СЕПТЕМВРИ´09 - тема 39

• 32 192
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
Хич и не съм притеснена, виждам че детето ми разбира всико.

Това, че разбира не означава абсолютно нищо. Интелектуалното развитие може няма връзка с физическото. Или поне така твърдят лекарите, тъй като малкият мозък отговаря за едно нещо, а големият за съвсем друго.
Не мисля, че българските педагози, които практикуват в САЩ са по- изостанали от тези в България и не могат да се справят със ситуацията. Хайде сега Simple Smile

# 646
Да вадя пуканките  Wink
Ето ви едно полезно инфо  - излиза като спам,ако някой иска-във фейса или на ЛС да пратя.

И последно искам да попитам, поканиха ни на коледното тържество на градината. Казаха да носим подарък, предполагам, че ще има Дядо Коледа, който ще му го подари.  Някой може ли да ми каже какво представляват по принцип тържествата в градината? Съжалявам, че питам такива глупости, но наистина не знам, а искам да съм подготвена.
При Божидар как е било-носим предварително опакован и надписан подарък, тържеството е без родителите, Дядо Коледа подарява на всяко дете подаръка и така.
Сега при Свил - всички подаръци ще са еднакви, купени от родителската тройка.

# 647
В темата за логопедите има таблици на български.

Би ли ми дала линк  Tired

Пуканките да, ама мен ме пропуснахте...

# 648
.

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 20:58 от Niki1

# 649
И последно искам да попитам, поканиха ни на коледното тържество на градината. Казаха да носим подарък, предполагам, че ще има Дядо Коледа, който ще му го подари.  Някой може ли да ми каже какво представляват по принцип тържествата в градината? Съжалявам, че питам такива глупости, но наистина не знам, а искам да съм подготвена.
При нас тържеството е без родители, минава си дядо им Коледа и им раздава подаръците, има и някаква програма с актъори. Подаръците не трябва да са много големи, добре да са опаковани и надписани за кого са. Отварят си ги у дома, като се приберат, ако е там представи си каква завист и бой ще настане  Mr. Green

Лора не покрива ''норматива''за прости изречения на 2 години, ''покрива '' го сега на 2г и 3м, за 3 месеца по-късно притеснена не съм. Naughty

# 650
Атракция, - Лексика от около 150-300 думи - абсурд . Колко от децата в темата казват 200-300 думи?? 3-4??

Не знам дали има значение, но ние ще тръгваме в градина с яслена група, не в ясла.. Rolling Eyes Има ли значение?

# 651
Атракция, - Лексика от около 150-300 думи - абсурд . Колко от децата в темата казват 200-300 думи?? 3-4??
Ее, сега, 2 еднакви деца няма. Моето, да речем, има такъв речников запас, но тръгне ли да говори, все едно китайски слушаш  Crazy Племенницата ми до 2г почти не говореше, после  от раз се отприщи.

# 652
Не знам дали има значение, но ние ще тръгваме в градина с яслена група, не в ясла.. Rolling Eyes Има ли значение?
Лора е в смесена група, чак септември ще ги разделят по набори. При нас няма ясла, 1 гр в градината е смесена, сега са 2008 и 2009 и скоро и 2010 ooooh!

# 653
  • София
Ей Арлина..не съм искала да прозвучи зле...И аз се надявам Ангел, покрай сестра си да е позакрепнал  Laughing
Атракцион баси 200 думи...почвай да изброяваш...пък и като не му се разбира, не се брои   Wink
Явно ще дописвам, че моите ще обърнат къщата  Laughing

Последна редакция: чт, 08 дек 2011, 21:11 от EmiR

# 654
Недейте да дописвате, защото чета само напред, не назад  Peace

# 655
Не става въпрос за калъпи. До 18 месеца се счита, че едно дете трябва да може да ходи, до 2 години да прави прости изречения. Не става въпрос, че изключенията имат проблем, по- скоро се слагат граници, за да се работи ако има проблем.

Лора не покрива ''норматива''за прости изречения на 2 години, ''покрива '' го сега на 2г и 3м, за 3 месеца по-късно притеснена не съм. Naughty

Не знам защо подминаваш това  Rolling Eyes

# 656
Нашето тържество ще е без родители. Ще има програма-децата казват стихчета, който ни дадоха предварително да заучат вкъще, ще пеят песни и ще има Дядо Коледа. Подаръците ще са еднакви  - събираме по 15лв.
За говоренето - Адичка покрива и повече от 300думи сигурно. Всичко говори, при това не са повтарящи се неща или случки. Знае много песни , даже и мелодиите им докарва като пее, сега явно репетират за тържеството та освен нейното стихче е научила и на няколко други дечица и сега е на тема да рецитира на Василка стихчето, на Боги стихчето.... и тн.

# 657
Аз не знам какво ще е тържеството..  поканени сме родителите и ще има някаква пиеска, не са казвали нищо за подаръци,..  но май май ще изпуснем тържеството с тия безкрайни пъпки..  newsm45
за думите.. говори всичко и както си иска.. говори свободно..200-300 думи предполагам че има.
от друга страна си спомням ясно как брат ми до 2,5 примерно дума не казваше.. само мучеше и правеше физиономии и ъъъкаше Simple Smile след това за 7-8 дена проговори с речник поне 300 думи без нищо бебешко в думите си. всеки със странностите си  Peace
пък за чуждите езици възможно най-рано съм с 8 ръце за.  при дара поне мн добре се отразява. знае мн песнички и стихчета и на бг, и на англ. говориш на англ тя те разбира, но все още отговаря предимно на бг. като играе има смесица от бг и от англ, но превключва без въобще да се замисли.. и попива всичко като гъба.
все си мисля, че това е само в плюс за нея.. а не както ми дуднат бабите, че е мн малка и е загуба на време и само се затормозява  Crazy

# 658
  • София
Не става въпрос за калъпи. До 18 месеца се счита, че едно дете трябва да може да ходи, до 2 години да прави прости изречения. Не става въпрос, че изключенията имат проблем, по- скоро се слагат граници, за да се работи ако има проблем.
Мдааа и аз точно заради това изтрих доста неща от това, което писах... Grinning
Накратко - имам позната, на която детето на 2,5 г не мъцваше на 2,6 проговори с цели сложни изречения, като преди това и думите бяха рядкост. Имам и позната, на която детето и на 3 г не мъцваше, но се наблюдаваха и други да го наречем "странности" на поведението ...абе направо проблеми в поведението....След почти 1г. ходене на терапия резултатите са на лице, но факт е, че там има и нещо различно от липсата на говор....Както и да е...Ангел е второ дете и въпреки това по-трудно проговаря...
За ученето на език - доста попрочетох и мненията на, които съм попадала са 50/50. В двуезичните семейства се препоръчва...но се изброяват проблеми, като по-късно проговаряне и разни др...Изцяло съм "за" ученето на чужд език в ранна възраст, но не на всяка цена. Кати ходи на английски от 3 годишна....сега много добре борави с англ.думички. Знае доста, но в никакъв случай не ми е идвало на акъла в къщи да говорим на английски заради нея. Ангел покрай нея доста неща също знае...особено песнички и доста добре си ги пее, при това на англ. независимо, че българския му куца Laughing Дори го бях записала да тръгне на есен /което доста от консултантите не биха ме посъветвали да правя, при условие, че не е проговорил на български/ и той, но не се събра група на неговата възраст и ми върнаха парите за догодина.
Има и още...ама ще спра до тук....че почна "Чък" Laughing
Не се бъзикам...моля изпишете 200 думи, които децата ви знаят...произнасят добре и околните ги разбират....

# 659
Искате ли в новата тема да пуснем такава анкета за говора?
Моето дете говори:
- Момиче - около 200 думи, прави изречение от 2-3 думи.
- Момче - около 200 думи, прави изречение от 2-3 думи.
- Момиче - служи си с жестове - използва малко думи.
- Момче - служи си с жестове - използва малко думи.
- Момиче - не говори
- Момче - не говори

това е само пример. Интересно ми е и тези, които само четат как се справят.

Общи условия

Активация на акаунт