Брекети- колко ви излязоха и къде ги поставяхте- част 2

• 196 545
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Аз също си търпях геройски Simple Smile но когато не се търпеше взимах по един Диалгин 1000 или Диалгин 500, при по-поносими болки Simple Smile Като го изпиех нищо не усещах и започвах да се храня нормално...и както не веднъж съм казвала..колкото повече дъвчеш, за да стимулираш кръвообръщението, толкова по-лесно и бърззо минава дискомфорта Simple Smile

За ластиците същото...при мен са 5-6 горе и 5-6 долу хваната заедно и първите два-три дни усещах , че нещо ме наболва докато се храня и н еможех да сдъвкам хич..прес другото време не го усещах..само докато се храня...а сега май повече от 2 седмици (и да ме убиеш немога да се сетя от кога съм с тях) хич не ги и забелязвам...естествено като се откачат или скъсат разбираш веднага Joy

И Христос Възкресе на всички !

# 286
did_di, уж много се пазя какво да ям, а така и не разбрах как се отлепи... Миех си зъбите след като се нахраних и нещо усетих, че се раздвижи. Бях яла солети и то внимателно!

# 287
  • София
Народе....операцията мина, от днес съм си у нас..най-трудното мина, сега остава да се възстановя и после да пооправим козметичните неща, които останаха по зъбите и бай бай брекети...което отива към края на лятото, но все пак му се вижда края...въпросителната мина  Joy

# 288
  • София
Браво, Деска!!!

Герой си!

# 289
Народе....операцията мина, от днес съм си у нас..най-трудното мина, сега остава да се възстановя и после да пооправим козметичните неща, които останаха по зъбите и бай бай брекети...което отива към края на лятото, но все пак му се вижда края...въпросителната мина  Joy

Ти си нашата гордост и стимул  Heart Eyes

# 290
Браво Деси, радвам се за теб  Hug

# 291
  • София
Благодаря Ви дами  Heart Eyes
Сега ме чакат всички детски пюрета/каши/сокове и сокове и много седене в къщи...
Даже и витаминие ми са за деца и за пиене  Hug

# 292
Привет на всички ! Нов съм във форума, но съм се насочил към целта да си слагам брекети и имам няколко въпросчета. В момента живея в София и съм се насочил към няколко ортодонта. Става въпрос за д-р Иванова от ул. Иван Асен и д-р Алагьозова. Въпросите са ми колко време се чака за преглед и колко струва само прегледа. Благодаря предварително !

# 293
Моят ОД е д-р Цветанка Иванова. За прегледа чаках около 2 месеца, цената на първоначалният преглед е 10 лв., като трябва да си носиш актуална панорамна снимка. На прегледа обсъждате плана на лечение и ти насрочва час за взимане на мерки и час за поставяне на брекетите. При мен поставянето беше около месец и половина след първия преглед, може би защото имах мъдреци за вадене и беше необходимо време да зарастнат раните.

# 294
  • София
Реших да разкажа по-подробно как е протекло всичко, за да остане следа за други с проблем като моя...които ще се опитват да търсят информация...а тя си е доста оскъдна...
Затова предварително се извинявам, че ви занимавам с моята особа...и за дългия пост  Embarassed Embarassed

Ден #0 (преди операцията):
вечеряш преди 8 и след това забравяш за храна и вода...както казват докторите, трябва да си гладен и жаден  Crazy

1ви ден:
Операцията трае около 3 часа, защото двустранно се работи и от ляво и после и от дясно. Използват се винтове за фиксиране на костта Simple Smile Шевове има само от вътрешната страна, отвън не. Естествено си бил под пълна анестезия. След това се събуждаш в реанимация и за теб се грижат всякакви  хора  Hug
Болки не се усещат..усещаш само леда, с който те налагат, за да се понамали отока , който ще се образува.
Никакво ставане от леглото.
Не можеш да говориш. Челюстите ти са завързани с мега яки и дебели ластици. Но нямаш и никакви бинтове, марли и подобие.
Пие ти се много вода, но не е препоръчително. Даваха ми по няколко капки със спринцовка, колкото да ми разкваси устата...процедурата е, защото може да ти стане зле и да повърнеш...а със вързани и затоворени челюсти как се повръща?
Цял ден спиш...

2ри ден:
Първото ставане от леглото. Надяваш се да не колабираш или да ти се доповръща от ставането. Аз лично направих 20метра ходене и пребледнях, седнах на един стол и сестрите ме пръскаха с вода, че иначе щях да си припадна като по учебник.
Започваш да се учиш сам да пиеш вода със спринцовка, слагат ти система с антибиотици.
Опитваш се да ходиш на малки разстояния и близо до място за сядане  Tired
Отока расте със страшна сила. Подуваш се и единствените болки, които изпитваш са от разпъването на кожата ти...

3ти ден:
Към предходните неща ти добавят системи с разни течности , за да не се обезводниш.
Опитваш се да ядеш неща като айрян, нат. сок, по-течен нектар...естествено със спринцовка.
Отока все още е доста голям, но поне е спрял да расте.

4ти ден:
Започват да ти се правят неща като - гледане на ТВ, четене на книги...
Опитваш се да говориш - почти безрезултатно. Но си станал доста бърз в писането на смс-и.
Естествено системите и АБ си продължават.
Доктора ти казва, че трябва да започнеш да си миеш зъбите и да жабуриш с Еудрил вода за уста след всяко мижаво хранене...Ти се чудиш...тоя луд ли е....
Умираш си да се изкъпеш, но е доста трудно с една ръка. Втората ти е с абокат, който не трябва да се мокри....главата ти е като тиква и с доста ограничени движения.

5ти ден:
След като някакси си успял да се "изкъпеш" си като нов човек  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ставаш все по-добре, отока е започнал да намалява. Но заднача част на главата вече те боли от лежане, а не можеш да правиш раздвижващи упражнения.
Миенето на зъби се оказва мисия възможна и нищо страшно...но жабуренето е не толкова приятно...
Навираш течността със принцовка, н еможеш да си движиш бузите, заради отока...само местиш главата на ляво и на дясно Whistling

6ти ден:
вече искаш да си ходиш, но няма как.
Като цяло си ходиш, адеш (ако яденето със спринцовка и 200мл за 1час се брои за ядене), запълваш си времето...отока продължава да намалява...

7ми ден:
Последен ден на антибиотици. Системите са намалели, но само ако сам пиеш по 1,5л течности...броиш минутите до утре, защото ще те пуснат...

8ми ден:
Минава визитация и те пускат. Обличаш си дрехите, с които си дошъл и установяваш, че са ти доста отпуснати  hahaha
Прибираш се в къщи....и си като нов човек...

Вече 3ти ден съм си вкъщи и вече пия вода/течности от чаша...само храненето все още ми е със спринцовка...хапвам си пасирани храни, бебеки каши и така...
Като цяло мога да кажа, че най-неприятното нещо е отока. БОлки не съм усещала в челюстта, температура не съм вдигала...само 6 кг съм свалила, което за моето тяло е доста, но какво да се прави...
Излизам си на вън, хората ме гледат странно..предимно заради все още наличието на оток..и ме питат "зъб ли те боли?"
Ходя и на прегледи при хирурга ми...нямам никакви усложнения или непредвидени реакции...даже част от нормалните съпътстващи неща при мен ги нямаше...
Освен това не се налагаше да се слага допълнително костно вечество или пък да ми се мести и брадичката...неща, които са също нормални при такива деформации...

Оказа се, че не е толкова страшно, колкото си мислех...
Дори за сега много лесно понасям наличието на нормална храна и нормално хранещи се хора покрай мен...
Е, не мога да кажа, че ми е приятно това течно хранене, но ще го преживея в името на по-доброто ми здраве  Naughty

P.S. След около 30-35 дни ще ми развържат челюстите и ще се правят снимки с новия профил. След това минавам към финалното носене на ластици и махане на брекетите...

# 295
  • Пловдив
desideskata , ти си герой , след всичко това което си преживяла. Дано всичко мине успешно.

# 296
Герой си Деска, браво, защо не мога като теб - а имам кво да коригирам.
Забелязваш промяна на физиномията? Искам да кажа - като се погледнеш в огледалото можеш ли да се разпознаеш (абстрахирайки се от оттока) Wink

# 297
  • София
Еми, познавам се. Най-видима промяна има в профила ми, не в анфаза...но отока пречи. Все още съм асиметрична. Асистентката в болницата ми каза, че ще минат 4-5 месеца преди лицето ми да приеме окончателния си вид - сиреч, както ще остане Simple Smile

И вече като си погледна зъбите се срещат нормално и захапката ми е като хората, въпреки че сега всичко се държи от една пластмаса, ластици и други такива  Joy

Утре ще си правя панорамна снимка и ще ми махат конците. Та от снимката ще видя пак какво е да си с подредени като войници зъби  Hug

# 298
Деска, по- добре да не беше писала толкова подробно  Mr. Green

# 299
  • София
Деска, по- добре да не беше писала толкова подробно  Mr. Green

Винаги мога да го редактирам, ако мислиш (или другите), че е травмиращо за аудиторията Wink

Общи условия

Активация на акаунт