Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 140 104
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
  • Мнения: 103
Да си призная,аз няма да направя содена питка. Ще наруша тази традиция и ще замеся с мая. Никой няма да уважи содената питка,а и ще остане. Не го броя за грешно, защото така или иначе не постим преди това. Но задължително начупените парчета ги наричаме на Богородица, на къщата и оттам нататък по старшинство.

# 286
  • Пловдив
  • Мнения: 614
tihi4ka имам няколко забележки за оформянето на питата ти ако позволиш разбира се ,но тука нали сме за да си помагаме и учим.
Първо тавата ти е голяма за това тесто. Peace
Второ защо я нави като баница а не например на охлювчета и щеше да стане супер.
И най важното изглаждай тестото да е гладичко ,а не наръфано Peace
Мисля ,че няма-да ми се разсърдиш искам да помогна ,и да се научите ,виждам ,че имате желание. Hug  bouquet

НИНЧЕ, и аз всяка година си правя с мая ,содените не ги харесват много. Та ще си оформя пак моите питки и това е ,то и без туй постно правя за да мине вечерта адета и след това си почват печеното или пържолите и не мога да ги спра.Това да ми е греха  Hug Иначе и аз наричам за къщата ,за Богородица и за всеки дом на децата ми ,понеже те не живеят при мен.На другият ден като дойдат за подаръците , Mr. Green си им давам техните парчета. Peace

# 287
  • Мнения: 305
Ние спазваме традицията и сме на постно на Бъдни вечер. Може би ще я направя като хляб - мая, вода, олио и брашно.   За Коледа вече ще има с яйца и млеко  Simple Smile

Весели празници ви желая!

# 288
  • Бургас
  • Мнения: 103
Зиче,ще си позволя едно уточнение за вида на баницата. Дано  tihi4ka не се обиди,дори не знам дали става въпрос за същата питка. Та, във въпросното списание, в което видях питката ,беше навита точно както е при tihi4ka и наистина рошава. Т.е. на едни такива малки къси кори и става раздърпана. Предполагам идейния замисъл на жената от списанието е да е във вид на разцъфнала роза(цвете). На мен ми изглеждаше много апетитна, но моята майка категорично я отхвърли:) И все пак ще я приготвя,за да видя какво ще се получи.
Самите къси фитилчета се получават от това,че жената дели явно на малки топки тестото, после го точи на кора,която също не е много голяма и най-вече режи лентите на късата страна. Аз бих ги нарязала на дългата с риск да не получа цвете.

# 289
  • Пловдив
  • Мнения: 614
НИНЧЕ аз не съм я видяла тази рецепта нито пък снимка но съм съгласна с тебе за всичко.
Макар че ако трябва да е цвете би било да се застъпват парчетата за да се получи нещо. newsm78

# 290
  • София
  • Мнения: 1 948
Ето и моята постна питка.Все още гореща.
Продуктите:
4 ч.ч. брашно,1 кофичка кисело мляко,1 ч. л. сол,1 ч. л. сода,2 с.л. олио,1 яйце.Млякото се изсипва в подходящ съд,и към него се прибавя солта,олио и белтъка.
Брашното се обърква със содата.
Смесват се съставките постепенно.Бърка се с дървена лъжица.
Тавичката,в която ще се пече е намазана с олио.Пече се в загрята фурна.
Снимките са от днес:
http://prikachi.com/images/19/4169019x.jpg
http://prikachi.com/images/20/4169020k.jpg

# 291
  • Мнения: 304
tihi4ka имам няколко забележки за оформянето на питата ти ако позволиш разбира се ,но тука нали сме за да си помагаме и учим.
Първо тавата ти е голяма за това тесто. Peace
Второ защо я нави като баница а не например на охлювчета и щеше да стане супер.
И най важното изглаждай тестото да е гладичко ,а не наръфано Peace
Мисля ,че няма-да ми се разсърдиш искам да помогна ,и да се научите ,виждам ,че имате желание. Hug  bouquet
Ама няма защо да се сърдя!Точно за това съм тук да се уча.Признавам,че не съм доволна от вида на питката и ще се поправя.Даже е толкова грозна,че въобще не трябваше да качвам снимки тук.А за тавата знам,че е голяма.Нямам по-малка тава-наистина.Смятам да си купя
Сега ще ви сложа линкове към 2 други питки,които що-годе ми харесват.Тестото е едно и също(3 яйца+1 белтък,топла вода за маята около 250 гр,захар,сол,брашно,мазнина за намазване и жълтък за намазване) http://dilqna1986.snimka.bg/other/step-by-step.641865.25894819 тази е от миналата Нова Година,но не се вижда много добре понеже съм снимала цялата маса,а не само питката.http://dilqna1986.snimka.bg/other/step-by-step.641865.25894819 а тази е от рожденният ми ден.На прощъпулника на малката беше същата.
момичета наистина не се сърдя ако ме критикувате-тук съм за да се уча и приемам съветите. Hug    bouquet
ninfil е съм си купувала въпросният брой на списанието .Аз не съм точила кори,а оформих фитили и ги наредих около сплесканото топче в средата.И няма защо да се обиждам  Hug

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 15:57 от tihi4ka

# 292
  • Пловдив
  • Мнения: 614
] Ама няма защо да се сърдя!Точно за това съм тук да се уча.Признавам,че не съм доволна от вида на питката и ще се поправя.Даже е толкова грозна,че въобще не трябваше да качвам снимки тук.А за тавата знам,че е голяма.Нямам по-малка тава-наистина.Смятам да си купя
Сега ще ви сложа линкове към 2 други питки,които що-годе ми харесват.Тестото е едно и също(3 яйца+1 белтък,топла вода за маята около 250 гр,захар,сол,брашно,мазнина за намазване и жълтък за намазване) http://dilqna1986.snimka.bg/other/step-by-step.641865.25894819 тази е от миналата Нова Година,но не се вижда много добре понеже съм снимала цялата маса,а не само питката.http://dilqna1986.snimka.bg/other/step-by-step.641865.25894819 а тази е от рожденният ми ден.На прощъпулника на малката беше същата.
момичета наистина не се сърдя ако ме критикувате-тук съм за да се уча и приемам съветите. Hug    bouquet

  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet


Ето и моята постна питка.Все още гореща.
Продуктите:
4 ч.ч. брашно,1 кофичка кисело мляко,1 ч. л. сол,1 ч. л. сода,2 с.л. олио,1 яйце.Млякото се изсипва в подходящ съд,и към него се прибавя солта,олио и белтъка.
Брашното се обърква със содата.
Смесват се съставките постепенно.Бърка се с дървена лъжица.
Тавичката,в която ще се пече е намазана с олио.Пече се в загрята фурна.
Снимките са от днес:
http://prikachi.com/images/19/4169019x.jpg
http://prikachi.com/images/20/4169020k.jpg

Това не е постна питка има мляко ,има и яйце newsm78 Mr. Green

# 293
  • Мнения: 69
Здравейте момичета! Имам въпрос - питка с мая е постна и следователно подходяща за Бъдни вечер, нали? Питам, защото когато бях малка, мама винаги приготвяше содена питка за този празник. Доколкото знам в маята няма животински съставки...

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 23:01 от white.orchid

# 294
  • Sofia
  • Мнения: 4 821
В маята има дрожди, които пар-екселанс са си животинки.  Mr. Green
Така че, ако искаш постна питка, ама истинска, трябва да е само от неживотински продукти т.е. брашно, олио, сода, оцет и толкова.

Аз, в интерес на истината, правя содена питка, която не е съвсем постна, но така повече ми харесва: с една кофичка кисело мляко, яйца и зехтин.

# 295
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Здравейте момичета,
ще споделите ли от кои марки брашно и мая сте доволни?Назад съм срещала,но ми се губи естествено къде точно.
Аз вчера правих питка с брашото на София Мел-Класик и резултатът беше-доста тъмна питка.И преди съм ползвала на тази фирма,но от другите видове.Маята пък ми беше на някаква турска фирма,бухна ОК но пък малко ме обърква,че едно кубче е за 2 кг. брашно Rolling EyesВижда ми се на големина като другите,пък го дават за 2кг.
Още нещо,смятам да правя голяма питка от 2 кг. брашно за НГ.Да ме посъветвате,колко време се пече(ясно че и с клечка,ще се проверява),в колко голяма тава,пак ли толкова време втасва?
Мерси предварително!

# 296
  • Sofia
  • Мнения: 4 821
Питката ми са Бъдни вечер - содена с кисело мляко, яйца и зехтин:



Весело посрещане на Коледа!

# 297
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Честито Рожедство Христово! Здраве, мир и благодат за вас и вашите домове!

# 298
  • Мнения: 702
Момичета вчера направих содената питка по рецепта на tzarinaи се получи чудесна питка,много мекичка и вкусна!
tzarinaблагодарности за хубавата рецепта  bouquet  bouquet  bouquet

# 299
  • София
  • Мнения: 2 275
Честито Рожедство Христово! Здраве, мир и благодат за вас и вашите домове!


И от мен!

 А това е моята питка - стана мноооого вкусна и с медец...мммм....

Общи условия

Активация на акаунт