Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чихуахуа и други миниатюрни породи

 • 55 769
 • 470
 •   1
Отговори
 • Мнения: 352
Тема, посветена на грижите за нашите чихуахуа

Тази тема е създадена с много любов за нашите четириноги приятели. Тук ще намерите полезни публикации, съвети и ревюта на продукти, използвани в ежедневните ни грижи за малките чихуахуа.

Публикациите на Chihuahuas Mom са базирани на личен опит, придобит в годините на грижи за любимите ни създания, имат информационен характер и НЕ са заместител на консултация със специалист.

Моля, НЕ пропускайте обичайните консултации и профилактичните прегледи при Вашия ветеринарен доктор.

В следващите редове ще откриете полезни статии за собствениците на чихуахуа, които вероятно биха били полезни и за собствениците на други малки и големи породи:

Как да изберем кученце от породата чихуахуа
Скрит текст:
От години се води спор по въпроса как да изберем кученце и откъде да го купим. Тъй като всеки може да се запознае със стандарта на породата в българските и чуждестранни сайтове ще подминем този детайл, за да може да се фокусираме върху максимално полезната информация. Следват няколко стъпки, които биха улеснили нашата задача:

1) Запознайте се със стандарта, информацията за визията, характера и необходимите грижи за малките чихуахуа- те не са детски играчки или аксесоар, а малки, темпераментни животинки, които даряват много любов. Но като всяко живо същество имат нужда от много внимание и грижи. Ако сте сигурни, че можете да му ги осигурите- пристъпете към следващата стъпка.

2) Потърсете легитимен развъдник- не заради престижа, а за да минимизирате риска от генетични заболявания, които биха могли да помрачат ежедневието на кученцето и неговите нови стопани. Първите месеци заедно трябва да са най- забавните и приятни моменти, които не включват престой във ветеринарните клиники!
Кученцата с родословие превъзхождат останалите със следното: достоверна и подробна информация, до която получавате достъп (относно родители и предци); грижите, които развъдчиците полагат; най- важното, а именно опитът конкретно с тази порода.
Изборът естествено е единствено и само на бъдещите собственици.

3) Когато вече сте избрали развъдник се свържете с тях. Обяснете какво животинче търсите- за изложба, за разплод, за домашен любимец, късокосместо или дългокосместо, какъв цвят да бъде и т.н.. От развъдчиците ще получите не само информация, а и ценни съвети относно избора на кученце.
Информирайте се за наличните кученца, ценовия диапазон в развъдника, разменете информация, снимки, видеа с развъдчика. Но преди да го направите забравете за предрасъдиците и митовете, че кученцата от развъдници са по- скъпи. Това оправдание е за успокоение на гузната съвест на бъдещи стопани, които не желаят да отделят време за проучване на пазара.

4) Следва една от най- важните стъпки- да определите бюджет. Ако смятате, че разходите по малките кученца се изчерпват с платената сума за животинчето, някоя и друга ваксина, обезпаразитяване и малко храна- лъжете се.
Върху това какви са основните неща, от които ще има нужда малкото ни приятелче ще се фокусираме подробно в следващия пост, а в този само ще отбележа, че малкото кученце е като малкото бебе- в началото има нужда от средства за неговото отглеждане.

5) Когато сте готови с избора и бюджета идва моментът да капарирате кученцето, ако все още е прекалено малко, за да го вземете (под 3 месеца) или, ако е вече достатъчно голямо- да уговорите ден, в който ще можете да отделите повече време на новия си любимец и да го вземете.

6) Най- важният съвет е свързан със здравословното състояние на кученцето. Ако то все още е малко е желателно да отидете с развъдчика на последната му (трета) ваксина, да се запознаете с ветеринаря на развъдчика (НЕ е задължително да продължавате да го посещавате занапред, особено ако можете да осигурите по- добро обгрижване в друг кабинет/ клиника), да поискате подробен преглед, да се посъветвате за предстоящите грижи и необходимите посещения за обезпаразитяване, чипиране и други рутинни процедури.
Ако държите на това да сте максимално спокойни- направете тест за Парвовироза (най- коварното заболяване за малките кученца).

7) Когато вземете вашето животинче се уверете, че има всичко необходимо на разположение в новия си дом, поискайте неговите паспорт и родословие.
Не забравяйте да декларирате, че притежавате кученце (в общината) до 3 месеца след придобиването.

Да подговим дома си за малкото чихуахуа
Скрит текст:
След като вече сте избрали своето кученце е време да посрещнете новия член на семейството, но това изисква малка подготовка.
Най- важното е да посрещнете малкото чихуахуа в един хармоничен и спокоен дом. Успокойте го, обръщайте му внимание, поиграйте с него, покажете му новото му семейство, новото му легло, новите му играчки. Малкото чихуахуа е все още бебе, което току що се е отделило от майка си, своите братя и сестри- опитайте се да създадете комфорт на животинчето, да се почувства сигурно и уверено.
В следващите редове ще ви запознаем с нещата от първа необходимост:

1) Храна- посъветвайте се с развъдчика относно храната и хранителния режим на кученцето досега. Запознайте се с качествените храни на пазара. Внимателно адаптирайте новата храна към режима на малкото чихуахуа (запознайте се с поста относно храненето на чихуахуа).

2) Купички за храна и вода- изберете малки, плитки купички, които ще бъдат удобни на кученцето- понякога се плашат от отражението си или си цапат очичките с храна. Предоставяйте свежа храна и вода на своя домашен любимец. Не купувайте пластмасови купи и мийте ежедневно с щадящ препарат (например Frosch baby).

3) Легло- изберете подходящо за размера на кученцето легло, което да му бъде приятно и уютно, изработено от естествени материи, например тип "хралупа". Изрежете внимателно всички етикети, за да не бъдат изядени.

4) Хигиенни подложки и памперси- всеки път след храна, игра, сън, когато кученцето обикаля и души различни участъци- поставяйте го върху подложките. За много кратко време (около 2 седмици) ще се научи да си върши работата само върху тях. Имайте предвид, че, за да постигнете резултат се иска постоянство и търпение, в НИКАКЪВ случай наказания или дори мисъл някой да посегне на малко кученце.

5) Кошара (Playpen)- ако възнамерявате да оставяте кученцето само е хубаво то да бъде на сигурно място, за да не се удари, нарани, да не прояви интерес към кабели и контакти.

6) Гребен или четка, ако кученцето е дългокосместо.

7) Хигиенни продукти- шампоан, балсам (по възможност хипоалергични и с формула no tears.), кърпа, кучешка паста за зъби.

8 ) Грижа за ушите- най- щадящ и познат за нас продукт е Epi- Otic. Почистването се извършва според нуждите, упътването и препоръките на ветеринарния ви доктор.

9) Грижа за очите- физиологичен разтвор, например Naso Libero, в удобни, малки разфасовки. Почистване на очите се прави на няколко дни с мека, стерилна марля.

10) Грижа за ноктите- ножички за кучета и пила за заобляне. Желателно е поддръжката на ноктите да бъде на всеки 2 седмици. Пазете лапичките и живеца на кучето, ако не знаете какво да направите- консултирайте се с ветеринар.

11) Витамини + добавки с хондроитин и глюкозамин, както и подходящ пробиотик/ пребиотик- консултирайте се с вашия ветеринарен доктор.

12) Играчки и лакомства- кожени кокалчета, гумени играчки и топки. Моля, обръщайте внимание на материала, от който са изработени и съблюдавайте от играчките да не се откъсват парчета, които кученцето може да глътне. Не давайте плюшени, пластмасови и непредназначени за кученца играчки.

Хранене на чихуахуа
Скрит текст:
Както стана ясно, публикациите на тази страница са базирани изцяло на личен опит. Конкретната публикация съдържа мнения и кратки ревюта на храните, които сме давали на нашите малки приятели.
Най- важната стъпка е да се поинтересувате какви са хранителните навици на на вашето бебе чихуахуа още преди да го вземете. Дали е хранено по график или на постоянно пълна купичка.
Ако го вземете от развъдник ще получите задължително и известно количество от храната (най- често гранулирана), с която е хранено.
Много често кученцата от дребни породи проявяват каприз по отношение на храната и това може да се окаже огромен проблем за бъдещите собственици, особено, ако нямат опит.
Най- доброто решение е да се запознаете с гранулираните храни на пазара и да изберете възможно най- високия клас храна, в която няма така наречените "вредни филъри", като царевица, отпадни продукти от животински произход (by products) и т.н.
Преминете плавно на новата гранулирана храна, като започнете бавно да смесвате старата с новата храна, за период от 7-10 дни. Всеки ден добавяйте внимателно все по-голямо количество от новата храна.
Най- важното е да осигурите време на малките стомахчета да се адаптират. Ако не внимавате може без да искате да причините страшен и траен дискомфорт на вашето кученце.
Докато бебето чихуахуа е малко хрането често (4-5 пъти на ден) и на равни порции, така бихте свели до минимум вероятността от изпадане в хипогликемия.
Опитайте се да се спрете на най- подходящата и пълценна храна, по възможност с максимално добри отзиви, касаещи поносимост и липса на алергични реакции.
Марките, които сме използвали до момента и съответно мнението ни за тях:

1) Royal Canin Mini Starter- едното ни чихуахуа беше захранено в развъдника с нея- веднага щом я взехме се нахвърли върху нея, смесена с консерва "Herrmann's Bio", след няколко секунди гранулата беше старателно отделена и оставена отстрани. В следващите няколко дни категорично я изключи от менюто си. Следователно нямаме много наблюдения, но все пак- не мирише особено добре и не е нещо впечатляващо, като състав.

2) Hills- може би към тях трябва да прибягват собствениците на кученца със специфични нужди (стомашни проблеми, алергии, ставни проблеми), но определено след прецизни проучвания това не е храна, с която бих хранила в дългосрочен план.

3) Acana Puppy Small Breed- това определено беше харесано от нашето малко чихуахуа. След продължителен прием отчитаме добра космена покривка, тонус, добра стомашна реакция, не на последно място- гранулата е с подходящи размери.

4) Naturea Puppy Chicken- много вкусна гранула, добра поносимост, но за съжаление гранулата е голяма,а когато се реже, счуква и т.н. се рони доста.

5) Orijen Puppy- доближава се до Acana Puppy Small Breed, но гранулата е по- голяма от необходимото, особено за бебета.

6) Herrmann's Bio- консервирана храна (ситно смляна) в различни разновидности. Най- харесваните от нас са комбинациите от пернати (пиле, пуйка, патица) с ориз + моркови или сладки картофи + тиквички, както и вариантите на чисто месо от споменатите. Храната е "био", произведена в контролирани ферми, с годни за човешка консумация продукти. Няма добавени витамини и минерали, но за поддръжниците на балансираната диета е достатъчно даването в добавка на Калци Делис, според килограмите на кученцето. Произведена в Германия.

7) Little Big Paw- страхотни консерви (пастет) с пуешко или патешко със зеленчуци, добре балансирана, с добавени витамини и минерали, хипоалергична, под формата на пастет. Произведена в UK.

8 ) Life Natural Life Dog- страхотна консервирана храна, особеното пилешкото филе в сос, ако не го извадите от кутийката за кучешка храна може и да ви се прииска да похапнете от него. Даваме тази консерва предимно за овкусяване- накъсана върху друга храна или гранула, когато кученцата ни капризничат. Единствените ми резерви са свързани с надписа на консервата "Product of Thailand" (може би, защото вярваме, че произведеното на територията на ЕС е под по- строг контрол), но това са лични притеснения, които не би трябвало да влияят върху вашето мнение.

9) Applaws- консерви, различни грамажи и разновидности- за съжаление, колкото и да е хубава храната, с доста положителни отзиви- едното ни кученце направи алергична реакция след по- продължителен прием, а на другото не посмяхме да дадем, защото е с много чувствително стомахче към зеленчуци, особено моркови. Но това не означава, че не можете да пробвате- естествено с повишено внимание.

10) Schesir- отново хубави консерви, но надписът "Product of Thailand" е трън в очите, а и по- малкото ни чихуахуа е на мнение, че става за игра, но не особено за ядене. Въпреки всичко, по- голямата част от консервите изглеждат много апетитно. Заслужават шанс.

Не забравяйте да поддържате винаги в наличност МЕД- за бърза рекция при хипогликемия. Подходящо е преди вземането на кученцето да се посъветвате с ветеринар относно симптомите и съветите за реакция в състояние на хипогликемия.

Не забравяйте да съхранявате останалата в консервата храна в хладилник, след което да претопляте на водна баня до стайна температура, а гранулираната да съхранявате добре затворена, на хладно и тъмно! Следете срокът на годност, предлагайте свежа/ прясна храна и вода на своето малко чихуахуа.

НЕ ДАВАЙТЕ НА КУЧЕНЦАТА ХРАНА ОТ ВАШЕТО МЕНЮ ИЛИ ОСТАТЪЦИ ОТ МАСАТА!!!

За точното количество/ съотношение храна се посъветвайте с вашия ветеринарен доктор, който ще адаптира приеманата храна, вземайки предвид фактори, като: активност, възраст и индивидуални нужди.

Индивидуални ревюта и за други продукти ще намерите в някой от следващите постове.

Не се ангажираме да налагаме своето собствено мнение- със сигурност съществуват още много качествени продукти, които към момента не сме използвали или просто в нашия индивидуален случай не са били подходящи. Надяваме се, че сме били полезни!

От кои физически и онлайн магазини можем да пазаруваме за нашите чихуахуа
Скрит текст:
На всеки се е случвало да търси нещо за своето кученце, за съжаление не винаги артикулите, които търсим са налични. Затова пазаруването за тези малки, темпераментни животинки се оказва много трудно, особено в по- малките магазинчета.

В следващите редове ще изброим магазините, с които имаме опит до момента, както и нашите впечатления от тях:

1) Зоомагазини д-р Стефанов
https://zoomagazin.eu/
https://zoomagazin.eu/bg/adresi

Изключително богато разнообразие от продукти, квалифициран, млад екип. Винаги са били много отзивчиви, старали са се да спазят възможно най- кратките срокове за доставка, особено в случаите, в които ни се е налагало да си набавим спешно храна, пробиотик, витамини или просто сме проявили поредния си каприз- някоя от малките ни принцеси се нуждае от нещо на момента.
Предлагат бърза и фиксирана доставка, както и приготвяне на поръчката с вземане от магазина. Имат отстъпки за лоялни клиенти и за вземане от физически магазин, когато поръчката е направена онлайн.
Разполагат със сухи и консервирани храни за малки породи, на някои, от които са и вносители. Някои от най- открояващите се за капризните мъничета са Life natural, Little Big Paw, Herrmann's Bio. Можете да намерите и гранули на Orijen, Acana, Essentials и много други.
Разполагат с богат асортимент играчки, козметика, аксесоари, ветеринарна аптека и имат много слънчев екип.
Ако се нуждаете от нещо- не се колебайте да се свържете с тях- до момента не са ни разочаровали.

2) Pets&U
https://petsandyou.bg/shop/
https://petsandyou.bg/shop/contacts

Първоначално за нас бяха просто "вносителите на Herrmann's Bio" за България. След няколко поръчки разбрахме, че насреща имаме едни млади, опитни и обичащи животните хора. Те ни консултираха, влизаха в положение, изтегляха бройки от магазини на конкретна храна, от която се нуждаем, защото на моменти капризите бяха всекидневие. Когато се обадехме за добавка за стави, витамини или пробиотик го получавахме на следващия ден. Когато имахме нужда от транспортна чанта, след бърза консултация на следващия ден ни очакваше в магазина- наистина беше най- доброто и удобно решение на пазара, отговарящо на нуждите и безбройните ни критерии.
Когато се колебаете за нещо, търсите решение на даден проблем, а в кварталния зоомагазин ви гледат с пренебрежение, защото смятат, че сте прекалено претенциозни- това е вашето място. Посещавали сме магазините на "Черни връх" и в кв. "Младост"- добре заредени с почти всичко, от което бихте имали нужда. Ако нещо не е налично- ще го получите по възможно най- бързия начин. Доставката им е една от най- бързите на пазара. Почти всяка поръчка сме получавали на следващия ден.

3) Pet Net
http://petnetshop.com/
http://petnetshop.com/index.php?section=STAMAT&aid=10

Това са едни от магазините, които най- много обичаме. Едни от най- старите (поне известни на нас) магазини, в които никога и нищо не ни е липсвало. Може би спомените от доброто старо време, когато по- голямата част от екипа е асоцииран от нас с думичката "Анимо" ни кара да се връщаме всеки път при тях. Когато ни трябва хипоалергична козметика за кученцата, съвет за нова диета, особено за алергичното ни кученце или просто желанието да видим група млади, усмихнати хора с обща цел- всеки ден да бъдат полезни на нас и нашите домашни любимци, отиваме в някой от магазините им. Симпатиите ни към PetNet, както и към "Централна ветеринарна клиника" са нещо, което никога не бихме скрили, затова и магазините са място, което бихме препоръчали горещо на всички стопани.

4) Zooplus
http://www.zooplus.bg/

Преминаваме и на международна вълна. Zooplus е онлайн магазин, впечатляващ с изключително разнообразие, ниски цени и обещания за бърза доставка. Не можем да оспорим факта за огромния брой артикули, които предлагат, до момента всичко е пристигало с дълъг срок на годност, добре пакетирано (с изключение на някоя и друга леко деформирана консерва). Тук е и момента да споделим, че за съжаление не успяват да доставят навреме, дори и при плащане с карта, а комуникацията/ обратната връзка с клиентите е много тромава и незадоволителна. Затова ви съветваме особено, ако поръчвате храна от там да имате запас с аванс поне от още една седмица (от обявеното време за доставка). За съжаление има минимална стойност на поръчката, но тя лесно се компенсира от по- ниските цени, отстъпки и ексклузивни предложения. От там пазаруваме предимно неща, които не се внасят в България или доставките им са непостоянни. Имат страхотни аксесоари, възглавнички, играчки и са едно от местата, където намираме постоянно любимите ни XS колалчета с пиле на 8in1.

5) Zoofast
http://www.zoofast.bg/
Страхотно отношение, отзивчиви оператори и бърза доставка. Поръчваме Orijen и Acana от тях, тъй като са едни от малкото, които предлагат разфасовки от 2 кг и 340 гр.
Въпреки обемите на поръчките и натовареността им винаги са откликвали на молбата ни да прегледат срока на годност на опаковките и са връщали обаждане, за да ни уведомят и да попитат дали ни устройва.

Всеки собственик сам прави избор за нещата, които купува и местата, от които го прави. Надяваме се, че споделените опит и информация ще ви бъдат полезни!

Позволени и забранени храни за кученцата чихуахуа
Скрит текст:
За съжаление много хора се поддават на малките манипулатори, които застават с навлажнени очи до масата и започват тъжно да скимтят в очакване да споделят част от нашата трапеза. За съжаление те не осъзнават, че малките им стомахчета не биха възприели много голяма част от нашето меню, но все пак отговорността за здравословното състояние и хранителните навици на животинките е наша.

В долните редове ще изброим някои храни, които не са в графа "забранени", но имайте предвид, че всяко кученце има индивидуално ниво на поносимост. Например някои кученца нямат добра поносимост към моркови и ябълки, докато други могат да ги консумират почти ежедневно. Именно затова ви молим да подходите внимателно и с повишено внимание, когато добавяте даден продукт към ежедневната диета на вашето чихуахуа. Давайте малко количество и наблюдавайте как то ще се отрази на животинчето. Не давайте няколко нови продукта на един път. Ако след няколко приема в дните сметнете, че има добра поносимост (няма рязка промяна в изпражненията, няма повръщане, не отчитате учестено движение/ куркане на червата, няма втвърдяване на коремчето и спазми, не са се появили обриви или необичайно често чесане, близане, зачервяване, няма промяна в уринирането и т.н.) може да продължите да давате този продукт и занапред.

Моля, подхождайте с повишено внимание при изграждането на хранителните навици и диетата на малкото чихуахуа- има доста прояви на хранителна нетолерантност или алергични реакции!

А ето ги и така наречените "позволени" продукти:

1) Сварено пилешко месо – може да го давате заедно с гранулите или самостоятелно. Ако давате самостоятелно пилешкото месо имайте предвид, че това не е пълноценна диета и не е приемлива за ежедневно меню в дългосрочен план. Малките кученца имат нужда от балансирана диета, включваща протеини, полезни мазнини, въглехидрати, фибри, витамини, минерали и други добавки, които не могат да се набавят единствено и само от чисто пилешко месо

2) Извара или обезсолено сирене- много кученца се радват на извара или сиренце. Давайте по малко и внимателно- някои лакоми мъници се давят в стремежа си да погълнат повече.

3) Моркови, ябълки (но без семки- токсични са, а и кученцето може да се задави)- добра естествена играчка, служи и за почистване на зъбите.

4) Кисело мляко- не давайте много висок процент, за да не разстроите малките коремчета. Малка лъжичка, със стайна температура е добър старт. Не давайте подсладени, овкусени или осолени млека.

5) Сварено яйце- предимно жълтък- първоначално в малки количества.

6) Сварени сладки картофи или тиква- като добавка към храната или лека следобедна закуска, в малко количество.

7) Сварена риба- например сьомга, която е добър източник на Омега-3.

8 ) Овесени ядки- изберете фини овесени ядки, например инстантни, а не трици, приемат се и се преработват по- лесно.

9) Фъстъчено масло- по възможност намерете максимално чисто фъстъчено масло (без сол, захар, цели ядки и други добавки). В био магазините има богат избор. Обожават тази награда, поднесена по всякакъв начин, но в малки, разумни количества.

10) Сварено телешко, заешко, свинско- неовкусено месо в много малки количества или неовкусен бульон за заливане на гранулите.

11) Сварен ориз или оризова паста- в умерени количества.

Всяка храна, която предлагате на своя домашен любимец трябва да бъде без сол, без подправки, без сосове, билки и т.н.

В НИКАКЪВ случай НЕ давайте на кученцето чихуахуа:

1) Шоколад и сладкиши

2) Лук и чесън

3) Солени, пушени и деликатесни меса

4) Цитрусови плодове

5) Грозде или стафиди

6) Прясно мляко

7) Кафе или чай

8 ) Алкохол

9) Авокадо

10) Ядки

11) Пуканки

12) Бонбони и дъвки

13) Череши

14) Нар

15) Подправена, солена, сладка или люта храна

16) Тестени изделия

17) Пица, fast food и пържена храна

С тези списъци не се изчерпват забранените за малките ни приятели храни, но сме се постарали да изброим най- вредните и токсични от тях.

Не забравяйте да държите на НЕДОСТЪПНО за малките кученца място лекарства, препарати, антифриз, козметика и други подобни- те са много любопитни и бързо намират начин да пробват нещо ново, в непозната и интересна за тях опаковка.

Обичайте и уважавайте своето малко чихуахуа. Не го хранете с остатъци от трапезата си. Изградете на кученцето добри хранителни навици и режим- здравото куче е щастливо куче.

Каква транспортна чанта да изберем за кученцето чихуахуа
Скрит текст:
Когато се налага да пътуваме с кола или самолет, да отидем на ветеринар или просто да вземем с нас нашия домашен любимец, но да не го тормозим, носейки гo постоянно на ръка се налага да изберем подходяща транспортна чанта.

Тук идва и голямото предизвикателство каква да бъде чантата: мека или твърда, малка или голяма, а каква да бъде и марката?

1) Първата ни транспортна чанта/ клетка беше Ferplast Atlas Deluxe 10, розова.

http://www.ferplast.com/int/atlas-deluxe.html

Удобна за сглобяване, с включени купичка за вода и дюшек. Добър заключващ механизъм, вкл. push бутон със завъртане (за по- голяма сигурност).

Недостатъци: Когато се повдигне дюшекът, на дъното има 4 вдлъбнатини (точно, където са крачетата). Ако кученцето се стресира и започне хаотично да обикаля, при разместен дюшек би могло да нарани крачетата си. Твърда е и при носене тежестта се измества рязко натам, накъдето се измести животинчето, съответно се предполага, че в такава ситуация може да се удря в страниците.

Можете да закупите от почти всеки зоомагазин на цена около 50 лв. (+/-, защото всеки магазин сам избира ценовата си политика)

2) Втората ни чанта вече напълно покриваше всичките ни изисквания. Hunter Carrier Luxus, черна.

https://www.hunter.de/en/our-collection/unterkategorien/ext/1441 … arrier+LUXUS.html

Водоустойчива, с ципове/ отвори в горната и в предната част и най- важното лесно разглобяема, когато не се използва. Има къса и дълга дръжка. Почиства се изключително лесно. Има допълнително подсигурено дъно и мека постелка. Много е комфортна и кученцата се чувстват изключително добре в нея. Няма шанс да се наранят. Ходим с нея навсякъде, дори на пазар. Почти никой не забелязва, че вътре има куче, защото чантата прилича на бизнес чанта или луксозен мини куфар. Идеално пасва на всички Samsonite куфари и чанти.
Бих казала S класата на чантите за малки породи.

Недостатъци: засега не сме открили. Дори вкъщи стои до къщичката и щателно се проверява всеки ден.

Ако точно тази чанта не ви харесва, то може да изберете от богатия асортимент на Hunter, искрено вярвам, че ще намерите вашата Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Можете да закупите с най- бърза и адекватна реакция от Pets&U (физически или онлайн магазин), които са и вносители, на цена около 130 лв. (+/-, защото постоянно имат промоции за именици, за редовни клиенти, месечни промоции, мероприятия/ срещи за малки породи, на които също поднасят комплименти, под формата на отстъпка).

https://petsandyou.bg/

Как да поддържаме ноктите на кученцата чихуахуа
Скрит текст:
Късите и добре поддържани нокти на кученцата са не само добре изглеждащи естетически, но спомагат за правилна походка и минимизират риска от дискомфорт, самонараняване (при чесане, при игра и т.н.).
За целта е редно да приучите малките кученца от ранна възраст на тази процедура, да се адаптират към нея и да не я приемат, като нещо стресиращо/ травмиращо.

Желателно е, ако нямате опит първото рязане да се извърши от ветеринар/ специалист във ваше присъствие. Това до известна степен минимизира риска от грешно и дълбоко изрязани нокти.

Необходими са ви ножичка, съобразена с размера на кучето и удобна за вас, пила за нокти, ако искате да загладите участъците, за по- неопитните- може да се подсигурите с кръвоспиращи тампончета (дано никога не ви се налага), както и с награди за добро поведение. Колкото и странно да звучи в YouTube, например има и релаксираща музика за дребосъци (и не само). Може да прозвучи странно, но действа.

1) Подгответе ножичката, пилата, лакомствата, тампончетата.

2) Осигурете си добра светлина.

3) Погрижете се животинчето да е добре изморено (от разходка и игра). Това до известна степен намалява хиперактивността.

4) Гушнето кученцето, леко масажирайте лапите, дайте награда.

5) Внимателно, но и стабилно хванете лапичката и конкретното нокътче. Най- добра е позицията в легнало положение. За малките породи е лесно да обхванете цялото кученце. Не рискувайте да режете в неестествена поза, защото от страх или болка кучето може да се извърти, скочи, да изкълчи лапичката си или по- лошо.
Ние учим нашите кучеца като ги слагаме по гръб върху вече леко свити колена (режещият нокти е в седнало положение), разтриваме лапичките, за да се отпуснат и режем внимателно. Ако кученцето е по активно- седнете, гушнето го така, че да бъде с гръб към гърдите ви и внимателно, докато го държите стабилно, хващайте лапичка по лапичка и режете.
Ако нокътът е светъл- имате късмет, защото живецът изпъква в розов цвят, когато е на добро осветление. Трябва да отрежете поне на 2-3 милиметра след него, за да избегнете болка и кръвотечение.
Ако нокътът е черен има характерна гърбица, която се усеща, като лек релеф в повечето случаи, но за ваше спокойствие се допитайте до специалист.
Следващите пъти, когато добиете кураж и опит може да режете и малко по- близо. Ако ви е страх режете по- малко и пилете повече. Моля, НЕ вземайте остри, метални и стъклени пили, защото малките шават и може да нараните очите, главата/ муцуната. За чихуахуа е достатъчна пила за естествени нокти (ползваме Opi 240/ бяла с розово- лилава лента).
* Съвет- първо изрежете всички нокти, след което пилете. Пиленето им е по- приятно, дори заспиват.

6) След всяка лапичка не забравяйте награда, както и на финала. Ако са много нервни може да пробвате с играчка, която обичат или малко фъстъчено масло.

Грижете се за ноктите според степента на изпилване и нуждите. Ние го правим на всеки 2 седмици. Ако ноктите са вече много дълги честото изрязване помага, а с времето живецът се прибира (отдръпва навътре) и позволява поддържането на по- къс нокът.

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 00:59 от Не се сърди, човече

# 1
 • Мнения: 4 939
   Много симпатични и сладки кученца.

# 2
 • Мнения: 10 366
Здравейте. Имам питане, тъй като темата е за малки породи кучета, но линковете, които са дадени са само за чихуа. Въпросът ми е - кои са останалите породи кучета, които влизат в темата?

# 3
 • Мнения: 352
Здравейте. Имам питане, тъй като темата е за малки породи кучета, но линковете, които са дадени са само за чихуа. Въпросът ми е - кои са останалите породи кучета, които влизат в темата?
Здравейте,
Темата е такава, защото чихуахуа се доближават, като грижи до всички пинчерчета, той териери, смесени миниатюрни породи и др. Смея да твърдя, че доста други мъници: померани, пекинези, дакели, йоркшири имат сходни нужди, капризи, проблеми.
Както пише в горните редове "В следващите редове ще откриете полезни статии за собствениците на чихуахуа, които вероятно биха били полезни и за собствениците на други малки и големи породи:".
Идеята на тази тема е ние да споделяме нашия опит с малките кученца, ако някой има специфичен проблем да споделя, а тези с повече опит да помагат. За съжаление няма как да пиша за порода, която не познавам добре, но например мога да помогна на йоркшир с хипогликемия, въпреки, че гледам чихуахуа или да дам съвет за дадена храна. Последно коментирахме аналогичен на нашия случай (проблем със стомашни болки), случващ се и на пекинезче, но в другата тема за "Любители на кучета". На малките породи се режат по еднакъв начин ноктите, имат близки хранителни навици, маниери и капризи. Ако имате конкретен въпрос, който е в моите компетенции- задайте го, ако не аз, то може някой друг, който има опит да отговори  bouquet

Очаквам с нетърпение и други собственици на малки породи да се включат, като например напишат какви, колко и на каква възраст са техните кученца, с какво ги хранят, какви проблеми са имали с хранителните и хигиенните навици  Simple Smile

Jennifer_w , благодаря bouquet

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 15:20 от Chihuahuas Mom

# 4
 • Мнения: 10 366
Благодаря за отговора  Peace
Аз имам померан и затова исках да зна дали всички дребни породи са добре дошли тук или е само за чихита  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 352
Благодаря за отговора  Peace
Аз имам померан и затова исках да зна дали всички дребни породи са добре дошли тук или е само за чихита  Simple Smile
Добре дошли сте, надявам се искрено, че страницата ще ви е от полза  bouquet
Споделете на каква възраст е, какъв пол, с какво се храните, къпете, ако искате и снимки  Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 9 712
запис и от мен със снимка на кифлата

# 7
 • Мнения: 10 366
Супер - записвам се официално в темата значи  Grinning

Нашият малък звяр е момче, казва се Едуард, на 7 месеца е вече и се храни със суха храна Роял Канин или Про план омешана с малко консерва, защото иначе не иска да я погледне. Къпем го с някакъв шампоан за светли померани, който ми предложиха в един зоомагазин. Къпала съм го само веднъж до сега - 20 минути къпане и 45 минути сушене със сешоар. Голямо приключение е  Mr. Green. Иначе го минавам със сух шампоан, ако много се нацапа след разходка.

Ето го и негозмия - "кифлата" ви е страхотна  Heart Eyes

# 8
 • София
 • Мнения: 9 712
А Еди е само за гушкане Heart Eyes

# 9
 • Мнения: 10 366
А Еди е само за гушкане Heart Eyes

Мерси  Hug

Голямо мислене беше какво куче да вземем. Аз исках Френски булдог, мъжа ми искаше Ваймаранер, накрая се съгласихме да вземем Доберман и в крайна сметка взехме Померан  Joy Joy Joy Joy

# 10
 • Мнения: 352
запис и от мен със снимка на кифлата


Добре дошли, страхотна малка кукла, да ти е жива и здрава  Hug

# 11
 • Мнения: 352
Супер - записвам се официално в темата значи  Grinning

Нашият малък звяр е момче, казва се Едуард, на 7 месеца е вече и се храни със суха храна Роял Канин или Про план омешана с малко консерва, защото иначе не иска да я погледне. Къпем го с някакъв шампоан за светли померани, който ми предложиха в един зоомагазин. Къпала съм го само веднъж до сега - 20 минути къпане и 45 минути сушене със сешоар. Голямо приключение е  Mr. Green. Иначе го минавам със сух шампоан, ако много се нацапа след разходка.

Ето го и негозмия - "кифлата" ви е страхотна  Heart Eyes
Стахотно, малко пухче- само за гушкане  Hug
За храната- добре дошли в клуба, значи всички мъници сме капризни. Пастетите на Little Big Paw, Life dog Life Natural, както и паучовете/ консервите на Herrmann's са особено подходящи за капризен апетит. Само внимателно четете съставките и преценявайте кой е подходящ за Едуард. Ако някой път прекали с капризите- сварено пилешко месце, смесено с гранулите.
За къпането- ние използване Nootie Notie (Coconut Lime Verbena) и хипоалергичен балсам на Biogroom. За ежедневно почистване- (дългокосместата има нужда) използваме Daily Spritz на Nootie и мокри кърпички на Pet Head. Не харесвам пудрите, защото има риск от вдишване, попадане в очите, а и козината не стои толкова пухкава.
А с какво чистите очичките и ушите на този красавец?

# 12
 • Мнения: 10 366
Никога не съм ги чистила. Като го водя до клиниката да го обезпаразитят те му ги почистват
Пудра никога не съм използвала.
А ние му взехме комплект за грууминг и на тези снимки е след първия ми опит с ножиците. Честно си признавам първия път ми се получи, но втория път се изложих доста. Та следващия път направо ще си го заведа на фризьор. Много ми е трудно с ушите и между възглавницките на лапите - все се притеснявам да не го клъцна  Tired

# 13
 • Мнения: 352
Никога не съм ги чистила. Като го водя до клиниката да го обезпаразитят те му ги почистват
Пудра никога не съм използвала.
А ние му взехме комплект за грууминг и на тези снимки е след първия ми опит с ножиците. Честно си признавам първия път ми се получи, но втория път се изложих доста. Та следващия път направо ще си го заведа на фризьор. Много ми е трудно с ушите и между възглавницките на лапите - все се притеснявам да не го клъцна  Tired

Имах предвид, че сухите шампоани са под формата на пудра повечето и затова, но ако е удобно и не ви създава проблеми  Simple Smile

А с ножиците- аз лично не смея да режа, то при нас и не се налага. Само режа нокти, къпя, чистя очички, ушички (с много драма от малката), а даже и се обезпаразитяваме с хапче вкъщи.

Малкият е страшен сладур, както и да го подстрижеш ще ти е трудно да го загрозиш- разкошен е.

Едуард как понася процедурите в кабинет, спокоен ли е? При нас голямата търпи всичко, но малката не дава да я пипнат почти, само на мен и то с молби и награди  Joy

# 14
 • Мнения: 10 366
Едуард е най-кроткото куче на света. Почти не лае /учудващо за малка порода/, не ни буди сутрин, стои мирен по време на процедури или в ресторант. Ние какво очаквахме, а то накрая излезе съвсем различно  Grinning Не че се оплаквам де  Mr. Green

п.п. Помисли дали да не смениш името на темата, защото така звучи сякаш е само за чихита  Wink

Общи условия

Активация на акаунт