Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

• 140 255
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Помагайте с рецепта за содена питка, но постна! Да няма мляко и яйца, по канона! Praynig

# 271
Точно без мляко и яйце-всичко останало.......и паричка по канона...  bouquet

# 272
Леко обмазване на съда за печене с олио....изпечена се напръсква леко с вода ,покрита с кърпа..да отиде до нивата .. и да ВИ е сладко

# 273
  • Австрия
Дайте ми идея как да оформя питка за около 30-на човека (ще е коктейл ими се искаше всеки да си "отчупи" мъничко) Mr. Green Искаше ми се да я направя на малки розички, но последният път ми станаха малки и хрупкави, та затова търя съвет за нещо друго.  Heart Eyes

Реа, аз също ще правя питка за много хора и съм решила да направя така оформянето като на снимката. Само че кифличките да ги направя по-малки и да ги нареда на два реда.

Тук пък на тази снимка, тестото ми беше доста та направих и в правоъгълна форма. И това е идея. Може пък да ти хареса.

Другата възможност е да направиш две питки.  Wink

# 274
Помагайте с рецепта за содена питка, но постна! Да няма мляко и яйца, по канона! Praynig

Точно без мляко и яйце-всичко останало.......и паричка по канона...  bouquet

Вижте тая рецепта, има време и да я пробвате, ако искате. Правила съм по нея, малка питка, съвсем не е лоша. Тестото да не е твърдо. Peace

Цитат на Вери:

Цитат
ето моята рецепта за содена питка:

500гр брашно
1 с.л. олио
сол
1 ч.л. сода за хляб/ в малко гореща вода/

Омвсването на всички горни продукти става с хладка вода
Слага се в тава намазана с олио  и веднага се пече.Отгоре също леко може да се намаже с олио

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 15:34 от labrex

# 275
И аз правя содена питка в 2 варианта.

1 яйце
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.ч. хладко прясно мляко
брашно, докато спре да лепне

Разточва се тестото и се надупчва с вилица. Пече се на 180 градуса с вентилатор. Поръсва се вода и се завива с кърпа.

Другият вариант е постен, без яйце и мляко, а се заместват с оцет и вода.

Страхотна става като се топи в орехи и мед.

# 276
Благодаря за всички който ми дадоха идей за оформянето на питката  Hug

Аз бях превила миналата година содена питка за Венета, стана добре, но смятам тази година да пробам друг вариант.

# 277
Здравейте момичета!
Аз отдавна правя питки,но не съм много добра,даже хич,но се уча от вас.Вчера правих една рецептата я "краднах" от тук,но точно на кой беше не почня.обаче проблема е,че забравих как се качват снимки тук  Embarassed .Знам,че се слага във скобичките img ,но как по точно се слагат снимките.......Преди съм качвала в други теми и не беше трудно ,но сега просто изключих как беше.Та,когато си спочня как се качваха ще кача и мои снимки,пък може да ми се посмеете.

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 17:34 от tihi4ka

# 278
Натискаш бутончето "Img"/вмъкни изображение/ пишеш URL-то на снимката между тях и публикуваш.
Тоест, трябва да ти се получи
 img-url aдреса на снимката-img

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 18:44 от tzarina

# 279
Благодаря на Labrex  и на tzarina за съветите.сега дано да се получи  Simple Smile
  .Е сега вече дано се е получило.та да обясня за питката-тестото е с половин жива и половиин суха мая,топло мляко,2 яйца плюс 1 белтък,захар,сол,брашно почти 1 кг и 5 ч.л олио.Замесва се нормално твърдо тесто,както беше казала една съфорумка-като си пипнеш ти мекото на ухото толкова твърдо да е.После се разделя на 9 топки.Едната се слага в средата на намаслена тава и се маже с разтопен мааргарин,останалите се разделят на 2 и всяко се прави на фитил.с готовите фитили се обикаля топчето в средата на тавата.Маже се с маргарин,втасва около 1 час и 30 мин,маже се с жълтък разбъркан с 1 с.л. прясно мляко и се пече в предварително загрята ф-на на около 180 градуса.Моята на вид не се получи ,но на вкус е супер вкусна.

# 280
  • София
Трябва да правя питка за повече хора, а голямата ми тава е с ниски бордове отстрани. Има ли някакъв начин да приспособя нещо отстрани и да стане по-дълбока като издигна бордовете или направо да купувам нова тава, която трябва да съхранявам цяла година без да я ползвам до следващата Коледа?
Имате ли някакви идеи?

# 281
  • Пловдив
ДАНИ, аз слагам картон нарязан на ивица и намаслен с масло плътно по стените на тавата, и дапочва от дъното  ..... и се получава много добре.Вадиш питата с картона и отлепяш.
Можеш да видиш ТУК КОЛКО ВИСОКИ СА СТАНАЛИ Peace Разгледай  целият раздел пити има много такива каквито търсиш. Peace

# 282
  • Бургас
Отдавна не съм се отчитала пред вас. Това е питка с тестото на Хриси по идея на Валентина Цуркан.

tihi4ka, страхотна питка. В скорошен брой на Кулинарен журнал има подобна, отдавна съм й хвърлила мерак. Нищо чудно да е твоя:)

# 283
Чудя се тази година питката за Бъдни вечер да направя с мая, със сода или балкпулвер. Правила съм и с трите, но нали от година на година правя постна питка сега не помня коя ми е харесала най-много. Вие как ще я правите?

# 284
ninfil благодаря ти,но на външен вид не ми се получи.Иначе не е моя рецептата,намерих я тук във форума,но в друга тема,а оформянето го видях отнякъде и ми хареса.И по добри питки съм правила,но не се сещам къде са снимките,някъде по дискове сигурно трябва да потърся.
Гледам,че повечето от вас за Коледа ще правят содени питки.Аз съм си харесала питката на alyona от първата страница още(извинявам се ако съм сбъркала ник-а).Но незнам дали ще се справя.Тогава ще сме на гости,т.е. на чуждо място и там ще правя питката,но ако се получи ще има снимки.
Весела Коледа на всички! Hug

Общи условия

Активация на акаунт