МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 68 732
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
svetli,относно махането на бъркалките да споделя,може да е полезно.Слагам в една купичка вода и си приготвям намазнена салфетка.Като спре да меси с мокри ръце поизбутвам тестото,вадя едната бъркалка,минавам по осичката със салфетката.Същото и с другата бъркалка.С мокра ръка позаглаждам тестото и го оставям да втасва и се пече.След като се опече оставям хляба още 10 мин. и тогава го вадя.Не залепва никъде.

# 376
Здравейте, другарки и другари!   bouquet 

Отскоро си купих хлебопекарна (на Мулинекс), записвам се при вас да следя за интересни и полезни трикове и рецепти...  Wink   Правя няколко вида хляб (основно пълнозърнести), харесват ми...

Има ли начин козунакът да стане на конци и да мирише на козунак?  Laughing

# 377
Еми разбира се че има - хубава и изпитана рецепта, замесване и първо втасване в машината, сплитане, второ втасване и печене във фурната.
Ето един от моите козунакоправения по тази последователност

# 378
Еми разбира се че има - хубава и изпитана рецепта, замесване и първо втасване в машината, сплитане, второ втасване и печене във фурната.

Мерси за снимките!   bouquet   Ще може ли и рецептата?   Flutter  Имам опции за 750, 1000 и 1500 гр.   Peace

# 379
Моята рецепта е
125мл прясно мляко
100гр мазина/50 олио и 50 масло разтопено/
около 640 гр брашно
щипка сол
3 яйца/без 1 жълтък , който е за намазване/
125-150 гр захар
12гр жива мая
лимонова есенция
стафиди
бадеми
Стафидите ги слагам при сплитането, не прекалявам с количеството защото тестото натежава и не втасва много.
Иначе в машината слагам първо течните съставки, после брашното и накрая разтворената в 50мл от млякото мая.

# 380
  • София/Кюстендил
Здравейте момичета и момчета,

И аз се сдобих вчера с хлебопекарна Kenwood (след дълго въздишане пред щандовете по магазините  Simple Smile)

Снощи побързах да я изпробвам, на най-късата възможна програма - Ускорено печене (за 58 минути меси, втасва и пече), че нямаше време и ... се сблъсках с първия проблем. На вкус - идеално. Острани и отдолу - супер кафява коричка, но отгоре хлябът остана абсолютно бял. Уж спазвах стриктно пропорциите в рецептата  newsm78
Моля по-опитните да кажат каква може да е причината и къде съм сбъркала...

# 381

И аз се сдобих вчера с хлебопекарна Kenwood (след дълго въздишане пред щандовете по магазините  Simple Smile)

Снощи побързах да я изпробвам, на най-късата възможна програма - Ускорено печене (за 58 минути меси, втасва и пече), че нямаше време и ... се сблъсках с първия проблем. На вкус - идеално. Острани и отдолу - супер кафява коричка, но отгоре хлябът остана абсолютно бял. Уж спазвах стриктно пропорциите в рецептата  newsm78

Честито, със здраве да си я ползваш!
Радвай се, че за 58 минути си изпекла хляб, който може да се яде изобщо.  Wink Хлебопекарните пекат различно и нямат реотан отгоре и често горната кора остава по-светла. Когато рецептата е добра, хлябът не се надига до капака на машината и тогава би трябвало да се изпече и отгоре, но все пак горната кора винаги остава по-тънка и по-светла (макар, че при Панасоник няма такъв ефект, а хлябът и отгоре е кафеникав; едната ми Мулинекс пече така, че половината хляб отгоре остава бял, другата половина успява да покафенее). При по-малък хляб мисля, че се изпича навсякъде и отгоре.

# 382

Изпечи си един хляб на нормална програма и тогава ще можеш да прецениш дали машинката ти пече добре . При обикновената програма само печенето е примерно 1 час, как за 58 мин да омеси, да втаса, да се изпече че и с коричка отгоре Peace

# 383
  • София
    mama Tin, аз вчера сложих тесто замесено на ръка,втасало, само за печене,за 1 час и си остана бял отгоре, хем не се наду до капака, като козунака.Явно има значение и формата на тавичката, гледам снимки,  тези, които са в дълги тавички имат коричка, моята е с висока тавичка и не прави коричка.

# 384
   mama Tin, аз вчера сложих тесто замесено на ръка,втасало, само за печене,за 1 час и си остана бял отгоре, хем не се наду до капака, като козунака.Явно има значение и формата на тавичката, гледам снимки,  тези, които са в дълги тавички имат коричка, моята е с висока тавичка и не прави коричка.

Тц, не е от тавичката. Панасоник има висока тавичка и нямам проблем. Мулинекс е с дълга тавичка и... свикнах с по-светлата горна кора.

П.П. Ето тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.255 можеш да видиш снимките в моите постове. Едното е козунак, другото е бърз хляб.

# 385
Печенето явно си зависи от машината - някоя пече добре, друга не. Но зависи и от рецептата и програмата - ако има в хляба яйце, мляко хляба се получава с по тъмна коричка.
Моята Северин не пече кой знае колко добре, но примерно Ронсон е добра машинка и пече добре.
На мен лично цвета на коричката не ме бърка особено защото най често слагам и пълнозърнесто брашно, а и като намажа след печене коричката с малко олио се получава чудесна лъскава коричка.

# 386
Привет на всички,
Намерих много рецепти за кексове, но ще ви помоля да споделите някоя изпитана и много сполучлива.
Благодаря предварително   bouquet

# 387
Привет на всички,
Намерих много рецепти за кексове, но ще ви помоля да споделите някоя изпитана и много сполучлива.
Благодаря предварително   bouquet

Вторият вариант, изцяло какаов, много ни хареса http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg19154314;topicseen#msg19154314; имам предвид рецептата от пост  #282.

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 15:09 от Анонимен

# 388
  • София
     alys, харесаха ми, добре изглеждат! mama Tin, благодаря! Аз  тепърва ще правя опити, проби и грешки, нали трябва да и хвана цаката! Сигурна съм, че дори машини от една марка и модел, пак пекат различно.

# 389
      Сигурна съм, че дори машини от една марка и модел, пак пекат различно.

Така е. Първата ми машина изпече някакъв абсолютно бял хляб първия път, после на втория-третия ден замина на сервиз, а оттам се върна печаща по-силно. Не отиде на сервиз заради белия хляб, а една програма даде грешка.

Общи условия

Активация на акаунт