Майчинството счетоводно - 44

• 36 794
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте,

Поздравявам за полезната тема, аз съм една от многото бременни, които не разбират нищо от счетоводство. Мислех да ходя да разпитвам в НОИ, но като знам какви нерви ще си докарам, все не се решавам. Надявам се, че тук някой ще може да ми помогне да разбера някои неща.
Първото ми притеснение е във връзка с това, че тази година май, юни и юли бях на борсата и получавах 80% от заплатата си на предишната ми работа. Веднага след това си намерих работа и съм осигурявана. Притесняваме дали тази 3-месечна дупка на борсата се води като прекъсване на стажа. Аз по принцип имам към 6-годишен стаж. Възможно ли е да изгубя право на майчинство, защото тази дупка влиза в 18-годишния стаж, който се гледа назад при изчисление на майчинството? не, няма да загубите право. Гледа се 12 мес. осиг. стаж през целия живот. Базата за изчисление на обезщетението е 18 мес. непосредствено преди болничния за 45 дни.
Другото, което не мога: Работодателят ми ме осигурява на 500 лв, проверих го в НОИ, но в същото време трудовия ми договор е на мин. работна заплата. Това как е възможно да е законно при положение, че работим по една програма на Бюрото по труда и разследват всичко да е изрядно? напълно възможно за страната ни Sad Вярно ли е, че при това положение няма значение каква ми е осигуровката, а ще се изчислява на база трудовия ми договор и независимо от осигурителния ми доход? ще се взима осигурителния доход при изчисляване, но се сравнява с нетното, което е доста по-ниско и ще получите съответно него.
Безкрайни благодарности към тези, които ми отговорят  Hug

Здравейте,
имам следния казус и се надявам, някой от вас да ме насочи какво да правя:
В съм бременна в 20та седмица и същевременно съм в отпуск за отглеждане на детето до две години. Термина ми е 21,03,2012 г. , а отпуска за оглеждане на дете до две години приключва на 23,05,2012 г.
От прочетеното на първа страница разбирам, че става въпрос за застъпване на майчинство.
Обаче, положението е следното аз съм на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 1
със срок до 01.07.2012г.. Какво мога да направя: да помоля работодателя ми да пусне анекс за удължаване на договора до примерно април2014 год. има ли такъв вариант, защото видях че: Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 68, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;

т.е. в моя случай дали е възможно удължаването.
Ако не е възможно, какъв вариант е възможен, за да мога да получавам майчинство до навършване на 2 г. на второто дете / живот и здраве/?
Дори и да не се съгласи работодателя да продължи договора ще получавате пари до 410-я ден. След това ако договора е прекратен намирате друга фирма, в която да отработите поне един ден и излизате в майчинство за втората година.

# 316
  • София
Здравейте
вчера вечерта но Нова ТВ чух нещо за 24месеца изчисление на сумата за майченство назад
Не го хванах цялото и искам да ви попитам има ли нещо вярно- прието ли е вече
 Hug

# 317
  • Пловдив
Здравейте
вчера вечерта но Нова ТВ чух нещо за 24месеца изчисление на сумата за майченство назад
Не го хванах цялото и искам да ви попитам има ли нещо вярно- прието ли е вече
 Hug

не

# 318
  • София
Благодаря ти - и аз сега гледах в новините е е само проект

# 319
  • София
Здравейте,имам 2 въпроса:
1)Ако се приеме това са 24месеца-аз преди да изляза да раждам/втора бременност следващата година/ ще имам 21месеца на работа и осигурявана на цялата си заплата,2 месеца неплатен отпуск и 1 месец на старата си работна заплата от преди първата бременност.Считат ли се тези 2 мес. неплатен като 0лв осигуровки или въобще как ще се изчисли обезщетението ми?
2)Ако изляза болничен примерно 1 месец и получавам обезщетение 80% от заплатата ми,после само като 270лв ли ще се взема този месец като се изчислява в тези 24месеца назад?А 45дни преди раждането цялата сума от обезщетението като болничен ли се приема или се изчислява като 270лв?
Благодаря предварително за отговорите! Hug

# 320
  • Пловдив
Здравейте,имам 2 въпроса:
1)Ако се приеме това са 24месеца-аз преди да изляза да раждам/втора бременност следващата година/ ще имам 21месеца на работа и осигурявана на цялата си заплата,2 месеца неплатен отпуск и 1 месец на старата си работна заплата от преди първата бременност.Считат ли се тези 2 мес. неплатен като 0лв осигуровки или въобще как ще се изчисли обезщетението ми?-месеците в неплатен ти се взимат на МРЗ за съответния период
2)Ако изляза болничен примерно 1 месец и получавам обезщетение 80% от заплатата ми,после само като 270лв ли ще се взема този месец като се изчислява в тези 24месеца назад?А 45дни преди раждането цялата сума от обезщетението като болничен ли се приема или се изчислява като 270лв?-месеците в болничен ще ти ги смятат не на самия болничен,а на сумата,от която е изчислен.няма да е на 270 лв,ако се осигуряваш на нещо повече
Благодаря предварително за отговорите! Hug

# 321
  • София
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ ,благодаря за бързия отговор!На втория въпрос,т.е. ще се вземат сумата от 700лв, на коята ме осигуряват,а не примерно 560лв реално обезщетението от болничния?Така и за болничния 45-дни преди раждане?

# 322
  • Пловдив
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥ ,благодаря за бързия отговор!На втория въпрос,т.е. ще се вземат сумата от 700лв,-да,ако 12 м преди болничния си осигурена на 12 месеца /респективно 18 м,ако стане факт това предложение/ на коята ме осигуряват,а не примерно 560лв реално обезщетението от болничния?Така и за болничния 45-дни преди раждане?-точно за него говорим.за него ще ти правят база 18 м/24 м назад/.иначе за болничния за общо заболяване,ако не се прекъсва,базата се прави в началото и си е същата през цялото време на общо заболяване /ако няма прекъсване/.ако има прекъсване,след подновяването на болничния ти правят нова база

# 323
# 324
Viva_123 благодаря!
А при подаване на 45дн болничен преди раждане, счетоводителката трябва ли да подаде някакъв документ, че избирам да получавам за 410те дни майчинство като на първото дете или става автоматично, т.е. приемат по-голямата сума и изплащат нея?
Фирмата в която работя е малка и счетоводителката е чака аз да и пратя документите тя само да ги подаде и аз затова питам, ако трябва нещо да се подава да и го подготвя, че не съм аз ощетената после.
Благодаря предварително за отговорите  bouquet

# 325
  • В полите на Пирин планина
Viva_123 благодаря!
А при подаване на 45дн болничен преди раждане, счетоводителката трябва ли да подаде някакъв документ, че избирам да получавам за 410те дни майчинство като на първото дете или става автоматично, т.е. приемат по-голямата сума и изплащат нея?
Фирмата в която работя е малка и счетоводителката е чака аз да и пратя документите тя само да ги подаде и аз затова питам, ако трябва нещо да се подава да и го подготвя, че не съм аз ощетената после.
Благодаря предварително за отговорите  bouquet

Става по служебен път и не е необходимо подаване на допълнителен документ.

# 326
Здравейте Simple Smile

мога ли някъде в сайта на НОИ да проверя дали са ми изпратени документите за майчинството? става въпрос за двете декларации, които се попълват след изтичането на 3-я болничен лист. И колко време след представянето им мога да чакам първи превод на пари?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 327
  • София-Младост
Здравейте Simple Smile

мога ли някъде в сайта на НОИ да проверя дали са ми изпратени документите за майчинството? става въпрос за двете декларации, които се попълват след изтичането на 3-я болничен лист. И колко време след представянето им мога да чакам първи превод на пари?
https://benefits.nssi.bg/detailedegn
15 работни дни е срокът за изплащане.

# 328
Здравейте Simple Smile

https://benefits.nssi.bg/detailedegn
15 работни дни е срокът за изплащане.

Благодаря ти   bouquet

# 329
Благодаря ти - и аз сега гледах в новините е е само проект

To  и миналата година както беше проект, така си и стана факт на 1.1.2011.

Общи условия

Активация на акаунт