Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 280
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, чета ви от известно време и най-после избрах и купих фотоапарат. Nikon D3100. За съжаление все още не мога да боравя с него, чувствам се доста глупаво на моменти. Искам да си закупя тази книжка на National Geographic, но не я намирам - търся да си я поръчам онлайн и навсякъде пише, че е изчерпана. Поръчах си друга от тази поредица  от Пингвините - за Пейзажни снимки, но я чакам вече 6-ти ден. Дано да е написана като за начинаещи. Можете ли да ми препоръчате нещо друго като за съвсем съвсем неуки като мен? /освен manual-a към фотоапарата ми / Simple Smile

# 646
  • София
Здравейте, чета ви от известно време и най-после избрах и купих фотоапарат. Nikon D3100. За съжаление все още не мога да боравя с него, чувствам се доста глупаво на моменти. Искам да си закупя тази книжка на National Geographic, но не я намирам - търся да си я поръчам онлайн и навсякъде пише, че е изчерпана. Поръчах си друга от тази поредица  от Пингвините - за Пейзажни снимки, но я чакам вече 6-ти ден. Дано да е написана като за начинаещи. Можете ли да ми препоръчате нещо друго като за съвсем съвсем неуки като мен? /освен manual-a към фотоапарата ми / Simple Smile
тази книжка я гледах да се продава в книжарница Orange в The Mall

# 647
Здравейте, чета ви от известно време и най-после избрах и купих фотоапарат. Nikon D3100. За съжаление все още не мога да боравя с него, чувствам се доста глупаво на моменти. Искам да си закупя тази книжка на National Geographic, но не я намирам - търся да си я поръчам онлайн и навсякъде пише, че е изчерпана. Поръчах си друга от тази поредица  от Пингвините - за Пейзажни снимки, но я чакам вече 6-ти ден. Дано да е написана като за начинаещи. Можете ли да ми препоръчате нещо друго като за съвсем съвсем неуки като мен? /освен manual-a към фотоапарата ми / Simple Smile
тази книжка я гледах да се продава в книжарница Orange в The Mall
Благодаря,за информацията. Тук в Бургас няма Orange - ще потърся във Варна. Simple Smile

# 648
  • ...край Дунава
Снимките се свалят по 2 начина - или свързваш камерата към компютъра и ги копираш на диска, или ползваш кард рийдър, вадиш картата от камерата, слагаш я в рийдъра и пак копираш на диска. Аз предпочитам втория начин.

Благодаря.
А защо предпочиташ 2-рия начин? Аз ги свалих днес с кабела. Общо взето хубави снимки си направих на почивката, като сравнявам с цифровото апаратче, ехеее разликата е голяма-за мен.

Истината е, че нямах време да чета книжката, ами въртях копчето здраво отгоре и само от там-проба, проба и така ooooh!, друго не съм пипала. Ще почна да чета.
Сега, моя обектив 18-55mm. какъв се води? Казаха ми че е дръвце, но ще ми свърши работа като за начало, но после какъв обектив да търся? Ще снимам хора, пейзажи, дрехи Mr. Green

Тази снимка, най-си ми хареса от всичките 1000, които направих за 7 дни:

цък

# 649
  • Варна
Записвам се да следя.  bouquet

# 650
Искам да купя фотоапарат за сина си. Ще го използват за снимки на децата и на почивки. Спряла съм се на
1.Фотоапарат Canon EOS 550D kit (18-55mm III + 75-300mm III)
2.Фотоапарат Canon EOS 550D kit (18-55mm IS)
Тъй като разликата е само 70лв, се чудя колко е от значение стабилизацията на вар.2 и кое от двете би било по-добре?

# 651
  • Отвъд алеята зад шкафа
Отдавна не съм писала, но най-накрая имам нов фотоапарат - EOS 600D с китов обектив + 60 mm макро обектив + рингова светкавица. Все още го разучавам и не мога да се похваля с нещо кой знае какво освен едни приятно размазани снимки на детска въртележка...чудя се обаче как някои фотографи улавят точния момент за репортажна снимка без да правят 100 настройки на фотоапарата преди това? Ако трябва за всяка снимка да преправям настройките  Thinking ще изпусна сума ти готини моменти..

# 652
въобще не съм съгласна
аз снимам на режим М- исото нагласям според наличната светлина, блендата според обекта /ако са повече хора я затваряш повечко/ и тя скоростта вече си варира Simple Smile
ако снимам движение си включвам следящия автофокус, но при каноните не съм сигурна как е
аз съм се научила да правя серия кадри- поне 4-5 с кратък интервал
общо взето при еднакви светлини условия, освен бленда да коригираш не виждам какво толкова чак се настройва

# 653
въобще не съм съгласна
аз снимам на режим М- исото нагласям според наличната светлина, блендата според обекта /ако са повече хора я затваряш повечко/ и тя скоростта вече си варира Simple Smile
ако снимам движение си включвам следящия автофокус, но при каноните не съм сигурна как е
аз съм се научила да правя серия кадри- поне 4-5 с кратък интервал
общо взето при еднакви светлини условия, освен бленда да коригираш не виждам какво толкова чак се настройва

Нещо май май... не е така. Ако си на режим М нищо не варира - всичко трябва да задаваш ти - и скорост и бленда и исо. Ако вкараме и фокус точка и мерене в уравнението вече съвсем тегаво става.

Преди да започнете да снимате си изяснете няколко неща.
1. Как ще снимам - репортажно (предимно по-общи планове) или по-индивидуално (предимно близки планове).
2. Какво ще снимам - група хора или един човек
3. Кога ще снимам - по обед, следобед, рано сутрин, на открито, на закрито
4. С каква техника разполагам - с твърд обектив, със светло варио, с китак, имам / нямам светка, имам / нямам отражател и т.н.
5. Каква очаквам да е динамиката на сесията - сватба, спящо бебе, проходило бебе, някокло деца, детски рожден ден, и т.н.

Като си отговориш на тези въпроси вече, неминуемо ще се появят и други, но вече ще имаш ориентир какво горе долу трябва да направиш и приблизително какви настройки ще ти трябват. От там и кой режим ще е най-подходящ.

Например - искам да снимам малкия и да му направя от онези снимки с размазания фон и с приятна дифузна светлина.
Добрее... за дифузната светлина ще снимам значи привечер, или близо до прозореца...аха.
Значи щом ще е така, може да ми се наложи примерно да вдигна малко исото ако закъснея - мога да си задам ауто исо в диапазона 100-400. А мога да си задам и направо 400.
Ама размазания фон се прави с отворена бленда - колкото повече - толкова повече. Кой ми е най-светлия обектив - китака (бленди 3.5-5.6) или макрото (примерно 2.Sunglasses. Аа...2.8 - ето този ще е.

Дотук вече реших, че ще снимам с 60мм на бленда 2.8 портрет на малкия, който щъка напред назад в парка към 7 вечерта. При това положение си задавам приоритет на бленда (режим А) и слагам бленда 2.8 исо 400, че ще гледам да го дебна като е на сянка, и мерене централно претеглено или матрично(или както там се нарича това дето мери по целия кадър). От там нататък камерата се грижи за скоростта...

Снимал съм снимал малкия, ама нещо... ми размазва снимките. Каква скорост ми дава камерата? ААаа 1/40...неее малко ми е - трябва ми поне 1/100 минимум, и то ако се е изморил да тича.
При това положение, ще мина на Ауто исо, ще сменя режима на приоритет на скорост (Т) и ще слжоа скорост 1/100.
Тъй като обектива няма бленда по-малка от 2.8, тя винаги ще стои на толкова. Ауто исото ще се грижи да не пада скоростта под 1/100 и кадъра да е правилно експониран.

И това е - трябва да се мисли като се правят нещата и да се познава техниката малко или много.

Другото идва с опита и със снимане. В един момент вече човек осъзнава, че да снима на М дава по-добри резултати, защото понякога камерата се обърква и прави неща, които за снимащия са откровенни глупости. Така че - снимайте и мислете.

# 654
  • Пловдив
rhyan, отново чудно включване!

# 655
Здравейте. Чета ви от известно време.  Grinning  Мисля скоро да се сдобия с DSLR апарат,тъй като резултатите от сапунерката определено не са задоволителни за мен Simple Smile
Бюджетът ми е около..да кажем 2400 лв с обектива.
Ориентирах се към Никон д7000 + 50 мм 1.4, Не ми се иска да започвам съвсем съвсем от началния клас,ще ми се да вярвам ,че ще се науча да се справям с този апарат  Crazy
Ще снимам предимно детенцето, прохождащо , най-вече навън на открито.
Моля,дайте мнение, добре ли съм се ориентирала към този апарат.  bouquet

Засега чета суха теория, няколко книжки в нета, утре мисля да потърся из книжарниците "Портретна фотография" на Майкъл Фриймън. Сега видях линка,който сте сложили към книжката на НГ, благодаря за което ! Hug

Последна редакция: пт, 17 авг 2012, 02:05 от snowflake*

# 656
  • София
snowflake* за книжката на Майкъл Фрийман да ти кажа , че никъде ги няма, особено портретната. Най-много да си я намериш някъде втора ръка и то с много късмет. Аз като я търсех преди около половин година ми казаха да си приготвя 100-150 лв. на Славейков и да минавам редовно. Пиши ми  на лични ако искаш да ти я пратя в ПДФ, освен нея имам и някой други които ще са ти полезни.
За апарата и аз на този съм се спряла  Wink , любов от пръв поглед както се казва. Надявам се това да ми е коледния подарък тази година, но като начало мисля да е с китовия. Искам да видя кои дължини ще са ми най- добре и тогава да влагам в тях. ( само да отбележа , че и на мен това ще ми е първия ДСЛР апарат и мнението ми е непрофесинлано)
Раян , все забравям да пиша колко интересни и полезни постове пишеш. Благодаря ти   bouquet

# 657
е, rhyan при различна бленда как да не варира скоростта
друг е въпроса, че аз нямам твоят академичен подход за обяснение и съответно написаното може да обърка някой, за което се извинявам

# 658
е, rhyan при различна бленда как да не варира скоростта
Това се случва в режим А Peace
При М нищо не варира, каквото му кажеш това прави...

# 659
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Той има предвид, че така както си го обяснила, прилича повече на режим приоритет на бленда - определяш блендата, и скоростта варира, но се определя от системата и не можеш да я пренебрегнеш.
При М също варира като променяш блендата и/или ИСО, но можеш да пренебрегнеш "съвета" на фотото за правилна експозиция, и да си я определиш ти.

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 09:26 от LemonDesi

Общи условия

Активация на акаунт