Иде пъстроцветна есен, МАЙ-чето приспиват го с песен! - Тема 8

• 27 984
  • 702
  •   1
Отговори
# 345
Привет и от мен! Тези дни имам толкоз ходене по институции за получаване на временни документи за Нико, че да можем да се върнем в България другия месец и да му извадим документи и на български език, че нямам време да прочета и пиша.

Честито на всички с поводи от изминалите 3-4 дни! Да са живи и здрави!

Видях, че има въпроси в друг цвят и ще опитам да отговоря на тях, пък по обсъжданите теми ще се включа пак утре, че сега едва гледам... Tired

Та в този случай - 2 въпроса към консултантките (на които отново много благодаря за отзивчивостта и помощта):

1. Момичета, я дайте малко инфо (статия) как се процедира, ако искаме да запазим кърменето, а не да заместваме. Знам, че първо се кърми, после се дава пюре (например). Но кога е това после - веднага след кърмене, след половин / един час? И колко като количество - в крайна сметка не можем да набутаме на детето ей така още няколко пълноценни хранения... а като дойдат и плодовите пюрета и кашите - то ще се храни по цял ден през 1 час.

ljufis, хубаво е, че се интересуваш от конкретното въвеждане на новите храни за бебето и редуването им с кърменето. Както вече не веднъж е ставало дума до годинката на бебето е добре да няма заместено хранене, защото се счита, че ако през първите 6 месеца, млякото е всичко, което е необходимо на бебето, през следващите 6 месеца кърмата продължава да е основния източник на храна - около 75-85% от енергийните нужди на детето.
В началото на захранването се дават малки количества храна, които се предлагат след кърмене. Новата храна би могло да се предложи веднага след кърмене и ако бебето не иска тогава да се изчака до около половин час и да се опита отново. Предполага се, че тогава бебето е заситило глада си и може да няма нужда от повече от 2-3 бебешки лъжички храна. Обичайно се започва с по 1-2 лъчижки/късчета от твърдата храна, като всеки следваш ден количеството се увеличава с по лъжичка-две, или късче храна. Когато бебето се кърми преди да получи своята твърда храна за деня, то не изяжда големи количества от нея. Има бебета, които около годинката изяждат и под 100 гр пюре/парченца, а има и други, които си хапват повече. Всяко дете е различно и то изразходва различно количество енергия в активната част от денонощието, ето защо и набавянето на калории от твърдата храна е различно. Затова трудно може да се прогнозира колко ще иска да изконсумира като количество от даден вид храна.
Ето и някои статии, които може да ти са от полза:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25462.0  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20919.0 
Когато детето е около годинка, цели се заместване на хранене и то вече яде повече от няколко лъжички твърда храна тогава храната се дава преди млякото.

2. То ясно, че дългото кърмене е прекрасно за детето, но и тотално изтощава организма на майката. Дайте съвети за топ храните за кърмачки - че като чета "яжте разнообразно, редовно и изброено всичко" въобще не ми става ясно. Откакто имам бебе, ако успея да измъкна поне едно нормално хранене, пак добре. Другото е бързо нагъване на каквото има налично - дори понякога вкуса не мога да усетя Simple Smile. Та дайте съвети за "енергийни и витаминозни бомбички"  Simple Smile

Би могла да си правиш нещо набързо, което да е и полезно за теб, например овесени ядки със сушени плодове като закуска, или пък да хапваш ядки между храненията. Би било чудесно да не се лишаваш от плод /сега поне сезона е богат на прекрасни плодове/ да кажем за следобедна закуска, или час преди основното хранене. Не би било добре да се подценява консумацията на  зеленчуци, ако обичаш риба би могла да хапваш поне 1-2 пъти седмично, или пък нетлъсто месо,  ако предпочиташ. Въобще може да опиташ да си направиш разнообразно и не много времеемко за приготвяне дневно меню за 2-3 дни и да опиташ да го спазваш. Може да опиташ да си готвиш наведнъж за няколко дни и да си го разпределяш на порции в хладилника и когато е време за хапване да имаш готова храна. Разнообразното хранене не е за подценяване, защото организмът на майка има нужда както от въглехидрати, мазнини и белтъчини, така и от витамини, фибри и всички полезни съставки на храните.

2. То ясно, че дългото кърмене е прекрасно за детето, но и тотално изтощава организма на майката.
Това не е точно така. Peace За пълноценно кърмене, организмът на майката се нуждае от 500-800 калории повече за едно денонощие - това за някои майки може да е 50 гр ядки и 1 плод повече от обичайното и меню, или филия пълнозърнест хляб , чаша кисело мляко с плодове и парче шоколад. За тотално изтощаване на майчиния организъм едва ли е подходящо да се говори, ако майката има навик да се храни разнообразно и с достатъчно количество плодове и зеленчуци.

# 346
  • Варна
Хм, явно не сме само ние с проблем с акането. SYMa, Теди, пробвахте ли пробиотици? На мен лекарката, при която водих малкия, ми изписа по 5 мл лактулоза на ден в продължение на месец + пробиотик /Линекс бейби/. От два дни действам така и човекът си ака, даже днес цели 2 пъти Laughing. Преди давах само лактулоза и ефект нямаше. Дано да са трайни резултатите, макар че реално аз след месец ще захраня и би трябвало тогава да се оправят нещата така или иначе.

# 347
Има ли някоя мама от Троян?

# 348
Ееееееее всички са по разходки и някой не се е отчел днес Sunglasses
Ние днес с Али ходихме до офиса, видях се с колежките и т.н. Миииииииии не ми липсва бе, никак даже:)Simple SmileSimple Smile
Сега се опитвамд а я приспя, тя пък не ще и я оставих да си гледа въртележката, но очаквам всеки момент да ме събуди Simple Smile
 Hug

# 349

Не мога да повярвам, че днес никой не е писал  Shocked 
Само Бисквитката, Деси и аз  Mr. Green

Загива ли нашата тема или да?  Mr. Green Това се пита в задачата  Crossing Arms

# 350
Благодаря за честитките   bouquet

Ние днес захранихме Андреа успешно с ХИПП пюре от моркови,малко се начумери като си похапваше обаче пък го изяде без проблем,да видим утре как ще е  Peace

не мисля,че темата загива,просто времето е хубаво и всички са си плюли на чепиците  Mr. Green

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 19:01 от зайче

# 351

Не мога да повярвам, че днес никой не е писал  Shocked 
Само Бисквитката, Деси и аз  Mr. Green

Загива ли нашата тема или да?  Mr. Green Това се пита в задачата  Crossing Arms
Ох, аз имам огромното желание да пиша, обаче нямам сили. Такова чудо отдавна не ме беше тръшвало.  Tired ooooh!

# 352
  • София
 Ние всички сме болни и аз едва гледам-затова не пиша, но ви чакам вие да напишете нещо да ме развеселите и да забравя колко е гаден живота! Mr. Green
 Към мамите в чужбина: Ако видите реклама на БГ с един шотландец в поличка и детенцето му в главната роля, има и гайдари и друго не знам-това са ММ и Криско! Hug

# 353
Оф, омръзна ми ММ да се прибира всяка вечер след 20,00 часа #Cussing out #Cussing out #Cussing out Знам че работи, обаче аз изкукуригвам, няма кой едно рамо да удариии #Cussing out #Cussing out
Оплаках се...
Марта и Хоуп- оздравявайте Hug

# 354
Бисквитке,и аз съм така CryСамо,че дребошлъците са два броя...

# 355

Аз бях така много болна, пследно като бях бременна. Такава температура и такъв жесток грип ме тръшна, че....не знаех къде се намирам. И си спомням, че тогава казах "Най-лошата комбинация е да си болна и бременна"  Mr. Green

А преди години, когато Габ беше бебе, бях сглупила и на едно излизане си пийнах порядъчно. В резултат на другата сутрин бях с махмурлук (но от най-жестоките), а бебето си искаше своето...  Mr. Green

Така, че винаги може да бъде и по-зле  bowuu Бързо оздравяване на болните   bouquet

Напълно съчувствам на тези, чиито мъже се прибират късно. И на мен ми предстои това, но в последния месец от годината, когато му е най-натоварен на мъжа ми и се прибира към полунощ  Whistling  Tired
Затова, да ме прощава, но планирам да се изнеса към Ню Йорк по това време, хем Габ ще бъде ваканция, хем няма да страдам, че не го виждам, щото така или иначе няма да съм си в нас  Crossing Arms А с него ще се видим само за Коледа и НГ.
Но понеже вече имам тренинг от БГ- как да си гледам съвсем сама децата, без да полудея, ще си го използвам и се надявам пак да оцелея  Mr. Green  Joy

# 356
Марте, очаквам да пуснеш линк към рекламата, когато я има качена в ю туб  Sunglasses

П.С. А защо шотландец в поличка, като рекламират БГ?!  Thinking

# 357
И аз над това умувам...

# 358
  • София
 Е-това е мистерията- нищо не знам, освен,че са се надсвирвали ММ и българските гайдари newsm78 и Криско е тичал към него-снимали са ги в едър план и 100 % ще ги познаете ако ги видите! Peace Сега чакам пари Mr. Green
 Другите 2 реклами ще ги излъчват в БГ и ще ги имам на дискове, та ще ви осведомя да ни гледате Hug
П.с.За тези, дето се оплакват от късно прибиране на мъжете им- моят не се прибира изобщо по 15 дни от месеца, а аз съм сама с 3 болни деца и аз съм с температура и гърлобол ooooh!-винаги може да  е по-зле Mr. Green

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 20:04 от jenajena

# 359
ДВ!
Леле, много болни бе! Марте, Хоупче, оздравявайте по-бързо, както и Криско,Вики и Маги!  Hug
Зайче, браво на Андрея.
Определено всички са навън - и ние бяхме!
Бисквитке, Деси шиша,  Hug
Мария И, браво на Валентин!
Ох и друго имаше, ама едва гледам от умора!

Общи условия

Активация на акаунт