Отговори
# 375
Дана, паспорта на бебка можеш да го изкараш и с пълномощно от таткото, но в него е добре  да пише, че ти го дава за подаване на документите, както и за получаване на паспорта. За снимката - трагедия, на 101-та поза успяха да снимат Лизи, при това спяща. Лиза беше на 20 дни, и най-странното е ,че с тази снимка пътуват и когато са на 5г, и нямат нищо общо със себе си. Хубаво е , ако излизате от БГ с бълг.паспорт да ти подпише и декларация за напускане на страната на Сара.

Май само аз обличам бебка с боди с дълъг ръкава. Отгоре с някакъв гащеризон и почти винаги е завита с тънко поларено одеялце, много ли я навличам? newsm78

А тази помпичка за дърпане на сополките за мен е едно от най великите бебешки изобретения.  bowuu на този ,който го е създал.

# 376
Ения, за да ти е спокойно на душата и да започнеш да отслабваш едновременно с това, спри да похапваш сладки неща, ако можеш даже въобще без захар под всякаква форма да изкараш известно време (да, дори и шоколад  Laughing) ще е най-добре. Без да е стриктна диета, се опитвай да ядеш почти само белтъчини - яйца, месо, извара, сирене, кисело мляко, кашкавал и ги комбинирай със зеленчуци (без картофи и патладжан) - моркови, краставици, домати, чушки... Нещо като диетат на Дюкан, но не стриктно само белтъчни, защото е изтощително за организма, а и докато даваш дори и капчици кърма се нуждаеш от всичко - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Въглехидрати приемай по малко всеки ден, основно сутрин и обед (вечер се опитай само салатка плюс пилешко месо да хапнеш или пък яйца по панагюрски - те са само белтъчини - мляко и яйца или си направи руло Стефани, то също отговаря на условието белтъчини (месото) плюс зеленчуци и т.н.), но яж само пълнозърнест хляб, кафяв ориз и за захар - малко плодове. Бял хляб недей да ядеш, защото той е празни калории - само енергия, без нищо полезно. Същото е за белия ориз. Можеш да си хапваш също ръжен хляб или най-добре, ако имаш време и желание си купи различни брашна от магазина - пълнозърнесто, овесено, ръжено, брашно от спелта и т.н. и си прави хляб сама - хем е най-вкусен, хем си го правиш както ти харесва. Мазнина хапвай само зехтин( забрави олиото и маслото за известно време. Дори си готви със зехтин, но слагай съвсем по малко, не е хубаво да има много мазнина в яденето, все пак е диета. Започвай всяко ядене със салатка и после месцето  идругите неща. Прави си омлети (яйца +сирене и кашкавал) - полезно, отговаря на условията и засища, наблягай на телешкото и пилешкото, ако обичаш заек - също е добър вариант. Ако спазваш стриктно правилата (все пак не се лишаваш от нищо в крайна сметка), ти обещавам че бавно, но сигурно и постоянно ще започнеш да сваляш. А, забравих - всички морски дарове и всякаква риба също може да си хапваш неограничено количество.

Не се притеснявай - тялото ти е изградено от белтъчини, дори и косата е белтък (то за това високата температура е опасна - защото коагулира белтъка и край - няма връщане към нормалното състояние), така че диета на белтъчини не е вредна за организма. Аз за да нахраня Емо в последните 3 месеца от бременността също бях на такава диета - той качи тегло и порастна на размери, така че навакса изоставането, а аз почти не напълнях накрая, даже 9-ти месец, хем ядях непрекъснато, хем не качих въобще, защото ядях почти само яйца и месо, даже зеленчуци не ядях заради киселините. Така че този режим не може да ти навреди. И пий много вода - другата основна съставка на организма. Не го обезводнявай, че това е по-страшно от глада.

# 377
Имам питане към ЛЛЛ:
Бебето ми предпочита едната гърда, където струята е по-силна. Казват да не се храни с биберон, но ние от биберона нямаме проблеми, когато се налага да го дохраня, ето че свикна с "по-лесната" гърда. Sad Изцеждам, започвам винаги кърменето с нежеланата, получава се понякога, когато той не е супер гладен и нервен, но от тази история едната ми гърда е доста по-голяма вече и няма да издържа така дълго, какво да правя???  

Dandiela, не е необичайно бебето да предпочита повече едната гърда пред другата -  доста майки споделят за това, а някои дори кърмят успешно само от едната гърда. Чисто физиологически, това по-скоро не е проблем и кърменето може да продължи приоритетно или изцяло от едната гърда.

