Майчинството счетоводно - 44

• 36 765
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • София-Младост
Здравейте, мили момичета, които отговаряте на въпросите на майките, ужасно полезни сте и много ви благодаря предварително.
Моят казус е доста труден и съм в огромна чуденка. Осигурявана съм около 5 г. назад. Настоящият ми работодател ме притиска да изляза в болничен, за да не ми плаща заплата и като цяло се държи отвратително и искам да напусна. Въпросът ми е, ако напусна, и не намеря къде да се осигурявам губя ли правата си на майчинство? Какво мога да предприема според вас?
Благодарско предварително за отговора  Hug

ПП: И още нещо, ако позволите, работодател, който осигурява на висока сума, а плаща мин. работна заплата по трудов договор, подлежи ли на някакви санкции?
Ако не си осигурена нямаш право на двегодишното обезщетение. Единствено една година от Соц подпомагане, ако отг. на изискването за доход на член от семейството.
Не подлежи на глоба. Има право да назначи служител на МРЗ, стига това да е договорената заплата разбира се, като осигурителният праг е по-висок от тази сума, той е длъжен да внася осигуровки на прага.

# 451
Още съм на работа.Но искам да си сменя сферата на дейност и за целта мисля да започна стаж(платен) в една фирма.Та мисълта ми е след стажа накъде? Ще имам ли право на обезщетение от трудовата борса?

# 452
  • София-Младост
Още съм на работа.Но искам да си сменя сферата на дейност и за целта мисля да започна стаж(платен) в една фирма.Та мисълта ми е след стажа накъде? Ще имам ли право на обезщетение от трудовата борса?
КСО от чл.54а надолу Simple Smile Няма как да отгатнем стажа колко време как ще  е сключен. 

# 453
Здравейте
искам да ви помоля да ми кажете ако знаете каква бележка трябва да представя в службата че съм бременна/искам да са наясно,за да няма после как,кога.../
Как трябва да изглежда тя,какво да пише и от кого да я взема
Предварително благодаря

Аз представих амбулаторния лист от прегледа. Докторът ти ще знае  Peace
Задължително ли е да се представи такава бележка в работата?

# 454
  • София-Младост
Здравейте
искам да ви помоля да ми кажете ако знаете каква бележка трябва да представя в службата че съм бременна/искам да са наясно,за да няма после как,кога.../
Предварително благодаря

Не, ако нямаш някакви извънредни проблеми с работодателя...

# 455
  • В полите на Пирин планина
Здравейте
Предварително благодаря

Не, ако нямаш някакви извънредни проблеми с работодателя...

и да, ако искаш официално да го уведомиш за бременността си и да си сигурна за защитата по КТ.

# 456
    Благодаря:)
   И още един въпрос. На всякъде досега срещам , че доходите, на база които се изчислява майчинството са 18м назад. А една позната днес ми каза , че е станало 24месеца. Кое е вярното?

# 457
  • София-Младост
    Благодаря:)
   И още един въпрос. На всякъде досега срещам , че доходите, на база които се изчислява майчинството са 18м назад. А една позната днес ми каза , че е станало 24месеца. Кое е вярното?
Първото, поне до 31.12. Другото все още е го мислят, евентуално от догодина ще е в сила.

# 458
Здравейте,
Искам да попитам някой има ли представа (или който вече е минал по този път), кога се изплаща последната част от високоплатеното майчинство до 410 дни - в началото на месеца или заедно със започналото вече обезщетение за гледане на малко дете за втората година? Какво имам предвид: ако 410-те дни изтичат, напр. 20 октомври, то тези 20 дена в началото на месеца ли ще се платят или след като работодателя подаде Декл.1, заедно с останалите 10 дена от месеца, които са с база 240 лева? Предварително благодаря.

# 459
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да попитам някой има ли представа (или който вече е минал по този път), кога се изплаща последната част от високоплатеното майчинство до 410 дни - в началото на месеца или заедно със започналото вече обезщетение за гледане на малко дете за втората година? Какво имам предвид: ако 410-те дни изтичат, напр. 20 октомври, то тези 20 дена в началото на месеца ли ще се платят или след като работодателя подаде Декл.1, заедно с останалите 10 дена от месеца, които са с база 240 лева? Предварително благодаря.
Би трябвало да ги получите до пето число на м.11, за работните дни до 20 октомври. Остатъка ще получите 15 работни дни след подаване на обр.1

# 460
  • о`майна лунна нощ е
Плащанията се разделят. Първо ти превеждат последните дни от високоплатеното майчинство /което става в началото на месеца/ и едва след подаването от работодателя на декларацията ти, че ще си гледаш детето до навършване на 2 години, започва изплащането на майчинството за втората година. То е обвързано с датата, на която се изплащат заплатите във фирмата. Появява ти се и нова графа в профила в сайта на НОИ.
Понякога се получава доста голяма "дупка" между тези две плащания. За това се въоръжи с търпение.

# 461
Защото нали уж се плащат всеки първи вторник или четвъртък от месеца... а днешният работен ден почти свърши. Все още не съм получила нищо и си помислих да не би да са обвързани, тъй като досега ги получавах винаги най-късно до 10-11 часа сутринта (получавам СМС известия), а днес `йок` newsm78

# 462
  • София-Младост
Защото нали уж се плащат всеки първи вторник или четвъртък от месеца... а днешният работен ден почти свърши. Все още не съм получила нищо и си помислих да не би да са обвързани, тъй като досега ги получавах винаги най-късно до 10-11 часа сутринта (получавам СМС известия), а днес `йок` newsm78
Очаквай в четвъртък тогава:)

# 463
  • гр. София
Здравейте!
Искам да ви попитам - майчинството за едно дете 2,5 години ли е, или 3 години? От различни места получавам различни отговори и искам да си сверя часовника.
Предварително благодаря за отговорите   bouquet  bouquet

# 464
  • Бургас
2 години е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт