ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 178 434
  • 674
  •   1
Отговори
# 105
МастЪр, кУ можЪХ да ги гризна през екрана….. благодарско!

Моля,моля..... Laughing Ти кат тЪ гледам си баЯ под пара.....Набрал си обороти ..... hahaha

Аз извадих преди малко филетата от солта и ги затиснах между две дъски до утре....Утре ще ги овалвам в подправки......Май няма да станат за празниците...баЯ са дебелички....Пфууууу - закъснях!   Twisted Evil

# 106
Що сЪ нервиш ?
Предлагам решение/да се запише в изследователския център на суджушкия университет, а също така да се запише и в патентната служба на АД  /хи-хи/.
И тЪй и инЪк са ти пресни / несушени/ :
Вземаш острия нож и ги срязваш по дължина, с което увеличаваш площта през която се сушат, и тогава ги посипваш/обмазваш с подправки .

# 107
..Вземаш острия нож и ги срязваш по дължина, с което увеличаваш площта през която се сушат, и тогава ги посипваш/обмазваш с подправки .

Демек както е цялото контра филе...да го срежа през средата по дължина и да станат две парчета? Rolling Eyes

# 108
Е кое е по-добре ?
Да имаш :
едно цяло парче, за което имаш съмнениЯ у, че не е за сервиране ..
или
две необичайни парчета, но значително по-сухи от първия вариант..
Да вземаш ножа и ги разполвяваш по дължина.
Ако съмненията са много големи бих срязвал  по средата на дългата страна, а не по късата.
Ох неправилно се изразих.:
Идеята ми е да станат две плоски парчета, а не две квадратни.

# 109
Мерси,разбрах!  Hug
Ще рискувам!....Държа на визията.... Mr. Green  Няма да я развалям.....Каквото стане пък.....Ако се наложи ще вадя от фризера едно парче пастърма и толкоз.....Сама съм си виновна,че чак сЯ сложих месото.....

# 110
Сложи го/и в хладилника , върху хартия от кухненска ролка.
До тогава има две седмици и половина. Винаги ще изсъхне. Може да  сменяш хартията ако имаш подозрения.
Сушил съм телешко филе, за пъ/астърма в хладилник и е ставало.
Студът изсушава добре.
Имаш време.

# 111
В хладилника все ме е страх да не поеме миризма....

# 112
Ся:
в хладилника температурата е ниска (около 5-8 градуса Целзиеви) , поради което ферментациите, в резултат от които се отделят миризми, са значително забавени .Не ми се вярва в хладилник да има някакви миризми, които да се поемат от сушащото се месце.
Има и трети, екзотичен , вариант : тераса с вентилатор
„Това е положението” : нож , хладилник , вентилатор
Все едно и също е : ускоряване на изсушаването !
Има време- това са едни 17-18-19 дена.
Уха, аз за това време две/минимум/ прости мезета ще гризна

# 113
  • у нас
и аз тук- много полезна тема Peace
сега аз новобранец ама баш баш Crazy към ветераните:месото е заложено- телешки шол и утре по това време ще се окачва да се суши,Но....какви слънчеви дни се задават и 10 градуса.... то хубаво но май не и за мезето Confused
терасата ми е южна, неостъклена и тялото на климатика е в самата тераса и я прави доста ветровита..... има едно местенце, където правих чирус и много бързо стана готов, но въпроса е при тия Т да не го съсипя Confused ще рискувам ли ако го изнеса или да го прибера да съхне в хладилника? newsm78
и ако го оставя в хладилника, нали завито в хартия рехаво и отворено от двата края Embarassed
срам но да питам-искам да изненадам мъжО с хубаво мезе(той не знае че правя, а много обича)

# 114
можеш да сложиш една купичка/чинийка с хлебна сода за поемане на миризмите в хладилника.

# 115

няма да поеме миризма  Peace най-много другата храна да поеме от него. Слагай го на решетка и в хладилника.  Не го режи. Обръщай го през ден. Ще стане до Коледа и НГ  Peace

Tommelise, завий го в хартии и прибери в хладилника. Ако  може - през всяка рибка да минава пласт хартия. А крайщита отворени, да  Peace

# 116
  • у нас
 Peace мерси

# 117
Валенторчо,Пепче....Мерси...Довечера го мацам с подправките и го опвам на балкона...Пък,ако е много топло - пъхам в хладилника.... Laughing

# 118
  • у нас
я яз да задам един  въпрос- каква е мах температура при която месото може д асе остави навън ако не е на пряка слънчева светлина и е на достатъчно проветриво място newsm78

# 119
Сега температурите са докъм 10 градуса /Целзиеви/
Абсолютно оптимално време за сушене на месца ,както и във формата на суджуци.

Мили дами, и тук там друга твар,
Получих съобщение, в което мЪ питат колко АМОНИЕВА СЕЛИТРА да сложат.
МОЛЯ ВИ !!!
Говорим тук за селитра за суджуци, а тя няма нищо общо ,освен подвеждащото име, с АМОНИЕВАТА СЕЛИТРА, която е земеделски тор !!!
МОЛЯ ВИ : В СУДЖУЦИ НЕ СЕ СЛАГА АМОНИЕВА СЕЛИТРА !!!

Общи условия

Активация на акаунт