ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 178 461
  • 674
  •   1
Отговори
# 150
И аз да се запиша в тазгодишната тема Peace
Днес заложих 2 партида сланинка...че 1 та започва да свършва Rolling Eyes но стана мммм
Стоя 10 дена в сол...опитах и ми се стори соленка...и  я сложих само в вода за 2 дена и стана супер..и с подправките  кимион,чимен,червен пипер,чубрица.
А аз тук като купувам сланина(бекон) продавачките ме гледат  Shocked като искам с повечко бяло..но напоследък намирам супер  bowuu
Тези дни ще взема и бон филе за рибица..но навън е топло и съхне в хладилника Wink

# 151
Ахъм...ясно.....У нас пък кожа нИ сЪ яде..... Mr. Green

ами тя издържа във фризер, да ти кажа, като посъбереш ти пращам адреса  Blush Blush

# 152
  • у нас
напълних моите  Peace, не ми стигнаха червата Whistling но това е друга тема Rolling Eyes Изкарах 30-тина парчета по 20см ...
добре че не им слагах селитра, ми използвах вит С та с остатъка хапнахме малко витаминозни кюфтета Laughing
наредих ги прилежно и докато търся вестници да ги покрия, мухите вече ги бяха накацали ooooh! ама едни огроомни  ooooh! сега само ги проверявам през 10 мин. Мъжо се включва активно като вижда какво мезе се готви  Mr. Green и обеща довечера да приспособим подръчни материали и да направим нещо като навесче от тензух, да не ги кацат тия смрадове.
Снощи се въртя нещо на терасата и провери пастърмата- каза че ухаела прекрасно Blush стига и на вкус да я бива ще съм доволна Peace
сега чакаме Whistling

# 153
И при мен има подобрение откакто ги увих в хария и прибрах в хадилника ,явно тя обра влагата и сега се усещат по сухички  Peace Благодаря на всички за съветите  Hug спасихме мръвките  Grinning и сега само чакаме  Wink

# 154
Ахъм...ясно.....У нас пък кожа нИ сЪ яде..... Mr. Green

ами тя издържа във фризер, да ти кажа, като посъбереш ти пращам адреса  Blush Blush

Laughing и аз нямам против да оставя своя

# 155
Tommelise, само с „навесче” няма да стане. Препоръката ми е да направите някаква конструкция, на която ВСИЧКИТЕ страни да могат да се облицоват споне с тензух, а отпред/или отгоре/ да може да се отваря и затваря ,  но много внимателно= никакви отвори , процепи, снадки и т.н. през които биха могли да се промъкнат летящите добитъци = глед ги гони , а и …. да не продължавам/. Вътре пък трябва да предвидите на какво/как ще се окачат суджуците / между всеки  суджук трябва да има едно разстояние от най-малко 6-7-8 сантиметра.
Моята сушилка има два реда от по две релси странично поставени, на които хоризонтално слагам и свалям прътове /по около 50 см/ на които прътове е окачена продукцията.
Накратко трябва да имате „сушилка” , а някои миналата година я именуваха „къщичката на V.”, което съоръжение  е абсолютно необходим хардуер, за който съм посочил , на първа страница на тази тема, връзката към миналогодишните писания.
Добавям и първа снимка

и втора снимка

за да покажа начинът на подреждане при мен. И двете са от преди година

# 156
  • у нас
да де - сега ще видим какво ще сътворим- иначе страхотна продукция извади.
За др път ще правим и ние такава сушилка Peace
сега въпрос- трябва ли да се валират като поизсъхнат или направо мога да ги затискам Mr. Green след 3-4 дни newsm78

# 157
сега въпрос- трябва ли да се валират като поизсъхнат или направо мога да ги затискам Mr. Green след 3-4 дни
За мен въпросът е един : как им придаваме плоска форма
Или ВАЛИРАМЕ
Или ЗАТИСКАМЕ
Ще се самоцитирам :
Цитат на: х
..,ще обясниш ли по-подробно как вечер стоят затиснат суджуците,пак на терасата ли,с какво ги затискаш?
ОбяВИЛ съм че съм мноооого мързелив.
Конкретика: Имам 3-три броя пластмасови подноса . Та като ги сваля,суджуците ,от прътите на сушилката, ги нареждам на поднос, след него слагам втори поднос и нареждам останалите, и върху наредените суджуци , върху  втория поднос, слагам третият поднос. И върху него слагам две бутилки от по 11 литра , пълни с вода, за тежест.Така суджуците вечер са под тежест, а сутринта ги нареждам , за примките/окачалките, на прътите, които подреждам на сушилката

След третия или четвъртия ден вече бавно и упорито може да им се придава плоска форма. През примерно 48 часа. Не е нужно всеки ден.

# 158
  • у нас
идеалноооо Peace
сега да споделя каква сушилка си направихме с подръчни материали- имаме стенен сушилник, който не използваме. Та там където неговата конструкция прави "Х" по един прът с по 7-8 суджука. Падат съвсем свободно и имат разстояние помежду си Peace също по конструкцията на сушилника хубаво поставихме тензух, който също не се допира до продукцията прикрепихме с щипки и воала Peace

# 159
Аз съм чисто нов тук и може ли някой да ме светне как да си съхраня суджука newsm78

# 160
  • у нас
това което знам аз е - завито всяко едно парче плътно в домакинска хартия, поръсени с пресята дървесна пепел, сложени в дървено сандъче на проветриво място Crazy
става и във фризер

# 161
в дървена пепел се поставят самите суджуци, в хартията остава въздух.  и така в пепелта се съхраняват на хладно място в дървено сандъче. После така или иначе се белят.

А в домакинска хартия или фолио - в хладилника, завит всеки поотделно.
Във фризера също може, но от там като се извадят  стоят малко по-меки, отколкото са прибрани

ето моя, в свински черва е, а суджука е шилешки

# 162
Ето и малко нагледен материал за продукция от  2011 : първа серия, към последна фаза на изсушаване, като се забелязва начало на побеляване с "бяла благородна плесен"

а втората серия е на около 4-5 дена, един път затискана за една нощ, и два пъти обливана с "водичка за бяло"

очаква се продължение

# 163
  • у нас
вие телешките черва купувате ли ги или са ви дадени от близки и т.н newsm78

# 164
  • out of space
Реших да направя Карловска луканка. Въпросите ми към вас:

1. Ще пълня без накрайник, ще ползвам шише от малка минерална вода. Да тъпча ли? Лесно ли ще стане работата или?
2. Плътно ли да пълня?
3. Напълнените вече черва да ги дупча ли?
4. Да ги оставям ли да се оттичат или директно да ги окачвам?

Общи условия

Активация на акаунт