Каква пералня

• 879 501
  • 6 188
  •   1
Отговори
# 5 790
Що се отнася до лагерите, при старите перални и натоварването им е по-малко, заради много по-ниските обороти (300-400). При новите започват от 1000 и стигат до 2000.
Новите започват от 400/500 и стигат до 1400/1600
Информацията е налична в ръководството за употреба,
в графа програми (стъпката за промяна в общия случай е 200/300), показана в табличен вид.  Peace
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 29 дек 2017, 13:29 от Анонимен

# 5 791
  • София
Скрит текст:
BM21, въпросът ми е точно за луфта.
Цитат
Завъртете с ръка барабана, разклатете го, вижте дали се усеща луфт.
Как се усеща?
Когато поставям сухото пране в барабана, той често се удря отпред и някъде отзад, т.е. люлее се напред и назад и мислех, че при новите перални е така, но като те чета се замислям. newsm78
Така е от самото начало и вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!

пп: При старата ми Перла не имало такова играене на барабана.

Повечето нови са много по-ненадеждни и неремонтопригодни от сатрите "Перла" и "Тамат". Жалко но факт.
Що се отнася до лагерите, при старите перални и натоварването им е по-малко, заради много по-ниските обороти (300-400). При новите започват от 1000 и стигат до 2000.
Скрит текст:
Повечето стари перални центрофугират само веднъж, след изплакване. При новите, особено на интензивните програми за памук по време на изплакване и всяка подмяна на водата ги изцежда на центрофуга. С други думи: една нова пералня само за 1 пране може навърта обороти ,които "Перла" навърта за 10 пранета буквално.

Лагерите се проверяват по много лесен начин. Отваря се задния капак "Ако такъв е наличен", сваля се ремъка от ремъчната шайба и завъртате барабана. Ако не се чува звук, то този шум може да е идвал от електромотора. Ако все пак шумът идва от барабана, внимавайте, може да не са лагери а заседнал банел триещ се в стените на барабана. Като го хванете барабана с пръсти и го повдигате леко, се усеща луфт между него и водосъдържателя. При изправни лагери не би трябвало да има луфт.

Иначе, когато самия водосъдържател с барабана блъска по стените на пералната машина, по време на центрофуга, то това се дължи, или на претоварване, или на убити амортисьори или на лоша нивелация.

Ето видео, как се разпознават най-лесно убитите лагери: https://www.youtube.com/watch?v=sHDctZ334KI
Ти нова пералня виждал ли си на живо, че пишеш глупости? Покажи ми една която да започва от 1000 оборота и да достига 2000 - може и да са различни перални, а не събрано в един модел. А изпрано на 2000 оборота наясно ли си как би изглеждало и как никога няма да подлежи на изглаждане после? Да не говорим, колко малко дрехи биха понесли такъв терор.

# 5 792
  • Варна
Моята пералня изцежда от 800 до 1400 оборота,но ползвам в повечето случаи 1200/струва ми се достатъчно/

# 5 793
PAV1, благодаря за изчерпателните обяснения. bouquet
Опитах да отговоря на въпросите.
Вече се замислям да я сменям, но ме е яд че изключително малко време я ползвах, дори и по време на гаранционния период. Така се наложи. Sad
вече смених лагер. Сега пак чувам познатото неприятно стържене. ooooh!
Каква е пералнята?  - пералнята е Candy
След колко време ползване сменяхте лагер? - след 6 години е сменен лагер, но е ползвана прекалено малко през тези години и то най-често на кратката програма. Усетих стърженето на програма за около 90-100 мин. Тогава вече техникът реши, че лагерът е за смяна. Сменен е преди няколко месеца.
За да се стигне до разбиване на лагер нещо не е ползвана както трябва. Нивелирана ли е?  Да, от техник е нивелирана.
"Стъргане" може да се чува от:
- лагер на мотор
- пружини 
Скрит текст:
- "амортисьори"
Скрит текст:
- ремъчна шайба
.....

# 5 794

Цитат
Банел няма как да се е закачил, защото пера бельото в торбички.
Завъртях барабана и никъде не се усеща луфт, но се чува слаб шум, като се направи един оборот.

Ако е с ремък, и чисто нова да е ще има съвсем лек звук, той е от ремъка и електромотора. Професионалист може да разпознае, от къде идва въпросния шум, но вие по-добре свалете ремъка и тогава завъртете. Без ремък при напълно изправни лагери не би трябвало да има шум. Ако е по-нова, може да е с директен привод без ремък, но пак, като се отвори отзад и се разбира от мотора ли е, лагери ли са.
Усетихте ли някакъв луфт между барабана и водосъдържателя? На колко години е пералната машина, и подменяни ли са скоро амортисьорите?

- Към дамите, дето скачат относно оборотите на центрофугата: Аз говоря за максимални обороти. Поне 80% от потребителите използват пералните си машини на максимални, или на оборотите, които самата програма задава. Обичайно при най-щадящите програми ,като "Ръчно пране" и "Вълна", оборотите към дадената програма по подразбиране са 800. Въпреки това ,800 оборота за над 2 пъти повече от максималните 350-400 при старите перални машини от рода на "Перла" и "Тамат". Аз лично, също ползвам оборотите зададени по подразбиране на дадената програма. За сега проблеми и разкъсани дрехи в резултат на високите обороти не е имало.

# 5 795
  • София

Скрит текст:
Цитат
Банел няма как да се е закачил, защото пера бельото в торбички.
Завъртях барабана и никъде не се усеща луфт, но се чува слаб шум, като се направи един оборот.

Ако е с ремък, и чисто нова да е ще има съвсем лек звук, той е от ремъка и електромотора. Професионалист може да разпознае, от къде идва въпросния шум, но вие по-добре свалете ремъка и тогава завъртете. Без ремък при напълно изправни лагери не би трябвало да има шум. Ако е по-нова, може да е с директен привод без ремък, но пак, като се отвори отзад и се разбира от мотора ли е, лагери ли са.
Усетихте ли някакъв луфт между барабана и водосъдържателя? На колко години е пералната машина, и подменяни ли са скоро амортисьорите?

- Към дамите, дето скачат относно оборотите на центрофугата: Аз говоря за максимални обороти. Поне 80% от потребителите използват пералните си машини на максимални, или на оборотите, които самата програма задава. Обичайно при най-щадящите програми ,като "Ръчно пране" и "Вълна", оборотите към дадената програма по подразбиране са 800. Въпреки това ,800 оборота за над 2 пъти повече от максималните 350-400 при старите перални машини от рода на "Перла" и "Тамат". Аз лично, също ползвам оборотите зададени по подразбиране на дадената програма. За сега проблеми и разкъсани дрехи в резултат на високите обороти не е имало.

Пак да попитам, понеже се правиш на приятн разсеян:
Ти нова пералня виждал ли си на живо, че пишеш глупости? Покажи ми една която да започва от 1000 оборота и да достига 2000 - може и да са различни перални, а не събрано в един модел. А изпрано на 2000 оборота наясно ли си как би изглеждало и как никога няма да подлежи на изглаждане после? Да не говорим, колко малко дрехи биха понесли такъв терор.

# 5 796

Ето видео, как се разпознават най-лесно убитите лагери: https://www.youtube.com/watch?v=sHDctZ334KI
Изгледах го. Луфт определено има при моята.
Засега шумът е по-слаб от този на показаната пералня с разбити лагери, но си го има при
превъртане с ръка.

На 1000 оборота не ми се е налагало да я използвам. Най-много до 800 об/мин.

# 5 797

Цитат
Пак да попитам, понеже се правиш на приятн разсеян:

Виждам че вие подобен уред не сте виждали, а и не си давате зора да четете, какво пиша. От 1000 до 2000 това са максималните обороти при РАЗЛИЧНИ модели, съвременните машини. Разбира се, че могат да се настроят на много по ниски.
Това за гладенето е пълна глупост. Много по-трудни са дрехите за гладене, когато се изсушат намачкани в сушилня. Докато са влажни изглеждането не е чак такъв проблем. Все пак центрофугата не ги суши, а отнема влагата частично.
Виждали ли сте, как са устроени новите барабани? Те не са целите разпробити, както при по-старите модели и имат специфичен релеф. Релефа и отворите по барабаните на перални машини достигащи високи обороти факторът, който позволява при такива центробежни сили, дрехите да са невредими.

Ето как изглежда съвременен барабан:

Ето как изглежда класически:

Разликите могат да ви извадят очите, нали? Simple Smile

Ето как напълно спокойно и нормално, перална машина центрофугира на 2000 оборота:
https://youtu.be/cJHrg6h-5N0

Хората дават куп пари за такива машини и това не е, защото са глупави и си мечтаят, да си съсипват прането.  Wink

# 5 798
  • София
Явно нито си прал на такива обороти, нито си гладил след такива, а съсремнните сушилни не мачкат, поне качествените не мачкат.

# 5 799
Явно нито си прал на такива обороти, нито си гладил след такива, а съсремнните сушилни не мачкат, поне качествените не мачкат.

Има една много хубава българска поговорка "Едно си баба знае, едно си баба бае".

Хайде да не си говорим с общи приказки, а да ми обясните детайлно, от техническа гледна точка, как точно тия "качествени" сушилни не мачкат дрехите? Вътре в тях гладачка ли има скрита? Grinning 

# 5 800
  • Ловеч

Не усещам никакъв луфт. Пералнята е Аристон за вграждане на 8 години и нищо по нея не е сменяно.

# 5 801

Не усещам никакъв луфт. Пералнята е Аристон за вграждане на 8 години и нищо по нея не е сменяно.

За толкова години работа, амортисьорите със сигурност не държат, както трябва. Като за начало е добре да бъдат подменени. Когато взимате нови, гледайте съпротивлението да е същото, като на старите. На тях е написана стойност на съпротивление, най-често се срещат амортисьори от 80N до 140N. Изберете нови със същата стойност, която е на заводските и пералната ще работи значително по-меко при центрофуга.
Държа да подчертая ,че всяка перална е конструирана до определено максимално тегло на прането. Ако я претоварвате, без значение дали е нова или с нови амортисьори, при центрофуга ще тропа.

Хората често си мислят, че когато поставят амортисьори с по-високо съпротивление от заводските, пералната им машина автоматично ще започне да се справя и с по-тежко от оказаното пране. Това разбира се не е така ,защото амортисьорите не са единствения фактор, в пералната има още пружини и тежести, и спрямо тях производителя е поставил дадените амортисьори.
Поставянето на амортисьори с значително по-голяма съпротивление само ще влоши работата на пералната машина.

# 5 802
Що се отнася до лагерите, при старите перални и натоварването им е по-малко, заради много по-ниските обороти (300-400).
При Перлите, лагерите, които са монтирани са коксови (няма семеринг),
аксиални и са предвидени за такова натоварване.
При повишаване на оборотите се монтират по-други лагери, радиално-аксиални.
Дълготрайността на лагерите (basic rating life) по ISO 281 се означава с L10

# 5 803
Аз съм фен на високите обороти на центрофугата (моята има макс 1200), още страдам от старата, дето имаше 400 😀.
Иначе и аз да кажа, че сушилнята не мачка. Това с гладенето си е относително, зависи от материя, колко влага е останала след прането и какво ли още не. А не на последно място по важност и качеството на ютията.

# 5 804
Аз съм фен на високите обороти на центрофугата (моята има макс 1200), още страдам от старата, дето имаше 400 😀.
Иначе и аз да кажа, че сушилнята не мачка. Това с гладенето си е относително, зависи от материя, колко влага е останала след прането и какво ли още не. А не на последно място по важност и качеството на ютията.

Дрехите по време на пране, така или иначе се намачкват силно. В сушилнята се премятат по-същия принцип в барабан, обдухвани от въздух с намалена влажност. Проблемът е, че те изсъхват намачкани на кълбо. Като се закачат изпънати на простора, изсъхват значително по-слабо намачкани и лесни за гладене.
За това я попитах дамата, в тия "качествени сушилни", гладачки ли има.

Общи условия

Активация на акаунт