(Био) зеленчукова градина 12

• 71 921
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Привет  Hug
 Вес, веднага с рецептите Simple Smile
1. Сироп - плодовете се изцеждат  (тук си имаме местни преси за ябълки и правят ябълков сок в по-големи количества) - ако имаш достъп до преса(не сокоизтисквачка), сока в съотношение 1л /1.5 до 2кг захар бъркаш и почива и пак бъркаш и така докато се разтвори захарта; Добавя се малко лимонтузу (о.2г/1л); Насипва се в сухи буркани, шишета и т.н. - съхранява се на хладно/ студено в маза да следваща реколта ако оцелее  Blush Joy  Crazy Crazy Crazy
2. или нарязваш  плодовете на много ситно (колкото можеш разбира се) наръсват се със захар и престояват една нощ или повече и се прецеждат - сока .... на сироп (по горният начин)
Плодовете пак със захар да си пуснат още малко сок  Blush и после прецедената маса не се хвърля не се хвърля, а се разбърква със захар, насипва се в бурканче/та и отгоре пак слой захар да запечата; мяташ в хладилника и зиме в чайчето малко за аромат мммммм....   chef
3. нарязани на тънички кръгчета - като драперийки изсушени на сянка или за кратко на слънце  и после се съхраняват в херметизиращ буркан заради цвета, че са красиви така .... и в чайчето вместо лимон
Тези са без варене изпитани и любими
4. както и да го приготвиш от тук нататък варено на сироп, сладко, заедно с ябълки в .... нещо като сладко - си губи аромата
Аромата  - онзи финния етерен, който Куркума описа , но и още нещо ... в моичките насаждения не са големи, но да се опитам да ги опиша - рано рано напролет всред белите цветове на сливите и трънките малки храсти целите обсипани със всички нюанси на червеното до оранжево, прасковено, кърваво червено, розови .... и само 3 белички - много са красиви - аз като отида все забравям какво да гледам. Захласвам се по пчеличките,бомбусите - (а те жужат с натежали от нектар коремчета и крачета посипани с разноцветен прашец ) и аз .... като Авоцет ..... тичам да ги снимам с часове. Сега е следващият любим период  - разхождам се сред аромат още не са узряли напълно, нооо из цялото поленце (те са ми трички) се носи един фин нежен специфичен аромат. Направо съм си пристрастна към него ....
Може да се направи и ликьор - пробвах - става вкусен е и много други неща
 Hug

# 76
Как съм ви изтървала!
Теди, благодаря за идеята от точка 3!
Махаш ли семките на ябълките?
Много ябълки има, а моето мазе не става за съхранение.

# 77
Моите дюли капят ли капят...и миналата година беша така. Болест ще е някаква ,ама като не знам каква? Някой ако знае ще съм благодарна да сподели -с какво да пръскам,кога ? Много ги обичаме и ние и децата и компот и сладко и в къщи обичам да ухае на дюли...
Не че сега ги оставям да идат зян де ,изрязвам покафенялото и заедно с ябълки на сладко.

# 78
Здравей,Бариксто! Hug
Покажи ни фото на дюлите.Ако имаш възможност плод-отвътре и отвън.
Може пък да помогнем.
Колко годишно е дървото?Каква е киселинноста на почвата-дюлата обича по-алкална 6.5-7 Ph?
Дюлата е жаден плод,може и кладенче да изкопаеш около 1 метър в диаметър около корените.С лек мулч,за да не пресъхва лятос след поливането.
Наторяваш ли поне 2 пъти-Март и Юни,Юли?
Подрязваш ли короната,ако можеш да я обхванеш.
Понеже е от едрите есенни  плодове препоръчват във фертилизатора да има желязо,цинк,манган,магнезий,мед...
Все нужни и полезни добавки за имунната система на дървото.
Нали е като човека-заразяваме се по-често,когато нещо не ни достига.
Мама винаги с гребло събира падащата шума под плодните дървета,ежедневно.
За да не даваме възможност на патогените да се утаят в почвата с дъждовете.
И аз се радвам като децата ти на сладко от дюли. Heart Eyes
Около Коледните празници пека и штрудел с ябълки и дюли.По Филибейската рецепта.
Надявам се Дедо,Теди и другите овощари да дадат по едно рамо. Laughing
Благодаря на Теди за хубавите идеи и рецепти. Hug
Като приключа със сушене-печеното на домати започвам с ябълки и грозде-на резенчета и стафиди.
Да питам-знаете ли някой чалъм как се вадят цели ореховите ядки? Thinking

Последна редакция: нд, 25 сеп 2011, 15:55 от Веселчето

# 79
Първо и много важно - аз не съм овощар (сред такива работя, но никога няма да съм като тях колкото и да ми се иска - цял живот ще се уча Simple Smile ) Blush
Люлин, за ябълки незнам - сигурно става, но от японката дюля (Chaenomeles) като по- твърди са невероятно къдравки и красиви;
Баркисто, може и мани да са може и по- лошо - огнен пригор  - ще питам за всеки случай - ако не се включи някой от знаещите.... ама както ве1е писах - не съм специалист агроном и растенията ми не искат никакви растително-защитни мерки  Simple Smile Simple Smile Simple Smile За сега от мноого години някои,други от 1-2г. с нищо не се третират (Това е тайна - само вие я знаете - да не ме издадете ей  Wink Blush )

# 80
Добре-не  си. Laughing
Ще държим Темата,докато станеш. Hug
Благородно ти завиждам,че си обградена с Овощари.За мен туй е виж пилотаж в Градинарството.
Ти споделяй просто интересни,полезни биоидеи.
Не се сещам имаше една таблица за различните видове торове-кокоши,кравешки,овчи,кози и т.н.
За Ph показателите.
Преди слана или след се разнася животинската тор в Градината?
Люлин-виждала съм ябълка,тънко нарязана като спирала,серпентина.Увиснала на конец...изсушена.
И за чай,и за декорация и лекарство за душата.От лятна носталгия... Sad

# 81
  • DE
Здравейте!
Благодаря за поясненията за дюлите.
Ето го и моето хилаво дръвче. Толково е малко и смешно, че ми е жал за него.
Тънките клонки така са се извили от плода че малко провизорно сме ги подкрепили.

Нашата японска дюля я изкоренихме преди две години.
Засадена беше на едно такова видно място, че вече не можех да минавам покрай нея без да съм одрана. Красиво цъфти пролетта но после е трънак Embarassed

СноЩи правих камбички. На Селма, само им слагам и сол. Нали стават веднага за хапване, та днес на обяд замина единия буркан.

Рецептата за парена трушия.
Бях я копнала от тук но сега рецептата е променена.
Така съм я записала, и моите промени по нея:
Тази марината ми снига за една 10л. кофа с зеленчук.
Нарязано зеле на ленти, карфиол на розички моркови, целина...
Не слагам аспирин!

За 8кг зеленчук (по- малко)
2 л. вода, 1 л. оцет, 200гр сол(по-малко), 500гр захар(около 350-400), 400мл олио(около 300).

Всичко това се кипва и веднага се поливат зеленчуците. Притискам добре с чиния и слагам на хладно.

Е, както вече писах, е за хора като мен които трябва всички зеленчуци да купуват и нямат каци и бурета в мазата.
Доста от "мамите" в странство я правят.

С тази "чикийка" ме разсмяхте. Бях забравила че и моето бабенце така казваше на малкото ножче.

Титина, благодаря за линка. Копнах го и Ще го разгледам.

lady_Blu , да ти имам патладжана. Хич не се оплаквай Mr. Green
Като видях какви бомби е отгледал Куркума малко ме е срам.
Но сноЩи изкубах всички растения и снимах преди да съм ги метнала в компоста.
Ето го и моя срам ooooh!

Последна редакция: нд, 25 сеп 2011, 21:10 от matze

# 82
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
специално за лейди _блу, количеството за седмица и размера, база за сравнение  Mr. Green обикновена винтова капачка

за това търся съвет от специалисти  Hug най-зрелия и един от по-зелените. кога се бере?

Laughing и след срама на Мацето, представям моя "срам"

черита и розови хали

# 83
Добриии, разкош! Завиждам ти!
Маце - от 3 пакета семена, то бели, то шарени, то сурсинкяви, аз отгледах 2 бр патладжан! Абе градинарка!
Рецептата за камбички изглежда лесна и вкусна.
Отчитам като грешка саденето на 2 корена домати на едно. Не е нужно при мен, а и на самите растения не им беше добре.
Tеди, ще пробвам сока от ябълки, имам 3 дръвчета, двегодишни, но се очертават плодовити.

# 84
Много се радвам,докато ви разглеждам снимките !
За дюлите ние имаме две много големи,берем ги/брулим ги от покрива .
Връзват малко и тази година много,ама много гният и капят .
Повечето ги обрулих неузрели,защото една падна на десетина см от главата ми,около 1 кг , от 3-4 метра височина .
Та нали главата ми е ценна ... : ) .
Дървото последните 10 кг не е подрязвано,а може и изобщо да не е .
Много ми е жал така като капят,наистина ще бъда много благодарна,ако някой се включи със съвети : ) .
Другите овощки също не са били подрязвани,пак не връзват,кога и как да ги подрежа ?

Аз откъснах втората си първа репичка . Ейй,вече имам опит,гледам една култура за втори път .
Сега даже с потенциала да са повече от 12-13 репички .
Сорт - френска закуска . Снимка нямам,защото я подарих и беше изядена веднага .

На мен ми е толкова есенно вече,намерих си един стар плетен клин,отгоре дълги шарени вълнени чорапи и ... старите чехли на баба,защото нали все си ходя боса ,хич не бях си и помисляла за обувки .
Пък на село студено ли,студено . Съседите не си показват и носа навънка,било им и студено,и кално .
А аз мине се не мине и си зарежа работа и си правя разходка из градината,много ми е хубаво да е есен . Мъгливо,влажно...изобщо допаднахме си с есента .

Иначе на баща ми един от зайците излезнал и ми изял разсада маруля . Щях да го разсаждам другия петък . Ама здраве да,явно ранното производство не е за мен,на късно обаче много го докарвам,още ми зреят пъпешите .

Благодаря ви,че споделяте и вашите преживявания в градината,много ме зареждат и са ми спасението през делничните дни,когато се редуват училище-работа и няма как да си отида на село .

# 85
Добро утро  Hug
Всички обирате вече градините си,а моята нали стана по късно все още ражда. И доматите ми още не са изсъхнали и краставици още бера даже . Второто производство не ми се получава на мене засадих зеле -оказа се пролетно от онези малките зелчици,нищо ще влезе в някоя трушийка . Карфиола ми пълен провал-станал е около метър висок и изобщо няма намерение да прави глави . Морковите втора реколта ....да има два три най-много. Единствено зеления боб стана и един ред домати които вече зреят ,ще трябва да им мисля нещо да ги предпазя от сланите . Синия домат ми даде много добра реколта и още бера от него.Сега за дюлите . Колко е годишно дървото не знам ,наследихме двора миналото лято и то си беше там ,но не ми изглежда да е много старо . Пролетта го подрязах ,но имайте в предвид че,сега се уча на овощарство,един път съм го наторила лятото-не помня кой месец.За поливане поливано е- на ръба на една фитирия с патладжан е ,даже се опасявам да не му е много водата , а РН на почвата изобщо незнам . Снимки ще направя в сряда -тогава почивам и ще си ходя в градинката .
Лек и успешен ден на всички ви ,благодаря ви че ви има !

# 86
  • Варна-София
Ани, и да се е случило, в кутията има още много яйца. Те зреят до 3 месеца и ще се излюпят. Така че дръж ги някъде, докато мине още време. Може би от старание ги опаковах твърде много. Днес пак имам да изпращам, на Димби в случая, че изпаднах в чуденка. Аз и малко да ги опаковам, те пак влизат в найлонов плик.  
smile3506

Теди, твоите как са?

На Галенаа ги предадох на ръка и ми писа, че вече са настанени и се чувстват добре.

Куркума, мога да пратя в по-голям съд, разбира се. Представям си нещо като няколколитрова бутилка от минерална вода и те да са на дъното. С шило мога да продупча, за да влиза въздух. Днес ще се разходя до офиса на куриера да питам имат ли ограничения за обем.

