Отговори
# 15
  • Мнения: 293
Пъстра супа от пиле

100 гр пилешко месо
1 малка глава стар лук
1 стрък пресен лук
1 морков
1 картоф
½ зелена пиперка
½ червена пиперка
фиде
замразен грах
замразена царевица
магданоз
масло

Пилешкото месо се сварява предварително заедно със стария лук , половината морков и няколко листа магданоз.
Месото се изважда и се нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва
Зеленият лук се нарязва на дребно и се задушава с малко олио и вода заедно с настъргания останал половин морков.
Пиперките се нарязват на дребно и се прибавят към задушените зеленчуци.Долива се малко топъл бульон от пилето и задушаването продължава до омекване на чушките.
Прибавя се пилешкото месо , картофа нарязан на дребно и супата се оставя да ври на среден огън за около 10 мин.
Когато картофът уври се добавят фидето , замразения грах и царевицата.
Супата се оставя на бавен огън до пълната и готовност.
Малко преди да се свали от котлона се подправя маслото и нарязания на дребно магданоз
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно.

Супа доматена със сирене и босилек

1 малка глава лук
1 малък морков
2 средни домата
кус-кус (на буквички, звездички или друга интересна форма)
обезсолено сирене или извара
масло
босилек

Нарязания на дребно лук и настъргания морков се задушават в малко вода и мазнина до омекване.
Прибавят се обелените от кожата и намачкани домати и задушаването продължава още няколко минути.
Долива топла вода и супата се оставя да ври на среден огън около 15 мин.
Прибавя се кус-куса и се доварява колкото е необходимо.
Малко преди да се свали от огъня се добавя натрошеното обезсолено сирене или извара и се овкусява с маслото и босилека


Супа със зеле

1 стрък пресен лук
1 морков
малко парче прясно зеле
1 с.л. доматено пюре приготвено от почистен от ципата и намачкан домат
¼ к.ч. кус-кус
1 с.л. брашно
масло
копър
магданоз

Зеления лук се нарязва на дребно и се задушава в малко вода и олио заедно с настъргания морков
Прибавя се нарязаното на ситни ивици прясно зеле и задушаването продължава докато то омекне напълно.
Долива се топла вода или зеленчуков бульон и се прибавят кус-куса и размитото в малко вода брашно.
Когато кус-куса е готов се добавя доматеното пюре и супата се доварява още 5-10 мин .
Малко преди да се свали от котлона се подправя с маслото , копъра и магданоза.

Крем супа от моркови

 3-4 средни моркова
1 ч.л.масло
½ к.ч.ориз
домашен зеленчуков бульон
1 с.л.брашно
магданоз

Морковите се настъргват на едро ренде или се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнина.
Долива се затоплен зеленчуков бульон , добавя се ориза и размитото в малко вода брашно.
супата се вари на бавен огън до пълната готовност на продуктите
Малко преди да се свали от котлона се прибавя кравето масло и магданоза.
 

Супа от патешко месо

100 гр  патешко филе или месо от бутчето
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 катроф
масло колкото лешник
фиде
кервиз
магданоз
брашно
кисело  мляко

Патешкото месо се сварява предварително заедно с половината глава кромид лук , половината морков и няколко листа магданоз.
Месото се изважда и се нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва
Останалия кромид лук се нарязва на дребно и се задушава с малко олио и вода заедно с настъргания останал половин морков.
Прибавя се пуешкото месо , картофа нарязан на дребно и супата се оставя да ври на среден огън за около 10 мин.
Когато картофът уври се добавят фидето .
Когато е готова се подправя с останалия магданоз, кервиза и маслото.
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно

Крем супа картофи и моркови

1 глава кромид лук
2 средни картофа
2 моркова
фиде
масло колкото лешник
магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и олио
Морковите се настъргват на едро ренде или се нарязват на дребно и се прибавят към лука
Задушаването продължава още няколко минути.
Долива се топла вода или зеленчиков бульон и се добавят нарязаните на малки кубчета картофи
Когато картофите се почти сварени се слага фидето и супата се доварява на бавен огън.
Малко преди да се свали от котлона супата се подправя с магданоза и маслото и се пасира.           

Супа телешко
       
100 гр телешко месо
1 малка глава кромид лук
1 картоф
1 морков
фиде
1 с.л. доматено пюре приготвено от почистен от ципата и намачкан домат
масло
магданоз
малко парче от глава целина
1 с.л. кисело мляко
½ ч.л. брашно

Телешкото месо се сварява предварително заедно с половината глава лук ,малко морков и парчето целина.
Месото се изважда и нарязва на дребно , а бульона се прецежда и запазва.
Останалия лук се задушава с малко вода и мазнина.
Долива се от топлия бульон и са прибавят нарязаните на дребно картоф и морков.
Когато супата заври се прибавя месото .
След като зеленчуците се сварят се слага фидето и доматеното пюре и супата се доварява още 5-10 мин.
Малко преди да се свали от котлона се поръсва с нарязан на дребно магданоз.
По желание може да се застои с 1 с.л. кисело мляко , в която е разбъркано малко брашно


Супа броколи

2 стръка пресен лук
5-6 розички пресни или замразени броколи
фиде
масло
магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Долива се топла вода и се прибавят броколите и фидето
Когато супата е готова се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.

Супа моркови и броколи

2 стръка пресен лук
2 малки моркова
5-6 розички пресни или замразени броколи
фиде
масло
магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Морковите се нарязват на дребно или се настъргват на едро ренде и се прибавят към лука
Долива се топла вода и се прибавят броколите и фидето
Когато супата е готова се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.

Крем-супа от картофи и броколи

1 малка глава кромид лук
1 малък морков
5-6 розички пресни или замразени броколи
1 картоф
фиде
масло
магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Морковът се нарязва на дребно или се настъргва на едро ренде и се прибавя към лука.
Долива се топла вода и се прибавя нарязания на дребно картоф.
Когато картофът омекне се прибавят броколите .
Малко преди да се свали  от котлона супата се подправя с маслото и ситно нарязания магданоз.
Пасира се или се намачква с вилица.
Публикувано от kapri_sonne в 11:47 0 коментара

# 16
  • Мнения: 293
Крем супа с грах и броколи

2 ч.ч. замразен грах
3 ч.ч  броколи
3 стръка пресен лук
1 стрък зелен чесън
2 щипки суха мащерка или клонче прясна
1 с.л. масло
2-3 с.л. заквасена сметана или 30-40 мл течна готварска сметана
сол

Зеления лук и чесън се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и олио за 2-3 минути. Ако имате замразен домашен зеленчуков или птичи бульон може да го използвате вместо вода.
Добавят се граха и броколите  , долива се още топла вода или бульон , като на посоченото количество зеленчуци общия обем на течността да не надвишава 1,5 - 2 литра.
Добавя се мащерката , подправя се със сол на вкус и се вари до готовност на зеленчуците.
Пасира се .  Сега е момента да оправите нещата , ако не сте уцелили точното количество на течността Wink Ако супата е станала много водниста , се оставя на силен котлон без капак за няколко минути , докато изври водата , ако е станала много гъста се разрежда с нужното количество топла вода или бульон.
Добавят се маслото и сметаната и след 3-4 минути супата се снема от котлона.

Супата търпи доста вариации , които  биха обогатили вкусът и много сполучливо - като например :

-шепа ориз или 1 картоф, добавени заедно със зеленчуците
-прясно приготвени домашни крутони (нарязан на малки кубчета хляб се запича за няколко минути на сух тиган или във фурната , като се разбърква често) , които да поръсите преди сервирането и
-настърган кашкавал върху горещата супа

и други

# 17
  • Мнения: 293
Основна супа от коприва

1 шепа бланширана коприва
3-4 стръка зелен лук ( не е  същото със стар лук)
пресен джоджен
малка кафена чашка ориз
сол

за застройката

1 яйце
3-4 с.л кисело мляко
1 равна с.л. брашно

Пресния лук  се нарязва на ситно и заедно с нарязаната коприва се задушава за кратко с малко олио.
Долива се топла вода (аз не харесвам и не използвам  зеленчукови бульони за тази супа , защото променят значително вкуса и) , изчаква се да заври и се добавя ориза.
Супата се посолява , прибавя се дребно нарязания джоджен и се оставя да ври до готовност на ориза , след което се снема от огъня.
Когато поизстине се застройва  с разбитите яйце , кисело мляко и брашно. Застройката може да бъде и варена , с оглед на това , че се приготвя за малки деца и е добре да се подсигурите заради яйцето.



Супа от коприва и лапад с ориз

По времето когато излезе прясната коприва вече се намира и току-що поникнал пресен , млад и свеж лапад.Процедурата по бланширането е както при копривата.

1 шепа бланширана коприва
1 шепа  бланширан лапад
3-4 стръка зелен лук
1 малка кафена чашка ориз
джоджен

Приготвя се е както горната супа , като лапада се слага заедно с копривата.

Супа от коприва (и лапад) с картофи

Вместо ориз се слага един нарязан на дребно картоф

Супа от коприва (и лапад) с фиде

Оризът в основната рецепта се заменя с 1-2 шепи натрошено фиде

Супа от коприва (и лапад) с ориз и киноа

Получава се много сполучлива и вкусна комбинация .
Супата се приготвя както по-горе. Докато ври се измива една малка кафена чашка киноа и се оставя да се накисне за 15 минути  , след което се отцежда добре и се залива с  2 к.ч.вода . Похлюпва се и  се вари първо на силен котлон  , после на слаб , а накрая се оставя похлюпена на изключен котлон да поеме всичката течност. Готова е , когато вътре стане прозрачна .



При сервиране в супата се поставя желаното количество киноа.



* По желание към горните варианти на супите може да се добави натрошено сирене при сервирането.

# 18
  • Мнения: 293
Чудесен , лек и много вкусен десерт , който се приготвя буквално за 2 минути. Обичам рецептите , които могат да се моделират лесно и да се нагласят спрямо различните вкусове , а тази е една от тях . Това което ще ви покажа е основната рецепта.Тя може да бъде допълвана , променяна и изменяна така , че да  се хареса на всички.

Плодово сладоледено кисело
1 банан
2 зрели праскови
1 кофичка кисело мляко с висока масленост (или 200 гр. цедено кисело мляко)


Може да използвате и готово цедено мляко , но аз предпочитам да го приготвям у дома. Не изисква никакви специални умения и можете лесно да регулирате  гъстотата му. За целта използвам парче марля .Слагам млякото в нея , завързвам и окачвам над чешмата за една нощ. Сутринта водата се е отделила  и се е получило това




Бананите и прасковите се почистват от кората , нарязват се и се оставят във фризера да се замразят също от предната вечер.




Трябва да са много хубаво замръзнали , за да се получи сладоледа добре.

Сега остана да смесите всичко заедно в блендер за 2 минути и сте готови . Ако сте се справили добре се получава ето това



Ако нямате блендер , може да ползвате миксер , пасатор или дори малък чопър , но с блендер е най - бързо и лесно.Дори и да се разтопи малко по време на приготвянето не се притеснявайте.Върнете го за кратко във фризера да се стегне.

Както казах по-горе , това е основната рецепта . Тя може да бъде модифицирана по различни начини . Вместо банан може да ползвате пъпеш , или да комбинирате пъпеш с ананас например.Поучава се чудесна комбинация между банан и ягода (за по-големи деца!) , банан и боровинка , банан и манго , банан и кайсия ... По принцип не е нужно да се добавя захар , тъй като  голямото количество плодове  придават достатъчно сладост , но ако не ви е достатъчно винаги може да добавите пудра захар или мед когато го пасирате.

Може да замените част от цеденото мляко с малко заквасена сметана.Тогава сладоледа става по-маслен и с по-фина консистенция.

Този сладолед е чудесна основа за детски мелби .Остана да прибавите малко бисквитки , пресни плодове и настърган шоколад Simple Smile

# 19
  • Мнения: 293
Спагети болонезе с моцарела

 

Когато за пръв път ги приготвих сложих каймата , доматите , лукът и всички подправки направо към врящите с вода спагети. Получи се нещо подобно на доматена супа с кайма и мноооого фиде Simple Smile

От тогава мина много време . Днес рецептите вече са лесно достъпни за всички , а спагети болонезе се превърнаха в едно от любимите и често приготвяни ястия у дома.

За да направите наистина добри спагети , купете си качествена паста. Тя се произвежда от твърда пшеница и вода.Колкото по-твърда е пшеницата и получения от нея грис , толкова качеството на продукта е по-високо.Твърдият грис се обработва лесно и едновременно с това запазва формата на готовите тестени изделия.Освен това водата , в която се вари остава чиста ,спагетите не се слепват на буци и в същото време остават достатъчно крехки ,  нежни и изключително вкусни.

За Спагети болонезе с моцарела са ви нужни

1 пакет спагети от по-тънките
1 едра глава лук
500 гр. кайма (смес)
500 гр пресни домати
200 гр моцарела
1 скилидка чесън
босилек, риган , сол





Не купувайте готова кайма. Вземете си месо и помолете да ви го смелят пред вас. В много месарски магазини предлагат тази услуга безплатно, ако купите месото от тях .За 500 гр. кайма ще са ви нужни 300 гр свинско и 200 гр. телешко.


Започнете със соса.Спагетите се варят бързо и ще ги направим малко преди да приключим с доматения сос.

Запържете нарязания на дребно лук в 3-4 с.л. олио.Добавете каймата и бъркайте енергично докато стане на "трохи". Научих се да омесвам предварително каймата с 1-2 с.л. студена вода , когато я пържа. Така тя се "пръска" много лесно. Използвам този трик винаги когато правя муска , пълнени чушки , сарми или пържа каймата по друг повод.
Когато каймата побелее се добавят доматите  и нарязаната на ситно скилидка чесън.
Не добавяйте вода (доматите ще пуснат достатъчно сок ), в противен случай ще ви се наложи да сгъстявате соса с брашно или нишесте, а това влошава вкусът му. Похлупете и оставете да се задушат около 15 минути , като разбърквате от време на време.Посолете на вкус , но предвидете малко повече сол, тъй като спагетите ще поемат част от нея.
Прибавете подправките. Аз използвам босилек и риган (доматите и босилекът се съчетават идеално) , но вие може да сложите каквото предпочитате или да експериментирате с нови вкусове.Стават чудесни дори с малко чубрица .Намалете огъня на съвсем слабо и оставете да къкри.

Време е да сварим спагетите.

В голяма тенджера се слага да заври леко подсолена вода и когато кипне се сипват на веднъж всички спагети. Не ги чупете . Изчакайте 2-3 минути докато омекнат и сами се приберат в съда. Разбъркайте внимателно и оставете да се сварят.Не похлупвайте пастата защото  ще изкипи. Варете без капак и внимавайте да не ги преварите.Италианците имат термин ал денте (al dente) , който описва колко точно да бъде сварена пастата . Това означава "леко хрупкав"  или "мек отвън,стегнат отвътре". Едно и също е. Понякога може да чуете това определение дори за боб , ориз или зеленчуци . Колко дълго трябва да ври пастата, за да е ал-денте, зависи от формата и производителя. Указанията на опаковката показват точно това  , но честно казано , на мен ми идва малко сурова така. Винаги добавям няколко минути отгоре  върху тези , посочени на опаковката.
Когато пастата е готова се сваля от огъня и излишната вода се отцежда. Не обливайте спагетите със студена вода! Ще прекратите веднага процеса на варене , но заедно с това ще отмиете и лепкавото нишесте нужно за да полепне сосът по тях.

Може да сервирате спагетите в чинии  , да нарежете върху тях моцарелата на малки парчета и да полеете обилно с вкусния сос.

Ето така





Аз обикновено правя друго. В съда с пастата нарязвам цялото количество моцарела и сипвам доматения сос. Разбърквам  добре , добавям 1-2 с.л лъжици билково масло и похлупвам за няколко минути. След , което сервирам.  Ако съм приготвила повече паста и остане за следващия ден лесно прехвърлям в малка тавичка  , настъргвам кашкавал и запичам за 10 минути във фурната.






Да ви е сладко!

# 20
  • Мнения: 293
Ароматно чесново масло с билки

 
Това чесново масло със зелени подправки е чудесна гарнитура към препечената филийка хляб. С него може да размесите печения картоф или да объркате току-що сварената паста.То придава неповторим вкус на картофеното пюре , задушените зеленчуци или гарнитурата от ориз. Може да подправяте супи , сосове или да го добавите към печеното месо или риба.

Вземете си качествено масло, за да няма неприятни изненади от крайния резултат.


За 250 грама масло имате нужда от:

няколко стръка зелен лук
 3-4 скилидки чесън
 магданоз
 копър 
лимонов сок и сол.



Аз използвах малък чопър , но ако вие нямате използвайте нож. И така става. Важното е зелените подправките да бъдат нарязани на много ситно.
За чесъна е добре да ползвате преса или го стрийте в хаванче на кашица с малко сол.



Оставете маслото да омекне  на стайна температура и добавете към него зелените подправки , солта и лимоновия сок (половин чаена лъжичка е напълно достатъчна).




Разбъркайте добре докато подправките се разпределят равномерно. Пригответе си голям лист прозрачно фолио , разстелете го на плота и сипете готовото масло в единия му край.



Завийте внимателно на руло . Усучете двата края и оформете саламче , като го търкулнете няколко пъти по плота.



Това е .Остана да го приберете в хладилника да се стегне за няколко часа . Може да направите по-голямо количество , да оформите малки рулца и да ги съхранявате във фризера.


# 21
  • Мнения: 293
Спящо мече от ориз


Не открих чия е идеята за това оргинално мече. Попадна ми снимка случайно и се влюбих в него. Опитах се да открия рецепта , но и там не ми провървя. Давам ви моята интерпретация и се надявам да ви хареса Simple Smile



За да направите мечето ви е нужна 1 ч.ч. сварен посолен пълнозърнест кафяв ориз. Може да използвате и бял , тогава ще ви е по-лесно да работите с него и да оформите отделните елементи , тъй като съдържа повече нишесте  , което действа като лепило между зрънцата. Но мечето няма да е кафяво Simple Smile Мина ми през ума да ползвам бял ориз, който да оцветя със соев сос.Това е вариант , само ако не готвите за деца. Соята е една от осемте храни, които съставляват 90% от хранителните алергии в ранна детска възраст . Освен това  соевият сос има много високо съдържани е на сол.
И така за кафяво мече остана варианта с пълнозърнест ориз. Към все още топлия ориз се добавя 1 с.л. масло , то компенсира донякъде липсата на достатъчно нишесте и мечето се оформя по лесно.Работете с мокри ръце , докато оризът не е изстинал съвсем.

Малко кашкавал и една маслина са достатъчни за да се направят очите и муцунката.Тялото на мечето може да се направи дефакто от всичко , което обичате или имате в момента под ръка.Аз избрах салата от домати , краставици , шунка и печени чушки .



Сега е ред на омлета. 3 яйца , шипка сол и широк тиган .Това е всичко. За да не се налага да го обръщате го похлупете докато го пържите , така яйцата от горната страна ще се стегнат от парата.Завийте с него мечето.


Остана само да се направи украсата


Ето няколко идеи за пълнеж, вместо салатата от домати:

картофено пюре
руска салата
салата Снежанка
задушено пилешко месо със зеленчуци
зеленчуци на пара - броколи , карфиол , грах , зелен боб.....
ризото
задушен спанак с масло

# 22
  • Мнения: 293
Закуска от  овесени ядки с плодове - друг вид

2 с.л. овесени ядки
1 ябълка
1 круша
1 праскови
1 нектарина


Плодовете се обелват , нарязват на дребно , заливат се с малко вода и се варят.Пасират се.Овесените ядки се сваряват и се прибавят към плодовата смес.




Препечена филийка с жълтък и обезсолено сирене


Отделете внимателно белтъка от жълтъка . Разбъркайте жълтъка с малко натрошено обезсолено сирене .Намажете филйка бял или пълнозърнест хляб с малко масло и внимателно разстелете отгоре чат от яйцето  на тънък слой. Изпечете сандвична на грил или във фурна докато се зачерви.

Елда със сирене и масло

Почистената и измита елда се вари в съотношение 3:1 за около 10мин.Похлупва се и престоява още толкова извън котлона.Докато е още топла се подправя с бучка масло и обезсолено сирене


Общи условия

Активация на акаунт