ти кажа, различно е. Всъщност и в магазина е различно, и в бара е различно. Ти очакваш само болниците ни да са като техните, а другото да си е нашенско ли?

ПС И пак не ми се изясни - там най-успелите и най-образованите нямат ли ги тия 6 бона за Св. Лазар или им се свидят?

За Италия - ми плащаш, какво толкова. Всъщност даже и не знам колко плащаш - защото нали здравните ни осигуровки важат за целия ЕС.

# 233
Как си представяш раждането в Италия? Като ти станат контракциите на 5 минути и се телепортираш директно в Рим? За да родиш там, ще ти се наложи да отидеш там няколко месеца по-рано, може би към 6-ти месец, защото след това не пускат на самолета, доколкото знам. Това ще ти струва парички. Някъде поне тройно-четворно на раждане в Св. Лазар. Дали важи здравната за раждане в Италия и дали ще имаш сметка за самото раждане не знам, знам, че в Англия не важи и ти идва сметка от няколко хиляди лири след раждането ако направиш гореописаното упражнение. Казах какво толкова има-може да нямаш пари. И ти казах, че не намирам за нормално който няма пари да се готви  да бъде унижаван.

За първото раждане на Цвети, чела съм го, не помня детаили, но не беше точно прекрасно и тя си знае каква емоция е преживяла за да се реши на такава стъпка. Очевидно значима и никак не преувеличена.

Едно е да те напсува шофьор, съвсем друго лекар пред който стоиш с разкрачени крака и който си заврял ръката да лакътя в теб и от когото зависи живота ти и този на бебето ти. Вярвай-съвсем друго преживяване е. И докато шофьора има оправдание, че е прост, необразован и невъзпитан, то лекарят няма такова оправдание.

Аз не очаквам нашите болници да са като тези в чужбина, аз НАСТОЯВАМ и ДЪРЖА те да станат такива. И то не в материално отношение непременно, не и веднага, а само в етично и човешко. Както казах, доброто отношение и уважението не струват пари. И смятам за крайно важно жените да го изсикат и да не си предават каузата.

Не всяка образована жена има пари в момента в България. Например един преподавател вСофисйкия  Университет получава половината пари на продавачка в мола. Ама че имал докторат, а тя едвам завършила 10ти клас с  тройка...какво значение има.  Според твоята логика продавачката на чанти заслужава да роди в Свети Лазар, а доктор по Физика, да ражда във -емнайста граЦка, при сърдитите лели и доктора, дето вика-"а га го прави не рИва, а" докато и скача по корема ... Тц. Няма да приема тая житейска философия.

Първо, различни хора могат да ти разкажат най-различни неща. Не всички от тях са верни. Например, Вечерница тук твърдеше съвсем убедено, че Цвети не искала да ражда в болница, защото при първото й раждане я обиждали и псували. Да, ама в разказа на Цвети нищо подобно нямаше.

Това, което искам да ти кажа е, че има определена емоционална нагласа у някои "естественички", която на моменти прилича на истерия. Това оцветява възприятията на действителността по определен начин - а, както се видя с Вечерница в случая - също и спомените.

Второ, мен ме е псувал шофьор на автобус примерно. Това значи ли, че всички шофьори са изроди и не бива да ползвам автобус? Ами не. Значи, че конкретно в случая съм попаднала на невъзпитан агресивен индивид.

За болниците в чужбина. Аз пък съм се возила на такси в чужбина - и да ти кажа, различно е. Всъщност и в магазина е различно, и в бара е различно. Ти очакваш само болниците ни да са като техните, а другото да си е нашенско ли?

ПС И пак не ми се изясни - там най-успелите и най-образованите нямат ли ги тия 6 бона за Св. Лазар или им се свидят?

За Италия - ми плащаш, какво толкова. Всъщност даже и не знам колко плащаш - защото нали здравните ни осигуровки важат за целия ЕС.

# 234
  • Варна

Аз не очаквам нашите болници да са като тези в чужбина, аз НАСТОЯВАМ и ДЪРЖА те да станат такива. И то не в материално отношение непременно, не и веднага, а само в етично и човешко. Както казах, доброто отношение и уважението не струват пари. И смятам за крайно важно жените да го изсикат и да не си предават каузата.

Как си го представяш, Персимон Благата?
Кажи ми какво работиш? За да те попитам как ще имаш "добро отношение и уважение" към когото и да било, ако тънеш в мизерия? Ако чудесно знаеш какво можеш да предложиш - оскъдица, захабеност; липса на необходимата техника, липса на консумативи от първа (втора, трета, ... ) необходимост, уреди, пари за квалификация, обучение (щото и те пари струват). И това ден след ден, години, без никаква перспектива за подобрение. Колко точно ще те интересува етичното и човешкото, когато оборудването ти е такова, че стига само, за да държиш ръката на пациента, докато умира?
Състоянието на нашите болници е около нивото "работа в критични, полеви условия", но завинаги, както изглежда.
Не, не ми е странно защо персоналът в нашите болници е неприветлив, често груб и циничен, странно ми е, че има достатъчно кадри, които са всеотдайни, жертвоготовни и много способни.

А Новите Прелестници не плащат за раждане, защото по принцип на "тази белопрестилска мафия" не биха дали и лев. Ще вземат да ги изключат от групичката по интереси.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2011, 01:11 от Ментова

# 235
Мен пък ме учудва как може, някой да не може да си представи да има добро отношение към хората ако не му се плаща за това. Явно наистина обществото ни не е дорасло за идеята. Каква трагедия.

Лична информация за себе си не изнасям. Извинявам се, че няма да задоволя любопитсвото ти. Само ще кажа-да имам донро отношение към хората без значение от моментния си финансов статус. И познавам други хора, които са били цял живот бедни, без перспектива за подобрение, но са били свестни хора и не са тъпкали другите, не са ги унижавали, не са злобяли на техен гръб, когато са ги сваравли в слаба позиция. Такива хора има много, впрочем. Не знам кой ни възпита в България да очакваме добро отношение ако сме платили. А тук и да си платим не помага. В частния кабинет на завеждаща отделение на престижна софийска болница бях овикана от вратата, преди да съм могла да кажа гък. Е, казах на госпожата да се държи прилично, при което тя си глътна граматиката (явно не и се беше случвало някой да и се изрепчи) и смени тона, но това ли трябва да правим? Да се караме с докторите, че да получаваме просто нормалното, човешко, възпитано отношение? Не говоря да ми сервира бяло сладко в кабинета си, а   просто да се държи прилично по най-базисен критерий. Съвсем правилно заключват, че и един лев е трябва де се даде при такова отношение, не виждам какво странно има в това становище.

Как си го представяш Персимон Благата?
Кажи ми какво работиш? За да те попитам как ще имаш "добро отношение и уважение" към когото и да било, ако тънеш в мизерия? Ако чудесно знаеш какво можеш да предложиш - оскъдица, захабеност; липса на необходимата техника, липса на консумативи от първа (втора, трета, ... ) необходимост, уреди, пари за квалификация, обучение (щото те пари струват). И това ден след ден, години, без никаква перспектива за подобрение. Колко точно ще те интересува етичното и човешкото, когато оборудването ти е такова, че стига само, за да държиш ръката на пациента, докато умира?
Състоянието на нашите болници е около нивото "работа в критични, полеви условия", но завинаги, както изглежда.
Не, не ми е странно защо персоналът в нашите болници е неприветлив, често груб и циничен, странно ми е, че има достатъчно кадри, които са всеотдайни, жертвоготовни и много способни.

А Новите Прелестници не плащат за раждане, защото по принцип на "тази белопрестилска мафия" не биха дали и лев. Ще вземат да ги изключат от групичката по интереси.

