Майчинството счетоводно - 44

• 36 761
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте и аз искам да попитам нещо, свързано с тръгването на ясла ! Детето ми е на 1г. и 3 месеца и от 21. 10 тръгва на ясла ! Аз трябва да пусна декларация за промяна на обстоятелствата и понеже работя в семейната фирма да започна отново да си плащам осигуровките, които досега се заплащаха от НОИ, докато бях по майчинство! Нали правилно съм разбрала? Освен това имам ли право на 1/2 от майчинството или не?

# 466
  • София
Здравейте!
Искам да ви попитам - майчинството за едно дете 2,5 години ли е, или 3 години? От различни места получавам различни отговори и искам да си сверя часовника.
Предварително благодаря за отговорите   bouquet  bouquet

Към мом., ако си осигурена и се водиш на работа, 410 дена (от к. 45 дена преди ражд.-то) 90% от заплатата ти, от 1 до 2-год. възраст на детето - 240 лв. и 6 месеца неплатен отпуск за тебе до 8-год. възраст на детето (можеше да го ползваш и на части, но трябва във вс. 1-а част да влизат мин. 5 раб. дни), както и 6 месеца за бащата по същата схема. Така че 3 гг. е само за самотните родители.

# 467
  • о`майна лунна нощ е
Здравейте и аз искам да попитам нещо, свързано с тръгването на ясла ! Детето ми е на 1г. и 3 месеца и от 21. 10 тръгва на ясла ! Аз трябва да пусна декларация за промяна на обстоятелствата и понеже работя в семейната фирма да започна отново да си плащам осигуровките, които досега се заплащаха от НОИ, докато бях по майчинство! Нали правилно съм разбрала? Освен това имам ли право на 1/2 от майчинството или не?

Да, задължително подаваш декларация, че се връщаш на работа, и то преди да тръгне детето на ясла! Правилно ли си изписала датата 21.10 или имаш предвид 21 ноември?
С връщането ти на работа се възобновява и внасянето на пълните осигуровки - здравни и социални.
Да - имаш право на половината майчинство до навършване на 2 години на детето.

# 468
  • Смолян
Здравейте и аз имам въпрос относно застъпване на май4инството! В момента съм в отпуск по май4инство,искаме и още едно детенцем,но се наложи да се върна на работа за 5 дни през октомврия, та въпросът ми е дали това ще се отрази при из4исляване на обезщетението,което ще взимам за 2 ми дете?

# 469
 Благодаря много  newsm51!!! Да 21 ноември имам в предвид !!!

# 470
Извинете ме, но пак се включвам с въпрос  Rolling Eyes
Дадох малкия на ясла от 03.10.2011 г. Подадох при работодателя декл. 4 и 12 (те бяха мисля) и си пуснах отпуск.

Сега в страницата на НОИ, виждам, че пише, че ми се прекратява плащането по документа (за 240-те лв.), но не е "сложен" нов документ за изплащане на 120-те лв.

Виждам, че когато са ми се засекли майчинствата, в отделна таблица се е извършило доизплащането на 120-те лв. на каката. Там пише, че основание за плащане е декл. по чл. 54  newsm78 Да не би да съм забравила да подам някоя декларация за тези 120 лв. до 2-те годинки на малкия?

Благодаря ви много за отговорите ако сте разрали нещо от объркания ми пост.

bouquet

# 471
  • Пловдив
Да не би да съм забравила да подам някоя декларация за тези 120 лв. до 2-те годинки на малкия?

не,всичко си подала

статуса ще ти стои така докато не внесе работодателят прил 4 /което е за 120 те лв/,което ще стане някъде през ноември.а сега ти излиза така,защото е внесено само прил 12 за прекратяване на обезщетението

# 472
  • Велико Търново
Здравейте, отново имам нужда от вашия съвет Simple Smile
Колко време е наплатеният отпуск за гледане на дете до 8 години, след втората? И мога ли да ползвам и този на съпруга ми и при какви условия. И може ли работодателя да ми го откаже?

# 473
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, отново имам нужда от вашия съвет Simple Smile
Колко време е наплатеният отпуск за гледане на дете до 8 години, след втората? - да, ползва след като детето навърши 2 години. 6 месеца е. Може да се ползва нацяло или на части, като се подава молба поне 10 дни преди ползването му И мога ли да ползвам и този на съпруга ми и при какви условия. - не може И може ли работодателя да ми го откаже? -не

# 474
  • Пловдив
Добро утро,момичета! Hug
Искам да попитам едно въпросче относно детските надбавки.Понеже досега не съм взимала,имам някои неясноти.Какви документи се изискват при подаването за детски?Кога и как се превеждат и по колко,за 2 деца?По 350лв на човек ли е?Значи ако е така,дохода месечно трябва да не надвишава 1400 за 4-ма души,нали?Или бъркам някъде....?И още нещо-бързо ли става одобрението и как ще разберем дали сме одобрени?
Благодаря предварително!

# 475
  • В полите на Пирин планина
Добро утро,момичета! Hug
Искам да попитам едно въпросче относно детските надбавки.Понеже досега не съм взимала,имам някои неясноти.Какви документи се изискват при подаването за детски? - подава се молба-декларация в Дирекция социално подпомагане; към нея - удостоверения / служебни бележки за доходите на двамата родители; бележка от училището на децта, ако са над 7 години и бележка от педиатър за направените ваксинации на децатаКога и как се превеждат и по колко,за 2 деца? - 35 лева на дете; до края на месеца следващ този, за който се отнасят се превеждатПо 350лв на човек ли е?Значи ако е така,дохода месечно трябва да не надвишава 1400 за 4-ма души,нали? - да, но на годишна база / 12 месеца назад от момента на подаване на декларацията /, т.е. някои месеци може да е повече, а други по-малко - средно трябва да не надвишава тази сума.Или бъркам някъде....?И още нещо-бързо ли става одобрението и как ще разберем дали сме одобрени? - ако отговаряте на изискването за доход няма как да не ви одобрят. Иначе ще получите мотивиран официален отказ - писмено.
Благодаря предварително!

# 476
  • о`майна лунна нощ е
Здравейте и аз искам да попитам нещо, свързано с тръгването на ясла ! Детето ми е на 1г. и 3 месеца и от 21. 11 тръгва на ясла ! Аз трябва да пусна декларация за промяна на обстоятелствата и понеже работя в семейната фирма да започна отново да си плащам осигуровките, които досега се заплащаха от НОИ, докато бях по майчинство! Нали правилно съм разбрала? Освен това имам ли право на 1/2 от майчинството или не?

По случай този пост и във връзка с моя отговор на него, който написах малко по-горе, Ви давам и официално становище на НОИ по повод мое запитване точно за това.
Копирам директно въпроса ми към НОИ и отговора, който получих.

ВЪПРОС:

----- Original Message -----
    From: .......@mail.bg
    To: noi@nssi.bg
    Sent: Wednesday, February 16, 2011 12:04 PM
    Subject: noi@nssi.bg - Bayesian Filter detected spam - запитване за работеща майка

Казвам се .......

На 30.04.2009 г. родих и до 31.01.2011 г. съм била в майчинство.

На 01.02.2011 г. подадох декларация за възстановянате на трудовата ми дейност, считано от тази дата и се върнах на работа като самоосигуряващо се лице - свободна професия - адвокат.

Като работеща майка ми се полага 50% от обезщетението за майчинство до навършване на 2-годишна възраст на детето.

Моля, да ми бъде отговорено дали, ако детето започне посещения в ясла, половината майчиство ще продължава да ми бъде изплащано.

Отправям горното питане във връзка с това, че чл.54 ал.3 от КСО няма изменение и спирането на половината майчинство при работеща майка е свързано с настаняване на детето в заведение на пълна държавна издръжка.

Моля да ми бъде отговорено и дали яслите са такова заведение, при положение, че за посетените от детето дни там се заплаща такса от родителити, от яслата не се осигуряват облекло, консумативи и безплатна храна.

С уважение!

ОТГОВОР:
----- Original Message -----
    From: Antispam
    To: noi@nssi.bg
    Sent: Wednesday, February 16, 2011 4:10 PM
    Subject: Fw: noi@nssi.bg - Bayesian Filter detected spam - запитване за работеща майка

"По повод запитването Ви, относно правото да получавате парично обезщетение за дете преди навършване на 2-годишна възраст, Ви уведомяваме следното:

В чл. 54 от КСО е уреден случая, в който майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

Обезщетението не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

В случай, че Вие не ползвате допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете и детето Ви посещава детско заведение /ясла/, за което заплащате такса то имате право на парично обезщетение съгласно чл. 54 от КСО.

Ем. Иванова

# 477
  • София
Здравейте, имам въпрос на който срещам различни отговори.

При трудов стаж около 2 години в периода 2007-2010, след това прекъсване за около година /в които са платени само здравните осигуровки/ и отново трудов стаж 6 месеца преди раждане ПОЛАГА ЛИ СЕ МАЙЧИНСТВО и кой период се взима или не се полага майчинство? newsm78

Благодаря предварително

# 478
Здравейте,
Надявам се да получа съвет от вас, за да знам какво да правя оттук нататък.
След месец изтича платеният ми отпуск за гледане на дете до 2г., но на практика няма как да се върна на заеманата длъжност от преди бременността.

Положението е следното: наскоро клиентите (чуждестранни), които обслужвахме са прекратили договора с фирмата. Някой от колегите ми са били преназначени във фирмата или са напуснали доброволно като им е било изплатено обезщетение във вид на бонус по усмотрение на работодателя. На практика моята позиция (супервайзор) във фирмата не е съкратена, но не могат и да ме върнат и на старата ми длъжност, защото клиентите ги няма.
Предлагат ми да се върна на същата заплата като обикновен служител, което няма как да се случи и да работя с български клиенти (при положение, че говоря 3 чужди езика). А ако не ми изнася да напусна доброволно???

Отделно ми казаха, че имам 40 дни натрупан платен отпуск, а по моите сметки за 3г. по 20 дни годишно са се натрупали 60 дни. Обаче така пишело във ведомостите.
Как да докажа, че не съм ползвала платен отпуск през 2009г., когато съм излязла по майчинство? Аз нямам документ освен, лични файлове и болнични листове, които пазя.

По принцип винаги съм имала проблеми от всякакво естество с тези хора, но сега искам да си отстоявам правата.

Благодаря на отзовалите се!

# 479
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос на който срещам различни отговори.

При трудов стаж около 2 години в периода 2007-2010, след това прекъсване за около година /в които са платени само здравните осигуровки/ и отново трудов стаж 6 месеца преди раждане ПОЛАГА ЛИ СЕ МАЙЧИНСТВО и кой период се взима или не се полага майчинство? newsm78

Благодаря предварително
Ако тези 2 години трудов стаж отговарят на 2 години осигурителен стаж, да, имаш право на обезщетение. То ще се изчисли на база 18  месеца назад, от месеца предхождащ издаването на 45-дневния болничен.

Cantariny
Ще отговоря само по отношение на отпуската, нямаш 3 години майчинство все пак, 410 дни+ още година, са две и мъничко.
Нека те да докажат, че си ползвала 2009 отпуск...

Общи условия

Активация на акаунт