Каква пералня

• 879 515
  • 6 188
  •   1
Отговори
# 5 775

Цитат
Моята пералня го прави същото, надъвка ми всички тънки пердета.
Установих, че снадките на барабана, които са пластмасови, са
надрани явно от ципове и по-твърди неща, които съм прала. Там се
закачат тънките неща - копринени шалове, тънки пердета, фини блузи,
бельо т.н. Почнах по-малките неща да слагам в торбички за фино пране.
Хубавото е, че ми предстои смяна на пералнята, иначе спасение няма.

Има "спасение" и е много просто. Най-евтиния начин е просто да се загладят неравностите с много фина шкурка. малко по-скъпия е директно да се купят и заменят преградите на барабана. Струват под 10лв броя, заменят се за 3 минути и определено това не е причина да се взима нова пералня.

# 5 776
  • София
Как точно се заменят преградите, те не са ли хванати с болтове за барабана?

# 5 777
  • София

Цитат
Моята пералня го прави същото, надъвка ми всички тънки пердета.
Установих, че снадките на барабана, които са пластмасови, са
надрани явно от ципове и по-твърди неща, които съм прала. Там се
закачат тънките неща - копринени шалове, тънки пердета, фини блузи,
бельо т.н. Почнах по-малките неща да слагам в торбички за фино пране.
Хубавото е, че ми предстои смяна на пералнята, иначе спасение няма.

Има "спасение" и е много просто. Най-евтиния начин е просто да се загладят неравностите с много фина шкурка. малко по-скъпия е директно да се купят и заменят преградите на барабана. Струват под 10лв броя, заменят се за 3 минути и определено това не е причина да се взима нова пералня.

Благодаря за идеята! Просто ще правя основен ремонт на кухнята
и ще сменя всички уреди, в това число и пералнята, която е на 10 г.
Като цяло не съм доволна и от самото изпиране, въпреки че за
времето си беше скъпа пералня.

# 5 778
Как точно се заменят преградите, те не са ли хванати с болтове за барабана?

Не, не са на болтове. Повече от елементарна е подмяната им:
https://www.youtube.com/watch?v=V-kIP83a4RU

# 5 779
  • оттам, откъдето започва България
А откъде се купуват тези прегради, че моите се белят.

# 5 780
А откъде се купуват тези прегради, че моите се белят.

В повечето магазини, в които се предлагат резервни части за битова техника. И онлайн може да поръчате, ако това предпочитате. Просто пишете в Гугъл "Прегради за барабан" и ще ви излязат сайтове на магазини и цени.

# 5 781
На пръв поглед не напипах никакви неравности нито по преградите, нито по барабана. Но най-вероятно ще ги сменя преградите стига да намеря за моята пералня, че е старичка.
Благодаря за "идеите"

# 5 782
Моята пералня няма такива прегради, всъщност си има, но не са пластмасови и не са свалящи, а са си отляти към барабана.

# 5 783
  • Ловеч
Здравейте!
Проверихме филтъра на пералнята и е чист. Продължава да се чува този метален звук при пране, а при центрофугиране понякога много дрънчи, друг път е обичайния шум.
Може ли амортисьорите да са за смяна?

# 5 784
Здравейте!
Проверихме филтъра на пералнята и е чист. Продължава да се чува този метален звук при пране, а при центрофугиране понякога много дрънчи, друг път е обичайния шум.
Може ли амортисьорите да са за смяна?

Може да има заседнал банел от сутиен между барабана и водосъдържателя. Често се закачат за нагревателя и не стигат до филтъра.
Пералнята може да дрънчи от много неща. Уверете се парво начало ,че е добре нивелирана. Завъртете с ръка барабана, разклатете го, вижте дали се усеща луфт. Ако при въртене издава неприятен, припукващ звук ,значи лагерите са за смяна. Разбитите лагери в началото само шумят гадно, но в края, като се разбият съвсем пералната започва и да тече полека. От задната страна при повечето има  капак, може да се отвие и да се погледне дали има следи от теч идващ от лагерите.

# 5 785
BM21, въпросът ми е точно за луфта.
Цитат
Завъртете с ръка барабана, разклатете го, вижте дали се усеща луфт.
Как се усеща?
Когато поставям сухото пране в барабана, той често се удря отпред и някъде отзад, т.е. люлее се напред и назад и мислех, че при новите перални е така, но като те чета се замислям. newsm78
Така е от самото начало и вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!

пп: При старата ми Перла не имало такова играене на барабана.

# 5 786
  • Варна
Цитат
Как се усеща?
Когато поставям сухото пране в барабана, той често се удря отпред и някъде отзад, т.е. люлее се напред и назад и мислех, че при новите перални е така, но като те чета се замислям. newsm78
Така е от самото начало и вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!

Моята пералня е нова,но няма такова люлеене

# 5 787
вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!
Каква е пералнята?
След колко време ползване сменяхте лагер?
За да се стигне до разбиване на лагер нещо не е ползвана както трябва. Нивелирана ли е?
"Стъргане" може да се чува от:
- лагер на мотор
- пружини
Скрит текст:
- "амортисьори"
Скрит текст:
- ремъчна шайба
.....

# 5 788
Цитат
Как се усеща?

Повечето нови са много по-ненадеждни и неремонтопригодни от сатрите "Перла" и "Тамат". Жалко но факт. Що се отнася до лагерите, при старите перални и натоварването им е по-малко, заради много по-ниските обороти (300-400). При новите започват от 1000 и стигат до 2000. Повечето стари перални центрофугират само веднъж, след изплакване. При новите, особено на интензивните програми за памук по време на изплакване и всяка подмяна на водата ги изцежда на центрофуга. С други думи: една нова пералня само за 1 пране може навърта обороти ,които "Перла" навърта за 10 пранета буквално.

Лагерите се проверяват по много лесен начин. Отваря се задния капак "Ако такъв е наличен", сваля се ремъка от ремъчната шайба и завъртате барабана. Ако не се чува звук, то този шум може да е идвал от електромотора. Ако все пак шумът идва от барабана, внимавайте, може да не са лагери а заседнал банел триещ се в стените на барабана. Като го хванете барабана с пръсти и го повдигате леко, се усеща луфт между него и водосъдържателя. При изправни лагери не би трябвало да има луфт.

Иначе, когато самия водосъдържател с барабана блъска по стените на пералната машина, по време на центрофуга, то това се дължи, или на претоварване, или на убити амортисьори или на лоша нивелация.

Ето видео, как се разпознават най-лесно убитите лагери: https://www.youtube.com/watch?v=sHDctZ334KI

# 5 789
  • Ловеч
Може да има заседнал банел от сутиен между барабана и водосъдържателя. Често се закачат за нагревателя и не стигат до филтъра.
Пералнята може да дрънчи от много неща. Уверете се парво начало ,че е добре нивелирана. Завъртете с ръка барабана, разклатете го, вижте дали се усеща луфт. Ако при въртене издава неприятен, припукващ звук ,значи лагерите са за смяна. Разбитите лагери в началото само шумят гадно, но в края, като се разбият съвсем пералната започва и да тече полека. От задната страна при повечето има  капак, може да се отвие и да се погледне дали има следи от теч идващ от лагерите.

Банел няма как да се е закачил, защото пера бельото в торбички.
Завъртях барабана и никъде не се усеща луфт, но се чува слаб шум, като се направи един оборот.

Общи условия

Активация на акаунт