МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 68 041
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 224
Моят ръжен хляб е горе долу със същите пропорции течност и брашно
на 280 мл айрян слагам  2ч.л. кафяза захар (или 3 мед) и 2 ч.л. сол 1 с.л олио съотноениято ръжено бяло което правя емалко на око но горе долу е 1 към 3 както е при теб

# 256
  • Мнения: X
Но пак имам въпрос  Embarassed, тези от вас, които само месят тестото в машината, кога го вадите, преди да започне да пече? т.е. вече е втасвало 1 път, след което го сплитате и оставате на втаса 2-ри път, вече оформен?
alys, колко захар и колко капки Хуксол слагаш на 500 гр брашно?

Еми, виж тук, пост « #262 Ср., 23 Февр. 2011, 17:04 ». Две рецепти съм описала, изпробвано е в две машини. Е, не е точно като козунак, печен във фурната, но за мързелив вариант е направо супер.
На другия ти въпрос - когато искам да пека във фурната, а машината само да меси и втасва - използвам програмата за месене+втасване (козунакът втасва само веднъж в машината), след това се оформя (сплита), слага се в тавичка (форма) и се оставя да втасва във фурната на около 35-45 градуса (не, че мога точно да ги задам, но слагам копчето малко преди 50 градуса). След като си удвои или утрои обема (поне един час или час и половина), намазвам с жълтък с олио, поръсвам със захар, увеличавам градусите до 180 градуса (или по-малко, зависи от печката), слагам тавичката вътре и козунакът си довтасва, ако не му е минал меракът, пече се и после ядеш вкусен козунак.  Grinning

# 257
  • Мнения: 27
Искам да благодаря за рецептата на Pina за козунак изцяло правен в машина за хляб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477

Стана супер!!!    bouquet  bouquet  bouquet Използвах програмата за френски хляб и тестото стигна до капачето, но се изпече добре.

# 258
  • Мнения: X
Искам да благодаря за рецептата на Pina за козунак изцяло правен в машина за хляб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477

Стана супер!!!    bouquet  bouquet  bouquet Използвах програмата за френски хляб и тестото стигна до капачето, но се изпече добре.

Според мене, трябва да благодариш и на машинката си, защото доста често козунакът се препича (искам коричка като на козунак, печен във фурната, а не прегорял).  Wink

# 259
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
И аз да се изкажа по козуначената тема - тази рецепта на Пина е мнооого добра. По нея правя козунак много често и винаги е успешен.
След омесването и първото втасване процедирам като Алис - плета, бутам във фурната да втасва (аз го слагам на 50 градуса за около час) и усилвам на 180 градуса за 35-40 минути. Става супер.

# 260
  • Мнения: 27
Искам да благодаря за рецептата на Pina за козунак изцяло правен в машина за хляб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477

Стана супер!!!    bouquet  bouquet  bouquet Използвах програмата за френски хляб и тестото стигна до капачето, но се изпече добре.

Според мене, трябва да благодариш и на машинката си, защото доста често козунакът се препича (искам коричка като на козунак, печен във фурната, а не прегорял).  Wink

Е коричката е дебела - да.  Но аз го пуснах на коричка степен  - средна. Другия път ще го включа на светла кора. Но вътре е на конци и много мек. Машината ми е куча марка - виждала съм най-различни марки на същата машина (една с дръжка е).

# 261
  • Мнения: 7 779
Но пак имам въпрос  Embarassed, тези от вас, които само месят тестото в машината, кога го вадите, преди да започне да пече? т.е. вече е втасвало 1 път, след което го сплитате и оставате на втаса 2-ри път, вече оформен?
да поразсъждаваме малко на глас.
какви са циклите при направата на козунак ? - месене ,втасване, оформяне (усукване,сплитане), печене. ти искаш да го печеш в печката. значи махаме го. оформянето не може да го направи машината - махаме и него. остава ни месенето и втасването. там някъде ще трябва да го извадим.
да не забравяме че след оформянето имаме втасване.
какво следва оттук ? - ако имаме рецепта на козунак с 1 втасване вадим тестото след първото месене , оформяме го и го слагаме във формата да втаса и след готовност да се пече.
ако имаме рецепта с 2 втасвания - вадим тестото след второто месене , оформяме  и  т.н.
ако имаме желание козунака да втаса 3 пъти - съответно вадим тестото след второто месене.
мисля че няма нищо сложно.   bouquet

