Майчинството счетоводно - 44

• 36 558
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
а къде да следя дали е прието или не че ми е важно
за 24 мес назад доходите ми са по-добри отколкото за 12 мес-това ме интерсува

# 601
  • София-Младост
а къде да следя дали е прието или не че ми е важно
за 24 мес назад доходите ми са по-добри отколкото за 12 мес-това ме интерсува
Държавен вестник.

# 602
Имам следния въпрос :
Аз съм една от маките нарушителки  Cry
В деня на връчването на ревизионния акт работодателят ми внесе дължимата сума която включва и лихвите,въпроса ми е сега той ли трябва да си търси лихвите или аз.

# 603
  • Русе
здравейте,моля за съвет  Praynig

казусът е следният:
на 14.11.2011 приключва майчинството ми.Звъннах до работа да им кажа че искам да си ползвам натрупаната отпуска,понеже няма кой да гледа детенцето ми.Отговорът на шефка ми е : да си подам молбата за напускане по взаимно съгласие,като в молбата ще е описана и отпуската но няма да ми я плати тъй като ми е била платена заплата за 09.2009 и съм ползвала болничен за същия този месец( това преди да родя).  - няма причина ти да си инициатор на напускането, ако не искаш; по взаимно съгласие, означава, че и и двете страни са съгласни; за отпуската не схванах много Thinking
Искам да знам права ли е?Може ли в молбата за напускане да се упомене платения годишен отпуск - в заповедта за освобождаване на работника се посочват и дните неизползван отпуск,също така по това "взаимно съгласие" може ли да получавам обезщетение от бюрото по труда? - да, за 4 месеца на минимално обезщетение 7.20 на ден.
Счетоводно незнам как стоят нещата.Благодаря ви предварително   bouquet
По принцип Шефка ми иска аз да си подам молбата за напускане.Но мен това не ме устройва,искам да си ползвам натрупаният платен отпуск от 2009 досега. - Не ти е изгодно и за регистрация в Бюро по труда - ще получаваш по-ниско обезщетение.не би ли трябвало първо да си ползвам отпуска и след това да напусна работа? - може да я ползваш ефективно, но може да ти се изплати като обезщетение за неизползван отпуск при напусканеИ другото което е че не иска да ми я плати,как да я накарам да ми я плати,с адвокат ли?Това е нещо което ми се полага,нали така. - Полага ти се естествено, щом не си я ползвала; за плащането - с адвокат; евентуално би могла да пуснеш и една жалба до ИТ; не подписвай заповед за напускане, ако  вътре не е посочено за колко дни ти се полага обезщетение за неизползван отпуск.
Писнало ми е работодателите да ни "работят" както си искат те.

Благодаря много за бързите отговори,реших утре да отида до Инспекцията по труда - Русе и да се консултирам и с тях,ако трябва и жалба ще пусна.Ще пиша пак  Hug

# 604
  • София
Имам следното питане, макар че сигурно се повтарям (извинявам се за което). Имам 5 години трудов стаж. Но в момента не работя. Плащам си 16.80 месечните осигоровки за да мога да си ползвам направленията от кекарката. Та... питането ми е ако не си намеря работя ще имам ли право на майчинство? При какви условия ще взимам 240 минималното? Ако започна работа на 4 часов работен ден това върши ли ми работя? Не се сещам познати които да могат да ме водят фиктивно на работа, затова и питането ми е това. Също така имам притеснения, че АКО евентуално успея да намеря работа, като разберат че съм бременна и ще ме махнат Sad не знам... Имам предложение от бивш работодател за 4 часов работен ден, но не знам това върши ли ми някаква работа за това прословуто майчинство от 240 лв.  Praynig

# 605
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане, макар че сигурно се повтарям (извинявам се за което). Имам 5 години трудов стаж. Но в момента не работя. Плащам си 16.80 месечните осигоровки за да мога да си ползвам направленията от кекарката. Та... питането ми е ако не си намеря работя ще имам ли право на майчинство? - неПри какви условия ще взимам 240 минималното? Ако започна работа на 4 часов работен ден това върши ли ми работя? - върши ти работа, да - за да вземаш обезщетение.Не се сещам познати които да могат да ме водят фиктивно на работа, затова и питането ми е това. Също така имам притеснения, че АКО евентуално успея да намеря работа, като разберат че съм бременна и ще ме махнат Sad не знам... Имам предложение от бивш работодател за 4 часов работен ден, но не знам това върши ли ми някаква работа за това прословуто майчинство от 240 лв.  Praynig - както писах по-горе, да, но трябва да си на трудов договор към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин.

# 606
Здравейте  bouquet
Много се надявам някой да отговори и на моя въпрос Confused
Осигурена съм на 4 часов работен ден вече 14 месеца, т.е от август 2010, сега съм в 8 мес. и ще излизам болничен 45преди раждане, термина ми е 24декември.
Понеже работя на половин работен ден, разбрах че стажа ще ми се счита на половина Thinking, в такъв случай  какви пари горе долу мога да очаквам да получавам като майчинство?
Много ще съм благодарна за отговор Hug

и ми отговорихте, обаче сега чета тукhttp://осигуровки2011.com/?page_id=219 че ако нямам 12м стаж нямам право и на болничен 45 дни преди термин Confused
а в сряда ще ходя да ми го издаде докторката, къде да го нося в общината в социалните или на работодател. Какво да правя.

А отделно съм в болничен от 07.09 на 10.10 са ми предадени болничните в нои и досега нищо Cry

# 607
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  bouquet
Много се надявам някой да отговори и на моя въпрос Confused
Осигурена съм на 4 часов работен ден вече 14 месеца, т.е от август 2010, сега съм в 8 мес. и ще излизам болничен 45преди раждане, термина ми е 24декември.
Понеже работя на половин работен ден, разбрах че стажа ще ми се счита на половина Thinking, в такъв случай  какви пари горе долу мога да очаквам да получавам като майчинство?
Много ще съм благодарна за отговор Hug

и ми отговорихте, обаче сега чета тукhttp://осигуровки2011.com/?page_id=219 че ако нямам 12м стаж нямам право и на болничен 45 дни преди термин Confused
а в сряда ще ходя да ми го издаде докторката, къде да го нося в общината в социалните или на работодател. Какво да правя.

А отделно съм в болничен от 07.09 на 10.10 са ми предадени болничните в нои и досега нищо Cry

Елфита ти е отговорила за стажа.
Болничен лист си получаваш, правиш едно копие и го носиш на работодателя. С копието в Социални грижи, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството.

Пусни мейл до НОИ за неполучените все още обезщетения и потърси инфо, защо нямаш плащане.

# 608
Да елфита ми отговори за стажа Hug
Значи и на работодател да го  нося и в социалните, така ли...
а работодатела ще го подава ли после в нои.
Може да са ми глупави въпросите, ама се притеснявам и искам даразбера как стоят нещата..
Много мерси за инфото предварително  bouquet

# 609
  • Пловдив
Имам следния въпрос :
В деня на връчването на ревизионния акт работодателят ми внесе дължимата сума която включва и лихвите,въпроса ми е сега той ли трябва да си търси лихвите или аз.

в нарушение си била за първото дете,когато майчинството ти се изплащаше от работодателят,нали?
ако е така,лихва няма да ви върнат

# 610
Имам следния въпрос :

в нарушение си била за първото дете,когато майчинството ти се изплащаше от работодателят,нали?
ако е така,лихва няма да ви върнат
да за първото дете ,нали има промени  newsm78

"ОТНОСНО:  Прилагането на § 21 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, обн. ДВ, бр. 60 от 2011 г., в сила от 05.08.2011 г.

Съгласно § 21 от ПЗР на ЗИДКСО не се дължат лихви върху установени задължения на осигурени или самоосигуряващи се лица за парични обезщетения, получени за периоди до влизането в сила на този закон в нарушение на чл. 53, ал. 4 от КСО, когато детето е било настанено в детско заведение, включително и в детска ясла.
За възстановяване на погасените лихви се подава писмено искане /заявление по образец, приложение № 1 или в свободен текст/ в едногодишен срок от влизане в сила на този закон, т.е. до 05.08.2012 г. вкл. Когато искането е в свободен текст, то трябва да съдържа следните данни:
- трите имена на лицето, което иска възстановяване на платената лихва;
- единен граждански номер/личен номер на чужденец;
- точен адрес и телефон за кореспонденция;
- актуална лична разплащателна или спестовна безсрочна банкова сметка.
Заявленията могат да се подават във всяко ТП на НОИ, в неговите филиали, офиси и в изнесените работни места, лично или чрез упълномощено лице. ТП на НОИ, приело заявленията по служебен път ги изпраща на съответното ТП на НОИ, издало ............ "

# 611
  • Пловдив
J_M_M,всичко,което си цитирала е така,но се отнася само за физическите лица.Лихвите на юридическите лица не се опрощават.Във вашия случай ревиционния акт е бил на фирмата и затова лихва няма да ви върнат.Така го решиха и реално лихва връщат на майки,които са ползвали майчинство след 2007 година,а на тези преди това-не.

# 612
  • Burgas, Bulgaria
имам не внесени осигуровки от работодателя ми-просто фалира  и не плати......ни заплати, ни осигуровки за 3 месеца -ще трябва ли аз да ги внеса тези осигуровки -става дума за майчинство

# 613
J_M_M,всичко,което си цитирала е така,но се отнася само за физическите лица.Лихвите на юридическите лица не се опрощават.Във вашия случай ревиционния акт е бил на фирмата и затова лихва няма да ви върнат.Така го решиха и реално лихва връщат на майки,които са ползвали майчинство след 2007 година,а на тези преди това-не.
е това вече е гадно Sad защото на практика пак физически лица сме си ги платили

# 614
  • Пловдив

е това вече е гадно Sad защото на практика пак физически лица сме си ги платили

ами не би трябвало да е така
ревизионния акт,не случайно, е на фирмата и тя трябва да плаща

Общи условия

Активация на акаунт