Кои са трите най-основни проблеми на българското общество?

• 15 836
  • 232
  •   1
Отговори
# 120
...
Хайде да поумуваме защо сме толкова бедни в България?
...

Вчера попаднах на репортаж в новините на една телевизия за заплащането в професионалната сфера на образованието в различни европейски държави. В Люксембург месечната заплата е над 8000Е, в Гърция, знаете в какво състояние е в момента, е 1500Е...

Заплатите са ни ниски по няколко причини: нямаме производства /бълването на гризки, солети и гащи не го смятам за производство, въпреки че реално формира продукт/.

Имаме и ниска производителност на труда, защото всеки работи това, за което не е учил и, съответно, в най-добрия случай се напъва излишно да открива топлата вода.

Третата причина според мен е, че икономиката ни е сложена пред социалната политика, нещо като каруцата пред коня. Какво имам предвид: за да имаме добруване на народа, той трябва да е насочен и подсигурен. Не можеш да строиш кораби, ако нямаш инженери. За да имаш инженери, трябва да ги създадеш. Създаването на специалисти е обект на социлалната политика /включително образование, здравеопазването, осигуряването/.

Имаме робовладелци вместо работодатели, но и това е  следствие на въпиющата себичност на народа ни.

# 121
Съгласна съм с Мишона.

Всеки иска с търговийка да се занимава, а никой не произвежда.
От друга гл. т. - и в производствените предприятия не е леко. Трябва да си много луд, че да се захванеш с нещо.
Друг бич е държавната администрация - имаме лоша администрация, защото хората, работещи там, са назначени с връзки и шуробаджанащината се шири. Все още има хора, които не знаят точно какво работят там. Некадърни са и не могат да вземат решения. Не помагат на фирмите, които им плащат всъщност заплатите, а им пречат.

И все пак, защото най-мразим обобщенията, има и свестни държавни служители.

# 122
Не е нужно да се произвежда нещо, което слиза от поточна линия и може да се пипне с ръка.
Делът на финансовите продукти в БВП на САЩ е два пъти по голям от промишления.

# 123
Не е нужно да се произвежда нещо, което слиза от поточна линия и може да се пипне с ръка.
Аз съм лаик, затова само ще попитам: Не им ли донесе именно този факт множеството проблеми? Че прекалено много хора започнаха да притежават нещо, което не може да се пипне и дори нямат нужда от него, само и с единствената цел да го продадат на други хора, които не го искат и нямат нужда от него?

# 124
Аз също нямам претенции на капацитет по въпроса, а и темата не е за това. Но след като гледаме Люксембург като държавата с най висок БВП в  ЕС ( а както се досещате Люксембург не произвежда нито трактори, нито дискове), не виждам защо да не уточним, че не производството на материални стоки е това, което носи най висока печалба ( добавена стойност, марджин както писа скоро някой).

# 125
Ако няма пазар, каквото и да се произведе не носи никакви ползи. Винаги сме били зависими по отношение на пазара. Преди от СИВ сега от ЕС.

# 126
Земеделието и туризма ако развиваме, ще сме много добре.
Да е улеснена процедурата за кандидатстване по европейски програми - в бившата фирма 2 години и повече кандидатствахме по проект и бяхме в процедура. Такава некадърност и неадекватност от страна на държавните служители, че всъщност тия пари ни се отщяха. Е, взехме ги най-накрая, но се питам струваха ли си нервите.
Привличане на чужди инвестиции - и то да става по най-лесния начин за чужденците. Щото те като се сблъскат с бюрокрацията и се отчайват.

# 127
Относно пазарите - зависими от ЕС- да, не трябваше да се прекъват отношенията с Русия.
Шефът ми се върна днес от Казахстан - беше в правителствената делегация с Трайчо. Очарован е от държавата и от управлението.
Бившият СССР е огромен пазар.

# 128

Точно земеделието и туризма са приоритет на бедните:)
Сега, то е ясно, че няма как да добиваме нефт, така че явно ще развиваме наличното. Но да не си правим илюзии, че със земеделие и туризъм можем да забогатеем кой знае колко, а бедните не могат да са социални. Могат само да предлагат ниси данъци и да се надяват, че така ще привличат капитали.

Вчера ме питаха защо при положение, че в България данъците са толкова ниски, има толкова голям дял на сивата икономика. Е, не можах да отговоря. Единственото,което ми хрумна е, че хората крият данъци, защото могат.

# 129
Вчера ме питаха защо при положение, че в България данъците са толкова ниски, има толкова голям дял на сивата икономика. Е, не можах да отговоря. Единственото,което ми хрумна е, че хората крият данъци, защото могат.
Ти сериозно ли? newsm78 Ами защото ако декларират всичко и плащат чинно данъци и осигуровки върху него, ще се окаже, че работят единствено и само за държавата.

# 130
в бившата фирма 2 години и повече кандидатствахме по проект и бяхме в процедура.
По коя мярка, сподели, моля те.

# 131

Но от беден до беден има разлика. Например хората, които се препитаваха с отглеждане на тютюн, след намаляване на квотите реално останаха без прехрана. Никой не си направи труда да помисли за алтернатива. Впрочем същото се случи с много производства у нас. И аз не бих могла да упрекна хората, че не са находчиви или мързеливи и затова са бедни. Като изключим сферата на услугите и търговията нека някой друг, занимаващ се с частен бизнес сподели как се справя /да не кажа оцелява/ , спазвайки всички законови норми и изисквания.

# 132
Кръшкане  и бягане от отговорност.
Проблемите са безброй, навсякъде са, а една от основните ни черти е да не се минем да свършим работа, с която можем да натоварим друг, независимо дали той може или не може да я свърши.
Не е важно работа да се върши, а да не я вършим ние.

Гледам как се решават проблемите в България.
Първо официално се обявява, че няма проблем. Ако мине. Ако не  е стъпка втора - търси се виновник. Най-често там се зацикля, с намирането на причината за нещото.
Накрая, за да се отчете дейност се посочва причина, избира се най-безобидната и най-лесната за промяна.
Почва да се търси кой да свърши работата, ако опира до служебни задължения, всички се дърпат и не им е рзадължение. Ако опре до финансов стимул веднага се явяват дузина шуробаджанашки изпълнители, подизпълнители и подподподизпълнители и се наврзват като свински черва по веригата.
Ако една работа може да се свърши от един, то тя се върши от десет и без никаква гаранция за краен резултат.

Мишона, за каруцата пред коня не съм съгласна.
Всяка година ВУЗ-овете ни бълват доволно количество народ с диплома.
Даже според мен бълват повече от необходимото, без цедка нито на входа, нито на изхода.
Икономиката на никоя държава не се нуждае само от висшисти, а и от средна ръка хора, с професия. Според мен професионалното образование куца, а висшето е опростено и опорочено.

Извинете, сега виждам колко дълго стана.

# 133
Настоящето те опровергава. Опровергава и тези, чиито мотиви посочваш. Съжалявам, но не си права.

...
И това не е съвсем вярно. Световната тенденция е точно най-състоятелните държави да се обръщат все повече към земеделието и то екологичното земеделие. Това е най-модерната и устойчива тенденция.

Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 13:22 от Мишона

# 134
Като човек с преки наблюдения ще ви кажа,че от земеделие и животновъдство не може да се забогатее CryЗа да има подобаваща заетост и заплащане на населението трябва да има промишленост...износ,свежи пари,повишена покупателна способност.

Общи условия

Активация на акаунт