Да преправим старите мебели - 10

• 107 430
  • 728
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Не съм писала тук, но ви следя с възхищение, вече реших да се похваля, на първо време с вратите на апартамента, заварихме ги боядисвани хиляди пъти с бяла блажна боя, но след като установихме, че под тоновете боя вратите са от истинско  дърво се захванахме и се получи това: http://sofii4eto1984.snimka.bg/daily/remont.635212.25637651. Голяма хамалогия беше, отне ни месеци за три врати и както се вижда още нямат дръжки. Първо с пистолет за горещ въздух свалихме боята, после шкурене с вибро шлайф и лентов шлайф, после заковахме тук таме летвички, нови за да скрием някои недостатъци и накрая лак.
И аз започнах една врата, но май няма да имам сили просто е ужас. Нещата вървят към боя при мен Simple Smile
Поздравления!

# 616
Не съм писала тук, но ви следя с възхищение, вече реших да се похваля, на първо време с вратите на апартамента, заварихме ги боядисвани хиляди пъти с бяла блажна боя, но след като установихме, че под тоновете боя вратите са от истинско  дърво се захванахме и се получи това: http://sofii4eto1984.snimka.bg/daily/remont.635212.25637651. Голяма хамалогия беше, отне ни месеци за три врати и както се вижда още нямат дръжки. Първо с пистолет за горещ въздух свалихме боята, после шкурене с вибро шлайф и лентов шлайф, после заковахме тук таме летвички, нови за да скрием някои недостатъци и накрая лак.
И аз започнах една врата, но май няма да имам сили просто е ужас. Нещата вървят към боя при мен Simple Smile
Поздравления!

Не исках да се обаждам че пак някой ще се засегне  Embarassed, но не издържах.
По-добре да вървят към боя, отколкото към чам с лак. Wink

Тази врата е хубав модел, но аз лично бих затворила мястото със стъкло като другите кесони, и със сигурност не бих я оставила на гол чам с лъщящ лак.

Въобще...по принцип интериорни врати аз признавам само бели и никакви други. Любопитно ми е как sofii4eto  предполага да обзавежда помещенията си цял живот така че да се връзва с чама на вратите. Който между другото след няколко години няма да прилича на нищо. Чамът трябва да се скрива с боя- това е дърво, което казва "евтино и некачествено".

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 08:21 от Lizet33

# 617
  • Варна
Не исках да се обаждам че пак някой ще се засегне  Embarassed, но не издържах.
По-добре да вървят към боя, отколкото към чам с лак. Wink

Тази врата е хубав модел, но аз лично бих затворила мястото със стъкло като другите кесони, и със сигурност не бих я оставила на гол чам с лъщящ лак.

Въобще...по принцип интериорни врати аз признавам само бели и никакви други. Любопитно ми е как sofii4eto  предполага да обзавежда помещенията си цял живот така че да се връзва с чама на вратите. Който между другото след няколко години няма да прилича на нищо. Чамът трябва да се скрива с боя- това е дърво, което казва "евтино и некачествено".
Напълно не съм съгласна - първо не е задължително да е лъщящ лак има хиляда лака мат за байц да не говорим! Ето един пример за чам

# 618
Чудесен пример, не личи че е чам, което е най-важното в случая.  Макар че на места прозира по-светлата повърхност отдолу, масичката е отлична. Heart Eyes Шоколадово като цвят на дървесина е отлично- модерно и неутрално, връзващо се на всичко.

Напомня ми малко моята кръгла. Плотът ми е от чам и ще бъде изцяло боядисана естествено- не понасям това дърво хронически. А боядисана мебел винаги има вид на масив без да се знае колко ценна е дървесината отдолу. Исках да е бяла, но не съм попаднала още на качествена бяла боя и не ми се експериментира май... Confused Та може и да е цветна. Ще видим. newsm78

# 619
sofii4eto, наистина сте извършили къртовски труд! Знам как се свалят слой след слой до перфектно чисто дърво. Но за жалост вратите ще бъдат в този цвят доста кратко време. Със сигурност ще потъмнеят и ще добият съвсем друг нюанс.
Чамът старее или към жълто, или към червеникаво. Но всъщност изобщо не е задължително вратите да бъдат с цвета на мебелите. Харесван или не, чамът все пак си е естествено дърво, а чарът на този материал е именно в това - че променя цвета си /всяко дърво го променя/ и с времето добива различна патина.
Аз също не харесвам естественото стареене на чама, но пък фладерът му е много интересен и доста силно изразен. Затова просто  го оцветявам или с байц /и после лак/, или с цветен лак или цветно масло.
Конкретно показаните врати са много хубави. Освен основното им предимство, че са дървени, и моделът много ми допада. Просто са ... живи. Една плътна боя би ги обезличила и биха заприличали на обикновен МДФ.
Ако след време, когато променят цвета си, не ви харесат, то винаги е възможно да добавите един слой цветен лак, но на същата основа, на която е бил безцветният. Запазете си информация за марката и вида на лака, който сте използвали.
А работата е извършена перфектно - не мога по нищо да позная, че тези врати не са чисто нови! Заслужавало си е да се потрудите.

# 620
  • най-шареното място
Невероятен труд е било с вратите, но са много хубави. Наитсина да ва леко битов вид, но е достатъчно премерен за да не задължава. Да са ви честити новите врати!

Чудесен пример, не личи че е чам, което е най-важното в случая.  Макар че на места прозира по-светлата повърхност отдолу, масичката е отлична. Heart Eyes Шоколадово като цвят на дървесина е отлично- модерно и неутрално, връзващо се на всичко.

Напомня ми малко моята кръгла. Плотът ми е от чам и ще бъде изцяло боядисана естествено- не понасям това дърво хронически. А боядисана мебел винаги има вид на масив без да се знае колко ценна е дървесината отдолу. Исках да е бяла, но не съм попаднала още на качествена бяла боя и не ми се експериментира май... Confused Та може и да е цветна. Ще видим. newsm78

Съгласна съм, че чамът е евтин, но ако ще е на въпрос на цена, по-скъп е от ПДЧ и от боя. Иначе скъпа дървесина, ама скрита с боя ме усмихва. Харесвам красивата, цената платена за нея не дава комфорт. Модерността не е за всеки. Аз винаги съм бягала от нея, защото не мога всяка година да сменям модерните неща на миналат година с модерните на тази. Пък и по-важното, ми  е повърхностно, някой да ми казва какво харесвам, какво пасва на мястото, кое ще даде добрата атмосфера за мен.

Когато чамът остарее става кехлибарен и невероятно топъл като цвят, а структурата и копринения блясък на дървото ,никоя боя не може да даде. И лакът и боята са изкуствени, но лакът запазва усещането за естесвен материал.  Иначе за врати и аз бих минала с бял лак вероятно. Но винаги смятам че дървото се унищожава, когато се покрие с боя. Това е синтетика върху естествен материал. Камък с блажна боя е същото.

# 621
В момента точно това правя, свалям боя от стари врати, не са чам...... но явно нещо не правя, както трябва. Трудоемко ли е с препарата "Терминатор" или да търся машинка?

# 622
tin tin, въобще не се захващай с терминатора, няма по-лесен начин от пистолета за горещ въздух, струва до 20 лева и може да се използва по всякакъв повод, заслужава си да си го имаш в къщи, а там където нещо е невъзможно да се изчисти може да проявиш творчество и да прикриеш с летвички или направо плоскости от чам.
 Относно обзавеждането, апартамента ще е много битов, с шарени черги и камина, просто в момента това са ни възможностите и ще ни е най-евтино и ще търсим този ефект - битово и евтино, нямаме възможност да се съобразяваме с модерното. Направихме си камина и за сега това ме устройва- всичко да излъчва топлина и е по-добре от евтини врати от МДФ в бяло.

# 623
sofii4eto,моите поздравления! И аз се борих скоро с шест врати,знам каква амалогия е,еле пък касите отгоре.Един пистолет си замина безславно,ръцете ми бяха в мазоли,имаше моменти в който ми се искаше да захвърля всичко,но сега крайният резултат радва.Желая Ви,с много Любов и ентусиазъм да превърнете това жилище в топъл и уютен дом! Hug   

# 624
Ето ме и мен. Приключихме с ремонта и мога да покажа малко снимки. Всичко почти е рециклирано и направено от двете ни ръце с малко помощ. Wink

Лампите - плетени от майка ми по моя идея - различни цветове, различни плетки.

Шкаф, който беше жълтеникав, обикновен за картотеки, махнахме му вратите и го направихте с лак (цветове кестен, орех и безцветен), леко ко изшкурих по ръбовете. Функцията му ще е декоративна.

Стара решетка ковано желязо от врата, също с декоративна функция Laughing

Палета/и като рафтове

Част от витрината

Обикновени рамки за снимки от Икеа, които боядисах със същия лак

Надявам се да не съм досадила Wink

Софи, добра работа, бих сменила обаче стъклото Peace

# 625
Суууууууупеееееееееррррр....
Много готин магазин ще да е станал  Heart Eyes Голям кеф... Осоено много ми харесаха лампите, страхотни са и много поздрави на майстора им!

Цвета на шкафа също е много хубав... не разбрах само... смесила си трите лака, така ли? Или си ги насложила един след друг  newsm78

Рафта от палета също е много идеен Simple Smile

# 626
  • Русе
Страхотно е просто, нямам думи.

# 627
Felicidad, smile3508харесва ми всичко, но рафтовете от палетата са ми фаворити.

# 628
Фелисидад, много ми харесва ми всичко, което сте сътворили в Гастроном.
И аз се интресувам от марката на лака.

# 629
Коал, Меги, Баст, Венис, благодаря ви, радвам се, че ви харесва Simple Smile
Смесих трите цвята лак. Различните дървесини в зависимост от това дали са обработени или не, поемат по различен начин. Лакът е този - http://www.megachim.com/?m=33&id=4&id2=39. Има ги във всички по-големи железарии Peace

Общи условия

Активация на акаунт