Болничен по време на бременност-2

• 100 408
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря ви много, дами, вече стана ми ясно. То по тази логика можеш да отидеш за един ден на работа и след това да се възползваш от болничен издаден еднолично, ако не стигат още няколко дена за да изкараш бременноста до края в болничен и ако няма възможност да се използва платена/неплатена отпуска.

# 211
Благодаря ви много, дами, вече стана ми ясно. То по тази логика можеш да отидеш за един ден на работа и след това да се възползваш от болничен издаден еднолично, ако не стигат още няколко дена за да изкараш бременноста до края в болничен и ако няма възможност да се използва платена/неплатена отпуска.
                                                                                                                                                             Дами аз съм нова тук и нещо не ми е ясно.Аз съм в болничен поради операция вече 3 месеца .А в началото на месеца разбрах че съм бреммена и терминът ми е 29 септември .В момента съм в краят на 3 месец . И по този повод дали ще мога да получавам болничен или ще трябва да се върна на работа при условие че гинекологът ми е забранил да работя след 3 месец .Защото аз  вдигам кашони които тежат около20-30 кг. и влизам в замразителни камери с температура -25 градуса.Итака не ми стана ясно дали мога да ползвам болничен.

# 212
  • В полите на Пирин планина
neti222 щом работиш при тежки и неподходящи условия на труд можеш да ползваш болнични, като до 180 дни са с ЛКК, а при нужда за допълнителни се ходи на ТЕЛК. Евентуално можеш да ползваш и платен отпуск, ако имаш неизползван такъв.

Друг вариант е, ако искаш да ходиш на работа, да занесеш документ на работодателя си, че си бременна и да бъдеш преместена на друго работно място, което е подходящо за състоянието, в случай, че има такива на работата ти.

# 213
neti222 щом работиш при тежки и неподходящи условия на труд можеш да ползваш болнични, като до 180 дни са с ЛКК, а при нужда за допълнителни се ходи на ТЕЛК. Евентуално можеш да ползваш и платен отпуск, ако имаш неизползван такъв.

Друг вариант е, ако искаш да ходиш на работа, да занесеш документ на работодателя си, че си бременна и да бъдеш преместена на друго работно място, което е подходящо за състоянието, в случай, че има такива на работата ти.
[/qu                      ote]                                                                                                                                                                     а как се ходи на телк защото искам да си запазя платеният отпуск

# 214
Здравейте!
Не знам дали е за тук въпроса ми,но да питам за всеки случай.
След като изпишат бебето и се запише при педиатъра,нали и той издава болничен лист.
Проблем ли ще е ако е това стане след период по-дълъг от 42 дни след раждането?
Педиатърката не иска да ми издаде болничен без някаква амбулаторна карта-задължително ли е  да я представям? Аз не знам имам ли такава,и ако да къде се намира  newsm78

Какво ще ме посъветвате?

# 215
  • София-Младост
Здравейте!
Не знам дали е за тук въпроса ми,но да питам за всеки случай.
След като изпишат бебето и се запише при педиатъра,нали и той издава болничен лист.
Проблем ли ще е ако е това стане след период по-дълъг от 42 дни след раждането?
Педиатърката не иска да ми издаде болничен без някаква амбулаторна карта-задължително ли е  да я представям? Аз не знам имам ли такава,и ако да къде се намира  newsm78

Какво ще ме посъветвате?
Имаш-нямаш, отиваш в първата книжарница и си купуваш. Те са длъжни да впишат болничният в нея, затова е цялата работа.

# 216
А това,че се забавя издаването на болничния лист проблем ли е,защото чета че се издава 42 дни след раждането,а при мен са повече тъй като бебето беше дълго време на лечение.

# 217
  • В полите на Пирин планина

[/qu                      ote]                                                                                                                                                                     а как се ходи на телк защото искам да си запазя платеният отпуск

Гинекологът те насочва, след изтичане на 180-те дни. За платения отпуск споменах, ако става дума за малко дни - да кажем 5-6 до 10, ако не ти стигат.

# 218
А това,че се забавя издаването на болничния лист проблем ли е,защото чета че се издава 42 дни след раждането,а при мен са повече тъй като бебето беше дълго време на лечение.
Ако бебето е настанено в лечебно заведение след изтичане на 42-я ден болничен се издава от това леч. заведение, а не от педиатъра. Наредба за медицинската експертиза чл. 26, ал. 1, т. 3: " 3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):
                    а) след изписване от болничното лечебно заведение - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
                    б) в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете."

# 219
Здравейте, имам един такъв въпрос - от 6.02 до 06.03 вкл. съм в болничен за 30 дни, издаден от Комисия поради рискова бременност.
Бих искала да го продължа, но следящият АГ ми каза да отида на 6 март. Според мен новият болничен трябва да се издаде с дата 7 март, нали така?

Продължението може ли да бъде пак за 30 дни, или вече е за по-малко?

Просто не ми се ходи напразно в два поредни дни, все пак става дума за болница, пък и още сутрин рано си е заледено, не ми се предприемат рискови действия.

Благодаря предварително

# 220
Здравейте, имам един такъв въпрос - от 6.02 до 06.03 вкл. съм в болничен за 30 дни, издаден от Комисия поради рискова бременност.
Бих искала да го продължа, но следящият АГ ми каза да отида на 6 март. Според мен новият болничен трябва да се издаде с дата 7 март, нали така? да, няма проблем да отидете на 06.03. Болничния ще се издаде от ЛКК и ще е от 07.03., независимо на коя дата е издаден

Продължението може ли да бъде пак за 30 дни, или вече е за по-малко? максимум 30 дни

Просто не ми се ходи напразно в два поредни дни, все пак става дума за болница, пък и още сутрин рано си е заледено, не ми се предприемат рискови действия.

Благодаря предварително

# 221
Здравейте, още не съм си взела ПИК код от НОИ и съвсем се обърках с тези болнични. Първият ми болничен беше от 07.01. до 10.02. и на 14.02. ми изплатиха пари от НОИ (не знам дали са всички). Вторият болничен е от 11.02. до 15.03. и на 01.03. са ми превели само 104 лв. Въпросът ми е как ги изплащат - за целия период на болничния или от дата до дата?
Май не обясних като хората, но се надявам да ме разберете  Embarassed

# 222
  • Русе
Здравей Дафи. Болничните се изплащат за месец, като на части в зависимост от колко болнични се формират. С две думи, на 14,02 са ти изплатили болничния само за януари - т.е. от 7,01 до 31,01. Сега на 01,03 са ти изплати остатъка от него болничен - т.е. за периода от 01,02 до 10,02.  Някъде след 20ти март ще ти изплатят остатъка от болничния за февруари - т.е за периода от 11,02 до 29,02.   Надявам се да съм обяснила добре и да си ме разбрала. Принципно болничните се плащат след като се преведат осигуровките от работодател, затова сега март, вземаш болничния за февруари месец и понеже февруари месец ти се формира от два болнични, затова се изплаща на две части. И аз съм така  Peace

# 223
Петя78, благодаря много за бързия отговор, сега вече съм спокойна  Hug

# 224
  • Русе
Радвам се, че съм успяла да обясня добре. В началото и аз като теб много се чудех и маех как стоят нещата, но после като си извадих ПИК и им хванах спатиите на тези от НОИ. Така, че спокойно. Даже ако вземаш само болничен, без прекъсване, т.е без да пускаш отпуска или да работиш, може и да си смяташ предварително колко ще вземеш. Смяташ си парите които са ти изплатили на работните дни и така получаваш дневната ставка. После си умножаваш тази дневна ставка по броя на следващите работни дни за  които очакваш превод и получаваш сумата която ще ти бъде преведена. Но повтарям, не трябва да имаш прекъсване на болничен нито с отпуска, нито с ходене на работа. Аз от декември месец до сега съм с еднаква дневна ставка и така си смятам парите, като разликата е от 1стотинка от закръгления. А има и още нещо, първия болничен лист, първите 3 работни дни са за сметка на работодател, а следващите вече на НОИ. Следващите продължения на болничните листове са изцяло вече за сметка на НОИ и тогава вече могат да се правят тези сметки с дневните ставки.

Общи условия

Активация на акаунт