Да преправим старите мебели - 10

• 107 435
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
Според мен трябва още да позашкуриш и този път гледай да е по нишката на дървото (на едната снимка се вижда, че си шкурила "напреко", което не е хубаво).
Едва ли ще успееш да докараш светъл дървесен цвят на по-тъмно дърво  newsm78
Иначе лаковете също са с цвят, можеш да си подбереш такъв какъвто ти харесва  Peace

Предполагам лака за паркет е от бавносъхнещите. избери си лак на водна основа  Peace

# 601
При мен е доста горещо даже. Изпреядосвах се малко с моите мебели, които поръчвах. Столът ми не е стегнат правилно, а накриво. Shocked Накарах го да го разлепва наново и сега кой знае още колко ще го чакам а до боядисване кога ли ще стигна....Каза че ще го прави докато го харесам. Масата става много хубава, но...проблеми и с нея. Не е подсилен отдолу плота и се клати като се облегнеш с лакти. Shocked Ще я подсилва и нея. Абе...не може без проблеми- това е. Sad

Купих 3 шкафчета по 5 лв., но кога ще стигна до тях не се знае.

Другата масичка е вече бяла боядисана, остават и стъклариите, а от работа нямам време да я закарам на стъклар.

Такива ми ти работи... Thinking
покажи малко снимки, ако е удобно разбира се Hug

За момента още не знам с какво да снимам  Embarassed Трябва да купя поне USB кабел за телефона и ще покажа веднага щом мога. Тъкмо ще ги видите в по-завършен вид.

SunshineMery, на ръка ли го шкури това столче? Трябва му финишно шкурене с по-дребна шкурка да заличи следите и уеднакви фактурата.

А иначе, има паркетни лакове и на водна основа. Точно такъв купих на Сократес. Мат.

# 602
КоАл иLizet33 ,благодаря за отговорите   Hug
Оказа се,че баща ми има виброшлайф  Grinning Днес го взех и минах с него - направо си стана гладко,равно до дърво  Wink До тук добре,ще му взема лак или боя и ще светне.
Обаче другите ни три стола се оказва,че са боядисвани с нещо,което може би е байц.И при тях свалянето на боята е мисия невъзможна  Tired Естествено и тях ще ги зашкуря докъдето може,но те са тъмни и съответно няма как да станат светли,нали  Rolling Eyes
Ето го единия от другите три:

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 20:15 от SunshineMery

# 603
SunshineMery,така като гледам, това е боя не байц.Може и от снимката да е.

# 604
Баст и аз не знам вече Whistling На места се сваля до дърво,на места не...

# 605
Тази боя попива в дървото и без химикали не става сваляне. А пък и с тях е много трудно. Съветвам те да боядисаш столовете. И без това боядисани са милион пъти по-хубави от лакирано дърво.

# 606
Sunshine Mary, светли едва ли ще станат без махане на боята. Можеш единствено да ги намажеш така както са с латекс. Зависи всъщност какъв ефект искаш да постигнеш и в какво помещение да ги ползваш. А и столовете заради конструкцията си са много трудоемки за обработка, ще ти е нужно много време да свалиш боята.
Мислех, че никоя боя не може да ми се опъне, но се случи Laughing Преди няколко дни мъчих едни стълби, мазани с блажна боя (тъмно червена), отгоре някакъв  лак  в подобен цвят Laughing Какво беше това чудо не знам, но Терминатор, шкурка и виброшлайф не успяха да свалят пластовете. Паднаха само на места (в средата на всяко стъпало и го превърнах в ефект - там сложих по-светъл лак, а в краищата, където остана червеното покрих с по-тъмен лак, цвят орех. Станаха като стари, изтъркани от обувки. Това също е вариант за такива трудни повърхности, но си е направо рисуване Crazy

# 607
Така както са не може да се маже с никаква боя отгоре- трябва да се свали старата.

Кой именно латекс имаш предвид Felicidad ? Щом като Б.Мур е менте на варова основа, много ми е любопитно кой латекс в Бг не е.

# 608
Lizet, едната страна на бюфета ми е мазана с обикновен български латекс (марка не помня, за съжаление) върху лак. Наложи се корекция, бях бременна в 8-ми месец и нямах търпение да махам наново лака, затова намазах отгоре. Вече трета година не е мръднал.
Скоро пък мазах метална дограма (боядисвана с блажна боя) отново с латекс, също не е мръднал. Не се лющи, не пада, покри перфектно.

Може би е въпрос на някакъв странен латексов късмет Joy

# 609
Аз имах остатък от български латекс /с тефлон/, май на Оргахим беше, ама не помня. Покри отлично и си стои непокътнат върху едно дървено шкафче, което обаче изшкурих до чисто.
Тия столове, като гледам, са мазани с блажна боя. Достатъчно е леко да се изшкурят /с по-фина шкурка, за да не стане на резки/ и отгоре смело с боя за дърво, латекс или лак. Лаковете, за разлика от боите, дори и да са цветни, са прозрачни - т.е. текстурата на дървото и фладерът си личат през покритието. За конкретните столове - могат да станат по-тъмни, но не и по-светли чрез лаково покритие. Мисля, че ще се получи интересен ефект, ако се намажат с бял лак без да е свалено прецизно старото покритие.
Другият вариант е да се стърже и шкури, докато се появи нов слой на дървото /без да е оцветено от бои или лакове/, тогава може да се мине със светъл лак за дърво или безцветен. Но, ако е безцветен, със сигурност във времето цветът на основата ще се промени. Просто дървото си реагира на светлина и кислород, независимо с какво е обработено. Има много препарати, които уж гарантират пълна защита от УВ лъчи /като маслата за дърво например/, ама не знам защо, хич им нямам вяра, особено когато става дума за светли тонове.

# 610
baibibi,Lizet33 и Felicidad ,дадохте ми отговор на няколко въпроса,които ме интересуваха.Благодаря за поясненията   bouquet
Много искам столовете да останат по-светли,предишния тъмно кафяв цвят много ме дразни Sick Вчера шкурих  и мисля,че стана добре този път.Сега само трябва да реша окончателно дали лак или боя,а снощи мъжа ми извади за проба и едни спрейове,с които много бързо и лесно може да се изпръскат и имат страхотна покривност.Какво ще кажете за спрей боя върху дърво!? Rolling Eyes Търсих в Нета,но не можах да открия има ли такива бои - имитация на дърво?

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 10:16 от SunshineMery

# 611
SunshineMery може и сигурно има спрейове, ама чак пък за имитация на дърво newsm78
Щото и мен ме гори мъка по дървесната шарка  Joy , та преди време бях питала момите за спец. валяче.
Изтършулатих Софето, ама си го намерих у Перник  newsm44
Сега чакам да се постопли и се почва подобно усилие- тествано е у входа ни /преди да го боядисат/ и работи!
Използвах оцветители за латекс и лак на водна основа.
http://www.youtube.com/watch?v=-rSZHQkfUFw&feature=related

# 612
А каква е логиката естествено дърво да се боядисва с боя, имитираща  шарка на дърво? Не е ли по-добре да се използва естествения фладер, а повърхността му само да се оцвети чрез байц или лак.
Спрей или боя, нанесена чрез валак или четка - няма голяма разлика в покривността. Със спрей може да се постигне идеално гладка повърхност, но това зависи изцяло от това доколко фино е обработено дървото и от сръчността на бояджията.

# 613
Ми ако не е естествено дърво? Аз се тествах и на вратата на асансьора...
Ако е бук, щото е по- здрав, ама ти трябва шарка на чам- примерно?   redecoration

# 614
Не съм писала тук, но ви следя с възхищение, вече реших да се похваля, на първо време с вратите на апартамента, заварихме ги боядисвани хиляди пъти с бяла блажна боя, но след като установихме, че под тоновете боя вратите са от истинско  дърво се захванахме и се получи това: http://sofii4eto1984.snimka.bg/daily/remont.635212.25637651. Голяма хамалогия беше, отне ни месеци за три врати и както се вижда още нямат дръжки. Първо с пистолет за горещ въздух свалихме боята, после шкурене с вибро шлайф и лентов шлайф, после заковахме тук таме летвички, нови за да скрием някои недостатъци и накрая лак.

Общи условия

Активация на акаунт