Не може да свикне на градината

• 14 256
  • 245
  •   1
Отговори
# 135
За съжаление много хора правят компромиси не само в държавните детски градини но и в частните Sad. Като цяло си мисля, че всички ние трябва да се обединим за да може да накараме управляващите да обърнат внимание на образователната система. Да се направят сериозни реформи но към по-добро.
Гледам, че доста хора оправдават персоналът в детските градини заради това, че заплатите са ниски и има много деца но какво ще правим ако не сме доволни и от учителите в училище(и те не са мотивирани да си свършат работата добре)?
Трябва да направим нещо за да могат нещата да се променят но честно казано не знам какво. Имам чувството,  че съм попаднала в някакъв омагьосан кръг Sad.

# 136
Трябва да направим нещо за да могат нещата да се променят но честно казано не знам какво. Имам чувството,  че съм попаднала в някакъв омагьосан кръг Sad.

И аз така. Не знам какво мога да направя, а нещата не са както трябва. Да кажем, че няма да ходи на градина (което не е вариант), но училището после не може да пропусне, а там едва ли е по-розово положението

# 137
Здравейте Мами! Изчетох темата на един дъх и пожелавам успех на всички с ясли и градини. И при нас положението е много тежко в яслата. Детето ми е там от три дни (1,9г) и въпреки че тръгна с приятелка, с която е всеки ден от няколко месеца, ситуацията е доста притеснителна.
Първият ден, докато разбере какво става (след лекция да се сбогуваме набързо с децата) лелката затръшна вратата след него и под носа ми и само чух "Е, ти отсега ли....?", предполагам какво е станало. На втория ден започна да плаче, като усети какво става и на третия ден беше страшно, въпреки че му обяснявах как ще поиграе, ще хапне супичка и мама ще го вземе, не искаше да ми пусне ръката, сядаше на земята, за да не го насили г-жата в стаята. Освен това всеки ден го взимам разплакан и всеки ден се е напишкал. Казват ми, че през цялото време с неговата приятелка се гушкали и държали за ръка и почти не спирали да плачат до обяд. За напишкването ги помолих да го слагат на гърне по-често (графикът им бил в 10ч, в 12:30ч и в 3ч), защото два часа и половина е много за дете на неговата възраст, не можело, директорката била забранила ?!?!?, те били навън по това време и не можело някой да се връща в стаята заради едно дете (бяха 4 лелки на 8 деца този ден), тогава помолих да го изпишкат на двора - не можело за да не ги затвори ХЕИ! Аз искам да попитам тогава какво прави улично куче всеки ден в двора на 69 ясла?
Признавам си, че не направих информиран избор, не разпитвах за добри учителки и това ни беше късметът, но не мога да причинявам на детето си и на себе си такъв ужас. как може да съществуват такива места и такова отношение? Сърцето ми се къса и само гледам кога ще стане 12ч, за да тръгна да го вземам, защото съм убедена, че за да се държи така детето, отношението към него е лошо. Аз не съм привърженик на тезите, че без сълзи не може и съм оставяла за малко детето в детски клуб (гледам го на екрани) и никога не ме е търсило или плакало за мен. Но първо е играло с мен там, за да опознае атмосферата и хората... С мъжа ми решихме да опитаме да поговорим с директорката да сменим групата и ако не срещнем разбиране, да отпишем детето и да опитаме с гледачка или частна ясла. Имате ли други съвети? Много ми е мъчно!

# 138

И аз така. Не знам какво мога да направя, а нещата не са както трябва. Да кажем, че няма да ходи на градина (което не е вариант), но училището после не може да пропусне, а там едва ли е по-розово положението

Положението няма нищо общо с яслата и градината, освен че, децата са по-големи и съвсем друго им се върти из главиците.
Всъщност с напредването на възрастта адаптацията е все по-лека и ненатоварваща и двете страни- майка-дете.
Наистина не зная какво очаквате от едно бебе на 18-20-24 месеца, за което майката продължава да бъде център на микровселената му?

# 139

Положението няма нищо общо с яслата и градината, освен че, децата са по-големи и съвсем друго им се върти из главиците.
Всъщност с напредването на възрастта адаптацията е все по-лека и ненатоварваща и двете страни- майка-дете.
Наистина не зная какво очаквате от едно бебе на 18-20-24 месеца, за което майката продължава да бъде център на микровселената му?

От бебето не очаквам нищо, просто вчера бях афектирана от грубостта на хората, ангажирали се да поемат грижите за това бебе. Напомни ми на грубостта на акушерките в родилното, само там съм срещала нещо подобно

# 140
3M ,има ли кой да гледа детето? На тази възраст дори и при добро отношение ще му е трудно да се адаптира.

# 141
Ами, малко е труден въпроса, но ще намеря вариант без сълзи. И преди да говоря с директорката, си давам сметка, че надали ще остане точно тази ясла. Разглеждам частни в близост до дома ми...  Ще ви пиша как се развиват нещата.

# 142
  • София
Ами, малко е труден въпроса, но ще намеря вариант без сълзи. И преди да говоря с директорката, си давам сметка, че надали ще остане точно тази ясла. Разглеждам частни в близост до дома ми...  Ще ви пиша как се развиват нещата.
И в частните не вярвам да има разлика. на тази възраст е добре за детето да е в домашна обстановка, дори да не е с мама. Нито в момента може реално да играе с деца, нито възрастта е подходяща за целодневен престой с големи групи хора, т.е. повече от 3-4 човека. Лично мнение, разбира се.

# 143
Сигурно си права. Кога е подходящ момент за социализиране на децата, според теб? Не изклчювам възможността просто да не е сега подходящ момент за ясла. И на мен ще ми е спокойно да е с гледачка, заради болестите...

# 144
  • София
Сигурно си права. Кога е подходящ момент за социализиране на децата, според теб? Не изклчювам възможността просто да не е сега подходящ момент за ясла. И на мен ще ми е спокойно да е с гледачка, заради болестите...
След 3- 4 годишна възраст, т.е. детска градина. Преди това социализацията в семейството е напълно достатъчна. Най- малкото не вярвам да има ясла, в която на две- три деца да се пада по една учителка, за да може да обяснява на всяко дете всичко, което е нужно на тази възраст.
За мен яслата е вариант, когато няма други варианти. Иначе са в редицата мама/ татко- баба- дядо- друг роднина- гледачка. По градинките има достатъчно деца на тази възраст, за да може и твоето да свикне с тях, да се научи кое как става при контактите със себеподобни.

# 145
. на тази възраст е добре за детето да е в домашна обстановка, дори да не е с мама. Нито в момента може реално да играе с деца, нито възрастта е подходяща за целодневен престой с големи групи хора, т.е. повече от 3-4 човека. Лично мнение, разбира се.

Подкрепям! Моят син от малък общуваше много с деца, но само в мое присъствие. На ясла не можа да свикне и го отписахме, в детски клубове доскоро не искаше да стои сам ( без мен имам предвид). С детегледачка вкъщи си беше добре през ясления период, на 2,8г.тръгна на детска градина. Но пак мисля, че беше рано и трудно в началото. Около 3-3,6г.смятам, че е добра възраст едно дете да започне да посещава детско заведение. Но това си е лично мое мнение, базирано на опита ми само с моето дете.

# 146
[/quote
Ако съдя по моето дете и четири години не е подходяща възраст.
От две седмици е на предучилищна,ходи 4 дни с желание,три дни с истерии и плач и от вторник е болна,та досега...Направо думи нямам вече....

# 147
Защо ходи на предучилищна от 4г? Може причината да е в училището, а не в социализацията с децата.

За мен 2-2.5г е правилната възраст за социализация с други деца. Не от типа ясла, където са 30 деца с една лелка, а по-скоро в семейния тип забавачки като в чужбина, на половин ден.
Социализацията в семейството е достатъчна, ако има 3-4 деца на близка възраст. Но ако детето е единствено в семейството, таткото ходи на работа и детето стои до 3-4 години само с майка си, не мисля, че това може да му е достатъчно за развиване на социалните умения за възрастта.
Има много изследвания, които показват, че децата дори да не си играят едно с друго преди 3 годишна възраст, се социализират много по-успешно, ако са били в компанията на деца, дори и само за да наблюдават.
Колкото повече се седи с мама, докато детето стане готово, толкова по-трудно става готово. Но между тръгване на ясла от раз по цял ден с 30 деца в група, категорично е по-добре с мама.

# 148
Детето на една позната тръгна сега септември на детска градина. То е почти на 3 години. Моята позната сподели, че от като детето е тръгнало да детска градина е започнало да заспива много трудно и през цялата вечер спи неспокойно. Докато заспива непрекъснато повтаря, че не иска на детска градина. Един ден детето й и казало "Мамо, надуваш ми главата". Моята позната направо била в шок след тези думи! Ако на децата непрекъснато им се повтаря да млъкнат защото им надували галавите то как да свикнат тези деца с градината?
Моето дете тръгна на година и половина но никога не съм усещала такова безпокойство у нея.
Майка ми каза, че аз също съм тръгнала на ясла на година и половина и не съм имала проблеми с адаптацията. Но също тъка споделя, че учителката всяка сутрин посрещала децата с играчка и интересна приказка.
Според мен на първо място има значение отношението на персонала към децата. Мое лично мнение е, че доста хора работят в системата на образованието без да имат желание да работят тази професия.
 Дори и децата да са на 5-6 години биха усетили негативното отношение и пак биха имали проблеми с адаптацията (това не го казвам от личен опит просто на мен ми се струва, че е тъка)

# 149
Според мен на първо място има значение отношението на персонала към децата. Мое лично мнение е, че доста хора работят в системата на образованието без да имат желание да работят тази професия.
 Дори и децата да са на 5-6 години биха усетили негативното отношение и пак биха имали проблеми с адаптацията (това не го казвам от личен опит просто на мен ми се струва, че е тъка)

Да, и аз съм на същото мнение.В други постове съм споделяла точно това. Мисля си ,че част от проблема с адаптацията идва от отношението на педагозите там.Логично е да не искаш да ходиш на място, където само се крещи,правят се непрекъснати забележки и има намръщени лица.Добре, че има и хора обичащи професията си и децата, но ми се струва, че те са единици.

Общи условия

Активация на акаунт