Майчинството счетоводно - 44

• 36 544
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте!
Бих искала да попитам как стоят нещата с правото на половин година неплатен отпуск на майките след навършени две годинки на детето и използван натрупан платен отпуск. Нужно ли е разрешение от работодателя за ползването му или е нужно той да бъде само уведомен както е при гледане на дете след първата годинка?
Благодаря предварително!   bouquet

# 691
Здравейте! Работя при двама работодатели,които със сигурност ме осигуряват.Правя справка в НОИ чрез ПИК през сайта на НОИ,но там виждам осигуровките само от основния работодател,къде отиват осигуровките от втория работодател и при изчисляване на болничен и майчинство ще се вземат  ли и осигуровките от втория работодател?Благодаря

И аз съм така - с 2 трудови договора. Също имам ПИК и си следя осигуровките в сайта на НОИ. Излизат ми и от двамата работодатели, така че според мен в твоя случай щом ти липсва дохода от единия раб-л, вероятно той не е подавал информация в НОИ. Трябва да проучиш въпроса при него.

# 692
  • София
В тази връзка да попитам. Ако получавам хонорари по граждански договор, ще виждам ли това в сайта на НОИ? Освен това май при този вид договори можеше да не се осигуряваш за всичко, така ли е? Благодаря ви! Simple Smile

# 693
Здравейте отново момичета- оказа се, че платеният ми отпуск от работа е изтекъл (още съм във втората година от майчинството) и е трябвало да се явя на работа преди 2 дни (а допуснах това, защото нямах пари, но те ми преведоха по-малко минималната работна заплата с приспаднатите данъци, защото така го изчислила системата) Трябваше ми да спечеля това време, защото още не са ми дали заповедта за назначаване от новото работно място - сега какви са ми вариантите, да си пусна отпуска по майчинство отново със задна дата или болничен, който май не може със задна дата....?

# 694
  • В полите на Пирин планина
В тази връзка да попитам. Ако получавам хонорари по граждански договор, ще виждам ли това в сайта на НОИ? Освен това май при този вид договори можеше да не се осигуряваш за всичко, така ли е? Благодаря ви! Simple Smile

В гражданския договор има осигуровки само за пенсия, но не и за фонд ОЗМ, което ще рече, че не влизат при изчисляване на болничните. Това не е по избор, а по закон.
Иначе и за хонорарите се подават данни в НОИ от възложителя, така, че би трябвало да фигурира като доход за пенсия.

Здравейте отново момичета- оказа се, че платеният ми отпуск от работа е изтекъл (още съм във втората година от майчинството) и е трябвало да се явя на работа преди 2 дни (а допуснах това, защото нямах пари, но те ми преведоха по-малко минималната работна заплата с приспаднатите данъци, защото така го изчислила системата) Трябваше ми да спечеля това време, защото още не са ми дали заповедта за назначаване от новото работно място - сега какви са ми вариантите, да си пусна отпуска по майчинство отново със задна дата или болничен, който май не може със задна дата....?

Стига работодателят да няма против си пусни отпускът за гледане на дете. Болничен не може със задна дата.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 12:45 от Boten Mary

# 695
  • София

В гражданския договор има осигуровки само за пенсия, но не и за фонд ОЗМ, което ще рече, че не влизат при изчисляване на болничните. Това не е по избор, а по закон.
Иначе и за хонорарите се подават данни в НОИ от възложителя, така, че би трябвало да фигурира като доход за пенсия.

Благодаря! Би ли ми казала тогава какъв е общият процент осигуровки за граждански договор? Във фиша от трудовия ми договор виждам УПФ 2,2% и ДОО ф."Пенсии" 5,7%. Само това ли е + 10% ДОД? И разпределят ли се тези осигуровки между работодателя и работника?

Аз мислех, че трябва и здравни осигуровки да плащам, а тези за безработица, майчинство и т.н. мога сама да избера дали да плащам....  newsm78

# 696
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Благодаря! Би ли ми казала тогава какъв е общият процент осигуровки за граждански договор? Във фиша от трудовия ми договор виждам УПФ 2,2% и ДОО ф."Пенсии" 5,7%. Само това ли е + 10% ДОД? И разпределят ли се тези осигуровки между работодателя и работника?

Аз мислех, че трябва и здравни осигуровки да плащам, а тези за безработица, майчинство и т.н. мога сама да избера дали да плащам....  newsm78

Осигуровки за сметка на работника по граждански договор родени след 1960 г.:
ДОО - 5,7%
ДЗПО - 2,2%
ЗО - 3,2%
ДДФЛ - 10%
Не можете сама да избирате за какво да се осигурявате, всичко е определено по законодателен път.

# 697
  • София
Много благодаря за разяснението!    bouquet

# 698
Здравейте:)))На 01,06,2012 изтича 2-годишния ми отпуск за отглеждане на дете. С мъжа ми се опитвахме да забременея, за да изляза отново по майчинство, докато не е изтекло първото и да придобия право на обезщетение като при първото дете през първата година от отпуска.Но за съжаление не се получи.Питането ми е, ако по време на натрупания платен отпуск, който смятам да ползвам, изляза в майчинство ще имам ли право на същото обезщетение?
Благодаря на всички:)))     

# 699
  • София-Младост
Здравейте:)))На 01,06,2012 изтича 2-годишния ми отпуск за отглеждане на дете. С мъжа ми се опитвахме да забременея, за да изляза отново по майчинство, докато не е изтекло първото и да придобия право на обезщетение като при първото дете през първата година от отпуска.Но за съжаление не се получи.Питането ми е, ако по време на натрупания платен отпуск, който смятам да ползвам, изляза в майчинство ще имам ли право на същото обезщетение?
Благодаря на всички:)))     
Не.

# 700
Ала-Бала, благодаря ти много:)))

# 701
Здравейте, бих искала малко помощ, тъй като съм затруднена.
Двете години майчинство свършиха,взех и полагаемата платена отпуска,която също приключва и трябва да се върна на работа.Въпроса е след като се върна имат ли право да ме уволнят или съкратят и дали закона  ме защитава до навършване на 3 г. на детето.
Благодаря предварително!

# 702
  • Пловдив
Здравейте, бих искала малко помощ, тъй като съм затруднена.
Двете години майчинство свършиха,взех и полагаемата платена отпуска,която също приключва и трябва да се върна на работа.Въпроса е след като се върна имат ли право да ме уволнят или съкратят и дали закона  ме защитава до навършване на 3 г. на детето.
Благодаря предварително!

майки с деца до 3 г се съкращават само с разрешение на инспекциято по труда

# 703
  • София
Здравейте!
Вчера бе първият ми работен ден след изтичане на 2г. майчинство. Имам натрупани 41 дни отпуска през това време. Колежките от счетоводството казаха, че трябва да я използвам веднага цялата или я губя (и че шефът знаел това). По принцип в частните фирми собственикът решава кой кога какво и аз го разбирам. Може би не приема варианта да съм отсъствала 2г. и сега веднага отпуски да търся. От друга страна не искам да губя тази възможност да съм повече време у дома покрай децата.
Сигурна съм, че е дискутирано многократно, но нямам възможност да изчета темите.
Моля,ако имате време, пишете точно как стоят нещата. Цялата натрупана отпуска накуп и веднага или мога да използвам част от нея преди да свърши календарната година, в която свършва майчинството, а другата част-нататък.
Благодаря ви!

# 704
  • Русе
Здравейте!
Може ли някоя от дамите даващи консултации да ме поеме на лични, че не съм много по темата, и да не я разводнявам  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт