Майчинството счетоводно - 44

• 36 758
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Много ви благодаря от сърце и на двете за бързите и изчерпателни отговори! Страхотни сте!  bouquet

# 436
Още едно въпросче от мен - има ли някакъв давностен срок за изплащане на майчинство със задна дата?

# 437
  • София-Младост
Още едно въпросче от мен - има ли някакъв давностен срок за изплащане на майчинство със задна дата?
КСО чл.115, ал.4
Дължимите от държавното обществено осигуряван
е вземания могат да се поискат най-късно в срок три години считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят. Длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола на държавното обществено осигуряване в съответното поделение на Националния осигурителен институт, издава разпореждане по искането за възстановяване на суми. Разпореждането подлежи на обжалване по реда на чл. 117.

# 438
  • Magrathea
Здравейте,
прехвърлям майчинството на майка ми за втората година, но счетоводителят не е много наясно кои точно декларации трябва да се попълнят
Разпечатала съм :
1.ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

2.ДЕКЛАРАЦИЯ за ползване на отпуск по чл.164, ал.1 и 3 и чл.165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя

3.Заявление за платен отпуск
Тези документи трябва да  се попълнят от майка ми, според мен.
и от моята фирма са ми попълнили "Справка от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът"
Освен копие от акт за раждане, това ли са всички документи, които трябва да се попълнят?

От линка от първата страница чета и "Декларация за поредността на детето", но няма бланка и не знам какво трябва да представлява този документ.
Благодаря предварително Hug

# 439
Здравейте,

може ли едно въпросче относно излизането на трудовата борса? Ако започна стаж имам ли право на обезщетение след приключването му?

Благодаря ви за отговора, предварително.

# 440
  • София
Здравейте!

В момента съм в болничен от ЛКК, предстои ми издаване на 45 дневен преди раждане.
Единият ми въпрос е какво се случва с 45 дневния, ако родя преждевременно?
И какво става с текущия болничен лист, при преждевременно раждане?

Благодаря   bouquet

# 441
  • София-Младост
Здравейте!

В момента съм в болничен от ЛКК, предстои ми издаване на 45 дневен преди раждане.
Единият ми въпрос е какво се случва с 45 дневния, ако родя преждевременно?
И какво става с текущия болничен лист, при преждевременно раждане?

Благодаря   bouquet
Нищо не става, издава се нов болничен от датата на раждането от болницата. Последният третият изравнява дните да са общо 135.
За кой текущ става въпрос, за този за 45 дни ли...прекъсва се.

# 442
  • София
Ала-Бала, текущия ми нормален, от ЛКК, какво става с него ако родя сега?

# 443
  • София-Младост
Ала-Бала, текущия ми нормален, от ЛКК, какво става с него ако родя сега?
Би следвало да се прекъсне.

# 444
  • До морето :)
Здравейте! Имам питане за прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 години. Искам да прехвърля майченствотото ми на майка ми, когато дъщеря ми стане на 1 година. Майка в момента е безработна. Четох статията на 1-ва страница, но не ми стана много ясно. Пише:
Цитат
към деня на отпускането на обезщетението лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Майка ми в момента е безработна. Това означава ли, че трябва да работи, за да стане това прехвърляне? Иначе има необходимия стаж от 6 месеца

# 445
dali ima mai4instvo ot 240lv

# 446
  • София-Младост
Здравейте! Имам питане за прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 години. Искам да прехвърля майченствотото ми на майка ми, когато дъщеря ми стане на 1 година. Майка в момента е безработна. Четох статията на 1-ва страница, но не ми стана много ясно. Пише:
Цитат
към деня на отпускането на обезщетението лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Майка ми в момента е безработна. Това означава ли, че трябва да работи, за да стане това прехвърляне? Иначе има необходимия стаж от 6 месеца
Да.

Да, има.

# 447
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

може ли едно въпросче относно излизането на трудовата борса? Ако започна стаж имам ли право на обезщетение след приключването му?

Благодаря ви за отговора, предварително.

За какъв стаж става дума? Кога е прекратен трудовия договор?

# 448
  • Бургас
Здравейте, мили момичета, които отговаряте на въпросите на майките, ужасно полезни сте и много ви благодаря предварително.
Моят казус е доста труден и съм в огромна чуденка. Осигурявана съм около 5 г. назад. Настоящият ми работодател ме притиска да изляза в болничен, за да не ми плаща заплата и като цяло се държи отвратително и искам да напусна. Въпросът ми е, ако напусна, и не намеря къде да се осигурявам губя ли правата си на майчинство? Какво мога да предприема според вас?
Благодарско предварително за отговора  Hug

ПП: И още нещо, ако позволите, работодател, който осигурява на висока сума, а плаща мин. работна заплата по трудов договор, подлежи ли на някакви санкции?

# 449
  • До морето :)
Цитат
Да.
А колко време трябва да е на трудов договор, за да прехвурля отпуската?

Общи условия

Активация на акаунт