Селска къща, поглед към малките детайли

• 102 477
  • 251
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Светкавица и Данито-освен съчувствие,друго не мога да предложа.Знам какво е -но наистина с приподата няма как да се бориме.Викайте пак приятелите-да сложат 1 рамо,ако не вали ракията може и в по-походни условия Hug

# 151
  • Русе
 Светканичка, колко са пораженията. Успокойте се и преценете. Дано не са големи щетите.   Hug

# 152
Момичета Hug

Пораженията са наистина големи, можеха и по -големи да са.
Мъжът ми ще оправи каквото може, засега керемидите ще се подменят, на пролет-повече.Дървените части на места са като скъсана и смачкана хартия.На мен не ми се ходи там засега.

Дайте съвет какво дръвче да засадим пред навеса където е огнището.

Иска ми се да засадим някакво дръвче на същото място.Орех имаме друг, значително по-млад, така че няма да е орех.Има ли някаква символика в дърветата, някакво хубаво ново, начало?Майка ми предлага да засадим борче, но няма да стои добре там.Освен това, като видях борът в детската градина на детето, прекършен до половина от бурята пак ме заболя сърцето.Ужасна, ужасна буря беше.

Брезички ще засадим пред оградата отвън.
Чудя се плодно дръвче или друго?

# 153
Светкавица, навремето баба ми казваше, че в един двор трябва да присъстват определени дървета-
- орех - за мъдрост, плодородие и дълголетие;
- бреза- за здраве, красота и искрени отношения;
- върба- за голямо и сплотено семейство;
- иглолистно - за дълголетие в къщата;

Ореха в нас баба го отгледа сама. Поникна като по чудо, при положение, че в близост до нас и в съседите орехи няма. Най-вероятно някоя врана го е изпуснала докато лети. Баба си го обгрижваше, поливаше, окопаваше. Когато тя почина, тъй като много я обичахме с мъжа ми, решихме да го оставим в нейна памет. Само че го пресадихме на достатъчно обезопасено място в двора, далеч от сгради, огради и бетонови площадки.
Брезата си я купих от една поръчка в ,,Стрелиция,,. Вече ми е на две години. Всъщност имам си две брезички. Едната е с по-светли листа, другата с по-тъмни.
Върба си захванах като отрязах от селският парк клонче, което миналата есен засадих в земята. Напролет ме зарадва с разлистени листенца. И брезите, и върбата са в ливадата, която е достатъчно голяма, за да растат във времето.
В иглолистните съм влюбена. Имам много и най-различни - туи, пицеи, сребрист бор и кълбовидни туи.
Относно засаждането на ново дърво в близост до навеса, е добре първо да проучиш кое дърво колко голяма коренова система прави. В нета е пълно с такова инфо. Другият вариант е да се спрете на някое декоративно, което е с плачеща форма и не расте много нависоко. Но няма пък да разчите на дебеля сянка в горещините.
Красота в дадено дърво може да потърсите в пауловнията и в албицията. Не цъфтят още първата година, но са достатъчно студоустойчиви за навън, а после са страшно ефектни, когато дойде време за цъфтеж.
Каталпата също не прави много дебел ствол. Каталпата пред нашата къща вероятно е вече на 50 години. Не е повдигнала нито една тротоарна плочка досега, нито е пуснала издънки. Но пък е невероятно красива, когато цъфти.

# 154
Светкавица, навремето баба ми казваше, че в един двор трябва да присъстват определени дървета-

bouquet
Изключително полезна информация, за някои видове не бях чувала, сега ще се разровя да прочета.
През пролетта, живот и здраве ,непременно ще засадим ново дърво .Тъкмо и детето ще участва.

# 155
  • Русе
 Светкавичке, аз много харесвам липа и пред къщата сме си засяли една,точно където мислехме да е въпросното огнище. После се отказахме от идеята за огнище на това място, но пък липата ще си остане.

# 156
Светкавица, изберете дърво с не мека дървесина. Ако е мека дървесината се чупят без проблм. И преглеждайте дървото , ако е проядено се чупи леко

Сега ореха  да не го изхвърлите. Нарязвате на трупи, мажете от страни със смес да не го нападнат червей и го вдигате за добри времена - за мебели. Страхотна дървесина е

# 157
Светкавица, много съжалявам, за случилото се  Sad да знаеш, че ще станат малко по малко нещата още по-хубави, отколкото си ги мислила  Wink) здраве да има, всичко друго човек бачка (по един или друг начин) и си го набавя  Wink По-добро ще дойде, ще видиш  Hug

tzarina, благодаря за интересната информация.
(И да знаеш, че и без да съм ти виждала двора май се влюбих в него)

# 158
...: tzarina, благодаря за интересната информация.
(И да знаеш, че и без да съм ти виждала двора май се влюбих в него)
Благодаря ти много, самата аз съм също съм влюбена в нашето място. Много е направено, но и много още има да се прави.
Да сме живи и здрави, леко полека, ще успяваме и ще напредваме Peace

# 159
  • София
Темичката е позамряла, но ако може някой д ами даде съвет или координати на дърводелец или фирма, която може да ми направи автентично изглеждащи прозорци, за старинната ми къща. Старите просто не стават!

# 160
  • Варна
Аз продавам селска къща в близост до Пловдив.

# 161
Естера дай инфо за къщата и цена.Аз съм заинтересувана.

# 162
  • Бургас
Да попитам - септичната яма - с каква техника и какви размери се прави? Видях, че ви е коствало 1 ден, та моля за know-how.  И на нас ни предстои същото  bouquet

# 163
Изчетох цялата тема и се чудя какво ли е станало с къщата на Светкавица  Rolling Eyes

# 164
Отдавна не се бях връщала към темата, дори не предполагах, че е изминало толкова време.

Много мислихме дали да оставим дънера на ореха, да засадим там цветя .После се отказахме,споменът е тъжен.Изкоренихме дънера, ново дърво все още не е засадено.От здравите части мъжът ми измайстори три столчета за децата- нашето- и на кумците ни.Направи и няколко плата.Останалото- за огъня, не е било здраво дървото, макар че раждаше много.
Пред огнището засадихме храсти с оранжеви цветове- често срещани са, ето такива:

http://ozelenitel.info/sites/default/files/field/image/Tecoma.jpg

На парапетите поставихме саксии със сакъзчета, но са от гипс и доста тежки, голям зор беше зазимяването им.

Подменихме керемидите на навеса, но колкото да не вали, за подмяна на двете греди все още не остава време.По-миналата година в двора построихме и къщата, но все още е на груб строеж.

Не направихме парти, отлежават в един шкаф покривките, салфетките, сервизите ,които бях избрала за целта.Но често идват приятели , които развеждам из новата си къща и си фантазираме кое къде ще бъде и какъв купон ще се заформи.Посрещаме гостите си с кафе, кекс, сладки, защото идват набързо, а и в този вид все още къщата не е за големи празненства.

Най-хубаво беше в първите дни на годината- сложихме на средата на двора под слънцето малка масичка с хартиена покривка, седнахме на кафе/ в пластмасови чашки Embarassed/ с кумата и мъжа ми, хапнахме бисквитки и кекс , спомняхме си местата, които сме обиколили заедно/ много обичаме селския туризъм/ и си представяхме слънчево бъдеще  Simple Smile

Надявам се това лято да приключим с къщата и най-сетне да подменим скъсаните греди на навеса на огнището.
Макар и не с особена активност разглеждам темите за интериорния дизайни "крада" идеи за нашия си стил.

Ще пусна снимки, а ще се радвам ако темата се поднови и се зареди с идеи и снимков материал.

Общи условия

Активация на акаунт