Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 259
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Не съм rhyan, но аз правя настройката на фотоапарата. За пейзажи - избирам опция снимане на пейзажи, но не като програма, а от менюто. На програма обикновено съм на А.И така цветовете стават по-наситени. Лично аз съм на много начално ниво и все още нямам идея как да обработвам снимките

# 676
rhyan, моля те обясни какво точно имаш предвид в първата част на поста ти  Simple Smile

Кое точно не е ясно от първия ми пост?

Дали имаш предвид, че се правят някакви специални настройки, за да се получават добре цветовете при снимане с DSLR или снимането в роу и обработката след това са разковничето.

За настройките в камерата най-добре да питаш Малена, тя ги умее тези работи, аз не вярвам в процесинга в камерата Simple Smile

Имам предвид точно обработката от роу след това - от там нещата стават истински. Много хора се подлъгват, че щом си купят ДСЛР и той ще започне да прави точно такива снимки, каквито се гледат по сайтовете и по списанията. Еми да...ама не - дслр-а дава по-хубав суровия материал. Ако после не ти се трупат огромни количества файлове, не ти се занимава с обработки и не ти се полагат усилия да извадиш най-доброто от даден файл, значи нямаш нужда от дслр. Именно поради тази причина препоръчвам безогледалки като сони некс например - те са златната среда, имат от всичко по малко и винаги могат да дадат повече, ако случайно ти потрябва...

Що се отнася до турбо сапунерите - на това сензорче колкото нокътя на кутрето и 500х оптичен зум да сложиш все тая...

# 677
  • Варна
Ясно, благодаря ви  Hug

Аз наскоро открих благините на снимането в роу, въпреки че все още измъчвам турбо сапунерката и направо инквизирам един Лайтрум, но определено ми е забавно.

# 678
  • Варна
запис да ви следя Peace

# 679
# 680
Здравейте!Съжалявам,че така нахълтвам във вашата темичка,но бих искала да попитам нещо.
 Аз имам "сапунерка" и мисля да я сменям.Знам,че хубавите фотоапарати DSLR са от 800лв нагоре,а нямам възможност да си позволя такъв.Гледах някои за около 400-500 лв,но се питам дали качествата им  отговарят на цената .Понеже има доста ,на които съм се спряла ,още повече се чудя кой е по-добър.Не че разбирам много от фотография, де.Ще ми се да правя по-хубави портретни снимки,а  с моя се получават само макрото.
Знам,че вашата тема е само за ДСЛР-ите,но все пак ще се радвам на всякакъв отговор.

# 681
И аз да питам нещичко.  Rolling Eyes Иска ми се да си купя обектив 50мм 1.8 / то всъщност желанието ми е за 1.4, но доста скъпичък ми идва  Cry/ и ми се иска по-запознатите да кажат разумно ли е да направя такава покупка от ибей? Или бихте препоръчали друг сайт? Не съм в България, така че фотопавилион и пр. не са ми опция.

# 682
  • София
Аз лично мисля да си поръчам 1.8 от амазон. Но ако в ибей са по-евтини не виждам какъв е проблема? Пазарувай от продавач с положителни оценки и през пейпал, ако стане нещо да ти върнат парите.

# 683
Мис Нели, на мен пък някои от снимките ми харесаха повече без обработка. В един момент нещата ми идват твърде пластмасови.

# 684
Добре де,ясно за обработките.
Но ако всяка една снимка трябва да се обработва...то какъв е смисъла от хубавия и скъп апарат  Thinking
Не се заяждам,просто ми е чудно  Peace

# 685
Добре де,ясно за обработките.
Но ако всяка една снимка трябва да се обработва...то какъв е смисъла от хубавия и скъп апарат  Thinking
Не се заяждам,просто ми е чудно  Peace
За качествен изходен материал. Камерата е важна, но не е всичко. Изобщо не говоря за познания и за светлината и за композиция и т.н....

# 686
  • Mostly in my mind
а някой може ли да обясни за формата RAW на снимките?  какви са предимствата и т.н.? НЕФ и RAW едно и също ли е?
аз си снимам с JPEG, този RAW май не ми го чете компа  newsm78 Blush
иначе гледам , че има опции само за JPEG, САМО за RAW и съответно комбинирано. коя опция е най-добре да се избере и защо?  Blush

# 687
  • ...край Дунава
а някой може ли да обясни за формата RAW на снимките?

Във формат RAW-снимките се нуждаят от компютърна обработка май newsm78

# 688
а някой може ли да обясни за формата RAW на снимките?

Във формат RAW-снимките се нуждаят от компютърна обработка май newsm78

RAW (NEF за никоните) е суровият файл. В сравнение с jpeg носи много повече информация и не е толкова компресиран ( май малка част от фотоапаратите правеха raw без никаква компресия). Това го прави по-добър за корекции на кадъра при обработката и при него се запазват повече детайли.
RAW / NEF се отварят със софтуера към фотоапаратите ви - Digital Photo PRoffessional / Capture (май)
Photoshop също  ги отваря с плъгина  Camera Raw.
В какво да снимате - аз бих препоръчала само в RAW, но поснимайте и вижте как ще ви е най-удобно.

За дискусията по-нагоре относно обработките - в повечето случаи, ако кадърът е добър , единственото, което му трябва е лек контраст. Лично мнение - ако на един кадър губиш повече от две минути за обработка - не струва (може би щото съм леко мързелива Simple Smile)) ). Тук не става въпрос за по-арт обрабтките.

Edit: В jpeg формата са лепнати настройките от фотоапарата за контраст, брайтнес  и тн

# 689
Terminator всъщност тенденциите са към олекотяване на обработките май, по-естествен вид. Чета си в един друг форум, там професионален ритъчър обясняваше, че ако преди е правил по 1 снимка на ден, сега завършва цял едиториъл  за ден. Пластмасови кожи без никаква текстура никой не иска вече.
А моя пример беше не най-добрия, просто тъкмо бях чела статията, и са разпознаваеми снимките. Иначе има много по-добри примери, особено във Фликър, на точно онова малко бутване, от което имат нужда повечето снимки:

http://www.flickr.com/search/?q=before%20and%20after

elfi4ka ако се опиташ да обработиш кофти снимка, с лоша светлина, без фокус примерно, ще я помъчиш,помъчиш, може и да я пооправиш , ама не съвсем, може и никак. Ако вземеш една добра снимка, с малко работа ще я направиш страхотна. 

Общи условия

Активация на акаунт