# 236
  • Варна
Изобщо не е акцентът върху заплащането на лекарите, върху финансовия им статус, наистина ли не ме разбра?
За условията, за работната среда говорех, за възможностите, които имаш, за да упражняваш правото си на труд. Айде остави родилка да ражда 20 часа като имаш 3 легла в предродилна и 2 магарета в родилна. И 5-6 родилки. Такива са цифрите за 2-та по големина АГ клиника в града ми. Толкоз.
Виждала ли си урологична, а и педиатрична клиника без УЗ-апарат? Във втората  по големина (и последна по ред) варненска болница е така.
За какви заплати и финанси ми редиш?

Че има ламтящи, некадърни, простаци сред лекарите, има, но къде ги няма?
И защо някои все на тях попадат?

# 237
Ма какво общо има с темата материалната база на болниците?! След като може раждаща жена в Хаити да получи добро, подкрепящо, грижовно и уважитело отношение от акушерката, която седни на пръстения под до працалите върху които тя ражда, значи и в нашите болниц може да стане. Иска се само морал и човечност. Нищо друго.

Изобщо не е акцентът върху заплащането на лекарите, върху финансовия им статус, наистина ли не ме разбра?
За условията, за работната среда говорех, за възможностите, които имаш, за да упражняваш правото си на труд. Айде остави родилка да ражда 20 часа като имаш 3 легла в предродилна и 2 магарета в родилна. И 5-6 родилки. Такива са цифрите за 2-та по големина АГ клиника в града ми. Толкоз.
Виждала ли си урологична, а и педиатрична клиника без УЗ-апарат? Във втората  по големина (и последна по ред) варненска болница е така.
За какви заплати и финанси ми редиш?

Че има ламтящи, некадърни, простаци сред лекарите, има, но къде ги няма?
И защо някои все на тях попадат?

# 238
  • София
Ма какво общо има с темата материалната база на болниците?! След като може раждаща жена в Хаити да получи добро, подкрепящо, грижовно и уважитело отношение от акушерката, която седни на пръстения под до працалите върху които тя ражда, значи и в нашите болниц може да стане. Иска се само морал и човечност. Нищо друго.

И се иска достатъчен брой акушерки, може би? Защото двете, дето са на смяна, няма как да обслужат 12 родилки, всяка имаща нужда от държане за ръка, галене по глава, носене на вода, лед, нови чаршафи, клизма (защото някои искат, дори и да се изключи от стандартните медицински пактити...), легенче, викане на лекар, приемане на нова такава, и, и...
Като раждах ме преместиха по едно време на носилка, защото в събота сутрин явно всички се бяхме наговорили да зараждаме. Една жена я оставиха да чака с багажа си до един стол, докато преместват не толкова спешните жени от предродилна зала в патологично и не знам си какви си още отделения. А това е свързано с размятане на чаршафи, тикане на колички, мъкнене на документи, успокояване на родилки и нервни съпрузи отвън. Ми не ми дойде на ум да се обиждам, нито на жената до стола. Просто виждаш, че няма място, а персоналът се разкъсва. Отделно ми отложиха секциото, с което в крайна сметка родих, защото в операционната вкараха една мама по спешност. Ми видях, че не е честно да получа само аз ВиП отношение, всички се нуждаеха от нещо.

# 239
Как си представяш раждането в Италия? Като ти станат контракциите на 5 минути и се телепортираш директно в Рим? За да родиш там, ще ти се наложи да отидеш там няколко месеца по-рано, може би към 6-ти месец, защото след това не пускат на самолета, доколкото знам.

А, нямам идея за телепортирането.

Хващането на самолетчето и раждането в чужбина беше твоя идея, забрави ли вече?

Подкрепям Ментова. Само ще добавя, че освен заплащането и материалната база, силно демотивиращо действат и част от пациентите.

И не си мислете, че лекарите не слушат псувни, обиди и закани твърде, твърде често. За обикновената липса на възпитание или проявите на вандалщина в болниците също мога да разкажа това-онова.

Защото, persimon, грубостта и лошото възпитание са проблем на цялото ни общество - не конкретно на лекарите. И този проблем се проявява и при пациентите.

Общи условия

Активация на акаунт