Раждане вкъщи 17

• 30 707
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Не разбирам примера, който даваш.

Ето друг пример:

Може ли по отношение на детето си да направиш личния избор да откажеш лечение? Въпреки че лекарят ти е казал, че без лечение например ще умре. Има и такива случаи- избират да го лекуват с молитва.

Изборът включва и обективна информация. Обектовно знание е, че дете със забавени тонове страда и не е кандидат за домашно раждане, ако изобщо е кандидат за нормално раждане.

Да, по отношение на детето си нямаш пълна свобода на избора. Толкова ли е трудно да се приеме?

# 571

Спомням си, някой беше постнал в една друга тема страници от американски учебник по гинекология, в който пишеше на чист английски език, че единствената забранена поза при раждане е по гръб.

Ще бъде интересно да го намериш и да го цитираш, ако се сетиш къде е било.

Аз бях постнала в някоя от предните теми цитати от един американски форум, в който една жена питаше за препоръки за болници, в които няма проблем да си избираш позата и можеш да не раждаш по гръб. В интерес на истината, всички й бяха отговорили, че като цяло почти навсякъде това е възможно.

Мисля, че "забранено е да се ражда по гръб" може би не е точния израз, който си имала предвид. Или пък някой просто те е заблудил - на "чист английски език". Simple Smile

http://www.givingbirthnaturally.com/birth-positions.html:

More than half (57%) of women who gave birth vaginally reported that they lay on their backs while pushing their baby out and giving birth.

Темата е за петицията за естествено активно раждане.

Едва ли някой ти забранява буквално да застанеш по гръб Simple Smile) Свекърва ми сподели, че когато е раждала децата си (вкъщи легално Simple Smile с акушерка) е могла да си прави каквото иска по време на всички фази, но и е било най-удобно по гръб. На мен пък ми беше изключително болезнено по гръб, но приведена напред не усещах контракциите болезнено. Така, че е до тяло и бебе Simple Smile.  вероятно.

Да, по отношение на детето си нямаш пълна свобода на избора. Толкова ли е трудно да се приеме?
Аз пък смятам, че по отношение на детето си имаш право, първо на пълна и обективна информация. На база на тази информация вече имаш право да вземеш решение.

Детето ми се спъва и си удря главата в ръб. Отиваме в Пирогов, чакаме два часа. Детето се държи съвсем нормално и адекватно. Влизаме в кабинета - директно на ренген. Отказахме ренгена, те не я погледнаха дори. Аз настоях да я прегледат, ако не бях настоявала да ми кажат за какво да следя и това нямаше да направят. Вместо това се започна едно извиване на ръце и манипулации, за които ми е гадно да говоря. Не се поддадох, а ги разпитах подробно. Оказа се, че в крайна сметка ренгенът няма да им даде нужната информация, а единственото, което биха направили е да наблюдават до сутринта /преди сутринта нищо не можели да направят така или иначе/, ако има фрактура, ако не - вкъщи. Прибрахме се вкъщи и се наблюдавахме до сутринта.

# 572

Едва ли някой ти забранява буквално да застанеш по гръб Simple Smile)

Тогава нямам никаква идея какво имаш предвид с "в който пишеше на чист английски език, че единствената забранена поза при раждане е по гръб".

Или не го е пишело, или препоръките на учебниците не се спазват в американските болници, или на повечето жени всъщност им е по-удобно така и сами избират тази поза - напук на препоръките на персонала.

Защото, изглежда, повечето жени в американските болници си раждат по гръб.

# 573

Едва ли някой ти забранява буквално да застанеш по гръб Simple Smile)

Тогава нямам никаква идея какво имаш предвид с "в който пишеше на чист английски език, че единствената забранена поза при раждане е по гръб".

Или не го е пишело, или препоръките на учебниците не се спазват в американските болници, или на повечето жени всъщност им е по-удобно така и сами избират тази поза - напук на препоръките на персонала.

