Брекети- колко ви излязоха и къде ги поставяхте- част 2

• 196 545
  • 774
  •   1
Отговори
# 300
Майтапя се, аз лично предпочитам да знам какво ме чака.
А защо се налагаше при теб тази интервенция всъщност?

# 301
  • София
Майтапя се, аз лично предпочитам да знам какво ме чака.
А защо се налагаше при теб тази интервенция всъщност?

Като цяло имах малформация на долната челюст - силно недоразвита и от дясно по-голяма, отколкото от ляво.
Второто не ми създаваше проблеми, за разлика от първото. То заедно с кривите зъби, нормалната горна челюст...доведе до силно травмиране на долните предни зъби + изтриването им и чупене от неравномерното натоварване + болки в лявата челюстна става отново заради неравномерното дъвкане (силно и бързо износване и с голяма вероятност/сигуност за развитие на артрит на челюстните стави) + невъзможност да отхпавам и сдъвквам добре храната...(това на един по-късен етам щепе да доведе до проблеми с храносмилателната система)

След такава сравнително черна перспектива, която получих на 23г се заех с проблемите един по един. Първо лекувахме предните травмирани зъби, иза съжаление омъртвохме два..нямаха шанс горките...същевременно с това се консултирах с ортодонт. От там стана ясно, че и да редим зъбите, няма да има файда, защото долната ми челюст е прекалено малка...Консултирах се и с лицево-челюстния хирург - той ми обясни предимства/недостатъци/процедури/последствия и тнт..

И така...реших, че ще се погрижа за здравето на зъбите ми и ако не едруго поне на 30 да имам максимална бройка собствени зъби.
Залепихме брекетите и се започна...до миналия месец..дойде и операцията..мина и сега остават финалните акорди на ортодонсткото лечение и свалянето им...

Тези две години (почти две) минаха неусетно от преглед на преглед, от дъга на дъга и знам, че скоро всичо ще е зад гърба ми. Ще си спомням само някои несгоди, престоя в болницата , лекарите , които се грижеха за мен и естествено винтовете, които са новото ми телца в челюстта...
но такива винтове имат доста хора.....оказа се, че това си е като рутинна операция, защото зимата + катастрофите водят през ден/два хора със счупени челюсти в хирургията...различното при мен е дългия период на държане на челюстите неподвижни Simple Smile

Пак се отплеснах...трябваше да стана писателка  Joy не инженер  hahaha

# 302
Деска, поздравления за куража   bouquet На финала си, а за двете години- права си- сякаш беше вчера като четях и умувах, наистина бързо минават

# 303
Браво на теб, Деси. Важно е човек да е смел, а здравето е нещо много важно Wink
След като се оправи всичко ще се радваш, че си се подложила на тези интервенции  Hug

# 304
Моят ОД е д-р Цветанка Иванова. За прегледа чаках около 2 месеца, цената на първоначалният преглед е 10 лв., като трябва да си носиш актуална панорамна снимка. На прегледа обсъждате плана на лечение и ти насрочва час за взимане на мерки и час за поставяне на брекетите. При мен поставянето беше около месец и половина след първия преглед, може би защото имах мъдреци за вадене и беше необходимо време да зарастнат раните.

Какво представлява тази панорамна снимка и къде се прави ?

# 305
  Панорамната снимка е на всички зъбки в устата,не на конкретен зъб(един или два).Около 22 лв.е.  Така се вижда цялата челюст отвътре. Слагат ти оловна жилетка и с едни плаки те притискат,снимат и готово. После пий сок от арония заради ренгена.

# 306
  Панорамната снимка е на всички зъбки в устата,не на конкретен зъб(един или два).Около 22 лв.е.  Така се вижда цялата челюст отвътре. Слагат ти оловна жилетка и с едни плаки те притискат,снимат и готово. После пий сок от арония заради ренгена.

зъбите + корените, особено ако става дума за вадене на зъб Simple Smile

# 307
Има ли някой тук, който да е с Damon Clear ?

# 308
  • в матрицата
Аз  Wink

# 309
  • София
И аз и аз  Laughing
Кажи какво те интересува? Въпреки че съм от съвсем скоро мога да помогна Grinning

# 310
z.o.z.z.y,Бих искала да разбера при този вид брекети- Damon Clear налага ли се вадене на зъб,за колко време се постига резултат и каква е цената им.

# 311
  • София
При Damon Clear както и при Damion Q по-рядко се налага вадене на постоянни зъби. Това е преценка, която само ортодонт може да направи. Идеята е, че при тази система се позволява разширяване на челюста, така че да се отвори място и да се наместят зъбите. Докато при традиционните брекети се вадят зъби, за да се освободи това място.

Времето за носене е 1,5-2 години според зависи от конкретния случай. Чувала съм и за хора при които това време се е просрочило, но това може би зависи и от ортодонта.

А относно цените когато избирах варираха доста при различните ортодонти от 1500 евро до 2600 евро за горни и доли Damion Q. И от 2000 евро до 2900 евро за  Damon Clear горни и Damion Q долни.

Разликата между  Damon Clear и Damion Q, е че при Clear горните 6 са бели. По чуждите форуми ги наричат "social six"  Joy

# 312
  • София
Всички Деймън брекети позволяват "разширяване" на челюстта, не само изброените два. "Магията" е , че те позволяват оказване на сили върху зъбите в три направления. Другите системи позволяват само в две.
И независимо дали са Деймън или не, вадене на зъби пак може да се наложи или не наложи - по медицински причини, преценка на ОД, възможности/знания и тнт

# 313
[/quo

ОРТОПАНТОМОГРАФИЯТА или т.нар. Панорамна снимка, показва общ изглед на челюстите, зъбите, синусите, назалната област и темпоромандибуларните стави. Откриват се ретинирали или допълнителни зъби, болестни състояния на зъбите, костни аномалии, кисти, инфекции, полипи в синусите, отношението на зъбите спрямо синусите, възпалителни процеси на темпоромандибуларните стави и фрактури.
Дава възможност да следи общият зъбен статус на пациента.
Извършва се на рентгенов апарат наречен ортопантомограф. Снимката сама по себе си не е болезнена.

# 314
Днес звънях, за да си запиша часове за прегледи при д-р Алагьозова и д-р Иванова от София. При д-р Алагьозова си запазих час за сряда, но при д-р Иванова нещата ме отчаяха.. чак 21 август.  Sad Препоръчайте ми друг специалист от София, които взема на сносна цена, защото искам мнението на повече от 1 ортодонт.

Общи условия

Активация на акаунт