МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 551
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 224
50:50 съотношение царевично бяло брашно е доста високо. Пробвай 1 към 3 като залееш царевичното брашно с вряла вода (попарваш го). Правила съм царевичен хляб по рецепта за френски (хляб с пшеничен грис и по-дебела коричка), като замествам пшеничният грис с царевичен и то не изцяло.

# 286
  • Бургас
  • Мнения: 382
a на каква програма?

# 287
  • Варна
  • Мнения: 4 036
аз продължавам да се опитвам да докарам хубав царевичен хляб. даже си взех кухненска везна за целта да меря точно, ама не става. става доста сух и остър хляба и се рони като го режа. олио слагам колкото обикновено, а царевично към бяло брашно 50:50. правя га на програмата за основен хляб. дали не трябва за пълнозърнест да пробвам? или ще намаля брашното. забелязах, че повече ми харесва белият хляб, когато е по-малко брашното - тестото е доста меко и не може да се оформя с ръце. но в машината става идеално. Rolling Eyes
и да питам програмата за френски хляб за какъв тип хляб я ползвате?
Моят опит с царевичния хляб е подобен, хем царевичното брашно беше 1/3. Мисля да опитам номера с попарването.

Френски хляб правих вчера по рецептата в книжката, добавих микс от семена. Стана малко като грахам - влажно, малко лепкаво вътре. Иначе със супер коричка и вкусен. По мое мнение специално в моята книжка дадените количества мая са много големи и затова хлабът става ронлив. Откакто намалих маята резултатът е в пъти по-добър, но ми е трудно да улучвам количеството й, когато слагам и друго брашно, не само бяло.

Досега най-харесваният хляб в къщи е този с кисело мляко.

# 288
  • Мнения: 224
a на каква програма?
програма за пълнозърнест, за да има повече време за встасване

# 289
  • Бургас
  • Мнения: 382
благодаря, ще опитам по този начин   bouquet

# 290
  • Мнения: 2
Здравейте !
За моя радост се върнах от Турция с така дискугираната подправка за хляб "челебитка".Там няма проблем да я намериш,има я и в магазините,и в магазинчетата за подправки.Струва между 2 и 3 лири за 100г.Навсякъде пише "чьорек".А до него стои надпис "withe " или "bleak" susam.Това го пиша само за сведение,а не да става повод за спор.
Вчера вече пробвах и го добавих към другите семена,които слагам в хляба.Изпечен ухаеше много приятно.

# 291
  • Мнения: 7 779
Моят опит с царевичния хляб е подобен, хем царевичното брашно беше 1/3. Мисля да опитам номера с попарването.задължително попари царевичното брашно , че ще дойде дядото и ще ви нахока   hahaha
мисля че многократно е обяснявал как се прави царевичен хляб , ама кой да чете  newsm78 може би и в блога да е описано   bouquet

Последна редакция: пн, 24 окт 2011, 17:56 от bongo_2007

# 292
  • Мнения: 7 779
аз продължавам да се опитвам да докарам хубав царевичен хляб. даже си взех кухненска везна за целта да меря точно, ама не става. става доста сух и остър хляба и се рони като го режа. олио слагам колкото обикновено, а царевично към бяло брашно 50:50. правя га на програмата за основен хляб. дали не трябва за пълнозърнест да пробвам? или ще намаля брашното. забелязах, че повече ми харесва белият хляб, когато е по-малко брашното - тестото е доста меко и не може да се оформя с ръце. но в машината става идеално. Rolling Eyes
и да питам програмата за френски хляб за какъв тип хляб я ползвате?
намали царевичното брашно , попари го предварително с част от водата предвидена за хляба.

# 293
  • Варна
  • Мнения: 4 036
Моят опит с царевичния хляб е подобен, хем царевичното брашно беше 1/3. Мисля да опитам номера с попарването.задължително попари царевичното брашно , че ще дойде дядото и ще ви нахока   hahaha
мисля че многократно е обяснявал как се прави царевичен хляб , ама кой да чете  newsm78 може би и в блога да е описано   bouquet
Благодаря, още се уча - имам машината от 2 седмици и не сварвам да изчета всичко.

# 294
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Да се включа и аз при вас с едни хлебчета които правих тези дни.
Може и на машината да се месят и на ръка.
Аз предпочитам вече да си го пека във фурната не в машината ,защото стават по хубави.
ЕТО ГИ:


ХЛЯБ СЪС ЗЕХТИН



ИТАЛИАНСКО ХЛЕБЧЕ



# 295
  • Мнения: 469
Днес направих хляба с айрян и мед.
НЕВЕРОЯТНО вкусен е! newsm74
Сега сигурно само него ще правя, а се бях запасила с най различни брашна и добавки за експериментиране.  tooth
МОЖЕ ЛИ РЕЦЕПТАТА?

- 1,5 ч.л. суха мая
- 450 гр брашно
- 1,5 с.л. мед
- 2 ч.л. сол
- 50 мл зехтин (последните правих с олио)
- 260 мл кефир (при мен айрян горе-долу 1:1 кис.мляко и вода)


А днес направих за пръв път с жива мая, сложих и трици, овесени ядки и сусам.

# 296
  • Мнения: 105
От 1 месец имам хлебопекарна Moulinex 5023 , изпробвах различни рецепти тук от форума, но винаги хляба ми става много препечен отдолу и от страни - понякога даже черен и с много твърда коричка. Пека на най - ниска степен на препичане. Къде бъркам? До сега все 750 гр. съм правила дали затова така изгаря?

# 297
  • Мнения: 1 111
може и да е до грамажа, аз съм със същата машина и винаги пека на средна степен, хляб 1 кг, и никога не ми загаря ,дори ми е недопечено на моменти...За мен всичко е до реотаните и силата им,защото преди да занесем машината на поправка печеше нормално,след като се върна от там - препичаше /на една и съща степен пека/ и сега пак си пече нормално, от само себе си...
А в началото казах,че е възможно да  е до грамажа,защото пък багетите ми винаги се препичат Rolling Eyes

# 298
  • Мнения: 7 779
може и да е до грамажа, аз съм със същата машина и винаги пека на средна степен, хляб 1 кг, и никога не ми загаря ,дори ми е недопечено на моменти...За мен всичко е до реотаните и силата им,защото преди да занесем машината на поправка печеше нормално,след като се върна от там - препичаше /на една и съща степен пека/ и сега пак си пече нормално, от само себе си...
според мен не е от реотаните , а от терморегулатора. той регулира до каква температура трябва да загряват реотаните.
А в началото казах,че е възможно да  е до грамажа,защото пък багетите ми винаги се препичат Rolling Eyes

# 299
  • Мнения: 7 779
От 1 месец имам хлебопекарна Moulinex 5023 , изпробвах различни рецепти тук от форума, но винаги хляба ми става много препечен отдолу и от страни - понякога даже черен и с много твърда коричка. Пека на най - ниска степен на препичане. Къде бъркам? До сега все 750 гр. съм правила дали затова така изгаря?
бъркаш ,че не изключваш машината по-рано. виждаш го че прегаря и пак го оставяш да се пече. нали знаеш че машината не може да прецени кога е изпечен и кога не ?
ако след намаляване на времето за изпичане коричката ти е добра , но пък отвътре е суров тогава съм склонен отново да търся причината в терморегулатора.
като по-малка вероятност може да има проблем и в програматора - вместо да ти изключва на 120 градуса  програмистите са го настроили на 140.

пп. предполагам че си избрала правилната програма   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт