Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 305
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Вижте сега.Аз ако разполагам с неограничен бюджет знам какво да си взема.Но за съжаление на този етап бюджетът ми е не повече от 500-550 лв максимум за тяло плюс обектив.

Затова съм се насочила към нещо съвсем скромно като за начало,за да се науча.А докато се усъвършенствам ще мине поне година и тогава ще си взема нещо по-сериозно  Peace На този етап просто ми е невъзможно,но желанието ми е безгранично  Blush

Вариантите са общо взето:
Canon EOS 350D
Nikon D50

Посъветваха ме да взема отделно портретен обектив,вместо китов,защото ще правя предимно портретни снимки.

# 631
Вижте сега.Аз ако разполагам с неограничен бюджет знам какво да си взема.Но за съжаление на този етап бюджетът ми е не повече от 500-550 лв максимум за тяло плюс обектив.

Затова съм се насочила към нещо съвсем скромно като за начало,за да се науча.А докато се усъвършенствам ще мине поне година и тогава ще си взема нещо по-сериозно  Peace На този етап просто ми е невъзможно,но желанието ми е безгранично  Blush

Вариантите са общо взето:
Canon EOS 350D
Nikon D50

Посъветваха ме да взема отделно портретен обектив,вместо китов,защото ще правя предимно портретни снимки.

Хубаво са те посъветвали, ама тези 550 лв с обектив или без? Иначе Д50 е... ехеееее... за тези пари Д70 ще се намери като нищо...

На прима виста във фотофорум се продава Nikon D70s за 430 лв и е в Пловдив. Плюс още един 50 1.8 и готово една много добра стартова комбинация.  Отделно мернах D5000 за 650лв, D200 за 650 лв и т.н.

Канонските не съм поглеждал...

D50 и 350D са повече от морално остарели машини и не те съветвам да се заробваш с нещо подобно, макар и да започваш тепърва...

# 632
Раян....много ти благодаря за отношението по моя въпрос   bouquet с удоволствие чета постовете ти.Даже си ги и принтирам  Blush

За съжаление бюджетът ми е и за обектив.Не само за тяло  Confused Така,че няма как да стане номера с нещо кой знае колко по-ново  Tired

# 633
Раян....много ти благодаря за отношението по моя въпрос   bouquet с удоволствие чета постовете ти.Даже си ги и принтирам  Blush

За съжаление бюджетът ми е и за обектив.Не само за тяло  Confused Така,че няма как да стане номера с нещо кой знае колко по-ново  Tired
д70с е почти д80 - не е същото, но е почти 2 поколения след д50 - далеч по-добре от него. Обектив 50 1.8д е 219лв от магазина. На старо около 150 лв, може и по-малко. Обади се на човека в пловдив и действай. Питай и другите за някой канон - 30д, 400д може и да има за тези пари. Що се отнася до разпечатването на мои постове - има далеч по-подробно и адекватно написани статии в нета от моите постове Simple Smile

# 634

д70с е почти д80 - не е същото, но е почти 2 поколения след д50 - далеч по-добре от него. Обектив 50 1.8д е 219лв от магазина. На старо около 150 лв, може и по-малко. Обади се на човека в пловдив и действай. Питай и другите за някой канон - 30д, 400д може и да има за тези пари. Що се отнася до разпечатването на мои постове - има далеч по-подробно и адекватно написани статии в нета от моите постове Simple Smile

Благодаря за съвета   bouquet Ще видя кой е този човек от Пловдив.
Харесват ми постовете ти,защото са написани подробно и най-важното достъпно!Когато нещо не ми е съвсем ясно,отварям твой пост с обяснение и на мига ми се изяснява всичко  Crazy

# 635
  • софия
Как се снимат много хора, примерно десетина човека наредени? Предполагам с по-затворена бленда, но с каква фокусна точка, централна, по всички, избираема? Така че всички да са фокусирани и само фона не.
И още един въпрос, при използване на следящ автофокус каква точка се ползва?

# 636
Как се снимат много хора, примерно десетина човека наредени? Предполагам с по-затворена бленда, но с каква фокусна точка, централна, по всички, избираема? Така че всички да са фокусирани и само фона не.
И още един въпрос, при използване на следящ автофокус каква точка се ползва?
Зависи как са наредени, ако са един зад друг и бленда 22 не стига. Това е в рамките на шегата, но си е самата истина. Потърси си доф и фов калкулатори и си направи сметка. Ако снимаш 10 души с 50мм обектив с 1.5х кроп камера и си на 10 метра от тях, фов-а покрива зона от приблизително 4.70м по хоризонтала и 3.10м по вертикала. Накратко ако са едри хора можеш да събереш на 2 реда по 5 души, като по-ниските да са отпред, по-високите отзад... На 10м от обектите със същия обектив 50мм на бленда  2.8 покриваш дълбочина от 3.77м. Фокусираш по предния ред и това е. Има още много комбинации обектив-разстояние-бленда, които ще свършат работа - въпрос на избор. Фона в групова снимка на 10 души малко трудно ще го омажеш хубаво.

Следящ фокус предимно на централна точка, но зависи от камерата, какво следиш и накъде се движи - срещу теб или например от ляво надясно.

# 637
  • софия
Райън, направо си като енциклопедия! Сигурна бях, че ти ще ми отговориш  Simple Smile

Предполагам умението да се преценяват тези неща идват с практика и опит. Голям проблем ми е, че се опитвам да науча теоретически някои неща, а не снимам.

# 638
Момичета, ще ми простите записа.   bouquet
Имам идея да придобия DSLR апарат и за да го използвам ефективно ми трябват знания. Връщам се да ви чета. И да избирам марка и модел. По-късно като се поограмотя може и да питам.

# 639
Здравейте,
интересува ме как мога да направя панорамна 360 градуса снимка ?

Ако има някой запознат с технологията ще съм благодарна да ми пише Simple Smile

# 640
  • София
Чакам си светкавицата  Blush  но междувременно редовно ви чета.

За панорамната снимка предполагам, че се правят няколко снимки като ти самата се въртиш, а после се налагат с някоя програма, като е добре да се застъпват...  Това е моето предположение, сега тези, които знаят и разбират повече, ще кажат как е в действителност.  Wink

Последна редакция: сб, 11 авг 2012, 00:38 от сакси

# 641
Търся си някоя книга или пък списание като за начинаещи... Ако някой може да ми препоръча ще съм му много благодарна  Rolling Eyes

# 642
  • Варна
Търся си някоя книга или пък списание като за начинаещи... Ако някой може да ми препоръча ще съм му много благодарна  Rolling Eyes

Аз харесвам тази. Хубаво, разбираемо и илюстровано са обяснени основните неща  Peace

# 643
Да хубава е тази, имам я на pdf файл, ако я искаш ми пиши на ЛС

# 644

Общи условия

Активация на акаунт