Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 273
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
В режим М на апарата, единственото, което варира( имам предвид, че се сменя само) е скалата на експонометъра. Всичко друго очаква намесата на фотографа за да се смени.
В режим А варира скоростта, защото блендата не се променя, освен ако не използваш зум обектив с променлива бленда като китови например, с бленда 3,5-4,5 или 3,5-5,6.  Тогава обаче, ако не искаш да ти се променя блендата, слагаш за бленда по-голямото от двете числа например 5,6 за обектив 3,5-5,6.  Тогава пак варира  само скоростта.

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 09:59 от rhyan

# 661
  • Mostly in my mind
Пиши ми  на лични ако искаш да ти я пратя в ПДФ, освен нея имам и някой други които ще са ти полезни.

може ли и на мен?  Blush   bouquet

# 662
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Пиши ми  на лични ако искаш да ти я пратя в ПДФ, освен нея имам и някой други които ще са ти полезни.

може ли и на мен?  Blush   bouquet

а ако може и на мен, мислех да не нахалствам, но като видях, че още някой е помолил за нея, реших да се включа и аз с молба

# 663
Nellyli, по-лесно ще е да ги качиш някъде и да дадеш линк, за да не се получи "може ли и на мен" още 10-тина поста Wink
А и за теб ще е по-удобно мисля Wink

# 664
Много благодаря на Nellyli и на момичетата, които ми писаха на лични, страхотни сте!   bouquet

Малко преди Nellyli да ми прати книжките , едно момиче ми писа съобщение в продавалника, че има "Портретна фотография" на Майкъл Фриймън , нова и нечетена, продава я за 28 лв., така че ако някоя от вас държи да я има на хартиен носител, мога да дам координати.

rhyan , и аз благодаря за полезните постове!   bouquet

# 665
  • Отвъд алеята зад шкафа
След направата на около 300 снимки, мога да кажа, че съм неприятно изненадана от китовия обектив. Не съм специалист, но ако сравнявам със снимките, които правеше моя Lumix, то сегашните с огледално-рефлексен фотоапарат и китов обектив не са по-добри, да не казвам, че зуумът никакъв го няма, не може и дума да става за сравнение с огромния оптичен зум на Lumix-а ми  Crossing Arms Засега искам, не искам, ще снимам с него, но като се понауча, ще си взема нов обектив с не толкова скромни възможности.

# 666
  • софия
След направата на около 300 снимки, мога да кажа, че съм неприятно изненадана от китовия обектив. Не съм специалист, но ако сравнявам със снимките, които правеше моя Lumix, то сегашните с огледално-рефлексен фотоапарат и китов обектив не са по-добри, да не казвам, че зуумът никакъв го няма, не може и дума да става за сравнение с огромния оптичен зум на Lumix-а ми  Crossing Arms Засега искам, не искам, ще снимам с него, но като се понауча, ще си взема нов обектив с не толкова скромни възможности.

хм, ти всъщност какво искаш да снимаш с голям зум? предполагам си щракаш на режим P?

# 667
  • Пловдив
И аз понякога обвинявам слънцето, облаците или апарата, когато видя крайният  резултат.
Но в повечето случаи се оказва, че главният фактор е задапаратното устройство и неговата съобразителност!

# 668
Gadamer, и аз минах от лумикс с 18х зуум на dsrl с обектив 18-55- терсене си е в началото, навикът е голяма работа Simple Smile. Още в началото си взех и един 55-200 за да не се чувствам съвсем "осакатена" откъм зуум, въпреки че и той не покрива чак такива далечини, но на мен ми е достатъчен. 300 снимки са нищо, след 3000 ще свикнеш, защото ще откриеш другите безброй предимства, които ти предлага новата ти машинка и ще видиш, че снимките ще стават все по-хубави, дори и с китовия Simple Smile Успех!

# 669
Моя първоначалне шок като минах на DSLR беше "Къде са ми цветовете". Всички кадри изглеждаха измити, без контраст и  без цвят. Или поне не толкова, колкото от сапунера. Наистина след няколко седмици прогледнах и видях, че цвета мога да си го докарам и по-хубав от колкото на сапунера, ама от сапунера не мога да махна нито шума, нито да му коригирам фокуса, който си е избрал къде да е, нито мога да върна нещо от сенките или от хайлайтс, въобщее...след месец снимане спрях да съжалявам.

За зума - и преди съм писал по темите - преди да купиш дълъг направи анализ кои милиметри използваш най-много с тази програмка - http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html Тя прави графика на най-много използваните дължини на база снимките, които си правила. Пускаш я в папката със снимки от панасоника и гледаш... После купуваш според показаните дължини.

# 670
  • Варна
rhyan, моля те обясни какво точно имаш предвид в първата част на поста ти  Simple Smile

# 671
rhyan, моля те обясни какво точно имаш предвид в първата част на поста ти  Simple Smile

Кое точно не е ясно от първия ми пост?

# 672
  • Отвъд алеята зад шкафа
И аз понякога обвинявам слънцето, облаците или апарата, когато видя крайният  резултат.
Но в повечето случаи се оказва, че главният фактор е задапаратното устройство и неговата съобразителност!

Не обвинявам природните дадености, както казах китовият обектив има пъти по-малък зуум от Лумикса и той не се променя без значение на какъв режим и с какви настройки се снима.

shhhh... пробвах доста от режимите. Не говоря да правя макро снимки, за такива купих макро обектив. Говоря за най-нормално увеличение, но явно съм се разглезила в това отношение. Преди снимах като натисках зуума, сега снимам като се приближавам към обекта, т.н "крачен зуум"  Laughing

Иначе намирам разлика в цветовете, определено както казва rhyan идват малко постни. Ще свикна разбира се, няма къде да ходя.

# 673
  • София
rhyan и на мен първоначалния ми шок бяха цветовете. Направо изпаднах в ужас, всички снимки ми се струваха ужасно бледи. Но сега се научих как да настройвам и горе-долу се получават. С поляризационния филтър се получават още по-добре, но все още далеч от това, което ми се иска.

# 674
  • Варна

Кое точно не е ясно от първия ми пост?

Дали имаш предвид, че се правят някакви специални настройки, за да се получават добре цветовете при снимане с DSLR или снимането в роу и обработката след това са разковничето.

Общи условия

Активация на акаунт