Винаги има малка разлика в размера на двете гърди (както е с всички чифтни органи в човешкото тяло). Ако разликата е твърде голяма, някои майки споделят, че използват подплъкнки за кърмачки в сутиена, за да уеднаквят. Често пъти разликата е по-леко забележима и се усеща най-вече в собствените ни очи. Разбирам притеснението и дискомфорта ти от това, че едната ти гърда е по-голяма от другата и желанието ти коригираш по някакъв начин нещата. Понякога е необходимо малко повече време и търпение, за да се нормализира ситуацията, но често пъти има добър и видим резултат. Причините за предпочитанието на бебето към едната от двете гърди могат да са различни и по-силната струя нерядко е сред тях. Ще ти напиша някои неща, които са помогнали при други майки със сходен проблем – не е необходимо да опитваш всички наведнъж, би могла да пробваш първо тези, които ти изглеждат най-приложими за вас:

-   да продължиш да предлагаш първо по-малката гърда – обичайно бебетата сучат по-настървено от първата гърда (респективно така ще се стимулира повече производството и на мляко);
-   да се кърми два пъти по-често от малкта гърда (например – два поредни пъти от по-малката, един път от по-голямата, после пак два пъти от по-малката и т.н.), като се наблюдава по-голямата гърда да не се получи препълване и ако се налага, да се цеди съвсем леко, само колкото да се облекчи;
-   след кърмене, да се изцежда поне 5-10мин от по-малката гърда (дори и да не пуска повече кърма, цеденето няколко минути „на сухо” също стимулира);
-   изцеждане на малката гърда между кърменията;
-   да се прилага компресия, докато се кърми (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, се обхваща гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и се притиска, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, се отпуска и ръката), eто и видео. Кoмпресията стимулира рефлекса на потичане, тя поддържа притока на мляко, когато бебето започне да суче по-вяло или да се унася на гърдата и така то получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”);
-   да не се изчаква бебето да заплаче от глад (плачът обикновено е късен сигнал за глад), а да му се предлага гърдата още при първите признаци за глад, които показва - неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езика и въртене настрани на главата;
-   да се предлага по-малката гърда, когато бебето е сънено – тогава е по-склонно да засуче;
-   да се кърми в по-затъмнена стая, в спокойна обстановка;
-   да се кърми кожа-до-кожа;
-   топъл компрес на гърдата преди кърмене и нежен масаж по време на кърмене на по-малката гърда (с кръгообразни движения, в посока от основата на гърдата към зърното).
-   когато се кърми от по-малката гърда, тя да се пада над главата на бебето (т.е. гравитацията да помага за потичането на млякото);
-   когато се кърми от „по-лесната” гърда, да е в поза, при която гравитацията пречи на стичането на млякото (т.е гърдата е по-ниско, а главата на бебето идва отгоре - например т.нар. биологична поза).
-   може да се започне кърмене на предпочитаната гърда, а като се спусне млякото,бебето да се премести на другата, без да се обръща или променя позицията (например, ако се кърми на лявата гърда в поза люлка, бебето се премества с ‘приплъзване” на дясната – така, че да се пада под дясната мишница, в т.нар.поза „футболна топка”) и кърменето продължава на другата гърда;
- ако бебето откаже да суче от тази гърда, да се изцежда, и когато то е по-спокойно и по-склонно да засуче, да му се предложи отново.

Някои майки споделят, че усещат разлика след няколко дни, а други – че им отнема повече време, но обичайно успяват с търпение и постоянство да постигнат желаните резултати. Когато гърдите след време се върнат в обичайното си състояние от преди бременността, най-често разликите намаляват и изчезват.

Пожелавам ти да успееш да намериш работещите при вас с Дими варианти и да усетиш подобрение. Ако имаш и други въпроси или желаеш да споделиш как се развиват при вас нещата, ще се радвам да пишеш.
Hug

# 378
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
МАМУЛЧЕ не си сама и аз съм така,че почти винаги сме навън без вчерашния ветровит ден.Ама и днес  пак не пропуснахме,ходихме на очен лекар.Имам предложение за колективно закупуване на този Бейби-вак,пък току-виж сме издействали по-ниска цена.Навихте ме и аз ще си купя,но като чуят,моите хора,че ще го включа във прахосмукачката може и да ме.....линчуват.Трябва да го прилагам тайно,ама ще си го взема(да не остана назад).Моето сърдито слънце,като заспа във 21ч. и сега я чакам да я измия и да я преобличам.Много време изкара да спи по корем-рекорд.Май ще дочакаме тати да се прибере от работа.Ние 3 дни ходихме на лека почивка-до Поморие.На Вики много и хареса,проспа разходката във Мол Бургас.От Дейчман и взех страхотни ботички-пухенки за скромната цена от 10лв.Страхотни са и много подходящи за този сезон.Искам и аз такива. Joy

# 379
Аморелове, понеже и мен ми е полезен отговора ти да попитам:

- първо да предложа по-нелюбимата гърда и евентуално, ако изобщо не ще да засуче, тогава да предложа първо любимата и като потече млякото да прехвърля на нелюбимата в поза футболна топка, така ли?

