Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка

• 50 788
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
  • UK
Аелис ако имаш възможност да се обадиш и в двете институции, ако не поне и-мейл да им напишеш. Интересува те само институцията, която ти дава право да практикуваш. Според мен това е RCN, но не съм 100% сигурна. Не се обърквай от думата college, тя и нашата организация така се казва, но си е чист съюз. Също и съюът на GP- та така се казва и ако не се лъжа и на фармацевтите.
Толумби стискаме палци, дано да си извоювате пенсиите. Днес слушах по BBC4 , че към 2042 пенсионната възраст ще се качи на 68 год.  Shocked Което сериозно ме наведе на мисълта за допълнително осигуряване и ранно пенсиониране. Ако някой има такава схема, моля да сподели. Наистина ще е интересно.
Е не смятам да работя след 60

# 436
svidni4ka,

Дори и да се пенсионираш по-рано и ти се изплаща пенсия от допълнителното осигуряване,
тя няма да е в същия размер, ако да си се пенсионирала по график. Ще е по-малка.
При навършване на определената възраст, ще ти се добави и държавната пенсия.
Тази от допълнителното няма да се увеличи.

Можеш да се осигуряваш допълнително сама в пенсионен фонд.
Има работодатели, които също допринасят с вноска на твое име.
В Общината, където работих, например, е 6 % от работника и 11% от тях към
Local Government Pension Scheme. Има и частни фондове.

Хора разни, едни инвестират в имоти, други спестяват в банки,
трети заделят за пенсия, пък някои харчат като за последно.
Не мисля, че има идеална рецепта как да си осигуриш старините
за такива като нас, дето си отработват всичко..
Аз, например, мисля като мина 60-те, да си хвана някои заможен дядо  Thinking

# 437
  • UK

Даа, идеята е добра, обаче как ще се отървем от законните половинки  newsm78  Joy

# 438
  • Bristol

Даа, идеята е добра, обаче как ще се отървем от законните половинки  newsm78  Joy
Kой знае, те може да са се превърнали в заможни дядковци  Laughing Мъжът ми редовно пуска фишове ...

Днес при нас е супер слънчева сутрин! Чакам къжът да се върне от тенис с щерката и поемаме към ss Great Britain за фемили дей. Синът за съжаление май ще остане в къщи  Confused В понеделник има тест по френски, вторник по биология. Вторник вечерта е на концерт с приятели, сряда за късмет не учи  Mr. Green
Те тук както лежерно го даваха до скоро, сега са под такава пара децата и промяната е толкова рязка  Rolling Eyes Синът ми сам се убеди след няколко теста, че ако не седне да поучи сам в къщи, въпреки че учителят нищо не е дал като задание, трудно може да изкара прилично ниво. Сега само се оплаква, колко тежко било. Викам му, а като започнат А левълс какво ще правиш, а унито, защото за сега уж има желание и там да учи, но докато стане на 18 може и да си промени мнението, много му е зор  Crazy

# 439
  • UK

Kой знае, те може да са се превърнали в заможни дядковци  Laughing Мъжът ми редовно пуска фишове ...

Ако спечели от тотото ще ти го вземем ние с Толумбата  Joy

# 440

Ха-ха, svidni4ka, имаме план!
Но тихо, че мислех да ухажвам бристолки за един новогодишен купон  Whistling

...Викам му, а като започнат А левълс какво ще правиш, а унито, защото за сега уж има желание и там да учи, но докато стане на 18 може и да си промени мнението, много му е зор  Crazy

Мислела съм си, че не е справедливо децата да трябва да доучват толкова в къщи.
Събира им се повече "работно време", от колкото на един възрастен.
Но е факт, че не става без работа в къщи, ако искаш добри резултати...

Merry, дори и да не запише веднага в университета, защото му се вижда трудно,
като поработи някоя и друга година и види, че с едната гимназия,
няма развитие, няма по-хубава позиция, няма по-добра заплата-сам ще поиска.
В Общината помагах за стажанската програма.
Говорила съм си с доста деца и като им изтечеше едната година стаж,
стигаха до горния извод и решаваха да си продължат обучението..
Колко са го направили, не знам, а и дали са имали възможност-също,
но поне идеята вече беше пресякла главите им..

# 441
  • Манчестър
По последно дискутирания въпрос- всички медицинско отнесение професии, за да се практикуват като такива ( а не санитарка, хигиенистка и т.н. ) следват следния логичен ред на събития:
1. Регистрираш се в съответната съсловна организация- в случая- тази от линка който беше даден по-горе. Те, за да те регистрират като пълноправен специалист ще ти искат разни неща като копие от диплома, хорариум, свидетелство за съдимост, доказателство за стаж и разни други неща, и на базата на тази бумащина, ще решат дали образованието ти е релевантно към тукашното и дали ще ти дадат съответното членство. svidni4ka е напълно права- получиш ли го-никой и никога няма да те пита откъде ти е дипломата- от този момент нататък трябва просто да си добра в това което правиш.
2. След като получиш членството вече можеш да потърсиш работодател- най-добре с агенция която набира сестри, вярвам все някоя е останала. Ако някой работодател те поиска- той ще уреди документите ти. Съветвам това да се движи от БГ, търсенето на работа оттук изисква силни нерви и воля, голяма подкрепа, финанси и резултата никой не може да гарантира. Нямам идея как стоят нещата с този пазар, но като правило всичко напоследък става запечено. Наскоро разбрах че търсенето на фармацевти и стоматолози, каквито преди 2-3 години "се извозваха с камиони"  Wink е силно намалял. Хубаво е да проучиш пазара, търсенето, заплащането, характера на работата...ПОследното е много важно като си с деца и то малки.
3. Ако не намериш работодател, остават отворени варианти като селф емплойд- всичките на твой риск, за съжаление не съм компетентна и не мога да ги коментирам.
4. Ако дипломата не бъде призната, опасявам се че не може да се направи много...следва допълнително учене предполагам, всеки си преценява докъде може да стигне.
Желая успех,  никое начинание от такъв мащаб не е лесно, но при правилно планиране и добра информираност може да бъде много удовлетворяващо!  Peace

Не мисля,че Свидничка е права, защото каза,че идваш регистрираш се в съсловната организация и почваш да работиш....
Специално за мед сестри е доста по сложно, още повече за по рано завършилите....За да практикува мед сестра пълноправно тук, трябва да има ПИН номер.....а да вземе ПИН номер навремето отнемаше години...без ПИН номер не си мед сестра, без значение какви диплими/сертификати и тн имаш.

Фармацевти и Зъболекари ги извадиха от последния шорт лист и не  също като преди.
Иначе , да никои не те пита къде и какво си завършил, но докато стигнеш до този момент с всички регистрации си разкриваш и майчиното мляко.

Да не забравяме и англииския език колко е важен,защото ако не знае какво е nil to mouth забрави за кариера в тази насока...санитарка и тн не се иска да си квалифициарн...
Синя карта пък изобщо не се получава лесно,освен ако не се вклучваш в някои от категориите,които са общоприети.

# 442
  • UK
Ave, за да се регистрирам съм представила 3 документа :
преведена и легализирана в Мин. на образованието диплома
преведен документ, установяващ професионалната ми етика, издаден в БГ от вет. съюз (че не съм наказвана дисциплинарно и административно)
документ от университета, че учебният план и дипломата ми отговарят на една европ. директива (не й помня номера)
 Никой не е издевателствал над мен, никой не ме е разпитвал, не съм си казвала майчиното мляко. Пратих ги сканирани, насрочиха ми дата за клетва, на която занесох оригиналите за сравнение.
  За познанията по английски и професионалния опит - всички знаем  Peace Защото само с регистрация не се минава на интервю после
  Издевателствата при мен бяха свързани със синята карта, че ми се наложи да работя нещо, много под квалификацията ми  Laughing И съм съгласна, че е много трудно и свързано с жертви емигрирането като цяло, но пък нищо не е невъзможно на този свят.
  Сигурна съм, че в далечната 2009 ако бях питала тук във форума как стои въпросът с работата в Англия и че съм вет. и че искам да дойда, щяха да се намерят няколко човека да ми кажат, че няма шанс.

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 14:30 от svidni4ka

# 443

1. Регистрираш се в съответната съсловна организация- в случая- тази от линка който беше даден по-горе. Те, за да те регистрират като пълноправен специалист ще ти искат разни неща като копие от диплома, хорариум, свидетелство за съдимост, доказателство за стаж и разни други неща, и на базата на тази бумащина, ще решат дали образованието ти е релевантно към тукашното и дали ще ти дадат съответното членство. svidni4ka е напълно права- получиш ли го-никой и никога няма да те пита откъде ти е дипломата- от този момент нататък трябва просто да си добра в това което правиш.

За да практикува мед сестра пълноправно тук, трябва да има ПИН номер.....а да вземе ПИН номер навремето отнемаше години...без ПИН номер не си мед сестра, без значение какви диплими/сертификати и тн имаш.

Фармацевти и Зъболекари ги извадиха от последния шорт лист и не  също като преди.
Иначе , да никои не те пита къде и какво си завършил, но докато стигнеш до този момент с всички регистрации си разкриваш и майчиното мляко.

Е защо ми се струва че точно същото казвам по-горе- че докато не получи регистрация в съответния съюз ( след която и дават някакъв регистрационен номер, то е ясно) нищо сериозно не може да се случи, но това не означава че това е някякъв невъзможен процес получаването на този ПИН...

Над мене също никой не е издевателствал- искаха ми нормални документи, повечето като тези описани от svidni4ka, и нищо пресиращо не виждам в това да ми искат свидетелство за съдимост например, при положение че ще работя с хора и ще се грижа за здравето им. Нека не изкарваме нещата толкова невъзможни, хората искат да чуят градивен съвет. Че става по-трудно- така е, но си е регламентирано кои професии се търсят, кои вече не, човек като се информира сам ще разбере какви са му шансовете.  Peace

# 444
  • Пазарджик/Лондон
Благодаря ви отново!

Ще рязгледам подробно документите  за ПИН и ще видя точно какви  документи искат, за да ми го издадат.А за разните му там карти, които още не мога да оправя по цветове, ще мисля след това - така или иначе без Пин не мога да предприема нищо.

Чудесно е, че някои от вас намериха думи , с които да ме окуражат, дори и на лични се отзоваха някои момичета - страхотна компания сте, дано някой ден ви пиша от UK:).

# 445
Здравейте  и от мен  Simple Smile,  вчера си пристигнахме на английска земя  Party
Прекарахме невероятна седмица в Бг с моя...искам още... Whistling
Успех желaя на всички който  се решават на крачката да емигрират  в Англия  Simple Smile не е лестно определено, но виждам, че и живота в България не е никак лесен на хората там.. Confused
Лека вечер ви желая момичета  Hug

Последна редакция: нд, 27 ное 2011, 23:00 от eva_82

# 446
  • Лондон
Eva 82, добре дошла Simple Smile ще чакаме да си събереш мислите и да направиш няколко описателни разказа.

Толумба, Новогодишен купон ли каза Laughing Я вземи ме посвети в тези планове, моля, ако не са много тайни  де Heart Eyes

Стачките не ме кефят въобще (моля да няма сърдити), накрая всички ще си платим всичко както подобава, тоест не сме спирали да си плащаме. Не ми харесва идеята да се работи на 68 години, но те проблемите са толкова много и толкова сложни, не знам какъв е изходът. Все пак си мисля, че ако поработят върху социалната си политика и се грижат за данъкоплатците, тоест, по-малко социални подпомагания, а малко повече за хората, които плащат данъците...

Моята нагласа е била винаги, че с този интензитет на живот няма до доживея до пенсия, и така съм се организирала, не гледам много напред... Последните години инвестирам каквото мога в детенце, до там ми стигат силите. Тя днес ми заяви, че като стане на 4 и аз ще съм стара, ще започне да се грижи за мен Wink Какво повече да искаш  от живота Joy Joy Joy

яхнала метлата, по повод твоите въпроси за тениса на децата и играта, гледах специално наоколо през последните седмици, мисля, че в тази школа, че децата на 7 са вече със самостоятелен треньор, много сериозни неща правеха, и самите групи са разделени на 4-6 и после 7-9, та явно от 7 започват сериозните занимания...

# 447
  • Пловдив
Момичета,кажете как стоят нещата с яслите и градините в UK?Безплатни ли са,родителите ли ги плащат,или са само безплатни за социално слабите,или държавата поема само част?Че тука водим един лют спор .....  Grinning

# 448
  • Манчестър
Момичета,кажете как стоят нещата с яслите и градините в UK?Безплатни ли са,родителите ли ги плащат,или са само безплатни за социално слабите,или държавата поема само част?Че тука водим един лют спор .....  Grinning

няма нищо безплатно в тази държава..всичко се плаща..градина за новородено до 3 г е от порядъка на 800 до над 1000 лири на месец за фул таим. като навършат 3 г имат право на 2.5 часа на ден безплатно, което ти се приспада от таксата...

социално слабите си гледат децата в къщи, щото ако бачкаха и изкарваха пари нямаше да са социално слаби и щяха да си плащат градината...

# 449
Толумба, Новогодишен купон ли каза Laughing Я вземи ме посвети в тези планове, моля, ако не са много тайни  де Heart Eyes

А, то план няма, още повече таен..
За сега ги ухажвам Flutter

По въпроса за пенсии и социални политики..
толкова са ми десни възгледите, че ги споделям в тесен кръг...

Общи условия

Активация на акаунт