Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 291
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
# 601
Здравейте! Записвам се в темата и започвам да ви чета от началото. Скоро си купих Nikon D3100 и сега започвам обучаването.

╚Sisley╝ чувствам се по същия начин  Laughing

# 602
# 603
  • ...край Дунава
Имам няколко тъпи въпроса може би Embarassed

Смяната на обектива и поставянето му, трябва да става на тъмно място и бързо?

Проблем ли е ако обектива си стои на тялото дни наред?

Как трябва да го настроя за снимки на плажа например?

Снощи снимах на тъмно, понеже ни угасна тока вечерта, ама пълен мрак, е няма такива снимки-страхотни станаха hahaha

# 604
То няма лента, която да осветиш, спокойно Wink сменяй си на светло за да виждаш какво правиш...
Важното е да внимаваш да не хвърчат прахоляци, докато сменяш, за да не се замърсява излишно. Ако духа вятър примерно на някоя прашасала улица е добре да сменяш само в краен случай или да си намериш защитено място, за да не ти го наблъска с боклуци. В този смисъл е добре смяната да стане бързо, но не е нужно да е скорострелно.
И да, обективът може да стои с дни, седмици и месеци на тялото, някои хора имат само един обектив и изобщо не го свалят даже. Защо реши, че може да е проблем?
Покажи снимките от тъмното ако искаш, стана ми любопитно Simple Smile

# 605
  • ...край Дунава
То няма лента, която да осветиш, спокойно ;-) сменяй си на светло за да виждаш какво правиш...
Важното е да внимаваш да не хвърчат прахоляци, докато сменяш, за да не се замърсява излишно. Ако духа вятър примерно на някоя прашасала улица е добре да сменяш само в краен случай или да си намериш защитено място, за да не ти го наблъска с боклуци. В този смисъл е добре смяната да стане бързо, но не е нужно да е скорострелно.
И да, обективът може да стои с дни, седмици и месеци на тялото, някои хора имат само един обектив и изобщо не го свалят даже. Защо реши, че може да е проблем?
Покажи снимките от тъмното ако искаш, стана ми любопитно Simple Smile

hahaha hahaha hahaha Чак толкоз дива не съм Laughing, но понеже снощи докато го изваждахме от кутията, човека с който отидох да го прегледам преди да го взема, ми сложи обектива в колата, в смисъл, каза, че е по-добре на закрито и ето такива неща, ама и аз как съм си задала въпроса тъпо Tired

А за свалянето, май нещо в книжката прочетох, но явно не съм разбрала правилно. Определено тази книжка ще бъде прочетена поне 10 пъти...
Сега за снимките, не съм ги свалила още, та и това да питам, те се свалят като при обикновените цифрови апарати нали?

# 606
Снимките се свалят по 2 начина - или свързваш камерата към компютъра и ги копираш на диска, или ползваш кард рийдър, вадиш картата от камерата, слагаш я в рийдъра и пак копираш на диска. Аз предпочитам втория начин.

# 607
Ако имаш лаптоп можеш да провериш дали има SD card slot (примерна снимка) и ако да, да вкараш картата направо там вместо да свързваш камерата  :)

# 608
  • София
аз ги свалям директно от картата върху лаптопа(имам сд слот). Някой  все пак ще даде ли съвети за по-наситени цветове при пейзажите. Дали се постига само с филтри и обработка?
Sisley и аз чета книжката и мисля няколко пъти да я прочета

# 609
Момичета, помагайте!  Hug
Подариха ми Canon eos 550 D. Досега снимах с един Олимпус, много симпатично апаратче, бях влюбена в поп-арт филтрите му, придаваше невероятно наситени цветове, по-скоро приказни, отколкото реални. Сега с новия апарат с направила само 1-2 проби, но си е сложно за новак. Какъв обектив ме съветвате да взема, при положение, че най-вече снимам пейзажни снимки, природа, сгради, човек на фона на тези  Laughing По-рядко ще се ползва за портретни снимки.
Скоро заминавам за Италия и няма да ми остане особено време за разучаване. Май ще е по-добре да тръгна с двата апарата  ooooh!

Всякакви съвети ще са ми от полза за тази джаджа   bouquet

# 610
  • Mostly in my mind
аз свалям с кабела  Tired картата от известно време не ми я разчита, не знам защо  Rolling Eyes

# 611
  • софия
Има ли някаква логика когато е закачен по-дълъг зуум да ми пада по-бързо батерията?

# 612
Момичета, помагайте!  Hug
Какъв обектив ме съветвате да взема, при положение, че най-вече снимам пейзажни снимки, природа, сгради, човек на фона на тези  Laughing По-рядко ще се ползва за портретни снимки.

Лимит за пари ?
1. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM - добър универсален за кроп тяло
2. Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - много широк. предимно за пежзажи
3. Canon EF 17-40mm f/4L USM
4. Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM

аз свалям с кабела  Tired картата от известно време не ми я разчита, не знам защо  Rolling Eyes

Форматираш ли във фотоапарата картата? Там май е най-добре

Има ли някаква логика когато е закачен по-дълъг зуум да ми пада по-бързо батерията?

Има логика различни обективи да харчат батерията по-различен начин.

# 613
А други карти разчита ли?
Опитай да локалозираш проблема и ако се окаже, че четецът е ок аз бих сменила са всеки случай картата по най-бързия начин, защото може да е пред разваляне и по някое време да издаде багажа нацяло и да загубиш важни снимки Peace

# 614
  • Mostly in my mind
не, и на сапунерката не чете картата. явно е от компютъра, нещо с драйверите ли, буксата ли, знам ли.
а форматирането на картата във фотоапарата задължително ли е?
Вили, с книгата бавно напредвам  Blush

Общи условия

Активация на акаунт