Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 318
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
а форматирането на картата във фотоапарата задължително ли е?
Toй апаратът сам го изисква, ако му е важно. Моят например не поема карта, форматирана в компютъра, веднага излиза менюто за форматиране и или се съгласяваш или не снимаш Wink

# 616
Вили, с книгата бавно напредвам 

Ил, тази книга не ми трябва. Тъй че спокойно си учи   Stuck Out Tongue Winking Eye Simple Smile

# 617

благодаря за линка, страшно полезен е  Hug само , че не видях за VR  newsm78

Грешката е моя, виж тук Grinning

# 618
  • Mostly in my mind
 Hug

# 619
Момичета/и момчета/.Здравейте!

Канон или Никон е за предпочитане?Аз харесвам повече Каноните визуално и клонях към такъв.Но в последствие разбрах,че Никоните май са по-добре измислени.Има ли нещо такова?

# 620
  • Стара Загора
Момичета/и момчета/.Здравейте!

Канон или Никон е за предпочитане?Аз харесвам повече Каноните визуално и клонях към такъв.Но в последствие разбрах,че Никоните май са по-добре измислени.Има ли нещо такова?

Няма значение и Канон и Никон са много хубави камери....и двете имат плюсове и минуси.

# 621
Ех,Хера  Laughing  Благодаря!

Така е принципно  Thinking ,но Никоните били по-удобни за захват  Thinking
Говорих с проф.фотограф,който е доста навътре в нещата,прави ревюта на фотоапарати...и ми каза,че Никонът бил по-добре замислен и с  него снимал с удоволствие.А Канона все му идел да го изхвърли някъде докато снимал с него  Laughing

# 622
  • Стара Загора

Говорих с проф.фотограф,който е доста навътре в нещата,прави ревюта на фотоапарати...и ми каза,че Никонът бил по-добре замислен и с  него снимал с удоволствие.А Канона все му идел да го изхвърли някъде докато снимал с него  Laughing
Въпрос на свикване е Laughing аз съм с Никон...просто посегнах към него и това е.
Приятел никонаджия като го питах - добре, защо Никон? Той ми отговори - защото там всичко е на една ръка разстояние Mr. Green

# 623

Елфичке - аз се обърках - ти за този приятел ли ще купуваш камера или за себе си?

Една тайна от мен - колкото по-скъпа камерата, толкова по-удобна... независимо от марката  Mr. Green

# 624
 Laughing Agent ...за мен е уж  Laughing Той не е приятел ,а фотограф,от който си купих батерии и надълго и нашироко ми разяснява за dslr-ите.Имаше 7-8 покрай него и чакаха за ревюта,Канони и Никони  Crazy Та той ми каза уж така.Никон Д80 бил много добър избор  Flutter
Само че на мен ми идва малко скъпичък и се бях ориентирала към д60  newsm78 /като за начало поне/.

Хера ...обичам нещата да са на една ръка разстояние   Mr. Green  Може би и аз ще посегна към Никона  Thinking

# 625
  • Стара Загора
Колко пари си приговила? Д60 няма мотор мисля...Д80 на старо можеш да си вземеш за много прилични пари...но вече го няма като нов

# 626
  • Пловдив
elfi4ka, кое е това профи от Пловдив което се е изразило така карегорично?

# 627
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
То D90 скоро няма да го има като нов...
А за удобството на захвата - ръцете са различни,
лично трябва да пробваш.
D60 не е добър избор според мен, както казва Хера - няма мотор.
Определи бюджета, и от там нататък може да се правят предположения. 

# 628
Така е принципно  Thinking ,но Никоните били по-удобни за захват  Thinking
Говорих с проф.фотограф,който е доста навътре в нещата....
Удобството е релативна величина Wink Това, което е удобно за този фотограф не е задължително да е удобно на теб и обратно. Най-малкото поради факта, че неговите ръце най-вероятно са по-големи от твоите. Аз бих препоръчала да пощракаш малко и с единия и с другия апарат или поне да ги подържиш по няколко мин. в ръка, за да установиш за себе си кое ти е по-удобно...
Освен това когато вече го купиш така или иначе се напасваш към него и ти е все тая дали другият щял да бъде малко по-удобен или неудобен Peace
Аз моя например, като го взема в ръка, пръстите ми се събират точно и го държа стабилно. На мъжа ми обаче кутрето му виси във въздуха и не му е удобен и ако питаш него той ще го окачестви като неудобен, а аз бих казала, че е Laughing

# 629
И преди съм го казвал, и сега пак ще повторя - колкото по-висок клас са камерите, толкова по-близки са като качество. Малките класове пък са толкова орязани и с основни функции, че също няма особено значение. В крайна сметка за обикновения потребител, който си брои стотинките в портфейла и иска да не се прецака в избора, чувството че се е прецакал винаги си остава.

Канон имат неимоверно разнообразие от обективи във всеки клас, и за всеки джоб, разбира се всеки със своите добри и лоши страни.

Никон имат обикновенно по 2 обектива (условно) от даден вид - един евтин и не много хубав, но приличен като качество, който е създаден с мисълта да се ползва от непрофесионалисти, и един много хубав и много скъп, който си е запазена марка на професионалистите. Среден вариант няма, или ако има, той е от производител като Сигма, Тамрон, Токина.

От друга страна светкавиците на никон и изобщо цялата CLS система на никон е доказало се решение за последните 10-15 години. Не че канон нямат светкавици, не че не работят, но просто удобството и безпроблемната (в повечето случаи) работа на никонската система в момента нямат равни. И пак - не говорим за студийно осветление - там няма разлика, а именно студийното осветление е сериозната игра.

Ергономията на телата е нещо, което в крайна сметка не е чак от толкова съществено значение, а с разположението на бутоните и менютата се свиква, въпрос на време е. Ниския клас тела са окастрени от към бутони и са супер неудобни за сериозна работа, високия клас са тежки, големи и много удобни, но пък се изморява човек по-бързо.

На мен никонската система като качество/възможности ми е по-близка до сърцето и затова съм с никон, но няма да ти препоръчам нищо - каквото и да избереш - не поглеждай в съседския двор, защото ще се чувстваш излъгана.

Общи условия

Активация на акаунт