Любители на котки - тема 54

• 52 375
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • На небето
Мен ме притеснява това, че моя котарак не яде друго освен котешка храна. Нито пиле нито месце, от някой и друг колбас си кусва само, като деликатес, ако му дам повече го отказва. Иначе бих искала да му давам нещо естествено и близо до природата му... newsm78

# 526
  • София
Според обясненията - перифразирам - котките поемат по-голямата част от нужната им вода чрез храната и не си падат много по водопоя. Консервите съдържат 70-80 % влажност, а гранулите - само десетина процента. Храненето с консервирана храна помага котката да получава по-голямата част от водата, която ѝ е нужна и така да не образува пясък в отделителната система.

Подкрепям на 100% от опит. Предпочитам да поглъща 80% вода на всяко хранене, т.е. да му е необходимо значително повече храна, отколкото да изтърпя кошмарните дни от преди десетина години.

Другото, за което се сещам е, че стига да не е малко глупаво коте или някой изгладнял уличен котарак, идеално разпознават какво е подходящо за ядене. От забранените неща единствено на кокал би посегнал, но се старая да ги завивам добре преди да ги изхвърля. Е, понякога му давам да се начеше крастата с голям кокал от пилешко бутче - изяжда само хрущялите от краищата. Всъщност на хрущялите какво им е вредното? Те не могат да направят беля в корема, защото не са остри.  newsm78 А това е едно от най-големите лакомства за Мъро. Често в чинийката му има чисто месо и хрущял и той предпочита него пред месото.  Grinning

Да ви покажа снимка от сутрешната ни физзарядка  Laughing:

Това, под тънкото одеялце, между ноктите, е кракът ми  Mr. Green. След като му се накарах ме остави и взе да съзерцава летящите гадове пред прозореца  Laughing:

Естел, невероятни са! Жалко, че не можеш да задържиш малкото! Sad

# 527
Тaня67 Не е защото хрущялите са вредни, а защото нямат кой знае каква хранителна стойност. Т.е. няма нищо лошо в това да се дават като лакомство, по-добре от саламче, просто не трябва храненето да е базирано на тях.

Guess Who не е рекламна статията ни най малко. Просто е написана за случаен човек, който няма опит, взел си коте, няма познати 'коткари' да ги пита, пуска в Гугъл  и иска бърз и лесен отговор - какво да не давам, кое ще е най-лесно, но и ок за кот, я гранули било, ами то има толквоа гранули, аз от къде да знам кои са добри? а, ето кои, супер! Последното изречение не е рекламно, това са просто най-известните, реномирани и лесни за намиране храни висок клас. За едно поне 70% от хората тази инфо ще е достатъчна и няма да се замислят повече. За тези %  гранули наистина са най-удачния избор, защото всички други варианти изискват доста повече усилие и внимание, което много хора просто нямат възможност или желание да инвестират в храненето на котките си. Примерно домашното хранене - под това масово в БГ се разбира сипване от манджата за хората, с няколко залъка хляб. В което няма нищо лошо, колко поколения котки сме отгледали на мусака и супа топчета вкъщи  Laughing но не е оптимално, и е доста различно от домашното хранене за което ти си чела. А причината да се препоръчват гранули пред конссерви е, че веднъж отворени, консервите са като домашните храни - трябва да се изядат веднага, няма как да се  оставят и котето да си ходи да си гризка през деня. За хора с натоварено ежедневие това може да означава доста разпокъсан и нередовен график на хранене. Ако тези консерви са и по-нисък клас, като махнеш водата, като махнеш въглехидратите от зърно, реално остава съвсем малко протеин. Обсъждала съм въпроса с много бъдещи собственици на котета (работя като доброволец в приют) и това са ми личните впечатления. Да кажеш на такъв човек, ами изберете храна висок клас, все едно нищо не си казал. А, вземете Роял Кейнайн, от еди къде си, това вече е отговор. Да кажеш, ами гответе, но това не може, така не може, и трябва да сте вкъщи за храненето редовно, и т.н. и тези хора сериозно ще се замислят, Аз въобще котка искам ли? И затова статията е написана така...Моята отработена реч за работата е честно много подобна, въпреки че нямам интерес някой да продава гранули.
За съжаление оптималното хранене на домашна котка изисква време и средства, които много хора не успяват да инвестират във собственото си хранене, камо ли любимеца. За тези проценти, които имат възможност и желание като теб, ами те ще се разровят, ще го обмислят въпроса и вземат най-доброто  решение. Просто всички правим най-доброто от това, което имаме.