# 262
  • Мнения: 29
Купила съм си мая юва,която е със срок до 2013 г,слагам от нея  колкото пише в книжката към хлебопекарната ,но хляба ми не се надува както до сега.Някои ползвал ли я е и имал ли е такъв проблем.Днес ще направя с маята на доктора да видя дали пък проблема не е в машинката newsm78
само yova (суха) използвам. никакви проблеми.
а като виждаш че тестото не е втасало защо му позволяваш да се пече ???

Абе за втасване втасва,но примерно друг път опира капака Mr. GreenА сега на 4 пръста от ръба на казанчето.

# 263
  • Мнения: 7 779
Абе за втасване втасва,но примерно друг път опира капака Mr. GreenА сега на 4 пръста от ръба на казанчето.
защо реши че проблемът е в маята , а не примерно в температурата , времето за втасване , качеството на брашното и др ?

# 264
  • Мнения: 1 111
ох, пак ме подсетихте за козунаците....ще трябва да си спретна...Аз също си имам изпитана рецапта и само нея си ползвам Peace  Само исках да ви подсетя,че ако ви остане тесто /при мен напоследък все остава,защото ползвам по-малка тавичка за козунака/, та после си спретвам козуначени кифли от остатъка,с пълнеж от различни видове сладко Peace

# 265
  • София
  • Мнения: 2 525
ох, пак ме подсетихте за козунаците....ще трябва да си спретна...Аз също си имам изпитана рецапта и само нея си ползвам Peace  Само исках да ви подсетя,че ако ви остане тесто /при мен напоследък все остава,защото ползвам по-малка тавичка за козунака/, та после си спретвам козуначени кифли от остатъка,с пълнеж от различни видове сладко Peace
alys,  bongo_2007 благодаря, събрах 3-4 рецепти и започвам експериментите  Hug
tuly, дай и твойта изпитана рецепта  Hug изцяло в машина ли го правиш?

# 266
  • Мнения: X
после си спретвам козуначени кифли от остатъка,с пълнеж от различни видове сладко Peace

Леле, сега конфитюр от ябълки ли да правя (това е по план-програма) или козуначени кифлички  Wink. Хубаво ме подсещаш и трудно се устоява на подобна идея.  Hug



alys,  bongo_2007 благодаря, събрах 3-4 рецепти и започвам експериментите  Hug


Еми, успех! Няма да се даваш на една машинка, я!  Simple Smile

# 267
  • София
  • Мнения: 1 134
Здравейте, включвам се и аз с въпрос. Имаме пекарна от няколко месеца и хлябът става добре, имам обаче един проблем - каквото и да правя, винаги стои някак на мехурчета вътре. Иска ми се да направя хляб като от хлебозавод - по-сбит... Възможно ли е изобщо? Много мая ли слагам? Приемам идеи и съвети всякакви Simple Smile

# 268
  • София
  • Мнения: 8 545
Здравейте, включвам се и аз с въпрос. Имаме пекарна от няколко месеца и хлябът става добре, имам обаче един проблем - каквото и да правя, винаги стои някак на мехурчета вътре. Иска ми се да направя хляб като от хлебозавод - по-сбит... Възможно ли е изобщо? Много мая ли слагам? Приемам идеи и съвети всякакви Simple Smile

Имате няколко варианта:

- да намалите маята;
- да увеличите солта;
- да направите по-твърдо тесто;
- да намалите времето за втасване.

Пиша ви ги всичките варианти, защото не знам възможностите на машината. Например ако тя не позволява промяна в програмата, тогава работете върху първите три варианта, в обратен случай върху четвъртия.

# 269
  • София
  • Мнения: 1 134
Мерси много,тестото ми обикновено е доста твърдо, защото слагам до 1/3 бяло брашно - другото е пълнозърнесто и ръжено. Слагам обаче малко сол зороди децата. Ще увелича солта. А дали ще има ефект ако намаля захарта? Сега слагам равни количества сол и захар...  ОК, ще пробвам първо със солта и после с маята. Мерси пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт