Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 140 257
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 17
  Момичета , след няколко дни ще правя пита с късмети за едно коледно събиране  за 30 човека .Ще използвам най голямата тава , която имам -38 см. диаметър , но не мога да се ориентирам за количеството на продуктите ,с които да я замеся .
   Моля ви дайте ми подходяща рецепта !

 И понеже коментирахте содена питка , ето мойта рецепта която ползвам от много години и е невероятно вкусна.

                         Содена питка
 600 гр. брашно
    500 гр. кисело мляко
    1ч.л. сода
    1ч.л сол
    1с.л. олио /слагам на око /
     1 яйце / слагала съм и 2 /
 
     1/3 масло за отгоре

Всички сухи съставки се смесват , добавя се всичко останало без маслото . Разбърква се / може и с лъжица з/то е много рядко.  Аз пека тази питка в дъното на електрическа тенджера . Натърквам с масло и поръсвам с брашно дъното и стените на тенджерата , изсипвам сместа , заглаждам с мокра ръка и отгоре нарязвам 1/3 масло на малки парченца . Пека в  леко загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Пробвам с клечка .
   Питката става висока ,много вкусна и ароматна.

   Тази рецепта ми е от една книга " Дом бит семейство " издание 1973 год.  Ако някой случайно я има може да я погледне.

  Рецептата в книгата е с 1 кис. мляко , но  аз добавям още 100 гр.  , з/то по времето , когато е издадена книгата едно кис. мляко е било 500 гр.

    Опитайте я , ще ви хареса.

# 256
  • Мнения: 1 283
  Момичета , след няколко дни ще правя пита с късмети за едно коледно събиране  за 30 човека .Ще използвам най голямата тава , която имам -38 см. диаметър , но не мога да се ориентирам за количеството на продуктите ,с които да я замеся .
   Моля ви дайте ми подходяща рецепта !
Сложи 2 кг. пресято брашно,50-60 гр. мая и количеството на течността трябва да ти е наполовина на брашното. Трябва да ти стане мека топка, която да запазва  формата си. Peace Ако имаш още въпроси, ще поглеждам, че пак се надпреварвам с времето...

# 257
  • Мнения: 17
  Пепика , много ти благодаря !  smile3525  Както те разбирам яйца ,масло и мляко общо 1л .
Да речем 5-6 яйца , 1 масло (не знам ще стигне ли) и останалото до литър айрян или прясно мляко е по добре .

# 258
  • Мнения: 1 283
  Пепика , много ти благодаря !  smile3525  Както те разбирам яйца ,масло и мляко общо 1л .
Да речем 5-6 яйца , 1 масло (не знам ще стигне ли) и останалото до литър айрян или прясно мляко е по добре .
Да, има едни кани с дръжка, слагай всичко вътре и после доумесвай  с мляко, ако ти е сухо тестото. Може и айрян, може и прясно мляко, може и двете. Яйцата може и седем, зависи колко имаш, маслото е меко и се слага най-накрая, както при козунаците до измесване, трябва да е лъскаво и гладко тестото. Да не забравиш да сложиш захар 2 с.л. и сол зависи дали ще е със сирене или не, ако е без 2 равни с.л. Peace

# 259
  • Мнения: 17
Пепика  newsm20 , повече от това здраве му кажи , надявам се да се справя , че такава голяма пита досега не съм правила.

# 260
  • Мнения: 12 739
Дайте ми идея как да оформя питка за около 30-на човека (ще е коктейл ими се искаше всеки да си "отчупи" мъничко) Mr. Green Искаше ми се да я направя на малки розички, но последният път ми станаха малки и хрупкави, та затова търя съвет за нещо друго.  Heart Eyes

# 261
  • Мнения: 22 867
Дайте ми идея как да оформя питка за около 30-на човека (ще е коктейл ими се искаше всеки да си "отчупи" мъничко) Mr. Green Искаше ми се да я направя на малки розички, но последният път ми станаха малки и хрупкави, та затова търя съвет за нещо друго.  Heart Eyes

Просто на топченца я направи. Преди време правих такава и мерих тестото за топченцата на везната, станаха много равни, еднакви и питката изглеждаше много добре. А може и на розички, като ги наредиш една до друга, няма как да станат хрупкави. Може и на възелчета да я направиш.Peace

# 262
  • Мнения: 12 739
labrex , малко ми се вижда "семпло" за повода и хората който ще са там, та ми се искаше нещо оригинално.... Heart Eyes Топчета и розичките знам как да ги направя, но за възелчетата не знам какво имаш предвид. Преди правих една пита с възелчета, но бяха доста големи , не бяха за около 30-на народ  Mr. Green

# 263
  • Мнения: 22 867
labrex , малко ми се вижда "семпло" за повода и хората който ще са там, та ми се искаше нещо оригинално.... Heart Eyes ..........но за възелчетата не знам какво имаш предвид. mrgreen:

И аз тока си мислех, че е доста семпло, но дали защото беше доста голяма пита, дали защото хпавих съвсем еднакви топченцата, накрая чак на мен ми хареса,пък и беше удобна всеки да си вземе парче. Възелчета може всякакви да направиш, просто ще са по малки.
Ето няколко линка, дано ти хрумне нещо:

Грозд

Красиви пити от нета

Опашката на дракона, не съм пробвала обаче, ако се завърти в тава, дали ще се получи. Така на багети, става ефектно.

Възелчета, стават и големи и малки, предполагам такива си правила?

Тройни, не е пита, но стават хубави, правила съм от козуначено тесто.

Подобна идея

Виж и тези модели, ако мислиш, че ще свършат работа.

Фокуси с тесто

Цвете, показвана е във форума.
В крайна сметка направи красива питка, пък ще си я чупят на парчета. Peace

# 264
# 265
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
Ах,Елексир.......пак ми палиш фитилите.Ще се пробва.Страхотна е.

# 266
  • Мнения: X
Давай Трикси,не му мисли много,и да ви е сладко,мила!  bouquet

# 267
  • Мнения: 1 295
Eлексирче, тази питка примамва от монитора много апетитно Blush
Аз също ще си я направя, защото съм убедена, че моите мъже ще я оценят подобаващо Peace

# 268
  • Мнения: 6 792
еликсир както винаги прекрасна питка си сътворила    bouquet
geryaleksandrova много добре изглежда питката,
gali&presi не се отказвай  Hug
tzarina като показа твоята содена питка и се замислих че никога не съм правила такава,та първия опит е вече факт.

не е много представителна,но си я извядох,почти сама,коментара на мъжа  беше:  Thinking а не може ли и тогава да си направиш другата питка,обяснявам че в нея има мляко,яйца,масло,да ама не тази не им харесвала,е ще търпят един ден.

# 269
  • Мнения: 1 295
J_M_M, радвам се, че и твоята питка е станала сполучлива.
Между другото бабините содени питки имаха точно такъв вид като твоята - нашарени с вилицата и все едно извадени от старата пещ Peace
Аз и снощи правих такава питка за вечеря с печени дробчета и домашен чеснов крем за мазане. Моите мъже буквално нагъваха като патоци, дори си признавам, че за мен не остана и парченце, та карах на препечени филийки Laughing
Аз моите содени питки дори не ги слагам в тава. Направо върху хартия за печене на решетката и ...чакаме да стане готова Joy

Общи условия

Активация на акаунт