МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 68 003
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 8 545
Мерси много,тестото ми обикновено е доста твърдо, защото слагам до 1/3 бяло брашно - другото е пълнозърнесто и ръжено. Слагам обаче малко сол зороди децата. Ще увелича солта. А дали ще има ефект ако намаля захарта? Сега слагам равни количества сол и захар...  ОК, ще пробвам първо със солта и после с маята. Мерси пак Simple Smile

Намалете маята и увеличете месенето. Маята не се е разнесла достатъчно добре в тестото. Захарта няма да окаже никакво влияние.

# 271
  • София
  • Мнения: 1 134
Машината ми е обикновена, няма ръчни настройки и не мога да увелича месенето, ама на основната програма месенето е повече отколкото на тази за пълнозърнест хляб, така че ще използвам нея. Ще намаля маята и ще споделя резултата. Благодаря!

# 272
  • Мнения: 7 779
Машината ми е обикновена, няма ръчни настройки и не мога да увелича месенето, ама на основната програма месенето е повече отколкото на тази за пълнозърнест хляб, така че ще използвам нея. Ще намаля маята и ще споделя резултата. Благодаря!
можеш да помесиш на програма тесто няколко мин. и после да си пуснеш програмата за пълнозърнест хляб - цял цикъл.

# 273
  • София
  • Мнения: 1 134
Да се отчета: махнах захарта и ръженото брашно, оставих само бяло и пълнозърнесто. Сложих малко повече сол и доста по-малко мая. Правих на основната програма. Хлябът е по-добър от предишния, приближавам се до желания резултат, но май трябва да намаля още маята. Програмата е 3.19 часа и явно втасва твърде дълго...

Бонго, ще пробвам и този вариант следващия път. Има напредък, ще му намеря цаката Simple Smile Пак благодарности.

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 21:42 от esma

# 274
  • Мнения: 7 779
Да се отчета: махнах захарта и ръженото брашно, оставих само бяло и пълнозърнесто. Сложих малко повече сол и доста по-малко мая. Правих на основната програма. Хлябът е по-добър от предишния, приближавам се до желания резултат, но май трябва да намаля още маята. Програмата е 3.19 часа и явно втасва твърде дълго...
що не напишеш рецептата по която го правиш ? newsm78

# 275
  • София
  • Мнения: 1 134
Ами уж за да не ви занимавам с подробности, ама така май ще стане по-лесно Simple Smile
Основно ползвам тази рецепта от темата с рецептите:
Ръжен хляб 2
140 мл вода
142 мл кисело мляко
2 ч.л. сол (аз слагах по-малко от една)
2 ч.л. кафява захар или 3 ч.л. мед
2 с.л. олио
225 гр. бяло брашно
225 гр. ръжено брашно (аз слагах 100гр. бяло, 175гр. пълнозърнесто и 175 ръжено)
1 1/4 ч.л. суха мая

След преработката изглежда така:


420мл. вода
2 ч.л. сол
1 с.л. олио
375 гр. бяло брашно
300 гр. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. суха мая

Всъщност не написах рецептата, защото съм пробвала и други и все имам този проблем със структурата на хляба - става на мехурчета вътре. Та затова сега си мисля, че проблемът е в твърде дългото време за втасване на машинката.

Последна редакция: сб, 22 окт 2011, 14:46 от esma

# 276
  • Мнения: 1 111
според мен пък проблемът не е във втасването....при моят Мулинекс програмата,на която приготвям хляб е с продължителност 3часа и 20 мин., дори имам и такава с продължителност 3ч. и 40 мин.  Хлябът ми винаги става порест, както ти казваш с мехури въздух....не знам какво трябва да се промени,за да стане по-сбит, но вероятно при хлебопекарните е така.
Колкото и рецепти и програми да съм ползвала до сега - никога не ми се е получавал сбит хляб...пробвай да махнеш олиото и да намалиш количеството бяло брашно за сметка на пълнозърнестото

# 277
  • София
  • Мнения: 8 545
според мен пък проблемът не е във втасването....при моят Мулинекс програмата,на която приготвям хляб е с продължителност 3часа и 20 мин., дори имам и такава с продължителност 3ч. и 40 мин.  Хлябът ми винаги става порест, както ти казваш с мехури въздух....не знам какво трябва да се промени,за да стане по-сбит, но вероятно при хлебопекарните е така.
Колкото и рецепти и програми да съм ползвала до сега - никога не ми се е получавал сбит хляб...пробвай да махнеш олиото и да намалиш количеството бяло брашно за сметка на пълнозърнестото

Аз лично олиото не бих го махнал. Мазнината и маята са антагонисти и не се обичат много. То всъщност на мазнината въобще не и пука, ама тя пък отнема течностите, които са необходими на маята за да си свърши работата.

Впрочем такива проблеми с дупките съм имал в повечето случаи, когато изсипвам сухата мая или натрошвам директно живата мая в казанчето без предварително да съм я активирал (разтворил в малко вода, брашно и захар). Макар някои хлебари за гонят точно този ефект с дупките.

Иначе плътен хляб особено при пълнозърнестите съм получавал май винаги:

   

# 278
  • Мнения: 1 045
При мен плътен хляб се получава винаги когато не използвам бяло брашно. Моят мъж обича плътни ръжени или пълнозърнести хлябове тип "паве", както шеговито се изразява.

# 279
  • София
  • Мнения: 1 134
Последният път ми се получи почти като този на дясната снимка на Дядо хаджия (имаше леко разрехавяване към горната кора), ама ми се щеше да е още малко по-гладък...

# 280
  • Мнения: 0
Аз бъркалките ги мажа с олио итака ги слагам в съда.Когато се опече хляба го вадя,после и бъркалките.

# 281
  • Мнения: 7 779
Аз бъркалките ги мажа с олио итака ги слагам в съда.Когато се опече хляба го вадя,после и бъркалките.
и мислиш че олиото ще остане да омазнява до края ???
нали ще се усвои от тестото.
казанчето и бъркалките са покрити с тефлон именно за да не залепва тестото. щом мажеш бъркалките намажи и казанчето

# 282
  • Мнения: 470
Днес направих хляба с айрян и мед.
НЕВЕРОЯТНО вкусен е! newsm74
Сега сигурно само него ще правя, а се бях запасила с най различни брашна и добавки за експериментиране.  tooth

# 283
  • Мнения: 129
Днес направих хляба с айрян и мед.
НЕВЕРОЯТНО вкусен е! newsm74
Сега сигурно само него ще правя, а се бях запасила с най различни брашна и добавки за експериментиране.  tooth
МОЖЕ ЛИ РЕЦЕПТАТА?

# 284
  • Бургас
  • Мнения: 382
аз продължавам да се опитвам да докарам хубав царевичен хляб. даже си взех кухненска везна за целта да меря точно, ама не става. става доста сух и остър хляба и се рони като го режа. олио слагам колкото обикновено, а царевично към бяло брашно 50:50. правя га на програмата за основен хляб. дали не трябва за пълнозърнест да пробвам? или ще намаля брашното. забелязах, че повече ми харесва белият хляб, когато е по-малко брашното - тестото е доста меко и не може да се оформя с ръце. но в машината става идеално. Rolling Eyes
и да питам програмата за френски хляб за какъв тип хляб я ползвате?

Общи условия

Активация на акаунт