Лично моето решение, което съм избрала за най-оптимално съобразено с начина ни на живот, е за закуска гранули, от които им остава мъничко за втора закуска през деня, защото хапват към 5-6 сутринта, за вечеря обикновено от месото което ще готвя за нашата вечеря, ако случайно е нещо постно или неподходящо, консерва. Гранулите избираме с висок процент протеин, а зърното ориз всесто царевица.
Не е перфектно, но е оптимално за нас.

# 528
MissNellie, мерси за информацията, полезна както винаги! Аз имам въпрос относно гранулите - наслушала съм се на проблеми с пикочните пътища, пясъци и камъни, но като че ли предимно за мъжките котки...? Те по принцип са по-склонни към такива проблеми, но се чудех, опасни ли са гранулите за женски котки? Ние ползваме само Hill's Science Diet (за къщни котки), най-вече защото всички вет клиники в които сме били това ни препоръчаха.

Малко спам, но не се сдържах:
Ох, милото то! Колкото и да обичам котките, просто не мога да си представя котка да направи нещо такова... Освен ако не са майка и малко може би. А колко сърцераздирателни истории има за кучетата и тяхната вярност и загриженост и към хора, и към други животни. Ох, не трябваше май в тая тема да пиша такива предателски мисли  hahaha но тооооолкова искам куче... Друго такова животно просто няма.

А, това с папагала ме разби  Joy Наистина как ли му е писнало на горкия да слуша врясък по цял ден.

Добре дошли и от мен на buttinsky и Мацухито!  Hug

Преди малко едни приятели се опитаха да ни споразумят да им дадем Богданка "под наем" за няколко дни, защото имали мишки вкъщи  hahaha Тя че е ловджийка, вярно, но е такава пъзла че ще се спомине от страх ако я оставим на чуждо място, така че се наложи да откажем. Но тя бе поласкана.

# 529
Боже, Дидитка, тази твоята Богданка е невероятна котка. Остави дето е едричка (аз обожавам дундестки животинки) ами е и с уникални способности. Това си го мисля съвсем насериозно откакто гледах клипчето в you tube (или беше vbox не помня) дето й подхвърляте книжно топче и тя го носи обратно като куче. А сега се оказва, че никак не е за изхвърляне и в чисто котешките занаяти като ловенето на мишки. Защото последното не е особено разпространено сред домашните котки май. Имам предвид изцяло домашните.

Танче, кой каквото ще да ми разправя... Мъро и Мишо са братя. Това е.

# 530
  • Варна
Добро утро и от нас Simple Smile Ще се самоцитирам от една друга тема, но не мога да не ви разкажа и на вас, макар че твърде рядко пиша тук: Оле момичета... И на вас да кажа! Нашата котка преди 2 месеца имаше визита от един котарак (умишлено) и от тогава чакаме котенца, обаче последните 2-3 дни вече бяхме много притеснени, защото беше време да ражда, ама няма никой; няма кърма - нищо! newsm78 Днес вече не издържах, събудих половинът и я награбихме - и на лекар - а там, гледа, гледа човека - оказа се, че тя е дебела!! hahaha hahaha Толкова много се смяхме, от днес вече е на диета! Joy А то какво е станало; Тъкмо разгонването и е минало, когато Котаран е бил у нас; ние решаваме, че ще храним бременна котка и и даваме почти 3но храна (защото тя все иска Crazy ) а иначе винаги я храним по схема, но бременно - как да го ограничиш! То си дебелее, ние мислим, че бременне! hahaha Ето една снимка на Шошка(Жоли), а на заден план се вижда, кутията която подготвихме за раждането  Joy Joy Лек и усмихнат ден ви желая  Peace

# 531
MissNellie, приеми извиненията ми! Станала съм много скептична. Чела съм много статии в интернет, главно за козметика и перилни препарати, в които се пише, например, колко е вредна козметиката, какви отрови има в нея, как проникват през кожата и се натрупват в черния дроб и т.н. и накрая дават Светия Граал, който уж е много по-различен от написаното в статията.
Затова малко се стъписах, когато след тези ужасии и смъртни опасности, описани от автора, изведнъж се дават препоръки за точно определени марки. Разбрах какво се има предвид и пак се извинявам, дано не си се обидила.

Вероятно това с храненето тук е обсъждано милион пъти. И аз бях направила твоя избор: вечер и през деня му оставях гранулирана храна. Малко количество. Като се приберем - консервирана, защото моят отказва да яде пиле или каквото и да е друго месо. Никога не е ял от нашата храна. Никога не е карал само на гранули. И пак се запуши. Няма гаранция за нищо. Вероятно става въпрос за предразположение. Докторът държи да го откажем от паучовете и консервите и да мине само на Роял Канин уринал, но моето вътрешно убеждение, подкрепено от сайта, който пуснах, е да яде повече влажна храна, а уринала - само за профилактика против образуването на кристали. То и на самата опаковка си пише, че това е диетична храна, която може да се дава до 6 месеца профилактично, но не и да яде само от нея отсега нататък.
Сайтът е много интересен. Списва го ветеринарка коткарка.

Radost Nezemna, след тази снимка, няма как да не е усмихнат.

# 532
Няма да изброявам, за да  не пропусна някое съкровище, но всички са прекрасни !
Мъро и Мишо наистина много си приличат ! Куклички  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Сега дзверо играе и търчи като обезумяла из къщата. Много е смешна, защото боксува на ламината и пада и е направо...  hahaha
Айде и ние да пуснем малко снимчици :
Тука се лигави върху кутията ми за фризьорски вещи. Еее, много обича да сде завре между нея и секцията, и рита ли , рита с крака  ooooh!

Тук сме на кравй  Mr. Green

И вече подивяла, отваряла гардероби, събрала завивките... И естествено няма как да минем без фанатичния поглед и свитите като на изтребител ушета...

Таа мойта котка е откачена....  smile3506

# 533
  • София
Тaня67 Не е защото хрущялите са вредни, а защото нямат кой знае каква хранителна стойност. Т.е. няма нищо лошо в това да се дават като лакомство, по-добре от саламче, просто не трябва храненето да е базирано на тях.

Така става  Laughing. И без това се случва 1-2 в месеца. Няма да му разваля кефа. Малко спам, но имаме приятел, който обожава хрущяли  Mr. Green. Всеки път като давам на Мъро и му казвам: "Ако знаеш, Мъро, чичо ти И. как ще завижда ако те види!"  hahaha

Стефи, така е, като двойници са  Laughing.

Лъки както винаги е прелестна, пък нека да е откачена!  Laughing   А опашката е разкош!  Heart Eyes

Radost Nezemna, Joy Joy Joy

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 13:46 от Тaня67

# 534
  • На небето
Ето малко снимки на моя Мърчо с Рижко. Днес Рижко ще отиде в новия си дом и ми е толкова мъчно. Много ми се иска да остане с нас, а и Мърчо се привърза към него, толкова са сладки заедно.

# 535
  • Варна
Тези снимки просто ме разтопиха... Heart Eyes

# 536
Estell , уникално сладки са!!! newsm26 Все пак няма ли начин да си ги оставите и двете?

# 537
  • На небето
Estell , уникално сладки са!!! newsm26 Все пак няма ли начин да си ги оставите и двете?

За нещастие, не. Ако зависи от мен щях да го задържа, но трябва да се съобразя и с мъжа си. А на него и Мърчо му идва в повече.

# 538
Estell СТРАХОТНИ СНИМКИ!!! Мърчо изглежда много грижовен Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  bouquet  bouquet  bouquet  Hug Hug Hug Hug

# 539
  • На небето
Айсис да не му се надяваш, че този дивак може да е толкова мил и внимателен. Най важното нещо за него беше да му е пълен тумбака, а сега и храната си остава за да има за мъника. Дори не ревнува от него, както се беше получило с предното коте. Учудих се, че го прие. Първо си мислех, че може да му се нахвърли и да иска да го убие, но ме изненада.

Общи условия

Активация на акаунт