Защото, изглежда, повечето жени в американските болници си раждат по гръб.
От болнично раждане до болнично раждане има разлика. По дискавъри това, което съм гледала не желая да ми се случва.
Отчети факта, че всички гледаме телевизия и е съвсем естествено да "изберем", това, което сме виждали Simple Smile. Интересно е жените, които търсят целенасочено активно раждане какво избират.

Относно забраната, моля да се чете, "не се препоръчва".

# 574

Тъй де - това имах предвид като те помолих да цитираш учебника. Щото ти нещо си прочела, поукрасяваш го, после някой друг прочита какво ти си казала, поукрасява го още в някоя друга тема. И току-виж се оказало в петата тема по въпроса след една седмица, че  ЕС готви санкции за България, щото е единственото място на света, в коеото жените раждат по гръб.

Призовавам към малко повече уважение към фактите. Така хем ти ще можеш да имаш по-обективна представа за действителността, хем няма да заблудиш хората, с които общуваш.

(В този смисъл - сурогатното майчинство не е "узаконено" - а законът е приет на първо четене.)

# 575
Ето, за теб е извиване на ръце, за лекарите е било труден пациент, който не им позволява да си вършат работата. Сега, колко разбират лекарите е друг въпрос, като стигнеш до спешното, не ги изпитваш. Но не забравяй, че тези хора носят отговорност, ако се объркат.

Не четеш внимателно.

Друг случай в спешното, пак. Не знаели какво ми е, но да ми направели за всеки случай операция от апандисит. Отказах и нищо не подписах. След прилично дълъг спор, викнаха завеждащата, прегледа ме и ми каза да си ходя вкъщи, след като ме почерпят с малко болкоуспокояващи. Отидохме директно при познат хирург  с изследванията, човекът каза - Ясно като бял ден - бъбречна криза.  

Ако имаш достоверна информация по случая на Цвети, моля те сподели. Смятам за изключително гадно да дъвчеш мъката на това семейство, само за да доказваш личната си гледна точка, ако нямаш информация, де.

Относно тоновете на бебето, при първото ми раждане ги загубиха. След паника и суетене се оказа, че бебето просто се е преместило, а тоновете са идеални.

Призовавам към малко повече уважение към фактите. Така хем ти ще можеш да имаш по-обективна представа за действителността, хем няма да заблудиш хората, с които общуваш.
Дала съм къде да се търси оригиналния текст.

# 576
Това семейство не чете тук и само си се оправя с грешките. Аз обръщам внимание на това, което ще се случи в бъдеще, когато решим, че и нашите жени са като холандките, или пък Мег! официално покани Лиса Барет да държи речи на поредния форум за естествено родителство.

Имам толкова информация, колкото и другите: бебето е страдало, лекарите са посъветвали по-внимателно следене и приемане в болница. Знам, че когато едно бебе страда in utero, раждането невинаги е възможно за него, може да се окаже стресът, който ще го убие.

Има информация- и биология, и физиология, интелигентен човек ще разбере каква е грешката и защо не е случай на "и в болницата нямаше да го спасят". Пренасянето драматично увеличава смъртността и това е известен факт. Феталното страдание е доста изучено и има лекари, които са много критични към лоши тонове. Не става въпрос за едни изчезнали тонове- и при мен се случи. Става въпрос за наистина тревожен сигнал, отчетен от специалисти.

Да повторя ли? Първо имаме забързване на сърдечнип ритъм с ниска вариабилност, след това бебето просто се изтощава, има за известно време брадикардия и в един момент тихо и кротко се предава и си умира.

Нещата около Цвети не са такава мистерия, каквато се опитвате да я изкарате.

В твоя случай май става въпрос за некадърни лекари. Имали си начини да се разговаря с медицински лица и да си търсиш правата.

# 577

Дала съм къде да се търси оригиналния текст.

Не в въпросът в "оригиналния текст". Въпросът е в начина, по който поднасяш информацията. Всъщност, ако не се бяхме заговорили, някой би останал с впечатление, че раждането по гръб е някакво невероятно изключение в развитите страни и че то е толкова опасно, че в САЩ е забранено. Това е манипулация. Simple Smile

# 578
Нещата около Цвети не са такава мистерия, каквато се опитвате да я изкарате.

В твоя случай май става въпрос за некадърни лекари. Имали си начини да се разговаря с медицински лица и да си търсиш правата.

Кога да си защитавам правата не разбрах - преди или след като ме осакатят? Оставам с впечатлението, че според теб, първо не трябва да имам избор, а след това да се боря за някакви права пред свършен факт. Аз пък, смятам, че правата ми преди всичко трябва да се съблюдават и едва в изключително редки случаи да ми се налага да си ги търся.

jp, не пиша научен труд, нито творя закони. Съгласих се вече, вероятно е пишело не е препоръчително, а ако е пишело забранено, са имали предвид не е препоръчително. Simple Smile

# 579
Всички знаем, че в българския случай човек трябва да има едно наум още преди лекарят да е изказал мнение. Но това е по-различна тема.

Темата беше, че нямаш право на напълно свободен избор, ако този избор доказано ще навреди на друг. Не е ли така? Може да откажеш лечение, ако имаш съмнения, но все пак не може всяко лекарско мнение да се смята за опит "да ти развалят рахата".

Какво правим например, ако не един, а двама лекари ти кажат, абе не си за домашно раждане. Пак ли ще е въпрос на твой избор? Особено ако искаш да имаш "цялата информация", но пък взимаш една част от информацията си от форуми и чатове...

# 580
Доказано? Няма как да знаеш, за съжаление, предварително какво ще се случи. Или се доверяваш на друг да решава вместо теб или сам избираш. И в двата случая можеш да сбъркаш. Според мен е важно, когато решаваш да не е на лотариен принцип, а наистина да е обмислено и преценено и да си наясно с последиците. Не винаги обаче нещата протичат гладко, колкото и да си ги мислил. 

Аз лично не се реших на домашно раждане в България и без да ми казват. В държава, където това е уредено законово, нямаше, обаче и да се замисля, при равни други условия.

# 581
Не съм викала потребители, сами си идват. Имам си фенове.

Затова и пиша, за да има някакво разумно противодействие на всички модни залитания на бГ-мамите.

Според мен тези жени имат фантазията децата им да са постоянно свързани с тях, като непрекъснато им напомнят как великото раждане и кърмене са основа на всеки живот и всяка личност.

# 582
Не съм викала потребители, сами си идват. Имам си фенове.

Затова и пиша, за да има някакво разумно противодействие на всички модни залитания на бГ-мамите.

Според мен тези жени имат фантазията децата им да са постоянно свързани с тях, като непрекъснато им напомнят как великото раждане и кърмене са основа на всеки живот и всяка личност.
Вьзможно е да се окаже един ден,че е така.За щастие моето семейство го е преживяло и няма да имаме угризения или страхове.
А фантазията е ценна дарба и без нея не бихме сьществували на тази земя.

# 583
Аз пък вярвам, че човек се самоопределя и ако майка ти твърди, че тя е основа и определящ фактор за целия ти живот, то така може да ти попречи да пораснеш психически и да се самоопределиш.

Има някакъв култ към бременността и раждането и някои жени искат децата им вечно да плуват в едни психически околоплодни води, без да могат да заявят, че са отделни личности, че те определятпътя си, а не начина им на раждане.

# 584
Аз пък вярвам, че човек се самоопределя и ако майка ти твърди, че тя е основа и определящ фактор за целия ти живот, то така може да ти попречи да пораснеш психически и да се самоопределиш.

Има някакъв култ към бременността и раждането и някои жени искат децата им вечно да плуват в едни психически околоплодни води, без да могат да заявят, че са отделни личности, че те определятпътя си, а не начина им на раждане.
Всеки вярва в нещо.
Аз не плувам в психооколоплодни води и тн...за пореден пьт ме слагаш под един знаменател.

Общи условия

Активация на акаунт