Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

• 141 092
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Лабрекс,J_M_M ,благодаря ви,момичета!  bouquet

Мариета,Мириам и Роли,страхотни питки,дами,оплакнах око с удоволствие по тях! Peace

# 181
След разкошната "Детелинка" си показвам Сладката питка със стафиди и смокини за св. Варвара

# 182
  • Сливен
браво момичета
луча страхотна ...със смокини леле мммм....

аз правих прощъпулник

# 183
miriams281 направо ме усмихна питката ти, страшно сладка е с тия хубави краченца/стъпалца, чудесна е!  bouquet  chef

lu4a, ни на стафиди, ни на смокини мога да устоя, на питката ти пък съвсем! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  bouquet

mari_etа, много красива детелинка, ама нали е за половинката......няма начин да е друга!  bouquet  chef

# 184
lu4a Hug Е тези смокини ще ме погубят ,тази година така и не хапнах,а за сладко да не говоря.
miriams28 честити ви проходили крачета .
Аз си признавам че Варвара не я почетох( просто разбрах много късно какъв ден е  Embarassed),но за утре за Никола подготовката е стабилна един рибок плува в коритото на детето,а аз обмислям питката.

# 185
Благодаря ви за милите думи! Hug
J_M_M, аз направих промишлени количества сладко от смокини Peace и печено и варено, ако искаш веднага ти пращам smile3521

# 186
  • BABYLAND
Здравейте и поздравления за всички красиви вкусотии, които правите. Вълшебници сте.   bouquet
    Имам огромна молба към вас. След 2 неуспешни опита да направя питка с мая се отказах и от тогава правя все содена питка. Става чудесна - мека, пухкава и изключително вкусна, но пусто все ми се иска да замеся ароматна погача. Започнах да отварям линк след линк от публикуваните тук в темата, но все са сложни /поне за мен/ , а и са безумно много .Моля, насочете ме към нещо по-елементарно като за начало /и като рецепта и като оформление/. Имам няколко пакетчета суха мая и огромно желание да се науча.  Hug

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 00:27 от GOLDEN ROSE

# 187

.Моля, насочете ме към нещо по-елементарно като за начало /и като рецепта и като оформление/. Имам няколко пакетчета суха мая и огромно желание да се науча.  Hug

GOLDEN ROSE, изпрати си страховете на разходка и се захващай с тестото. Grinning Нищо трудно няма, нито в месването, нито в оформянето, дори е много приятно. Когато замесваш тестото, не слагай наведнъж посоченото в рецептата брашно, сложи по малко, замеси, после ще поръсваш и донамесваш, докато постигнеш желаната мекост/твърдост на тестото. За хубави питки обикновено трябва средно меко тесто, има едно сравнение, предавано от баби и майки - "като меката част на ухото". Laughing Ето рецептата на мах мама Питка с кисело мляко, с едно втасване е, т.е. месиш, веднага оформяш питката, оставяш да мтаса и печеш в загрята умерена фурна. Има опасност да ти превтаса или недовтаса, но като ти се случи един-два пъти, сама ще разбереш колко трябва да чакаш да втасва. Моята обикновено втасва в загрята на 40-50 град фурна 20-25 мин. После намазвам с яйце и пека. Още една рецепта за СПОЛУЧЛИВО И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО, може да се остави да втаса след замесването, след това да се оформи, пак да втаса и да се пече, а може като тестото на мах мама, месиш, оформяш, втасваш, печеш, най-често така правя. Откакто съм намерила тая рецепта, не ми се е случвало нещо да не се получи, че и е много вкусно тестото. Да напиша и как меся, обратно на приетото - в купа забърквам с тел всички течни съставки - мляко, вода, яйца, мазнина, мая, сол, захар, сипвам брашно и бъркам отначало с телта, след това с лъжица, като стане трудно, изсипам на набрашнен плот, ръса с брашно и меся, докато ми хареса тестото. Може и с машинка да месиш, ако имаш такава, трябва да знаеш как става. Аз предпочитам на ръка, приятно ми е да усещам тестото. За оформянето погледни  темата Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......, все нещо ще ти хареса, за да започнеш, а по-нататък има толкова линкове в нета, ще си оформяш, както искаш. Успех, и да се похвалиш скоро!  bouquet

Моите никулденски питка и рибки.

# 188
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
хей labrex много си добра - честно - поклон от мен - браво браво браво - да си жива и здрава и всичко най хубаво ти желая - то не бяха красоти то не беше чудо - траях си траях си - ама викам ще ти го кажа това - не се стърпях накрая
и да знаеш само хубав човек може хубаво да готви
  bouquet  bouquet  bouquet

# 189
labrex   bouquet както винаги прекрасна питка и  риби ,аз моя крокодил( така кръсти сина ми рибата) няма да го показвам

# 190
elizabet_s, благодаря ти! Когато прочета подобни думи за себе си, първата ми мисъл е да ги покажа на майка. Допреди да попадна на форума, май има вече 5-6 години, мразех да готвя, майка казваше, че съм с две леви ръце, че все едно съм се била родила в английския кралски двор, имала съм се за принцеса и нищо не пипвам, наистина, не обичах да стоя до печката, половинката готвеше къде повече и по-добре от мен. Обаче тук нещо ме омагьосаха момичетата и взе да ми харесва. Така че форумът е в състояние да научи и най-неможещите и да предизвика интерес към тая дейност. Писала съм го вече, да не се разпростирам много! Grinning Hug  bouquet

J_M_M , благодаря, напразно не си показваш рибко-крокодилчето, понякога човек замисли нещо, пък стане друго, че и по-добро. То и крокито си е наполовина водно! Grinning  bouquet 

# 191
GOLDEN ROSE , вече ти е писала labrex, всичко което е необходимо, тя е майстор и и свалям шапка, както на всички дами тук. Благодарение на тях и форума започнах да меся и да се справм с тестото Embarassed Та за това бих ти препоръчала Болярската питка, има я на първа страница. Успех и не се отказвай!  chef
labrex,   bouquet

# 192
  • BABYLAND
  bouquet за прекрасните съвети. След малко ще благодаря поименно, но тестото ще започне да втасва, а аз се боря с оформянето.
МОЛЯ, кажете ми БОЛЯРСКАТА ПИТКА мога ли да я оформя по друг начин от описания. Разточих лист дълъг към 40 см., но после го отлепвам на парчета от плота.  Laughing

# 193
  • Русе/София
  bouquet за прекрасните съвети. След малко ще благодаря поименно, но тестото ще започне да втасва, а аз се боря с оформянето.
МОЛЯ, кажете ми БОЛЯРСКАТА ПИТКА мога ли да я оформя по друг начин от описания. Разточих лист дълъг към 40 см., но после го отлепвам на парчета от плота.  Laughing
Оформяй както искаш,вкуса е най-важен.А поръси ли с малко брашно плота,преди да разточиш?

# 194
МОЛЯ, кажете ми БОЛЯРСКАТА ПИТКА мога ли да я оформя по друг начин от описания. Разточих лист дълъг към 40 см., но после го отлепвам на парчета от плота.  Laughing

По принцип можеш, но някъде в темата го обсъждахме, май така на охлюв си е най-вкусна!  Просто поръси с брашно плота, където разточваш. Peace

3xi е написала, ама кой да гледа..... Hug

Общи условия

Активация на акаунт