# 380
  • София
Amorevole, много благодаря за изчерпателния отговор! Много са ми полезни тези съвети, няколко пъти до сега съм се обаждала и на телефона на ЛЛЛ с различни въпроси и винаги преодолявахме проблемите. Grinning
А относно вечерното намаляване и увеличения апетит на моето бебе, дали ще се намери друго решение, освен изцеждането, което правя през деня, за да събирам за вечерта?  Thinking
Изобщо това нормално ли е? Има ли и други бебета, които будуват привечер и искат да сучат до откат?  Rolling Eyes
Галче, колко време си кърмила по този начин голямото си детенце?

# 381
Добро утро майчета в този  студен ден !  Hug
 Аз да се похваля си поръчах  Бейби Вак снощи  онлайн от  магазин Пакостник!  Peace
 Дребната ми  нещо се дави - покашля една такава ( вчера  УНГ каза да не се втелясвам ) но  аз не мога  - това , че се дави  значи  че нещо  в гърлото й  се стича от  нослето- имам Marimer но не мога да  изсмуча задния  секрет. Док каза да й капя Олинт от време на време.
 Още да се похваля , нали бяхме със запек и аз почнах да й  давам Биогайа .... един цял ден не беше  акала но вчера на обяд милото издриска всичкооо и  беше едно мазало - беше се изпишала и памперса не издържал и протекъл от двете страни  а докато  я изчистя и махна всички дрехи по нея акани  и  закарах  говне и на ушите- както се вика -Осрана до уши!  Joy Но по-добре така от колкото  запека да  я мори!  Peace

# 382
hena НА МОЯ МЪНИК СЪЩО МУ КЪРВЕШЕ ПЪПЧЕТО И МОЯТА ДОКТОРКА КАЗА ДА ГО ЗАВЕДА ЗА ДА ГО ТУШИРА(С НЯКАКВА ТЕЧНОСТ КАТО ЙОД)ТАКА ЧЕ АКО ИСКАШ ЗА СПОКОЙСТВИЕ ЗВЪННИ НА П Hug PartyЕДИТО

# 383
  • София
Ние вчера бяхме на ортопед при д-р Драганов, всичко ни е наред  Hug и на Влади, и на Ева, накратко важните неща според него (изключвам лиричните отклонения, в които е силен, но готин):

-никакво сядане, посядване, подпиране, помагане и държане в седнало и полуседнало положение  до 6 месечна възраст;
- след това - мама помага на бебока си да седне и  го оставя на мира пак за месец-2, след което към 7-8 месеца го пуска на земята да седне и си го оставя сам да пролази. Направи ме на трътка, че Ева не е лазела, все едно съм я спирала нарочно  Mr. Green, а тя просто се изправяше по мебелите и ходеше. Много важен период за него е лазенето Каза, че формира цялата мускулатура и имунитет срещу мръсотийте от пода.
- след това, "детето не се закача да ходи, не се тегли и държи"-това дословно  Mr. Green, оставяш го само по мебелите и после само да се пусне на върви, да пада, да става, само, така се учи да ходи правилно и да пада правилно, сполред него пак основни неща.

Така, за Ева си говорихме пак 1 час и от много инфо, забравих да питам основното-каква е теорията му за прохождане-с или без обувки и кога кенкуру, но... не може всичко. Днес Мадленка е при него и каза, че ако не забрави  hahaha . ще пита за прохождането.
И сега- специално инфо за Кокетка, jaded, Зори, ения и всички полазени от баби- първото изречение му беше- имате живи баби, допускате ги до детето- груба грешка Joy Joy Joy, те ще ви съсипят децата и психически, и физически, ще им разбият възпитанието- дръжте ги далече, за да са ви добре децата!!!  Joy, това леко пресилено мнение има своя дълбок смисъл  Mr. Green

# 384
здравейте мами имам едно питани или по точно дали на някое бебе се е случило такова нещо.както всяко бебе моето е нервно следобед и привечер след като я изкъпах вчера и нахраних/не беше спала 4 часа/заспа кротко и мирно и след 1 час сън започна да се размърдва и да си движи ръцете и крачетата едно сковано беше с едни ококорени очи и дишането и беше едно такова по тежко като в същото време си плезеше и езика това нещо продължи към 30 секунди преди да се разреве и да си потърси млякото.малко описанието ми е едно такова но не мога по друг начин да го опиша.обаждах се на личната ама тя е една специалистка тясна че направо не знам.и сега се чудя на невролог ли да го водя това бебе или е нормално.

# 385
Здравче, благодаря за споделената информация.
Сега като се замисля, май нарушавам някои от забраните - като нося Андрей го прихващам под дупето и всъщност се получава все едно си седи на дупето. Като ходихме на ортопед, питах дали е проблем - каза че е проблем за мен, защото ще го науча на ръце и ще го нося докато стане мъж за женене, пък сега ти казваш друго  newsm78 Ние ходихме в ортопедията в Горна Баня при д-р Тодоров, уж бил добър.
Аз и няма как иначе да го държа, защото той иска да стои с лицето напред, във всяка една друга поза мърмори и се противи. А го нося на ръце, защото само така има мир и спокойствие. Другото място, на което мълчи и е спокоен, е навън, в количката, но само при условие, че се движим с добра скорост  ooooh!
А за бабите - ще го имам предвид  Mr. Green Тя и нашата педиатърка изповядва същото верую, ама бабите, особено едната, не ще и да чуе, щот нали, мъж ми станал човек, пък са го гледали една майка и две баби Mr. Green Както и да е, слушам търпеливо и си правя каквото си знам.

Искам да попитам ЛЛЛ консултант

От известно време, около месец може би, имам рагади в ъгълчетата на устните.
Моята лична лекарка каза, че вероятно се дължи на дефицит на Вит. Б и ми предписа Витамин Б комплекс. Казах й, че кърмя, тя каза, че няма проблеми, тези витамини преминавали през кърмата, но не вредят на бебето.
Търсих информация в интернет, но не намирам нищо конкретно. Ще се радвам, ако може да ми кажете нещо повече във връзка с витамините от група Б и кърменето, защото тези рагади са ужасно неприятни и сега от студеното време положението е просто нетърпимо - не мога да се нахраня като хората, без да се сцепи кожата до кръв и ако тези витамини са наистина съвместими с кърменето, бих искала да започна техният прием.

Имам и още един въпрос - от няколко дни Андрей започна да суче по - продължително време, като по - скоро ме ползва за биберон от един момент нататък. Проблемът е обаче, че явно моите гърди не са свикнали на подобен "тормоз" и днес забелязах, че областта, която засуква, е цялата посиняла от сукането. Това съответно води и до неприятни усещания по време на кърменето. Има ли нещо, което мога да направя, за да облекча положението?

Благодаря предварително за отделеното време и внимание   bouquet

# 386
кокетка при мен такова цепване отстрани на ъгълчетата на устните се е получавало повреме и на двете ми бременности и установихме че е от липса на желязо.веднага щом започнех да пия малтофер или нещо от сорта положението бързо се оправяше.мисля че товас няма да навреди на бебчо ако опиташ,може да помогне.но нека и ллл да кажат мнението си(аз просто споделям) Hug

тара милата колко подробно си писала само за мен,благодаря ти Hug ами какво да ти кажа,принципно обичам най-вече пилешкото,към яица имам алергия и не ям,а млечните продукти като мляко под всякаква форма избягвам заради коликите.вода пия много.даже доста храни други избягвам заради коликите,ама май май ще взема вече да похапвам защото и без това алексчо май неиска вече да суче от мен.тази сутрин голям зор беше докато го накарам да захапе гърдата.само се върти и неиска и да опита.стиснах малко зърното за да усети млякото и тогава захапа,но бързо се унесе и заспа.имам чувството че скоро ще се откаже изобщо да суче от мен.
а иначе аз това и харесвам на 90-дневната че се хапва и сладичко Embarassed Embarassed и всичко друго,само че трябва да правим правилната комбинация.много съм доволна от диетката и мисля да я започна от другата седмица,ако алекс се откаже вече да суче9това не означава че ще се откажа да му предлагам,но ако видя че неиска няма да го насилвам).иначе и в тази диетка горе долу същото което ти описваш,но ще дойде и това време,ще отслабнем,само че аз съм от нетъурпеливите и всеки ден като тръгна да се обличам за навън и като навличам едни и същи дрехи,само които ми стават и се дерпесирам.... Rolling Eyes

вчера търсих и аз помпичката(по-точно мъжо де)ама неможахме да я намерим.в една аптека казаха че може би ще получавам но дали ще получат и кога е друг въпрос.а и аз като ронсиум искам колкото се може по-скоро.само незнам как ще накарам краси под звуците на прахосмукачката да му чистя нослето.той с аспиратора на маример се скъсва да реве та сега незнам....

климс,да не би малката просто да не се е била събудила още,или просто да се е стреснала от нещо.те бебетата като се стряскат или ако се плашат разтварят широко ръчичките нагоре и едва ли не потреперват и гледат едно странно и уплашено,по-точно чудейки се.незнам дано няма нещо страшно и само да се е стреснала

ами днес ще се възползваме от слънчицето което грее при нас,макар да е студенко,но друго си е като припича и слънце,че като чета какви студове и снегове има при вас сигурно и тук ще допйдат скоро...само че ако алексчо се сети да се събуди скоро че вече е 15 часа ooooh!

# 387
Здравейте милинки Simple Smile

Здравче, мерси много за инфото, но и аз като Кокетка като нося малката я подхващам под дупето, но иначе няма как да я взема... А и да ви питам всички с този ортопед кога се ходи и защо, моята педиатърка нищо не е споменала, вие гледам всички ходите, почвам да се притеснявам.

Аз си поръчах Бейби Вак от Пакостник, чакам го да дойде. Ние нямаме много сополи, но да съм подготвена.

За свекитата не ми се говори вече, онзи ден покрай погачата със зълва ми двете направо ме съсипаха психически, ама честно не искам да си спомням даже. И мъжът ми зае тяхната страната и вкъщи настана война на световете. После се пооправиха нещата, ама ще си ми останат кривите спомени от толкова специалния за мен и детенце ден. Ще си имам едно на ум за вбъдеще просто...

# 388
  • София
Хелоу  Hug

Към мамите дето бебчетата имат пъпчици по лицето, дали нямате бебешко акне. Доста често срещано е при бебешорите. Смисъл, че не е задължително пъпчиците да са от претопляне. До колкото знам и двата вида пъпчици не се третират с нищо освен с преварена водичка няколко пъти на ден  Peace.

Na mama Misheto Много се забавлявах с това как е минал вашият преглед  Mr. Green И съм напълно съгласна с доктора и мнението му за бабите  Mr. Green

Климс Аз много не разбрах кое те е притеснило. Бебчетата май всички го имат тоя рефлекс като все едно се стряскат и разперват ръчички и крачета и ококорват очички. Мисля дори че се казваше някак си......"рефлекс на "някой си"....само дето не помня. Някой ако се сети да каже. Изчезва къмто 3-4 месец май  newsm78

Бейби вак ще поръчвам и аз явно. В аптеката при нас ако нямат нещо налично могат да поръчват по принцип и се надявам да ми го поръчат, ако не ще го поръчвам от пакостник или ще търся Ремедиум. Ние спряхме адреналиновите капки, само физ. разтвор пръскам, но въпреки всичко пак има етно сумтене/хъркане понякога и то е в гърлото на Виктория. Педиатърката каза, че бебетата като ги хване "сумката" ги държи към 2 седмици  ooooh!. Значи още 1 седмица ще си сумтиме.

В неделя правихме погача. Мина много добре. Вики спа почти през цялото време  Mr. Green

Относно чистата молитва и броенето надните, аз не съм съгласна че денят на раждане се брои за първи ден. Ами ако бебето се е родило в 23.00 часа   newsm78. Аз броя дните така : от 9-ти до 10-ти /1 ден/, от 10-ти до 11-ти /2 ден/...и така. Вики се роди на 9-ти септември и по мои сметки 40-тия си ден прави утре  Peace Съответно утре отиваме на чиста молитва. Нещо носеше ли се, че съм забравила с баткото как беше. Мисля че нищо не носих...ама все пак  Peace.

jaded Я сподели какво те е ядосала свекърва ти. Ако ти се разказва де, много обичам да разнищвам свекърски истории  newsm53 Моята свекърва я заварих онзи ден как я е хванала за ръчичките и почти почва да я дърпа все едно да седне  Shocked Shocked Shocked Shocked, набързо и секна "упражнението". Тя не че искала да я слага да седне, естествено че била малка....ама лекичко да я поизправи, да се разнообрази детето  Shocked. От тогава малко ми е сърдита и като че ли не ми говори  newsm44

# 389
Дандиела, до 1г и 6 мес кърмих каката Peace А иначе този проблем с непрекъснатото сучене вечер го има и при нас. Напоследък поне през нощта почна да спи Wink

Общи условия

Активация на акаунт