Майчинството счетоводно - 44

• 36 962
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте , осигурявам се на 2 договора  и съм в болнични .Знаете ли как превеждат болничните - за всяка фирма или общо за двете .Утре ще ида да си изкрам ПИК код , но ми се иска да знам , че ако има проблем първо да се обадя , защото НОИ са ми на 50 километра , да не се налага да ходя 2 пъти.
Б;агодаря предварително .
По отделно се превеждат, в зависимост от това коя фирма кога ще прпедостави информация в декл.1

Счетоводителят и на двете фирми е един и същ , така че предтавя декларацийте заедно .Тогава????

# 76
  • София-Младост
Здравейте , осигурявам се на 2 договора  и съм в болнични .Знаете ли как превеждат болничните - за всяка фирма или общо за двете .Утре ще ида да си изкрам ПИК код , но ми се иска да знам , че ако има проблем първо да се обадя , защото НОИ са ми на 50 километра , да не се налага да ходя 2 пъти.
Б;агодаря предварително .
По отделно се превеждат, в зависимост от това коя фирма кога ще прпедостави информация в декл.1

Счетоводителят и на двете фирми е един и същ , така че предтавя декларацийте заедно .Тогава????
Мисля, че трябва да получиш два превода, можа и да се случи да се в един ден... Извади си код от НОИ, за да можеш да си следиш нещата.

# 77
Здравейте! След като ми изтече първата година от майчинството през август се върнах на работа. Сега пак съм бременна. Бебчето се очаква през юни т.е. преди първото ми дете да навърши две годинки. В този случай за кои 18 месеца назад ще се вземе осигурителния доход? Тези преди да родя първото дете или 18 месеца назад от преди да се роди второто? С други думи интересува ме дали ще влезнат месеците, през които съм била в отпуск по майчинство и та съм осигурявана на минимален доход. Благодаря!

# 78
  • София-Младост
Здравейте! След като ми изтече първата година от майчинството през август се върнах на работа. Сега пак съм бременна. Бебчето се очаква през юни т.е. преди първото ми дете да навърши две годинки. В този случай за кои 18 месеца назад ще се вземе осигурителния доход? Тези преди да родя първото дете или 18 месеца назад от преди да се роди второто? С други думи интересува ме дали ще влезнат месеците, през които съм била в отпуск по майчинство и та съм осигурявана на минимален доход. Благодаря!
Първо, щом ще има застъпване на отпуска за бременост и раждане за второто дете и отпуск за отглеждане на първото имаш право да получаваш обезщетение като първото, в рамките на 410дни.
Ако обаче отпуска за първото дете по една или друга причина е прекъснат 18 месеца се броят от месеца предхождащ този, в който ще издадат 45-дневния болничен. Т.е. ще влязат месеците, през който сте оплучавали обезщетение от НОИ. Взима се не самото обезщетение, а МРЗ за страната.

# 79
  • В полите на Пирин планина

Щом жената се е върнала на работа, ще изчисли нова база - 18 месеца назад преди месеца, в който е издаден болничният за бременност и раждане 45 дни преди термин.
През периода, в който си получавала обезщетение 410 дни за първото дете, не си осигурема на МРЗ, ако не си вземала миниланото обезщетение, а на доходът, от който то е изчислено.

# 80
  • София-Младост

Щом жената се е върнала на работа, ще изчисли нова база - 18 месеца назад преди месеца, в който е издаден болничният за бременност и раждане 45 дни преди термин.
През периода, в който си получавала обезщетение 410 дни за първото дете, не си осигурема на МРЗ, ако не си вземала миниланото обезщетение, а на доходът, от който то е изчислено.
Сега видях, че е писала за връщане на работа.   bouquet

# 81
  • Пловдив

ако излезнеш отново в отпуск за гл на дете за първото ти дете,обезщетението за второто ще е като за първото ти дете.в закона не е упоменато,че отпускът не трябва да е бил прекъсван,а само че трябва да е в отпуск за гл на дете до 2 г  момента на издаване на 45 дневния  и ти ще го изпълниш
колежка имаше същата ситуация-на прима виста й изчисла 18 м назад,но с жалба и разправии и доплатиха и сега получава колкота за първото си дете
при теб може да не се случи така,а направо да си получаваш каквото за първото

# 82
  • Варна
Здравейте   bouquet
Искам да попитам следното: първата ми дъщеричка почина 40 дни след като се роди. За нея взехме еднократаната помощ за първо дете. Сега трябва да подаваме отново декларация за втората ни дъщеричка, въпросът ми е дали парите ще са като за второ дете или с оглед на това, че първото е починало, парите отново ще са като за първо дете  newsm78 малко е объркано, но предполагам ме разбрахте  Embarassed
Благодаря предварително   bouquet

# 83
  • София-Младост
Здравейте   bouquet
Искам да попитам следното: първата ми дъщеричка почина 40 дни след като се роди. За нея взехме еднократаната помощ за първо дете. Сега трябва да подаваме отново декларация за втората ни дъщеричка, въпросът ми е дали парите ще са като за второ дете или с оглед на това, че първото е починало, парите отново ще са като за първо дете  newsm78 малко е объркано, но предполагам ме разбрахте  Embarassed
Принципно в бележката от служба Грао се вписват живородените деца от майката. Според мен помощта трябва да е като за второ дете.
Здраве и късмет на дъщеря ви!!!   bouquet

# 84
  • В полите на Пирин планина
Здравейте   bouquet

Ще получиш отново като за първо дете. По ЗСПД се броят само живите към момента на получаване на помощта деца.

Съжалявам за загубата ти.

В удостоверението от ГРАО се вписват живите към момента на получаването на документа деца.

# 85
  • София-Младост
Здравейте   bouquet

Ще получиш отново като за първо дете. По ЗСПД се броят само живите към момента на получаване на помощта деца.

Съжалявам за загубата ти.

В удостоверението от ГРАО се вписват живите към момента на получаването на документа деца.
Добре де, но защо се нарича тогава # удостоверение от службата ГРАО за родените от майката деца;

# 86
  • Варна
Благодаря момичета за отговорите   bouquet
Аз докато питам, мъжът ми отишъл до социалното да подаде декларацията и му казали, същото като Lady Brinne . Здарве да е - това е най-важното.

# 87
  • Варна
Момичета, още един въпрос, този път свързан с болнични. 45-дневния е подаден на 3.10, досега винаги са ми изплащали болничните 10-12 дена след подаване. Ако има проблем с болничния, ще ми се обадят ли или изпращат писмо? Понеже се самоосигурявам и се притеснявам, нещо да не измислят ... но пък през цялата бременностъ бях в болнични и всичко е било ок. До колко дена максимум правят превода след подаване?

# 88
Момичета, още един въпрос, този път свързан с болнични. 45-дневния е подаден на 3.10, досега винаги са ми изплащали болничните 10-12 дена след подаване. Ако има проблем с болничния, ще ми се обадят ли или изпращат писмо? Понеже се самоосигурявам и се притеснявам, нещо да не измислят ... но пък през цялата бременностъ бях в болнични и всичко е било ок. До колко дена максимум правят превода след подаване?
Изплащането става до 15 раб. дни по Наредба. Ако има нещо нередно изпращат писмо.

# 89
Здравейте мами,търсих дълго отговор на моя въпрос,но така и не намерих.Ще сам ви много благодарна ако ми помогнете.
Моят термин е определен за 22.12.2011,т.е от 07.11.2011 излизам в 45 дневен отпуск.
В фирмата,която работя съм от 02.11.2010,т.е имам 12 месеца осигуровки.
По новия закон(много поздрави на майка му,който го е измислил),всяка бременна трябва да има 18 месеца осигуровки за да взема майчинство,а тези 18 месеца се броят от датата на началото на 45 дневния отпуск.
В моят случай това означава,че от 01.05.2010-01.11.2011 аз трябва да съм ОК с осигуровките.До тук добре,това го разбрах.През тези въпросни 6 месеца (от 01.05-01.11.2011) аз работих в един хранителен магазин,в който са ми водили осигуровки(дай боже!) 1-2 месеца,макар че съм работила 3.
Въпроса ми е,трябва ли да си внеса социалните осигуровки за липстващите месеци с задна дата,защото през времето което не съм работила си внасях здравните сама.Възможно ли е,ако нямам 2-3 месеца соц.осигуровки от тези 18,да не получавам майчинсво?
Надявам се да съм го обяснила добре,благодаря ви предварително

Общи условия

Активация на акаунт