Димби, днес може още да не ги пусна, а утре да речем. Ей тука ще ми правят компания в офиса.

Куркума, живеят добре в метални (с няколко пробити дупки отстрани за въздух), 50-литрови варели (някои имат вътре дебело пластмасово покритие). Държа ги отворени. Мазата е стандартна в жилищен блок, с прозорче, не замръзва, не съм мерила температурата. Внасям ги, когато свърши голямото шетане около виното.
Като количество, миналата година ЕДНО ми беше малко за 4-членно семейство. Тази година съм с ТРИ и мисля че добре ще поеме отпадъка.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 09:45 от amica1

# 87
Амика, и в моите със сигурност видях един жив червей и имаше едни топченца колкото от стиропор, които нарочих за яйца - в къщи решиха, чегадинките миришат много, аз нищо не усетих, нахранила съм гадинката с кафе; Определено има нужда транспортирането да е в съд с дупки, и отбелязано чупливо със стрелка, коя посока е нагоре ..... защото миличките доста са били олашкани при возията - бяха по перифирята на купчинки във вътрешността само въпросният самотник открих... И само като инфо - ако един червей се раздели на 1/2 , се възстновява(регенерира) винаги едната половина;
За да приключим въпроса с патладжаните - аз пък нямам изобщо с какво да се похваля  Blush- чак сега един бр. ми цъфти - хвалете си се сега де!  hahaha ама имате макар и малки (грозни не видях) плодчета да си ядете и да ги снимате.
Имам си и една хубава тиква, но си забравих фотото и ....
Нурките ми изядоха репичките и салатките; зеле имам само за шума; но домати - тази година и за нас беше родовита  bowuu ; да се похваля и с първите плдочета на нещо подобно на чушка ,а ама не е  Wink плод е и то императорски такъв снимка от нета (че нали фотото го няма)

# 88
  • Варна-София
Замразете си "Вкуса на лятото".
Като се съберат жени от разни националности и дъра-бъра - женски работи, та си хортувах с една колежка родом от Казахстан и тя ми каза, че освен частта от пипера, която нормално ползваме, те очистват и семенниците от семките и меката гъбеста част също я готвят. Същата тази част, сготвена с ориз по време на жан-виденовата зима я наричахме "фалшиви гъби".
Мисля, че не е от "остър пинтилък", а от любопитство, когато миналата година реших да замразя очистените семенници след голямото печене на пиперки. Навих едни масурчета със "свежо фолио" и ... във фризера. Прибавени в супа или ястие придават страхотен летен вкус на гозбите. Така и си ги кръстих - "Вкуса на лятото". Е, вчера отново си замразих от "Вкуса на лятото".

# 89
Ох,Амика,Амика...
Да ти покажа моите ..пиперки. Joy
http://prikachi.com/images/245/3863245T.jpg
Успокои ме-поне име си имали-"фалшиви гъби"..
5 ти ден вали и пети ден мисля(туршиено време е) как да запазя Вкуса на лятото.
Островърхи полукамби,светло зелени,тънкостенни като руски кристал.
Ще ги мъча днес пълнени с лилаво зеле и моркови,бланширани...Каквито -такива.
По-назад момичетата се разговорили за ..."срам".Аз такава дума не познавам в Зарзаватчийството.
Какво да каже моят френд-фермер след последните прерийни бури и наводнения. Rolling Eyes
http://prikachi.com/images/286/3863286Z.jpg
Склониш глава пред Природата,преглътнеш  и напролет с нов мерак.
Теди ме зачуди с чушкоподобното растение. newsm78
Да ви изпитам,разпознавате ли ?
http://prikachi.com/images/218/3863218n.jpg
http://prikachi.com/images/311/3863311E.jpg
http://prikachi.com/images/322/3863322i.jpg
и това:
http://prikachi.com/images/326/3863326j.jpg
Матце,благодаря за рецептите!
А за дюлите нямам думи-чудесни! Laughing
Според мен са готови за оформяне по френската методика-
http://de.wikipedia.org/wiki/Spalier

Общи условия