Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 290
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
# 586
Записвам се да се понауча от вас Simple Smile

# 587
Здравейте, имам проблем. Имам фотоапарат Никон Д80, преди съм го ползвала само на автоматичен режим, но сега се опитвам да снимам на "менюъл", та проблемът ми е, че когато превключа в режим М, и наглася метърчето на 0 (да речем на бленда 5,6 и скорост около 1/1600), снимките стават супер тъмни. Пробвах на режим "А", при бленда 5,6 метърчето се занулява на скорост 800 и снимките са си нормални. Не мога да разбера от къде идва този проблем, реших да попитам тук, преди да го водя на сервиз. Предварително благодаря!

# 588
Здравейте, имам проблем. Имам фотоапарат Никон Д80, преди съм го ползвала само на автоматичен режим, но сега се опитвам да снимам на "менюъл", та проблемът ми е, че когато превключа в режим М, и наглася метърчето на 0 (да речем на бленда 5,6 и скорост около 1/1600), снимките стават супер тъмни. Пробвах на режим "А", при бленда 5,6 метърчето се занулява на скорост 800 и снимките са си нормални. Не мога да разбера от къде идва този проблем, реших да попитам тук, преди да го водя на сервиз. Предварително благодаря!

Какво мерене ползваш - спот или матрично? И определено това не е проблем на камерата а на ЗАУ-то...

# 589
Записвам се в тази прекрасна тема!!!Изключително полезна ми е  Heart Eyes
Все още нямам DSLR ьзьрат,но се ограмотявам предварително  Grinning Надявам се скоро да имам  Praynig

Та в този ред на мисли искам да попитам как обработвате снимките?Готови екшъни?Текстури?Нямам предвид някаква брутална обработка,а такава,която прави снимката по-светла,ясна,контрастна...нали се сещате,да изглежда художествена  Laughing

http://www.minkomihaylov.com/wp-content/snimki/IMG_2930_2.jpg
http://www.minkomihaylov.com/wp-content/snimki/00221.jpg
http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2010/01/145.jpg

Постарах се да не поствам ваши снимки  Blush

А този леко ретро привкус подобен на сепията,но в по-зеленикаво как се постига?Някакви допълнителни инсталации към фотошопа?Филтри  newsm78

Безкрайно ще съм ви благодарна,ако споделите  Praynig

# 590
  • София
Здравейте, темата ми е изключително полезна. Собственик съм на DSLR апарат от около 2 седмици (Canon EOS 1100D с китов обектив). Това, което най -много харесвам да снимам е пейзажи, но в повечето пъти цветовете не се получават достатъчно наситени. Или небето е изгоряло, или ако е ярко синьо, пък тревата и дърветата са тъмни. Пробвам да фокусирам върху сив фон, но също не се получават наситени цветове. Та в този ред на мисли споделете техники за снимане на пейзажи, където да се получат много наситени цветове. Дали поляризационен филтът би ми свършил работа и ако да препоръчайте марка за 58мм обектив. Все още съм напълно начинаеща и не обработвам снимките, а това което се получава, не е точно това,което искам

# 591
Какво мерене ползваш - спот или матрично? И определено това не е проблем на камерата а на ЗАУ-то...
Хм, защо се заяждаш?! Матрично мерене ползвам.

# 592

Ми, не съм толкова наясно с техническите неща като rhyan, но те попита, защото от тук може да идва проблема със зануляването. И зависи каква сцена снимаш - много ярка, много тъмна, върху какво ти е фокусът от сцената и тн.

# 593

благодаря за линка, страшно полезен е  Hug само , че не видях за VR  newsm78

Означава Vibration Reduction и ти позволява да снимаш от ръка с по-ниска скорост от обикновените обективи.

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 03:48 от The_Third

# 594

Не се заяждам, в темата съм описал сравнително подробно що е то мерене.  Ако камерата ти дава 1/800при едни и същи настойки, а ти мериш 1/1600, значи, че или не мериш правилно, или съотношението тъмни/светли зони в кадъра се е променило. Дай сега да видим двете снимки с ексиф данни и да помислим каква е причината за неправилната експонация.

# 595
  • ...край Дунава
Собственик съм на DSLR апарат от около 2 седмици (Canon EOS 1100D с китов обектив).

Такъв ли, ако е такъв, ще си обменям полезна информация с теб Flutter

# 596
  • вече в прегръдките на любимия, и само там

и аз не мисля, че се заяжда; как очакваш на средно отворена бленда, на висока скорост на затвора в снимката да проникне повече светлина; основно е меренето наистина, а ryan на 7-8 стр. тук е пуснал едно дълго обяснение, както за меренето, така и за компенсацията на експозицията, която също трябва да коригираш малко, за да се освети повече снимката, аз съм си ги разпечатала и двете неща и често, често ги препрочитам, така че може доста неща да ти се изяснят от там, както стана при мен

# 597
  • София
Собственик съм на DSLR апарат от около 2 седмици (Canon EOS 1100D с китов обектив).

да, такъв, само че китовия обектив е със стабилизация. Ще обменяме опит, въпреки че аз все още нямам много такъв, но се надявам да натрупам.

# 598
  • ...край Дунава

да, такъв, само че китовия обектив е със стабилизация. Ще обменяме опит, въпреки че аз все още нямам много такъв, но се надявам да натрупам.

Така, от два часа насам и аз съм собственик на въпросния апарат. От един час чета и ме заболя глава. Имам чувството, че ще са ми нужни месеци докато направя първата си свестна снимка. Толкова много термини, толкова много информация, толкова да съм объркана кое какво е. Sad

# 599

˙·٠•♥ Isabel ♥•٠·˙ , не мога да ти изпратя ЛС. Нямам книжка на БГ, съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт