Рано ли е да се ражда на 22 години?

• 31 502
  • 572
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз родих дъщеря ми точно на 22 години.Мн я исках.Точно тогава ми беше времето.Изобщо не съжалявам.Сега е на 3.6 месеца.Всеки си решава.Има жени ,които и на 32  н емогат да се справят като 22 годишна майка.Аз лично от нашия блок съм най-малка с най голямо дете.

Всичко е въпрос на личен избор и кой как се чувства

# 511
  • София
За едни 22 години са прекалено рано да си майка, за други е точно на време, а за трети има определени възрасти за раждане на дете.
Искам да изкажа мнение, че да си майка на 22 години в България е едно, а в истинската Европа е друго - говоря от финансова гледна точка - главния проблем на нашата , наистина красива родина и освен финансова  и това, което виждат децата на нашите улици..

Aз работя с французи /административен персонал, както и счетоводители/...Не се надат да раждат на такава възраст, освен ако не са супер добре обезпечени финансово...Майчинството им е супер кратко, има възможност за удължаване, но е неплатено, повечето дават децата си на ясла в съвсем бебешка възраст- 5-6 месечни и се връщат на работа.

За съжаление обаче и там и тук като че ли е рядко една жена, родила рано, след това да преуспее професионално, или поне да работи нещо различно от продавач, сервитьор или дребен служител в администрацията. Рядко ранното майчинство върви ръка за ръка с висше образование в престижен университет /доколкото има такива/ и/или възможности за кариерно развитие. Познавам и изключения, най-вече от поколението на майка ми, но и млади хора, но повечето си остават на едно ниво.

# 512
то пък много важно, че не можеш да преуспееш професионално.. такъв свят стана, че жените вече мислят повече за кариера, отколкото за създаване на деца  Sick

# 513
  • София
то пък много важно, че не можеш да преуспееш професионално.. такъв свят стана, че жените вече мислят повече за кариера, отколкото за създаване на деца  Sick

За някои е важно, имат акъл, хъс, защо да не се пробват да изградят кариера на някакво ниво? Не е привилегия само на мъжете да изкарват пари и да изкачват стълбици- били те и в малка фирма, в малък град. Пък и сиренето е с пари, в един момент започват дрязги, особено ако таткото закъса финансово, а мама никога не е работила или заплата й е съвсем минимална /за съжаление пример на мои много близки/.

Иначе става на гол тумбак чифте пищови- бедни, гладни, с деца, които се чудят какво да правят и как да изхранят. Всичко е да можеш да си го позволиш- финансово /на момите от богати семейства не им пука, други пък са навити да живеят съвсем скромно и нямат особени претенции/ и емоционално- коя кога е готова да стане майка.

Тенденцията в развитите уж държави е да се раждат по-малко деца от "по-възрастни" майки. В по-бедните прирастът е огромен, но кел файда. Май няма златна среда.

# 514
е така е, ама и зависи вече всеки какъв праг на парите си определя .. за мен 1500лв.-дай боже 2000 на семейство е ок.. на други няма да им стигнат само да си обличат децата всеки ден с различни парцалки, на трети тези пари им стигат за 3 месеца.. хора всякакви - всеки се адаптира.. въпросът е да не се забравиш в борбата за парите.. аз лично познавам  2 такива жени, които все кариера, кариера, тръгни на 34 години деца за първи път- еми не стана и при двете - и вземи тея 3 ин-витро процедури при едната, за щастие последната успешна и дано бебчето се роди живо и здраво  Praynig
 така че нека да е всеки, когато е готов, но нека, стремейки се към парите и кариерата да не забравяме, че те наистина не са най-важното и че с тях не всичко може да се купи  Peace

# 515
то пък много важно, че не можеш да преуспееш професионално.. такъв свят стана, че жените вече мислят повече за кариера, отколкото за създаване на деца  Sick
Shocked какво лошо има в това?  Много жени са се борили за да имаме тези права.  
Деца всяка жена (и момиче) може да ти избута, но не всяка може да има блестяща кариера.  И да няма кариера, поне добро образование.  И то ще потрябва, за да изградиш хора от тези деца.

И не ми казвайте, че за всеки било различно, защото виждам нивото на културата при децата в България.
На 22 е супер рано за деца.  Мисля, че ти трябва поне малко зрялост, за да създаваш човек.  Времената не са като преди 100 години и само "каймака" успява.  

е така е, ама и зависи вече всеки какъв праг на парите си определя .. за мен 1500лв.-дай боже 2000 на семейство е ок.. на други няма да им стигнат само да си обличат децата всеки ден с различни парцалки, на трети тези пари им стигат за 3 месеца.. хора всякакви - всеки се адаптира.. въпросът е да не се забравиш в борбата за парите.. аз лично познавам  2 такива жени, които все кариера, кариера, тръгни на 34 години деца за първи път- еми не стана и при двете - и вземи тея 3 ин-витро процедури при едната, за щастие последната успешна и дано бебчето се роди живо и здраво  Praynig
 така че нека да е всеки, когато е готов, но нека, стремейки се към парите и кариерата да не забравяме, че те наистина не са най-важното и че с тях не всичко може да се купи  Peace
  Да права си, не са най важното, но са точно преди това.  И аз искам да вярвам, че има по важни неща, че птичките ще си пеят и тн.  Но, реалността е друга. 
Аз родих на 28г, и ми беше рано.  Напълно подкрепям жените които раждат след 30.

# 516
Деца всяка жена (и момиче) може да ти избута
Shocked Stop то пък това звучи много зряло  Stop еми хора всякакви, не можете да слагате всички 22-годишни под един знаменател, както и всички 40-годишни.. за някои е рано, за други е късно, всеки сам си знае, а често и Господ му помага в избора кога да стане родител - едно мислиш, друго става, така че  Peace

# 517
  • София
ама разбира се, защото всяка раждаща над 30-40 е с блестяща кариера...еле пък у нас... и защото никоя родила на 22 после не е имала кариера..... а ако щи "избутваш" децата, по-добре и на 40 не ги раждай, ами си остани с блестящата кариера...

# 518
  • София
е така е, ама и зависи вече всеки какъв праг на парите си определя .. за мен 1500лв.-дай боже 2000 на семейство е ок.. на други няма да им стигнат само да си обличат децата всеки ден с различни парцалки, на трети тези пари им стигат за 3 месеца.. хора всякакви - всеки се адаптира.. въпросът е да не се забравиш в борбата за парите.. аз лично познавам  2 такива жени, които все кариера, кариера, тръгни на 34 години деца за първи път- еми не стана и при двете - и вземи тея 3 ин-витро процедури при едната, за щастие последната успешна и дано бебчето се роди живо и здраво  Praynig
 така че нека да е всеки, когато е готов, но нека, стремейки се към парите и кариерата да не забравяме, че те наистина не са най-важното и че с тях не всичко може да се купи  Peace

Така е, но когато само единият ги изкарва тези пари, някак си е рисково, аз съм малко парен каша духа, защото видях какво стана. Работата и образованието все пак дават някаква независимост, някакъв избор в живота, възможности...в един момент можеш да се окажеш безработен, но по-лесно ще намериш, ако вече имаш някакъв стаж, а не на 30-40 тепърва да се чудиш какво да правиш с живота си, когато децата нямат нужда от денонощното обгрижване или се разделите с изкарващия парите- малко или много. Честно казано аз в такъв момент бих се чувствала абсолютно тъпо- без работа, образование, трудови навици /което е много важно/, без ориентир.

Не говоря за блестяща кариера, но все пак работа, която да изисква някаква квалификация.

Познавам и млади, и по-големи майки, които имат репродуктивни проблеми. Факт е, че след 35 процентът нараства, но никога нямаш гаранция. Може пък мъжът да има такива проблеми, голяма работа, че ти си на 20.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 16:51 от Little Evil

# 519
Когато създадеш кариера, след това като се появи детето, неминуемо то е на второ място. Мама бърза да се върне на работа, защото никой няма да я чака, детето биде поето от детегледачки, ясли или каквото намери за добре.

В един момент, това дете, задоволено с всичко / почти всичко/ материално, се е превърнало в..... едно материално същество. И голяма работа като мама и тати са с голяма кариера, име някъде си и т.н. Като детето им не е стойностен човек.

Обратното. Мама е млада, без кариера и съответно си седи вкъщи и си гледа децата, тя си ги възпитава, тя отговаря за всичко. И детето не е с богати родители, имащи връзки тук и там, но е възпитано, учтиво е, не плюе семки по автобусите, не си хвърля фасовете от колата докато чака на светофара. И най-важното, задоволено е от внимание. И все е такива, нематериални, неща, които в днешно време вече не са важни...

И разбира се, това е само пример. Не слагам всички под един знаменател, просто такива наблюдения имам Rolling Eyes

# 520
И третия случай, не толкова рядко срещан-младата мама зарязана от тате.Мама не е осигурявана, защото не е работила.И да е работила, майчинството ще е малко.И способната да ражда и отглежда сама дете не може да му осигури елементарни условия на живот.Добре, че в повечето случай може да разчита на бабата и дядото, които да ги издържат.А ако наистина няма кой да помогне с грижи и пари?Какво може да даде 22-годишно момиче на това дете?Освен любов, разбира се...

# 521
  • София
същото каквото може да му даде не толкова млада майка, зарязана от бащата, с кофти професия например(такива взимащи у нас заплата 300-5-700лв - колкото искаш) и от там ниско майчинство пак...

# 522
Ами, гаранция за нищо няма... варианти колкото искаш. Просто, не смятам, че само защото си на 22 не трябва да раждаш. Има много, много други фактори, по които да се водиш и не на последно място, гаранция за нищо няма.

# 523
то пък много важно, че не можеш да преуспееш професионално.. такъв свят стана, че жените вече мислят повече за кариера, отколкото за създаване на деца  Sick

Ами аз съм така...На 22 нямах пукната стотинка,нито жилище.Много обичах приятеля си,но той се оказа грешен избор...

hailie-ами не е гаранция...Познати родили на 20-22 гледат децата си много през пръсти...и точно тяхните плюят семки и говорят глупости.Да градиш кариера не означава да си зарежеш детето или да го разглезиш NaughtyИ обратното...Моля ви не обообщавайте!

И на мен ми минаваха мисли за бебе на 22,но съм била твърде млада и най-вероятно сега щях да съм самотна майка.
Да не забравяме положението в което се намираме,не е едно време(на мама и тати,когато киселото мляко е стотинки)Който има възможности може да роди когато поиска,но  ако нямаш работа и родителите  не ти помагат е трудно.Виждала съм как се измъчват семейства едва свързващи двата края(стига се до там,че им изключват тока и нямат пари за хляб)Заради това аз предпочетох да поработя,да поживея и хубаво да си отворя очите...И дори сега бебето ми е изненада Laughing Ако трябваше да работим по въпроса  щях да почакам дори още...
А кариерата и реализацията са важни за мен,но разбира се детето е номер 1!

# 524
  • София
Когато създадеш кариера, след това като се появи детето, неминуемо то е на второ място. Мама бърза да се върне на работа, защото никой няма да я чака, детето биде поето от детегледачки, ясли или каквото намери за добре.

В един момент, това дете, задоволено с всичко / почти всичко/ материално, се е превърнало в..... едно материално същество. И голяма работа като мама и тати са с голяма кариера, име някъде си и т.н. Като детето им не е стойностен човек.

Обратното. Мама е млада, без кариера и съответно си седи вкъщи и си гледа децата, тя си ги възпитава, тя отговаря за всичко. И детето не е с богати родители, имащи връзки тук и там, но е възпитано, учтиво е, не плюе семки по автобусите, не си хвърля фасовете от колата докато чака на светофара. И най-важното, задоволено е от внимание. И все е такива, нематериални, неща, които в днешно време вече не са важни...

И разбира се, това е само пример. Не слагам всички под един знаменател, просто такива наблюдения имам Rolling Eyes

Никога нямаш гаранция какво ще излезе от детето, дали ще стане читав човек, това не зависи нито образование, нито от възраст на родителя. Не мен например винаги ми е било чудно ако имаш дете, не работиш и т.е. посветила си се изцяло на него, посещава и курсове, балети, спорт, какво се сетите, как точно го мотивираш да успее и какво точно ще му внушиш, при положение, че вижда как мама, учила или не, си стои у дома и се занимава с детето...Което, в един момент отлита и няма нужда от теб.

Колкото до материалното, хората които са над тези неща, обикновено не им се е и налагало да мислят за покрива над главата си и за хляба на масата. Аз съм стояла гладна в една тъпа гарсониера и не искам детето ми да търпи подобни лишения. Познавам арт персони от София, които не работят и гледат децата си уж с каквото има, а накрая се оказва, че работещите здраво пенсионери- баба и дядо, плащат за масрафа...или рентиерстват. В което няма лошо, ако не се презентираше като "аз стоя над материалните неща". Стоиш, ама не ядеш боб и леща всеки ден.

Цитат
същото каквото може да му даде не толкова млада майка, зарязана от бащата, с кофти професия например(такива взимащи у нас заплата 300-5-700лв - колкото искаш) и от там ниско майчинство пак...

Затова тези неща трябва се внимава, планира и да си подготвен за всякакви варианти. Най-масовото е мама и тате да ти помогнат...поне има някакъв шанс да се измъкне след един санитарен период.

В крайна сметка, всеки да си взима сам решението, но и да има топките да си понесе последствията сам, без да увесва на врата на родители и приятели, ако нещата станат кофти.

Общи условия

Активация на акаунт