Новите думи в българския език

• 208 251
  • 3 542
  •   1
Отговори
# 600
Моля, чувствай се свободна да го използваш където намериш за добре. Чувствам се поласкана и високо оценена.

# 601
Кажете ми има ли израз в българския език "усмихна ме"  Tired
Много ме дразни...

Според мен е "преведено" от английски  ... make(s) me smile...

# 602
Не мисля, че е преведено от английски (там също smile е непреходен), просто смяна на вида на глагола. И аз го правя и то често. Харесва ми двусмислието, което се получава понякога, забавно ми е.

# 603
Онзи ден в преводна книга попаднах на следното "Х се беше пласирал до стълбите."  Tired Преводачът не е неизвестно име.

# 604
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Сигурно разположението му до стълбите е било от важно стратегическо значение Joy

# 605
Вярно, беше, но все пак!  Laughing

# 606
Преди 3-4 години се забавлявахме с колеги с глагола "гугълвам", беше много забавно да го спрягаме. Обаче сега все по-често се сблъсквам с употребата му къде ли не.
Честит трети март!

# 607
  • Казанлък of all places
Една "иновативна" четка за зъби ме блъсна тази сутрин от една реклама.
Мра за такива неща!  Mr. Green

# 608
Една "иновативна" четка за зъби ме блъсна тази сутрин от една реклама.
Мра за такива неща!  Mr. Green

А мен "стречинг"  Laughing

# 609
  • София
колко по-елегантно звучи "иновативна и креативна", вместо обикновеното и сивичко "новаторска и творческа", а?

сигурна съм, че "усмихна ме" е съвременна конструкция, пряко заимствана от английския. ние имаме "зарадва ме", което има същия смисъл, но от него не лъха на "вижте ме, аз така невероятно владея английския, че даже мисля на него и се налага да си превеждам в движение, за да говоря с вас на български - е, стават и малки грешки, простете..." - може да се съпроводи и с мнооого лекичък акцент.

# 610
Ама от кой точно израз в английския? Там, както писах, smile е непреходен глагол, няма вариант You smiled me, както е "усмихна ме".

# 611
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ама от кой точно израз в английския? Там, както писах, smile е непреходен глагол, няма вариант You smiled me, както е "усмихна ме".

всичко има пуци, всичко Wink

ди олмайти американс вече имат глагол ОК (мин. време OKed)  Crazy

# 612
То и "But me no buts." има, което има добавената стойност да е болезнено известно. Mr. Green You smile me все още е категорично неграматично и, което е по-важно, надали се използва дори толкова, колкото напоследък "усмихна ме". В цифри, по данни от гугъл, честотата на употребата му идва около един промил от честотата на "you make me smile". Та напълно подкрепям колегата Пуц за неанглийския корен на отранзитяването на нашенския глагол.  Mr. Green

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Joy имам нов фЪвориД - отранзитявам  Crazy

принципно съм съгласна   Hug но се сещам че на въпроса кой език се говори от най-много хора по света, верния отговор не е китайския, а broken Еnglish Wink

# 614
на въпроса кой език се говори от най-много хора по света, верния отговор не е китайския, а broken Еnglish Wink

Съгласна и аз.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт