Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 14-та тема

  • 139 999
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 222
Здравейте момичета и за много години  Hug
дано приемате новаци, това са първите ми опити за месене на питки с мая. не са като вашите красоти, но на вкус се получиха страхотни  Simple Smile




# 376
  • Мнения: 1 295
Прекрасно, че има още майсторка на питки в темата Hug
Увеличаваме се и темата ще стане още по-уханна и по-вкусна Party
Между другото, аз снощи правих питка, цялата в ,,охлювчета,, /ориентировъчно казано/ и отгоре с яйце и кашкавал. Невероятна вкусотия.
Утре пак ще я правя и ще я снимам Peace

# 377
  • Бургас
  • Мнения: 103
За много години момичета! Да сте живи и здрави и още много красоти да показвате!
Отдавна не съм писала в темата,но не пропускам да е следя. Страхотни питки, майсторките се увеличават.
cvetka-koketka питките са страхотни и не личи ,че са ти първи. Какво ли ще е след известно време опит.

# 378
  • Мнения: 2
bilqna_69 извинявам се, че чак сега отговарям  - моята тава е 24см в диаметър и е 7 висока, за нашето семейство е предостатъчна - само трима сме Simple Smile аз си замесвам тестото  и го разделям на две демек с кило брашно правя 2 пити в тази тава  Peace
labrex Hug много ти благодаря за милите думи   bouquet а относно питките ти /и не само  Wink / пожелавам си и аз да мога така на бързо да "смотвам" такива чудеса  Simple Smile
Ох големи красоти сте пуснали , гледам уж по-редичко да влизам че очите ми остават по екрана и ето сега харесах всичко публикувано а нямам грам брашно  Laughing интересна ми стана рецептата за къпаната питка на ani_d , но ми изглежда сложно за изпълнение  Blush
Искам да попитам защо ми се получават много вкусни, и добре изпекани, но някак "сбити" и аз не знам как да го обясня  newsm78 ясно е че нещо ми куца, все пак това е изкуство и за два дена няма как да не греша  Crazy но като гледам вашите съвършенни и пухкави душички и искам и аааз  Rolling Eyes сигурно маята е много или е малко  ooooh! втасва ми супер тестото, пухкаво е и добре омесено оформя се лесно не е нито много меко нито мн. твърдо - еластично да го нарека.. дали има значение че масата на която работя е до радиатора който слабичко но работи, а и докато оформям фурната ми загрява, четох някъде че с тестото е хубаво да се борави на хладно  Thinking срам не срам, ще ви пусна линк да ми видите "творението" та да разберете за какво говоря..  Embarassed само за свое извинение да споделя, че снимах процеса за едни приятелки / държаха да им покажа плетката/ та аз сама снимах и малката ми "помагаше" активно и докато го сложа хайванчето в тавата вече беше мноого меко, та се разплу много ясно и загуби форма  Embarassed Embarassed Embarassed
Снимката е линк към албума, където поетапно снимах малката си пародийка  Mr. Green / е поне беше вкусно  bowuu /

# 379
  • Варна
  • Мнения: 1 575
За Много Години и от мен момичета!
Аз пък имам друго питане-когато ви втаса тестото преди оформянето(примерно 30 мин),после как го процедирате?Омесвате ли го наново,с брашно ли,само го разделяте и оформяте без много месене ли?
Аз нали щях да правя една голяма питка за НГ..в крайна сметка всички се разболяхме и си карахм сами празника ConfusedВсе пак месих де,ама първо кваса ми,тръгна да ме търси(чаках ММ да се върне от магазина),после пък не оцелих пропорциите,че я правих с 1.5кг брашно и стана не така пръхкава..абе идилия Twisted EvilАаа после я и омесих яката и пак турнах брашънце,че лепнеше(беше втасала бая-бая-този път пък май храних дребния Blush).И тъй с мойта "свръх питка",още си стои на половина,че и късмети и сложих,ама нали сме заразни и гледаме да няма гости/жертви Crossing Arms
П.П.Да не се отплеснете с разказа Mr. GreenЧакам точни инструкции,като за начинаещ! Praynig

# 380
  • под тепетата
  • Мнения: 11 109
Мими, благодаря за отговора! Хареса ми питката ти и защото не личи докъде е била тавата, хубаво се е вдигнала нагоре.

# 381
  • Мнения: 29
Хайде и аз да си покажа творението.Като за пръв път относно формата я бива Grinning

# 382
  • Мнения: 1 283
Здравей Мими Вичева Hug Разгледах снимките ти, имам някои предположения, но искам да ми кажеш рецептата и колко ти втасва тестото, първия път и колко втория път, на колко градуса печеш и колко време? Това, което мисля е, че тестото ти е превтасало или го държиш на топло или много го оставяш да ти втаса, иначе с всичко друго си се справила перфектно  newsm10. Комплимент е и си го заслужаваш!!
 Здравей gali&presi Hug Ще ти кажа моя начин на правене. След като си омеся тестото, леко го намазвам с олио и го слагам в една купа, покрита със стреч фолио. Сега в студеното втасва приблизително 40 мин. След това го вадя на плота, който е леко намазан с олио - 3-4 капки като ориентир, ако почне да ти лепне, слагаш още. Ако ще правиш тутманик не му трябва премесване, а само леко оформяне, ако ще правиш питка и търсиш форма и елементи, разточваш на леко набрашнена плоскост, го премесвам наново, разделям на топки, почиват десет минути приблизително и тогава почвам да работя, иначе тестото ще ти се свива и няма да можеш да го обработваш. Успех и всичко да ви кажа се придобива с опит!!

# 383
  • Варна
  • Мнения: 1 575
Пепика много ти благодаря за подробните обяснения HugЗначи за питка все пак се премесва и това със свиването съм го забелязала,следващият път ще оставя да починат Peace
Благодаря отново Peace Simple Smile

# 384
  • Мнения: 2
Пепика  newsm20 Много ти благодаря за бързата намеса, мнението ти значи много за мен!
Значи тестото ми е от около 1кг брашно / не го пресявам , нямам сито  Blush / 50г. мазнина / топено масло или по-често олио / 2-3 яйца / зависи колко са големи / 40г мая, малко захар, повечко сол / предпочитаме го по соленко например пол. чаена лъжица захар и една супена сол  Blush и прясно мляко / ако нямам много го разреждам с вода / по принцип слагам на око колкото поеме / почне ли да се отлепя лесно от ръцете значи е достатъчно, при нужда добавям малко брашно ако се "олея" / после при оформянето ползвам още доста масло топено и накрая мажа със яйце с масло и слагам продуктите студени за втасване в хладилника за през нощта  Blush омесвам всичко вечерта и на сутринта тестото е удвоило обема си това количество си го разделям на две за моята тава и така, това специално го правих с втора доза / което си стоеше в хладилника и беше съвсем леко хванало коричка, която даже не отделих леко го намачках и тя се махна  Embarassed Embarassed Embarassed / явно е било превтасало  ooooh! ще пробвам да намаля дозата за да не престоява неизползвано тестото  Rolling Eyes  за печенето - когато го извадя от хладилника го оставям да отпусне малко / в нас е топло за това не се мотам много / започвам да го оформям, оставям го в тавата да постои малко /10-тина минутки в/у печката, като през това съм пуснала фурната на 50 градуса да загрява, слагам го на предпоследно  само на долен реотан и така пека 40 мин. тогава то ми втасва за втори път и хубаво изпълва тавата, усилвам на 150 / печката ми е с вентилатор и е мнооого силна / и пека около час - гледам , и като стане златиста включвам и на горен реотан да добие загар и това е ..
 оффф Banghead  как пък не помислих  че е превтасало горкото тесто  Embarassed но пък на вкус беше вкусно  Rolling Eyes
А м/у другото съм харесала твоята идея за бързо втасване с електрическа възглавница  Mr. Green , нямам такава , но имам електрическо одеяло  Laughing решила съм утре да се пробвам през деня да измайсторя нещичко, ако стане ще се похваля  Praynig

# 385
  • Мнения: 12 714
Пепика, благодаря ти за разясненито  Hug, все се чудех защо ми се свива тестото като почна да го оформям, а то каква била работата..... Grinning

# 386
  • Мнения: 304
здравейте сладурки!Честит йорданов ден ,ако има именнички!
Сега имам един въпрос-пред нервна криза съм и само вие може да ми помогнете!!!!От едно известно време насам изобщо не ми се надигат питките,колкото и време да ги оставя да втасат-сменях марки  мая,брашно,няма и няма!А иначе тестото ми се получава прекрасно.Имам предвид,че е еластично,не се лепи по ръцете лесно се оформя,но изобщо не се надига.Моля ви кажете ми къде греша.?Омесвам тесто от половин кубче жива мая,разтворена в 200 гр топла водичка и 1.5 с.л. захар.оставям да шупне,докато шупва пресявам брашното.Изсипвам шупналата мая в брашното,добавям 2 разбити цели яйца и1 белтък със 1 с.л. сол.добавям 5 с.л. олио,още 150 грама топла водичка и омесвам.както вече казах тестото се получава супер.Оставям 1 час да втаса(което при мен не се случва) и оформям.Оставям още 1-1.5часа до 2 часа ,мажа с отделения жълтък и пека.Резултата пари за продукти хвърлени на вятъра.Поне кучето си хапва.Благодарна ще съм на съвети всякакви 
Директно си копирах поста от другата тема-така имам по-голям шанс някой да ми отговори.

# 387
  • Ловеч
  • Мнения: 683
Здравейте момичета!За много години и Честит Имен ден на празнуващите днес!
Случайно се зачетох в тази темичка и направо ме смаяхте .Браво !
Нямам много опит в питките,но тази която показвам винаги става,по принцип я правя в машина ,но не отдавна ми се наложи да я омеся на ръка -резултатът беше същият bowuu

# 388
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Още пареща - питката за освещаването на дома ни след малко:



Тобито, изключителна питка - майсторски подредена, браво  bouquet!

# 389
  • Мнения: 11 607
Тобито, Мариета, Цветка супер питки!!!! Направо да ги схруска човек през монитора! Peace

Ремина, отказ не тряба да има!


Мариета, значи така а? А ние на освет? Crossing ArmsПрекрасни спомени в новия дом и само празници да има в него!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт